גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר ישראלים משתמשים בטלגרם מתחילת המלחמה. עד כמה זה מסוכן?

אפליקציית העברת המסרים, שחרטה על דגלה פרטיות, אבטחה וחופש ביטוי, הפכה לכלי משמעותי בתעמולת חמאס ובזוועות ה־7 באוקטובר ● נוכח כמויות הדיסאינפורמציה, המידע הלא מסונן וזריית הפחד והאימה, גובר החשש שהשימוש בטלגרם ישפיע לרעה על החברה הישראלית

ערוץ הטלגרם GAZA NOW. כ-2 מיליון עוקבים / צילום: צילום מסך
ערוץ הטלגרם GAZA NOW. כ-2 מיליון עוקבים / צילום: צילום מסך

מתקפת הפתע הרצחנית של ארגון הטרור חמאס הובילה את אזרחי ישראל לשעות ארוכות של חוסר ודאות. המידע לא הגיע בצורה מסודרת מהמדינה, ורבים חיפשו מקורות מידע כדי להבין את ממדי האסון.

אחת הפלטפורמות שהפכו יותר פופולריות היא טלגרם, אפליקציית העברת המסרים שחרטה על דגלה פרטיות, אבטחה וחופש ביטוי רחב. כמה רחב? חמאס פועל שם כאוות נפשו, תיעודי הזוועות מפורסמים מהיום הראשון, ולא נעשה מספיק כדי להסיר את התוכן. 

למה ברשתות לא מסירים תמונות שמבזות חיילים מתים 
מצלמים ושורדים: מה גרם לאנשים לשלוף את הטלפון גם תחת אש

באופן צפוי, הישראלים צורכים יותר חדשות מתחילת המלחמה, מתוך רצון להיות מעודכנים ולהפיג את חוסר הוודאות. לאחר ארבעה שבועות של לחימה בחן ד"ר גל יעבץ מהמחלקה למדעי המידע באוניברסיטת בר אילן, שבחן את הרגלי צריכת המדיה העכשוויים.

בסקר, שהתבצע על ידי חברת iPanel, השתתפו 651 ישראלים. בקרב החברה היהודית, מקור המידע שנתפס כאמין ביותר במלחמה הוא דובר צה"ל עם 74%. בקרב החברה הערבית, מקור המידע האמין ביותר הוא הרשתות החברתיות, עם 32%.

כמחצית מהנשאלים היהודים ציינו כי פנו לערוצי תוכן או מידע חדשים, ומתוכם כ־73% הצטרפו לטלגרם מאז תחילת המלחמה. בחברה הערבית, כשליש מהמשיבים פנו לגופי חדשות ותוכן חדשים, וההצטרפות לטלגרם, טיקטוק ואינסטגרם הייתה במידה דומה (כ־34%).

 

"בטלגרם אין שום אכיפה", מסביר ד"ר יעבץ, "ובימים שאחרי הטבח ראינו שהרשת הייתה באפוקליפסה של מידע, בהיעדר מסגרת מדינית וממשלתית ברורה.

"מהנתונים עולה שבקרב החברה הערבית יש פחות מוכנות או צורך באימוץ ערוצי מדיה חדשים במהלך המלחמה. כשליש מהם תופסים את הרשתות החברתיות בתור הגורם האמין ביותר לצריכת מידע, ולעובדה הזו יש השפעה מרחיקת לכת על תפיסת הסיקור וההשפעה של גורמים לא פורמליים (משפיעני רשת, למשל), לצד חשיפה גבוהה לדיסאינפורמציה".

הניסיון הרוסי

בחינת ההיסטוריה של טלגרם, והתבטאויותיו של המייסד, פאבל דורוב, שופכת אור על הבעייתיות של הפלטפורמה. דורוב היה ממקימי הרשת החברתית הסינית הפופולרית VK (המקבילה של פייסבוק) אך זו עברה השתלטות של הממשל הרוסי.

המהלך הוביל אותו לחפש דרך לתקשר עם אחיו ניקולאי, מבלי שהשיחה תדלוף לגורמים לא רצויים. באוגוסט 2013 הוא השיק את טלגרם, שמקדמת חופש וזכויות אדם. כיום יש לאפליקציית העברת המסרים כ־700 מיליון פעילים חודשיים.

טלגרם אינה רשת חברתית, והתוכן בה לא "רודף" אחרי המשתמשים. כדי לקבל את המידע הרצוי יש לחפש את ערוצי התוכן המבוקשים, ולהירשם אליהם. בטלגרם אומרים שהם מסירים תכנים בלתי חוקיים כמו פורנו או עידוד אלימות, אבל המציאות בפועל היא אחרת.

סביב מלחמת רוסיה אוקראינה אמר דורוב כי טלגרם "הופכת למקור מידע פחות ופחות מאומת", וביקש מהמשתמשים הרוסים והאוקראינים לפקפק ולחשוד בכל מידע שהם פוגשים בפלטפורמה. עם זאת, הוא לא פעל להסרת תכנים.

הגישה במלחמה בין ישראל לארגון הטרור חמאס היא אחרת לחלוטין. דורוב עדכן בחשבון האישי שלו כבר ב־8 באוקטובר כי מאות אלפים נרשמים לטלגרם מישראל ומהשטחים הפלסטיניים. חמישה ימים אחר כך הוא כתב כי המערכת מסירה מיליוני תכנים מזיקים מהפלטפורמה מדי יום, וכי ניהול תוכן הקשור למלחמה הוא פחות ודאי.

"חמאס השתמש מוקדם יותר השבוע בטלגרם כדי להזהיר אזרחים באשקלון לעזוב את האזור, לקראת פגיעות טילים", הוא כתב. "האם השבתת הערוץ שלהם תעזור להציל חיים או שתסכן חיים נוספים?", ובכך למעשה הצדיק את הפעילות של ארגון הטרור בפלטפורמה.

בסוף החודש שעבר דווח כי לאחר לחץ ממושך על טלגרם, באפליקציה החליטו לחסום את הגישה לערוץ הרשמי של חמאס וגדודי אל־קסאם עבור משתמשי אנדרואיד, בעקבות דרישה של גוגל. כעת, כשמנסים לגשת לערוץ עולה הודעה: "למרבה הצער, לא ניתן להציג את הערוץ הזה באפליקציות טלגרם שהורדו מחנות האפליקציות של גוגל". עם זאת, ערוצים אחרים הקשורים לחמאס, כמו Gaza Now עדיין זמינים באפליקציה, עם 1.9 מיליון עוקבים.

"כללי המשחק השתנו, ויש לזה משמעות מטורפת", אומר יעבץ. "במהלך המלחמה התרגלנו לקבל מידע לא מסונן, יותר ישיר ומיידי, וללא בקרה. טלגרם עומדת לבסס את מעמדה כאחד מגופי התקשורת הפופולריים בישראל. קיבולת הזוועות שלנו, ובכלל מראות קשים, תעלה בהדרגה. ככל שהלחימה תתקדם, כך דברים ייחשפו ויעלו".

הזדמנות פז לחמאס

כידוע, טכנולוגיה יכולה להביא בשורות, אך גם לייצר הרבה מאוד בעיות. "זה טוב שיש אלטרנטיבה, אבל השאלה היא לשם מה היא קיימת", אומר ד"ר טל מימרן, מנהל מחקר במרכז פדרמן לחקר הסייבר באוניברסיטה העברית.

"אם טלגרם היא אלטרנטיבה לוואטסאפ זה טוב, כי וואטסאפ חלק ממטא, שבבעלותה גם פייסבוק ואינסטגרם - וזו שליטה גבוהה מדי על המשתמש. עם זאת, טלגרם התפרסמה כרשת מועדפת על ארגוני טרור כמו המדינה האסלאמית, על פושעים כמו טלגראס, ועל קבוצות ואנשים שבוחרים להקדיש את חייהם לפעילויות מפוקפקות".

חמאס הבינו שטלגרם היא פלטפורמה שמאפשרת להם לעשות ככל העולה על רוחם, כשהם לא יכולים לעשות את זה בשום מקום אחר. "זה חופש שהוא הזדמנות פז בשביל חמאס", אומר מימרן. "חמאס לא יכולים לפעול כמו המדינה האסלאמית בשנת 2012, ולכן כל מה שנותר להם זה טלגרם, פלטפורמה שהם יכולים להעביר בה מידע בלי אחריות, בלי ניטור תוכן ובלי כלום.

"מה טרוריסטים רוצים לעשות? להפחיד, כדי לשנות מדיניות או מציאות למה שהם תופסים כשינוי לטובה. אם הם יצליחו לגרום לאנשים לאבד את תחושת הביטחון שלהם, זה כלי מרכזי שמבחינתם יכול להניע את ישראל לקדם שינויים". גם מימרן וגם יעבץ מזכירים כי מדובר בשיטה של דאעש - צילום זוועות, ושידור שלהן.

התפקיד של ישראל

באשר לשאלה מה המדינה צריכה לעשות, אומר מימרן כי "המדינה צריכה לקבל החלטה ערכית אם היא מוכנה שיהיה מערב פרוע בשטחה. בלי רגולציה על הפלטפורמות, ישראל לא יכולה לעשות כלום. הרגולציה צריכה להיות מבוססת על תמריצים ולא על כפייה, צריך לרתום את הרשתות כדי שירצו לשתף פעולה".

לעומתו, יעבץ סבור אחרת. "הגבולות כל כך פרוצים, שאין למחוקק איך להתמודד עם זה. כל ניסיון רגולטורי יעלה חרס. מה שכן, גופים ממשלתיים צריכים להיות בטלגרם, כי במקום שיש הסתה או תכנים קשים, הדבר הנכון הוא לתקוע דגל ולהציג תוכן מסודר".

להורים הוא ממליץ לאסור על ילדים מתחת לגיל 18 להשתמש באפליקציה. "עשו כל מה שאתם יכולים כדי לוודא שאין להם טלגרם. צריך להתייחס לזה כגורם בעל השפעה רעה, לכל דבר ועניין".

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות