גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברחבת המלון בים המלח, הבישול במשאית מחזיר למפונים את תחושת השליטה

מאז מתקפת החמאס מתגוררים חברי קיבוץ סעד במלון. "היצע המזון הוא אינסופי, אבל זו לא ארוחה משפחתית", הם מספרים ● ביוזמה משותפת הצליחו לארגן קיטצ'ן טראקס ולייצר בהן מטבחים ביתיים ● "זה חלק מבניית החוסן בתוך אי־ודאות מתמשכת", מסביר אחד ממובילי המהלך ● ישראל מתגייסת 

כל משאית עוצבה כמו מטבח ביתי, עם תנורים, כיריים וכיורים / צילום: שירן רוקבן
כל משאית עוצבה כמו מטבח ביתי, עם תנורים, כיריים וכיורים / צילום: שירן רוקבן

 

ברחבת מלון נבו ישרוטל ים המלח הוצבו בימים האחרונים שתי משאיות שעליהן מתנוססת הכתובת "מכינים אוכל של בית", לצד הסמל של קיבוץ סעד. באחת מהן עמדה אחינועם גולן, חברת הקיבוץ, מעל סיר ענק ומהביל, וצעקה מהחלון לחנה אדמנית, שבישלה עם ילדיה במשאית השנייה בדיחה שהעלתה חיוך על פניה. ככל הנראה הרגל ארוך שנים, מכיוון שחנה היא גם השכנה מהבית הצמוד בסעד, שתושביו פונו למלון.

הישראלי שגייס כ־6 מיליון דולר לחיילים ופצועים, בזמן שבניו נלחמים 
המהנדס שפיתח את "מענטש" - מטען נייד שמתאים גם לציוד טקטי בטנקים 

הילדים המבשלים ממוקדים בפיזור התבלינים בתבשילים, הכנסת לחם השום לתנור ואפיית העוגיות. אחינועם מוזגת לכל מי שעובר צלחת ענקית של מרק תימני, בלי לשאול או להבדיל בין תושבי המלון לכאלו שנקלעו למקום. אחרי שהצלחות כמעט ריקות היא צועקת בשמחה "כמה אני אוהבת לארח", רואה עוד מישהו מגיע, ומודיעה שהיא מוזגת לו מרק. הוא אפילו לא מנסה להתווכח.

תושבי סעד, שהמחבלים תכננו להגיע אליו אך לא הצליחו, פונו למלון יום לאחר מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס. היוזמה להביא אליהם את הקיטצ'ן טראקס משותפת למספר אנשים וקבוצות שניסו לזהות את צרכי הקהילה, ואז יצרו במהירות את הפרויקט.

''זה לא שאין לנו מה לאכול, יש המון - אבל אין לנו שום יכולת בחירה'' / צילום: שירה ספיר

כל משאית עוצבה כמו מטבח ביתי, עם תנורים, כיריים וכיורים. אחת מהן בשרית, השנייה חלבית, וכל משפחה יכולה להירשם מראש, ולמשך כמה שעות לבשל את המאכלים של הבית, שאליו הם לא יכולים לחזור.

"זה לא שאין לנו מה לאכול, יש המון, האוכל הוא ברמה של מלון וההיצע הוא אינסופי. אבל אין לנו שום יכולת בחירה, אין כמעט ארוחות משפחתיות, ולפעמים אנחנו רוצים את האוכל של אימא", מסבירה שרון בראל, מנהלת הקהילה בסעד.

"זו הפעם הראשונה שאני מרגישה שחזרה לי החיות מאז השבת ההיא", מוסיפה חנה, השוהה עם ילדיה במלון. "הייתי רוצה לחזור הביתה, זה לא אפשרי, אז לפחות יש את זה. המטבח הוא הלב של הבית. בסוף, זה המקום שממנו הכול יוצא. וזה מאוד משמעותי".

השף שהצטרף

המהלך נולד בכלל עם מטרה אחרת - אחרי החגים הייתה אמורה להיכנס פעילות חדשה למערכת החינוך בסעד, של פוד לאב מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון. במסגרת המעבדה, התלמידים היו אמורים להשתתף בתהליך עיצוב מחדש של חוויית האכילה בבית הספר, במטרה לחזק את החוסן הרגשי ותחושת האוטונומיה.

אבל אחרי החגים לא הגיע, וד"ר רינת אברהם, בת הקיבוץ וחברה בצוות נגב פוד לאב, חשבה על שינוי כיוון ושיתפה בכך את מנהלת הקהילה בראל וגם את בועז ישראלי, מנכ"ל מכון המחקר פרקסיס ויועץ למיזם בתחום החוסן המנטלי.

