גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבדיה, גרמניה, הולנד ועוד: הלקח שלמדה אירופה מהטבח של חמאס

בשבדיה ביטלו תשלומי רווחה למהגרים, בגרמניה מתכוונים לגרש מבקשי מקלט שנדחו, ובהולנד סחפה את הבוחרים מפלגה שעל דגלה מלחמה באיסלאם הפוליטי ● במפלגות המיינסטרים באירופה מבינים שאם לא יישרו קו, הימין הקיצוני רק יתחזק

מפגינים פרו־פלסטינים בלונדון. קולות באירופה מכים על חטא של ''יבוא אנטישמיות'' / צילום: ap, Kin Cheung
מפגינים פרו־פלסטינים בלונדון. קולות באירופה מכים על חטא של ''יבוא אנטישמיות'' / צילום: ap, Kin Cheung

כלפי חוץ ובעיניים ישראליות, הרחוב האירופי הוא פרו־פלסטיני והיבשת אינה מקום ידידותי. הפגנות תמיכה בהשתתפות רבבות בני אדם מדי סוף שבוע, דגלי פלסטין המוצבים על מונומנטים לאומיים, כאפיות וסרטי מצח ירוקים של חמאס ברחובות. השילוב המתעצם שבו השמאל הרדיקלי, שמדבר על דה־קולוניזציה בסגנון המאה ה־21, צועד לצד מהגרים מהמזרח התיכון, שמדברים על ח'ליפות איסלאמית בסגנון המאה ה־7 לספירה, יוצרים תמונה מרתיעה לישראלים.

בחסות טורקיה: בכירי חמאס שוחררו אתמול מהכלא בלוב
השבוע בעולם | יחסיה החשובים של ארה"ב עם הודו בסכנה והמצפון האיטלקי מזועזע
"מוכנים לפעול באופן חד צדדי": האם ארה"ב תטיל סנקציות על טורקיה?

אבל זהו קצף על פני המים. זרמי העומק האירופיים דווקא נעים בחודשים האחרונים בכיוון ההפוך. וגם אם הם אינם נראים ברחובות, הם משתקפים בסקרים ובמציאות הפוליטית והחברתית המשתנה במהירות.

התקפת הטרור של חמאס והמלחמה בעזה יצרו זעזוע של ממש במערב אירופה. במדינות שקיבלו עד לאחרונה מהגרים לא־חוקיים, רבים מהם מוסלמים, בידיים פתוחות, דעת הקהל השתנתה. זאת נוכח האנטישמיות המוסלמית שהתבטאה בהפגנות שמחה על הטבח, בקריאות להכחדת ישראל ובהכחשת המציאות כפי שהיא נתפסת על ידי הרוב. כך בגרמניה, למשל, שבה נשמעים כעת קולות המכים על חטא של "יבוא אנטישמיות" אחרי עשור של טאטוא הבעיה מתחת לשטיח. במדינות שכבר החלו לשנות את מדיניות ההגירה שלהן, התגובה הנוכחית רק מחזקת את התהליך. במדינות שכבר שברו ימינה, כמו איטליה, הממשלות רק מתחזקות.

הקש ששבר את גב הגמל

מלכתחילה היה ברור כי גלי ההגירה הגדולים לאירופה, שהחלו להתגבר ב־2015, עומדים לשנות את המפה הפוליטית ביבשת. מיליוני מבקשי מקלט, שרק חלקם זכאי לכך מבחינה פורמלית, נכנסו לאירופה. רעיונות של רב־תרבותיות, של עזרה לפליטים, של גבולות פתוחים ושל השעיית אמנות פליטים - חלקם מבוססים על לא יותר מהשלכה ורצון נאיבי לעזור - היו צו השעה. מאז, הלכה מערב אירופה והתפכחה, נקטה צעדים להגבלת ההגירה, אבל בקצב אטי. נראה כי ההשלכות של המלחמה בעזה היו בבחינת הקש ששבר את גב הגמל האירופי. כעת, השרטוט מחדש של מה מותר ומה אסור מתרחש במהירות, ואפילו קשה לעקוב אחרי שלל היוזמות.

שבדיה, למשל, שעד לפני כמה שנים היתה המדינה שקיבלה הכי הרבה פליטים ומבקשי מקלט מהמזרח התיכון - ובפער גדול - הלכה והקצינה עד שבבחירות האחרונות הכניסה לממשלה את "השבדים הדמוקרטיים", מפלגה קיצונית בראשות ג'ימי אקסון שהפכה לשנייה בגודלה במדינה. מאז ה־7 באוקטובר הכריזה הממשלה על ביטול תשלומי רווחה נדיבים למהגרים מחוץ לאיחוד האירופי. בשבוע האחרון קרא אקסון למנוע הקמת מסגדים חדשים בשבדיה, ואפילו להרוס קיימים. "הם המקור לאנטישמיות שאנחנו רואים ברחובות", אמר.

ראש ממשלת שבדיה אולף קריסטרסון. המדינה מקצינה / צילום: Associated Press, Jean-Francois Badias

בפינלנד הממשלה החדשה היא תמונת ראי של קואליציית השמאל הכל־נשית ששלטה בה עד לפני שנה, וכוללת את מפלגת "הפינים" הימנית־קיצונית. בשבוע האחרון סגרה הממשלה את הגבול עם רוסיה, למרות סכנה לעימות בין־מדינתי, רק בשל העובדה כי מוסקבה "שיגרה" כמה עשרות מבקשי מקלט אפריקאים באופניים לנקודות גבול. במדינות אלו גוברים הקולות שקוראים לאמץ את המודל הדני, שבו המפלגה הסוציאל־דמוקרטית שמה קץ להגירה לא־חוקית בנימוק שהיא מאיימת על מודל מדינת הרווחה. סיבוב הפרסה הזה, היוצא דופן בשמאל האירופי, הוא אחת הסיבות המרכזיות לכך שראש הממשלה מדה פרדריקסן ממשיכה בתפקידה.

