גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלפי מכוניות חשמליות חדשות היו צריכות להגיע לישראל עד ינואר. רובן כבר לא יגיעו

לאחר התייעצות עם מערכת הביטחון ולאור "הסיכון במעבר בים הערבי ובים האדום", הנהלת צים החליטה לשנות את קווי היצוא והיבוא מהמזרח לישראל ● המשמעות: הסחורות המיובאות יתעכבו, וצפויה עלייה במחירי כלי הרכב והביטוח בענף ● "עשויה להיות לכך השפעה רוחבית על הכלכלה הישראלית"

אונייה של צים / צילום: Shutterstock
אונייה של צים / צילום: Shutterstock

נמשכים הזעזועים בתובלה הימית מהמזרח הרחוק בעקבות המתקפות האחרונות על נתיבי השייט באזור תימן, ואיתם כבר מורגשת ההשפעה על ענף הרכב הישראלי. בשבוע החולף המורדים החות'ים תקפו לפחות שלוש ספינות אשר להן קשרים עסקיים רופפים יותר או פחות עם אישים ישראליים - בהם עידן עופר ורמי אונגר.

התקפות החות'ים בים האדום: מחירי התובלה מסין לישראל עלו, ספינות משנות מסלול
השלכות משמעותיות על המשק: צים משנה מסלולי תובלה בעקבות האיומים על ספינות
האמריקאים חשפו: כך חילצנו את הספינה של אייל עופר

עיתונות הספנות הבינלאומית דיווחה אתמול (ב') כי לפחות ספינה אחת של צים, ספינת המכולות "צים אירופה" כבר שינתה את המסלול המתוכנן שלה שהיה אמור לעבור דרך תעלת סואץ, למסלול הארוך שמקיף את כף התקווה הטובה באפריקה תוך הוספת אלפי קילומטרים ימיים.

מאוחר יותר באותו היום, הודיעה חברת הספנות כי היא מבצעת שינויים בקווי התובלה שלה מהמזרח לישראל עקב החמרת מצב הביטחון הימי בים האדום ובים הערבי. החברה הודיעה כי היא "שומרת על המחויבות שלה לשרת את הנמלים בישראל ובמזרח הים התיכון", אולם היא מבצעת התאמות בהתאם לפרוטוקולים מחמירים של בטיחות.

על פי הודעת החברה "לאור הסיכון לביטחון המעבר הימי בים הערבי (מול חופי המפרץ הפרסי וחצי האי ערב) ובים האדום צים נוקטת בצעדים "פרו־אקטיביים" זמניים כדי להבטיח את הביטחון של הצוותים, האוניות והמטענים של הלקוחות באמצעות שינויי נתיב לחלק מהספינות שלה. כתוצאה מצעדים אלה ניתן לצפות לזמני שייט ארוכים יותר למרות שנעשים כל המאמצים להקטין למינימום את השיבושים".

צים לא פירטה מה יהיה משך העיכוב, אולם בהודעות שמסרו מספר חברות שילוח בינלאומיות גדולות ללקוחותיהם בישראל, נמסר כי המשמעות היא תוספת של עד 18 יום לזמן השינוע.

התייקרות התובלה, העלויות יתגלגלו לענף הרכב 

בענף הרכב הישראלי כבר מורגשים כיום הזעזועים הנובעים מהשיבושים במשלוח הימי של כלי רכב מהמזרח הרחוק. יבואנים שמשתמשים באופן סדיר בשירותי הובלת הרכב של צים מסין, יפן וקוריאה, אמרו לגלובס כי המשמעות של עיכוב פוטנציאלי של 18 יום בהגעת רכב מהמזרח הוא כמעט הכפלה של זמן המשלוח לישראל בשגרה.

בענף מעריכים כי במהלך דצמבר היו אמורים להגיע לישראל מהמזרח בין 8,000 ל־12 אלף כלי רכב חדשים מאסיה, רובם עם הנעה חשמלית, שהוזמנו לפני חודשים ואמורים היו להגיע לישראל ולהשתחרר ממכס לפני עליית מס הקנייה על רכב חשמלי בינואר מ־20% ל־35%. רובם לא יספיקו להגיע במועד.

כמעט כל כלי הרכב הללו היו אמורים להגיע ארצה באמצעות שתי חברות הספנות המובילות בתחום הובלת הרכב בנתיב הזה, צים ו־NYK היפנית. סוכנויות הידיעות דיווחו בימים האחרונים כי לאחר שספינת הובלת רכב של NYK בבעלות ישראלית נחטפה לתימן לפני שבוע, החברה החזירה לאחור ספינות להובלת רכב, שאמורות היו לעבור מול חופי תימן בדרך לאירופה.

גורמים בענף מעריכים כי המשמעות של הכפלת זמן ההובלה של צים תהיה תוספת משמעותית לעלויות ההובלה של כלי רכב לישראל. זו תתווסף לעליית מחירי התובלה שכבר חלה כתוצאה מהזינוק החד ב"פרמיית סיכון המלחמה", שאותה גובות חברות הביטוח הבין לאומיות מאז החלה המלחמה.

בכלי רכב חדשים מהמזרח תוספת העלות נאמדת במאות דולרים לרכב והיא צפויה להתגלגל למחירונים של חלק מדגמי הרכב החדשים המיובאים מהמזרח כבר ברבעון הראשון של 2024. יצוין כי חלק מיבואני הרכב הרלוונטיים כבר החלו לגלגל את עלויות התובלה המוגדלות למחירי הרכב, אולם העלייה במחיר היא בינתיים נקודתית, במספר מוגבל של דגמים ובשיעור מוגבל של 1%־3% ממחיר הרכב.

על פי הערכות, אם לא יחולו שינויים משמעותיים בזירת התובלה הימית צפויה בתחילת ינואר התייקרות משמעותית של כלי הרכב החדשים.

בתוך כך, צופים גורמים בענף הרכב כי צפויים שיבושים משמעותיים גם באספקת החלפים לרכב לישראל לצד עליית מחירי ההובלה שלהם. אספקת החלפים לישראל נשענת באופן משמעותי על יבוא דרך הים מהמזרח הרחוק, בעיקר מסין, באמצעות במכולות.

בענף מציינים כי גם התובלה הימית במכולות מהמזרח הרחוק לאזור דרך הים האדום ותעלת סואץ התייקרה לאחרונה משמעותית, ולא רק בחברת צים, ככל הנראה גם בגלל המצב הביטחוני. בענף מציינים כי המחירים להובלת מכולה תקנית של 20 רגל מדרום מזרח אסיה לנמלים במזרח הים התיכון התייצבו לאחרונה על כ־2,100 דולר למכולה, עלייה של כמעט 400 דולר בתוך שבועות בודדים.

שירותים מקיפים, ביטוח הרכב יתייקר

בענף הביטוח מציינים כי אם מחירי הרכב יתייקרו כתוצאה מהשינויים בנתיבי התובלה, גם תעריפי הביטוח יתייקרו בהתאם. "תעריפי הביטוח קורלטיביים למחירי הרכבים. אם זה יגרום להעלאה במחירי הרכבים נצטרך להעלות את תעריפי הביטוח כי אנחנו מפצים את הלקוחות לפי שווי הרכב, אם בשל גנבה, טוטאל לוס וכדומה.

"כך שאם היבואנים מעריכים שתהיה עלייה במחירי הרכב אז מחירי הביטוח יותאמו אליה", אומר גורם בענף. בנוסף הוא מציין כי דבר נוסף שמשפיע מאוד על עלויות הביטוח הוא מחירי החלפים. "אם תהיה התייקרות בעלות החלפים כי ההובלה תתייקר זה יכול גם להשפיע, ואם יהיה מחסור ברכבים אנחנו ניפגע כי כל שרשרת המכירות תהיה יותר נמוכה. הסיבה לכך היא שאם ימכרו כאן פחות רכבים, בגלל זמן אספקה ארוך יותר וכל הדברים הללו, גם מחירי הרכבים יעלו וגם יהיו פחות רכבים לבטח".

גורם נוסף מתייחס לסוגיית הביטוח הימי, שגם הוא צפוי להתייקר. "את הביטוח ימי עושות בדרך כלל חברות בינלאומיות. אני מניח שהוא יתייקר והתוספת הזו תתגלגל למחירי המוצר הסופי. בין אם האונייה יותר זמן בים כי היא עושה עיקוף, בין אם הביטוח שלה יתייקר ובין אם היא תצטרך יותר מאבטחים, הכל יתגלגל למוצר בשלב הראשוני ומשם לשירותים המקיפים את המוצר כמו הביטוח", הוא אומר.

יצוין כי בימים האחרונים נפוצו ברשתות החברתיות, בעיקר בערבית, ידיעות מסולפות על התקפות, שבוצעו כביכול על אוניות של צים באוקיינוס ההודי. בידיעות שולבו תמונות ישנות של אוניות עולות באש. גורמי אבטחה ימיים מציינים כי צים חשופה במיוחד לפגיעות פוטנציאליות בשל העובדה שחלק מהספינות שלה שעוברות דרך מיצרי באב־אל־מנדב, נושאות בגלוי את הלוגו של החברה. בעיקר האוניות של חטיבת "שירותי הפרמיום הים תיכוניים" (ZMP) של החברה.