"הבנו שזו עומדת להיות תקופת חירום ממושכת, ושאנחנו חייבים לייצר רציפות תפקודית לאנשים, כדי שאפשר יהיה להרים את הראש. כשחיים במלון לאורך זמן, הדבר הראשון שנפגע זה התא המשפחתי. המשפחות איבדו שליטה טוטאלית על החיים שלהן. יהיו תהליכים ארוכים מאוד כדי לשקם אותם, אבל הצורך להריח ריח של חביתה או שניצל עלה מהרבה מאוד הורים".

ישראלי מסביר שבסעד הסיפור הוא פחות של טראומה, ויותר "תהליך של בניית חוסן להתמודדות עם ההשלכות של אי־ודאות מתמשכת, שמקורה בעקירה". לדבריו, אחרי שהגו את הרעיון וביקשו להביא קיטצ'ן טראק לרחבת המלון, הוא חשב על טיעון מחץ שישכנע את מנהל המלון, שי דדוש. אבל מערכת היחסים החמה שכבר נרקמה בין עובדי המלון למפוני סעד, גרמה לדדוש להסכים בלי לחשוב פעמיים.

הכתובת הבאה הייתה טלי לידר, נציגת הפדרציה היהודית של פילדלפיה בישראל. "כמעט כל הפדרציות בקהילות היהודיות בצפון אמריקה הבינו שצריך להירתם מיידית", היא אומרת. "התחלנו בקמפיין חירום שבמסגרתו גויסו מעל 600 מיליון דולר. אנחנו לא מחליפים כספי מדינה, אבל כן נכנסים לדברים משמעותיים. המון כסף הלך לבתי החולים ברזילי וסורוקה, למשל, ולמחלקת השיקום של שיבא. גם כיסינו את הבור של הצורך המיידי, כמו מזון וביגוד. אחר כך התחלנו לנסות להבין מהם הצרכים הסמויים".

לאחר שהושג המימון, פנה ישראלי לשף אייל לביא, שמשמש כיועץ קולינרי ומנחה סדנאות בישול. יחד הם גילו עד כמה קשה להשיג בתקופה הזו פוד טראקס, מכיוון שכולן מגויסות לשטחי כינוס ולטובת חיילים. "איתרנו שתיים שבדיוק חזרו מפעילות", מספר לביא. "שיפצנו אותן, קנינו את כל הציוד, והפכנו אותן למטבח ביתי".

"להחזיר את הוודאות"

בשלב הזה נכנס לסיפור ערן גינזברג, מנהל ענף המזון בקיבוץ עלומים, וכיום מנהל את המערך הלוגיסטי במלון מטעם הקיבוץ. "לא רצינו להביא לרחבה ספסלים ושולחנות מוכנים, אלא לבנות אותם יחד עם הקהילה, כדי שכל אחד מהקהילה מרגיש שהוא חלק מזה", הוא מספר. "כל המערך שבנינו החל עם הכוחות הפנימיים שלנו, והניידות מעבירה תחושה שלמרות הכול אתה לא פה בקבע".

יותר מעשר קהילות שפונו ביקשו להביא משאיות כאלו גם אליהן / צילום: שירה ספיר

"חוסר ודאות יכול לפרק קהילה ומשפחה", מציינת אברהמי. "פה אתה בונה אלמנט שמחזיר ודאות - מה אני מתכנן למשפחה שלי, מה נכנס לי לגוף, מה אוכל בערב או מחר. משהו מוכר ובטוח. אוכל הוא גם זיקה למקום. ברגע שהתערערה לי הזיקה במובן הכי אכזרי, אני צריך להחזיר את התחושה של יצירת מקום משלי".

ישראלי מספר שכבר פנו אליו יותר מעשר קהילות שפונו, וביקשו להביא משאיות כאלו גם אליהן. "יש לנו מימון לזה", הוא מציין. "יקרה פה תהליך של כיול מחדש. ההתעוררות של התא המשפחתי זה הדבר הגדול של המלחמה. כולם דיברו בהתחלה על הקהילתיות כמסגרת שתציל אותנו. בעיניי המסגרת הנעלמה היא המשפחה. אם אתה מבטל את הרמה הזו, ומחזק רק את הרמה של הקהילה, אתה יוצר עיוות של שיווי המשקל. לקהילה יש כוח תומך, אבל גם מפרק. צריך לגבש את המשפחה מחדש".

תוך כדי שאנחנו מדברים, חנה מציעה לנו עוגיות שהוציאה מהתנור. אחינועם מחפשת עוד מישהו להציע לו מרק תימני. בעלה של רינת מביט באחינועם, ומחייך. "אמרתי לרינת כמה חסר לי המרק התימני, האוכל הביתי של שבת. ואז נדלק לה משהו, משם התחילו להריץ את זה, והנה נסגר מעגל".

עוד כתבות

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית