גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיווח: ישראל תקפה את מחסן האמל"ח של החות'ים

ברשת הטלוויזיה הסעודית "אל-ערבייה" פורסם כי התרחשו פיצוצים במחסן אמל"ח של המורדים החות'ים בבירת תימן, צנעא וטוענים כי "ישראל היא זו שתקפה את מחסן הטילים" ● האירוע בא על רקע סדרה של מתקפות נגד אוניות בעלות קשר ישראלי שביצעו החות'ים החל משבוע שעבר

חות'ים בתימן / צילום: Associated Press, Hani Mohammed
חות'ים בתימן / צילום: Associated Press, Hani Mohammed

לראשונה מאז שלושת המתקפות על אוניות בעלות קשר ישראלי באזור תימן ושיגורי הטילים הבליסטיים לעבר אילת, התרחשו אמש (ה') פיצוצים בבירה צנעא. כך מדווח ב"אל-ערבייה" הסעודית. לפי דיווחים ערביים, הפיצוצים התרחשו במחסן אמל"ח של המורדים החות'ים, שליחיה של איראן בתימן.

הבוקר (ו') רשת "אל-ערבייה" הסעודית פרסמה כי "ישראל היא שתקפה את מחסן הטילים הבליסטיים והמל"טים של המורדים החות'ים בבירת תימן, צנעא".

התקפות החות'ים בים האדום: מחירי התובלה מסין לישראל עלו, ספינות משנות מסלול
שאלות ותשובות | כסף, טילים ורעב: כל מה שצריך לדעת על החות'ים

לפני התקיפה בצנעא, פיקוד מרכז האמריקאי הודיע כי בשעה 11:00 שעון תימן, הספינה USS קארני יירטה מל"ט קאס 04 ששוגר מאזור בשליטת החות'ים. המל"ט עשה את דרכו לעבר הספינה כאשר ליוותה את הספינה USNS סופליי וספינה נוספת שנשאה ציוד צבאי באזור. לא היו נפגעים או נזק לאמריקאים.

רצף המתקפות נגד אוניות בעלות קשר ישראלי החלו ביום ראשון שעבר, עת אוניית הגלנוע (Ro-Ro) "גלקסי לידר", בבעלות חברת ריי שבשליטת רמי אונגר, נחטפה בים האדום, תוך השתלטות מוסקת של החות'ים שהתבצע בעזרת מסוק מי-17 מתוצרת רוסיה. החטיפה התרחשה לא הרחק מבאב אל-מנדב, המיצר שמחבר בין הים האדום לבין מפרץ עדן.

במיצר שבקצה הים האדום עובר כ-14% מהסחר הימי העולמי, כ-30 אלף ספינות בשנה שלא יכולות להתחמק מהחות'ים. זאת, משום שרוחבו של הים האדום הוא כ-200 ק"מ, אבל המצר שנמצא בין תימן לג'יבוטי הוא ברוחב של פחות מ-20 ק"מ. בד בבד, בבאב אל־מנדב עוברים 6.2 מיליון חביות נפט ביום (כלל ההפקה העולמית עומדת על כ-80 מיליון חביות ביום) ויותר מ-50 מיליון טונות תבואה ביום. מעבר לכך, חשיבות הים האדום כולו לשיט העולמי נובעת גם מתעלת סואץ - נתיב השיט השלישי בהיקפו בעולם. זהו המסלול הקצר ביותר בין אסיה לאירופה, שדרכו עוברים כ־19 אלף ספינות ביום וכ־30% מכלל תנועת המכולות העולמית.

התקיפה השנייה נגד יעד ישראלי באזור תימן בסוף השבוע החולף הייתה תקיפת מל"ט מתאבד מתוצרת איראן, שאהד־136, את אוניית המכולות CMA CGM Symi, בבעלות חברת Eastern Pacific Shipping של עידן עופר, בצפון האוקיאנוס ההודי. כתוצאה מהתקיפה נגרם נזק, אך הצוות לא נפגע.

לא הרחק ממקום התקיפה של Symy, כ־54 מייל ימי מחופי סומליה, התרחשה ביום ראשון תקיפה של שתי סירות על המכלית Central Park - בבעלות חברת זודיאק שבשליטת אייל עופר. לפי הודעת פיקוד המרכז האמריקאי, ספינת USS מייסון, עם הסירות וכלי הטיס המלווים שלה מהכוח לסיכול פיראטיות, הגיבו לקריאת מצוקה של סנטרל פארק לאחר שהותקפה. עם ההגעה, הכוחות דרשו את שחרור הספינה. לאחר מכן, חמישה תוקפים ניסו להימלט באמצעות סירה קטנה והתבצע מצוד שבסיומו נלכדו.

לפי הפנטגון, התוקפים היו סומלים, אך לאחר שחרור הספינה, שוגרו שני טילים בליסטיים מאזור שנמצא בשליטת החות'ים בתימן לעבר USS מייסון וסנטרל פארק. הטילים נפלו במימי מפרץ עדן, אבל עצם מתקפת הטילים החות'ית עשויה להבהיר כי הם היו, בלשון המעטה, בסוד העניינים של המתקפה.

ההודעה של הפנטגון כי התוקפים היו סומלים ולא חות'ים הובילה לחשש מצד חברות הספנות. זה יותר מעשור שקיימת שליטה באזור מפרץ עדן בכל הנוגע למאבק בפיראטים הסומלים. עד שהושגה אותה שליטה, דירוג הסיכון של האוקיאנוס ההודי היה גבוה, מה שהשליך במישרין על הוצאות גבוהות יותר. כיום, נתפס האיום החות'י ככזה שמשליך על ישראל בכלל, ואילו איום סומלי על כולם. לכן, נוצר ויכוח בין חברות הביטוח לבין מערכת הביטחון האמריקאית על דקויות ששוות מיליוני דולרים.

חברות התובלה הימית מסיטות את נתיבי השיט שלהן מהים האדום

רצף המתקפות הזה הוביל את חברת צים להסיט את נתיבי השיט שלה, ואילו שלשום (ד') הודיעה ענקית הובלת המכולות הדנית מארסק, שמדורגת במקום השני בעולם בתחום עם כ־14.8% מכלל הסחר, כי החליטה להסיט שתי ספינות שלה מהים האדום בשל קשר ישראלי: ליסה, שהגיעה מהודו והופנתה לנמל סלאלה בעומאן, ומארסק פגאני, שיצאה מקייפ טאון והוסטה למונדרה בהודו. הצעד הזה התבצע משום שלשתי הספינות יש קשר ישראלי. קבוצת XT בראשות אודי אנגל (50% מהבעלות של אנגל ו־50% של עידן עופר) חוכרת אותן, ומארסק חששו כי גם הן יהוו יעד למתקפה חות'ית.

"ההחלטה התקבלה בשל שיקולי זהירות שכללו כמה משתנים, שבראשם ביטחון הצוות, האוניות והסחורות", נמסר ממארסק. לפי הערכות, הצעד יוביל לעיכוב של לפחות שבוע בהובלת הסחורות. קבוצת XT מפעילה צי של שמונה עשר ספינות, ובדומה לאונייה CMA CGM Symi, אחד הבעלים שלה הוא עידן עופר.

עוד כתבות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

החברה הודיעה על פיטורי ענק שיגיעו גם לישראל, אנליסטים צופים קפיצה של יותר מ־50%

בשבוע שעבר הודיעה ענקית התרופות הישראלית על גל פיטורים שיכלול כ־3,000 עובדים ברחבי העולם ● לפי הערכות שהגיעו לידי גלובס, בארץ יקוצצו 250־300 עובדים, בעיקר ממרכזי החברה בת"א, נתניה וכפר סבא ● וגם: האנליסטית שצופה זינוק של 50% במניה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; טבע ירדה בכ-5%, אנלייט אנרגיה עלתה ב-4%

מדד ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ● סוכנות דירוג האשראי S&P הותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי, ברמה של A עם תחזית שלילית ● השקל התחזק בחדות מול המטבעות הזרים ● בשבוע הקרוב צפויים להתפרסם מדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב ● וגם: מאילו מניות בוול סטריט כדאי להיזהר?

ברק עילם / צילום: CRC Media

הצרות של המניה שאיבדה את התואר הישראלית הגדולה ביותר ונפרדה מהמנכ"ל הוותיק

מניית ענקית הטכנולוגיה איבדה 50% משווייה בשיא, ואת מעמד החברה הישראלית הגדולה ביותר ● זאת בעקבות פרישתו המפתיעה של המנכ"ל המוערך ברק עילם, אך גם בשל תחזית מאכזבת, חששות המשקיעים מהשפעת ה־AI ותחרות עם מיקרוסופט ● האם המחיר שאליו נפלה מניית נייס מהווה הזדמנות השקעה?

אניה בוקשטיין ועופר חיון, ''הגרמני''. שאלות גדולות / צילום: רן מנדלסון, באדיבות yes

הסדרה החדשה של יוצר "טהרן": שורד שואה שהפך לסוכן מוסד ונשלח לאתר את מנגלה

הסדרה החדשה של יס עוררה מהומה בפסטיבל בצרפת, כשמפגינים פרו-פלשתינים קראו "ישראל רוצחת" בזמן הקרנתה ● בלב הסדרה ניצב אורי, ניצול שואה הנשלח על ידי המוסד לגרמניה כדי לאתר את יוזף מנגלה, שהצליח להימלט בסוף המלחמה

אורי להב, מייסד אאובריין / צילום: יחצ

אחרי כ-20 שנה: אורי להב פורש מאאוטבריין

להב ייסד את החברה עם ירון גלאי ב-2006, ועד 2023 שימש כסמנכ"ל הטכנולוגיות שלה ● הוא יפרוש בקרוב מניהול מרכז הפעילות בישראל, ויוחלף על ידי דפנה מיכאלי, סמנכ"לית משאבי האנוש ● אאוטבריין השלימה לאחרונה מיזוג משמעותי, כששילמה כ-900 מיליון דולר תמורת Teads שהייתה בשליטת פטריק דרהי ● אירועים ומינויים

יעקב ברדוגו / צילום: תמר מצפי

אחרי הטענות לסחיטה: המשטרה פתחה בחקירה נגד יעקב ברדוגו

בעקבות דבריו של השרים לוין, זוהר וקרעי פתחה המשטרה חקירה פלילית נגד פרשן ערוץ 14 • נעשתה פנייה לשרים אך לפי שעה אף אחד מהם לא מוכן להעיד במשטרה • על פי הנטען, ברדוגו ניסה לשכנע את השר זוהר למנות לתפקיד היועץ המשפטי של קק"ל את אחיינו

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

"ארמון מעופף": המתנה היקרה שיקבל טראמפ מקטאר

בזמן ביקורו במזה"ת השבוע, טראמפ צפוי לקבל מקטאר מטוס המוערך בכ-400 מיליון דולר ● משרד המשפטים האמריקאי העביר לבית הלבן מסמך המאשר כי "אין מניעה חוקית" לקבל את המטוס

הריסות בפקסיטן כתוצאה מהפצצה הודית. תגובת הנגד תגיע / צילום: ap, K.M. Chaudary

זו היתה מערכה קצרה והנשק הישראלי כיכב

הנשיא טראמפ הודיע כי הודו ופקיסטן הסכימו על הפסקת אש באופן מיידי ● על רקע ההחלטה - הודו חוששת כי מלחמה כוללת תזיק לכלכלה, ולפקיסטן אין מספיק נשק ● מה עומד מאחורי האינטרס האמריקאי, ומה הקשר של ישראל להפסקת האש בין שתי המדינות?

פורטו, פורטוגל. התשואות הגולמיות הממוצעות גבוהות מבליסבון / צילום: Shutterstock

לידיעת משקיעי הנדל"ן בחו"ל: איפה המחיר בשיא והיכן יש מקום לעליות

הישראלים מציפים את יוון, קפריסין ופורטוגל, אולם אחרי עליות מחירים מסיביות בשנים האחרונות, לא בטוח שיהיו קונים לכל הדירות כשירצו לממש אותן

אסותא / צילום: דוברות אסותא

החלטה דרמטית של העליון: התינוקת סופיה תישאר אצל הוריה המגדלים

בהרכב מורחב פסק העליון בפרשת החלפת העוברים באסותא ודחה את הערעור של ההורים הגנטיים ● הרכב השופטים אישר את החלטת בית המשפט המחוזי וקבע: "תיקבע מתכונת מתאימה לקשר בינה לבין הוריה הגנטיים"

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניה שצפויה ליפול ב-7%, ומי עוד יכבידו על פתיחת השבוע בבורסה?

בורסת ת"א סגרה שבוע חיובי כאשר המדדים המרכזיים עלו ב-4% ● עם זאת, שבוע המסחר צפוי להיפתח בירידות על רקע פערי ארביטראז' שליליים של המניות הדואליות ● אילו מניות צפויות להכביד על המסחר?

אילוסטרציה: Shutterstock

המתחזים החדשים: הדיפ־פייק משכללת את ההונאות ברשת

גל ההונאות החדש, שעושה שימוש בטכנולוגיית DeepFake כדי להתחזות לדמויות בולטות במשק, ממחיש כיצד איומי הסייבר משתכללים בעידן הבינה המלאכותית ● גיל מסינג, ראש מערך התקשורת הגלובלית בצ'ק פוינט: "אנשים חייבים להיות מודעים שזה קורה, החשדנות שצריך להפעיל גדולה מאי פעם"

נאפע בשארה / צילום: ערוץ היוטיוב הרשמי AWS Events

עשור לרכישת אנפורנה לאבס: "מנכ"ל אמזון אמר לי שזו היתה אחת הרכישות החשובות"

עשור לאחר רכישת אנפורנה לאבס הישראל ע"י אמזון, היזם הישראלי בשארה נאפע סיפר בריאיון לוול סטריט ג'ורנל: "אם וכאשר באמזון יחליטו לספר את הסיפור של שירות הענן AWS, הרכישה של אנפורנה לאבס היתה אחד הרגעים החשובים ביותר, כך כתב לי אנדי ג'אסי, מנכ"ל אמזון"

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

כשאף אחד לא דיבר על ביטקוין הם כבר סחרו בו. עכשיו הם בדרך להנפקת ענק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הלהיט החדש של המשקיעים בת"א - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בשבוע שעבר גייסו 9 חברות SPAC נטולות פעילות 1.8 מיליארד דולר בסה"כ, הנתון השבועי הגבוה ביותר זה שלוש שנים ● מדד ת"א 35 שבר את שיא כל הזמנים בפעם ה־10 מתחילת השנה ● רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● וגם: עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק

העיר צ'נגדו, נקודת המוצא של יוזמת החגורה והכביש / צילום: Shutterstock

טראמפ הולך על פופוליזם, וסין מתמקדת ביעדים כלכליים

בזמן שארה"ב שוקעת במדיניות כאוטית ולא תמיד עקבית, סין צועדת באסטרטגיה סבלנית ומחושבת - מכיבוש דרכי הסחר ועד כניסה עמוקה לקוטב הצפוני ● וכשסין משקיעה מאות מיליארדי דולרים ב"פרויקט החגורה והכביש", שנועד לפתוח אותה לשווקים חדשים, אמריקה של טראמפ ומאסק עסוקה בהתרת בריתות ארוכות שנים ● כתבה שלישית בסדרה על סין־ארה"ב ועתיד הדולר

נעם וימן, מנכ''ל דיפלומט / צילום: קרן בן ציון גפני

אחרי אקזיט ענק: למה בעלי דיפלומט לשעבר התפטר מהדירקטוריון?

בשבוע שעבר דיוווחה דיפלומט כי יו"ר הדירקטוריון לשעבר ג'פרי מנדל מכר מעל 10% ממניות החברה תמורת 108 מיליון שקל, בעסקאות מחוץ בורסה ● מי רכש את המניות?

מודים לטראמפ על הפסקת האש במומבאי, הודו / צילום: ap, Rajanish Kakade

מדיניות החוץ בעידן טראמפ: הכרזה בציוץ על הפסקת האש בין הודו לפקיסטן

הנשיא משוכנע שהסכסוך ההודי־פקיסטני נמשך כבר "1,500 שנה" (למעשה, רק 78 שנה) ● הוא אמר, "תנו להן להילחם", עד שהתברר גם לו, לאחר שלושה ימים, שפצצה גרעינית מתקתקת ● מה אפשר ללמוד מן הפרשה הזו על מדיניות החוץ האמריקאית

הפגנה נגד התייקרות מחירים בתל אביב, 1974. היררכיית צרכים קלאסית / צילום: יעקב סער, לע''מ

לא רק בגלל עייפות מהמלחמה: למה הישראלים לא מוחים על יוקר המחיה

הציבור הישראלי כבר הוביל מחאות שנשאו פרי נגד עליות מחירים, אולם לגל האחרון הוא הגיב בשתיקה ● מומחים מסבירים שככה זה כשהצרכנות פחות נבונה, המשאבים להתנגד מדולדלים, והעלייה רוחבית אז אין "אשם" אחד ● ולמה מחירים זולים טובים לחברות בורסאיות?

החשיפה לדולר ושיטת המיסוי: מה כדאי לדעת על קרן מחקה מדד

רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● הפעם נבין כיצד קרנות עשויות להניב תשואה שונה על אותו מדד, בעקבות גורמים כמו חשיפה למט"ח, צורת העקיבה והמיסוי ● ההבדלים הבולטים שכדאי להכיר ● חלק ב' ● המחשבון