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "משרד הכלכלה עוקב מאז פרוץ המלחמה אחר ההתפתחויות בסחר הימי והאווירי, לרבות סוגיות אספקת מוצרים שונים, בהם גם חומרי גלם לתעשייה ובוחן משמעויות שונות, גם בהיבט הביטחוני בליווי גורמים שונים, בכדי להערך לתרחישים שונים. קושי ועיכוב במעבר ספינות ישראליות בים האדום עלול להשפיע על הסחר עם אסיה ובמסגרתו גם על אספקת חומרי גלם לענפי תעשייה שונים כגון מתכות, תרופות ועוד.

"אולם, בשלב זה, לא נמצא כי יש מחסור. נוסיף כי גם לתרחיש כזה ישנם מענים שונים, בהם נתיבים חלופיים, מקורות יבוא נוספים ועוד".

עיכוב ביבוא סחורות והארכת זמני הפלגה 

צים כאמור הודיעה היום כי היא מבצעת שינויים בקווי התובלה שלה מהמזרח לישראל. לגלובס נודע כי ההחלטה על הצעדים החריגים התקבלה לאחר התייעצות אינטנסיבית של הנהלת החברה מול בכירים במערכת הביטחון בעקבות ההתקפות האחרונות על ספינות בבעלות ישראלית. על פי מקורות זרים, למרות שצים היא חברה ציבורית נסחרת, לממשלת ישראל יש בה "מניה ממשלתית מיוחדת" שמאפשרת נגישות של הממשלה לספינות של החברה בשעת חירום ויכולת להכווין אותם ליעדים. לא ברור האם האופציה הממשלתית הזו הופעלה במלחמה הנוכחית.

צים היא החברה העשירית בגודלה בהובלת מכולות, עם כ־589 אלף Teu (יחידת מכולות) שמהווים כ־2.1% מכלל הסחר העולמי בתחום. גורם בתחום הלוגיסטיקה בישראל אמר לגלובס כי אם יימשכו לאורך זמן השיבושים במסלול היבוא והיצוא הימי לישראל מהמזרח "עשויה להיות לכך השפעה רוחבית על הכלכלה הישראלית, כולל עיכובים ביבוא חומרי גלם ומוצרי צריכה חיוניים לתעשייה, פגיעה ביצוא ודחיפה אינפלציונית משמעותית".

אולם, הוא העריך כי מכיוון "שהאיום הפוטנציאלי הוא לא רק על הספנות המסחרית שמגיעה לישראל וממנה אלא על כלל התובלה הימית בעולם, שעבורה הנתיבים של הים הערבי והים האדום הם מהעמוסים ביותר בעולם, אפשר לצפות לפעולה בין לאומית ואזורית נחרצת, שמטרתה לנטרל את האיום".

החטיפה של הספינה "גלקסי לידר" בשבוע שעבר התרחשה לא הרחק ממיצר באב אל־מנדב שבין תימן לג'יבוטי, בו עובר כ־14% מהסחר הימי העולמי. במיצר המחבר בין הים האדום לבין מפרץ עדן עוברות 6.2 מיליון חביות נפט ביום (כלל ההפקה העולמית עומדת על כ־80 מיליון חביות ביום) ויותר מ־50 מיליון טונות תבואה ביום. "לחות'ים אין כוח ימי משמעותי, אבל הם איום גדול בגלל שליטתם בחלק גדול מהחוף התימני - וזה משמעותי לסחר העולמי", אומר לגלובס ד"ר יואל גוז'נסקי, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).

עוד כתבות

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

האוצר שוב הודיע על הסכמות עם המורים, וגם הפעם הן לא יסיימו את השיבושים במערכת החינוך

המתווה הסופי שגובש אינו שונה מהותית מההסכמות עליהן כבר הכריזו ביום ראשון, שבפועל לא הביאו לסיום עיצומי המורים והגננות ● גם הסכם זה כנראה לא ימנע את העיצומים באופן מוחלט, לאור התרופפות האחיזה של הסתדרות המורים על המורים

''מגדלי הקצינים'' בלוד. ''זה כלי מצוין של צה''ל'' / הדמיה: 3 Dvision

צה"ל משווק דירות לאנשי קבע: כמה הן עולות ומי יכול לרכוש?

עמותות המגורים החלו לאחרונה לשווק כמעט 500 דירות בשישה פרויקטים ברחבי הארץ עבור אנשי כוחות הביטחון ● מה גובה ההנחות ומי יכול לקנות

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; הביטקוין ממשיך לטפס

הדאקס והקאק בעלייה של 0.5%, הפוטסי עולה ב-0.4% ● הניקיי ננעל ב-1.5% ● מחיר הביטקוין הגיע הבוקר ל-103 אלף דולר, זינוק של 3.9% ● טראמפ קרא אמש למשקיעים "ללכת ולקנות מניות עכשיו"

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?