בגרמניה, הממשלה הודיעה על כוונתה לגרש בכמויות גדולות מבקשי מקלט שבקשותיהם נדחו. הצעות לדרוש נאמנות לערכים גרמניים כדי לקבל אזרחות פורסמו בתקשורת, דרישות להכיר בזכות הקיום של ישראל גם כן, וקיצוצים בתשלומי רווחה למבקשי מקלט שבקשותיהם נדחו בדרך. מדובר בממשלת שמאל, אבל גם "הירוקים" וגם הסוציאל־דמוקרטים השותפים לה מבינים, כי אם לא יאמצו עמדות קשוחות נגד הגירה - הם יחוו את מה שקרה בהולנד לפני כשבועיים. בהולנד, מפלגת החופש הימנית והמתנגדת להגירה של חירט וילדרס היממה את הסוקרים ואת היבשת כולה, כשזכתה ב־37 מושבים בפרלמנט. וילדרס, בעבר דמות מוקצה, מנסה כעת להקים ממשלה בהולנד. המוטיבציה הגדולה ביותר של המצביעים שלו? מלחמה באיסלאם הפוליטי ובהגירה לא־חוקית.

רשימת הדוגמאות הולכת ומתארכת. בצרפת, התמיכה במרין לה פן לפי הסקרים האחרונים שוברת שיאים. לו היו הבחירות לנשיאות מתקיימות כרגע, היא היתה מנצחת. קמפיין הגוועלד שעבד בעבר לעמנואל מקרון (שממילא לא יכול להתמודד אחרי שתי כהונות רצופות) ככל הנראה לא היה עובד עכשיו: הקהילה היהודית חיבקה את לה פן בהפגנה נגד אנטישמיות לפני שבועיים.

נושא האקלים נדחק

התקפות הטרור, המלחמה בעזה וההשלכות על המהגרים באירופה אינן הגורם היחיד לשינויי הכיוון במערב היבשת. בשנה החולפת, אחרי הפוגה משמעותית במהלך שנות הקורונה, התחדשה ההגירה הלא־חוקית לאירופה. החוקים, האמנות, המדיניות והאינטרסים הכלכליים יוצרים מצב שבו יותר קל להיכנס לאירופה מאשר להיות מגורשים ממנה. והשיפור הכלכלי למי שנכנס הוא כה משמעותי, עד כי רבים מסתכנים (גם פיזית וגם פיננסית, עלות הכניסה נעה בין 3,000 ל־30 אלף דולר) כדי לנסות ולהיכנס ליבשת. השנה, לראשונה מאז 2015, מספר הכניסות הלא־חוקיות צפוי לעבור את רף המיליון.

וההגירה הלא־חוקית אינה המישור היחיד שבה תגובת הנגד הזו למה שנחשב לערכים "פרוגרסיביים" ומתקדמים, משנה את המציאות. גם בנושא האקלים, שהמאבק בו עמד בראש סדר היום האירופי בשנים האחרונות, המטוטלת נעה לכיוון השני. ניתן לראות זאת בירידה החדה בתמיכה במפלגת "הירוקים" הגרמנית, אחרי שזו הציגה תוכנית שאפתנית ויקרה להעביר את החימום בגרמניה לחשמלי. זה ניכר גם בשינוי הכיוון של קואליציית המפלגות השמרנית בפרלמנט האירופי (EPP), וגם במדיניות של המפלגה השמרנית השולטת בבריטניה, שזונחת התחייבויות אקלימיות כמו איסור קידוחים חדשים או רישיונות חיפוש גז, בשם הקשיים הכלכליים שבהם נמצאת הממלכה המאוחדת. גם מקרון בצרפת ביטל תקנות סביבתיות רבות.

שרטוט תמונת מצב אירופית כוללת היא משימה קשה. ישנן מדינות יוצאות דופן עם תנאים יוצאי דופן. אולם, אחרי שנים רבות שבהן נושא האקלים היה בראש סדר היום וההגירה הייתה בתחתיתו, נראה כי היוצרות התהפכו. הרקע לכך מורכב: הקשיים הכלכליים שעוברים על אירופה, הזינוק באינפלציה בשנתיים האחרונות וכן התגברות ההגירה והמלחמה בעזה.

אבל היפוך סדר הדברים הזה כבר משפיע על המערכות הפוליטיות, ובאופן ישיר על המציאות האירופית. התיאבון להגירה לא־חוקית ירד לאפס, הרצון בהשקעות עתק כדי לקזז פליטות פחמן נבחן מעתה במשקפי מחיר כלכלי פחות ורודות. מפלגות המיינסטרים הפוליטי נמצאות בתהליך של התאמה מחדש. אם לא ישנו את עמדותיהן, הרי שהימין הקיצוני - שאחד הסיכונים הגדולים ביותר שלו הוא הכניסה של גורמים לא־ראויים ולא דמוקרטיים ברשימותיו לבתי הנבחרים - רק ילך ויתחזק.

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

תיקון והתנצלות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה