גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר שנוי במחלוקת: האם שורטיסטים הרוויחו הון ממתקפת חמאס נגד ישראל?

חוקרים בארה"ב מצאו עלייה משמעותית במכירות בחסר (שורט) של ניירות ערך ישראלים טרם מתקפת ה־7 באוקטובר, שהובילה למפולת בבורסה ● לאחר פניית גלובס לחוקרים, נמצא כי הרווח מאחת הפוזיציות במניות לאומי חושב לא נכון, אך החוקרים דבקים עדיין במסקנות המחקר

כניסת עזתיים, לצד חמושים פלסטינים, לתוך שטח ישראל ב־7 באוקטובר / צילום: Reuters, Anadolu Agency
כניסת עזתיים, לצד חמושים פלסטינים, לתוך שטח ישראל ב־7 באוקטובר / צילום: Reuters, Anadolu Agency

ממצאי מחקר שפורסם בארה"ב מלמדים כי סוחרים פעלו על בסיס מידע מוקדם לגבי מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר, וביצעו מכירות בחסר ("שורט") בניירות ערך של חברות מישראל אשר הניבו להם רווחי עתק. עם זאת, במהלך היום, עימת גלובס את הנתונים עם הבורסה בת"א, לפיהם נטען כי בוצעה שגיאה בחישוב הרווח מאחת הפוזיציות. גלובס פנה לחוקרים, שאישרו כי החישוב בוצע בשגגה, ועדכנו את המחקר שעדיין לדבריהם בשלבי טיוטה. החוקרים, עם זאת, מציינים כי המסקנות שהציגו במחקר לא השתנו.

הזהב והביטקוין שוברים שיאים. אלו הסיבות
ניתוח | ראלי סוף שנה? המרוויחים הגדולים של נובמבר והזדמנויות ההשקעה שמחכות

החוקרים, פרופ' רוברט ג'יי ג'קסון מאוניברסיטת ניו יורק ופרופ' ג'ושוע מיטס מאוניברסיטת קולומביה, מצאו לטענתם זינוק ומשמעותי במכירות בחסר של מניות חברות ישראליות ותעודות סל (ETF) העוקבות אחרי ניירות ערך שכאלה בימים שקדמו למתקפה של ה-7 באוקטובר - שהובילה לירידות חדות בבורסה בת"א. 

החוקרים שבדקו יתרות מכירות בחסר בתקופות שקדמו לסבבי לחימה קודמים בעזה, הגיעו למסקנה שפוזיציות השורט שנבנו הפעם היו חריגות באופן שמחשיד על ידיעה מקדימה על המתקפה. החוקרים ציינו במחקר כי הם זיהו "מכירות משמעותיות בחסר טרם המתקפה בעשרות חברות שנסחרות בבורסה של תל אביב". לגלובס נודע כי בעקבות הממצאים הרבים והמחשידים שעלו מהמחקר, פתחה רשות ני"ע בהליך של בדיקה. הרשות מסרה בתגובה כי "הנושא מוכר לרשות והוא בבדיקה מול כל הגורמים הרלוונטיים".

בין היתר, טענו החוקרים שפוזיציית שורט גדולה שנבנתה במניות בנק לאומי ערב מתקפת חמאס, הניבה לאחר פרוץ המלחמה רווחים גדולים של עשרות מיליוני שקלים עד לנקודת השפל במחיר המניה בהמשך החודש באוקטובר. בגרסה הראשונה של המחקר, נטען כי נגרף רווח פוטנציאלי של 3.2 מיליארד שקל. לאחר עימות המידע עם בבורסה בת"א, עלה שבוצע חישוב שגוי. במקום מחיר מניה באגורות, חושב המחיר בשקלים. גלובס פנה לחוקרים, ששלחו גרסה עדכנית יותר של המחקר. אך החוקרים הוסיפו כי למרות הטעות בחישוב הרווח המדובר, "אנחנו לא מאמינים שזה משנה את המסקנות שלנו, שרובן נוגעות למסחר בתעודת הסל EIS בשווקים בארה"ב". הם הדגישו כי מדובר במחקר שהוא עדיין בבחינת טיוטה.

יניב פגוט סמנכ"ל מסחר בבורסה אמר ל"גלובס" כי "מה שהחוקרים עשו במחקר, הוא להניח מתוך חוסר הכרות עם השוק המקומי, שהמחירים של המניות בארץ נקובים בשקלים ולא באגורות ומכאן יצאה פארסה: במחקר לקחו את הגידול ביתרות שורט בלאומי בהיקף של 4.5 מיליון מניות וטענו שמחיר המניה ירד ב-734 שקלים, במקום 734 אגורות - כלומר 7.34 שקלים בלבד. לכן הם מגיעים לרווח תאורטי של 3.2 מיליארד שקל, כשבפועל זה רווח של 32 מיליון שקל. החוקרים ניפחו את ההפסד במניה פי 100. ניתוח שגוי, שהביא כותרות גדולות".

לדברי פגוט, כל המחשבה שפוזיציית שורט שכזאת הייתה אפשרית לבנייה מבלי שהרגולטורים היו עולים עליה הוא גם מופרכת. "יש כאן חוסר הבנה. נניח שמישהו ביצע שורט ענק במניה. מי שעשה את אותו השורט יהיה שקוף בפני הרגולטור המקומי. משום שהוא צריך לחתום על הסכם השאלה מול חבר הבורסה. אז יבוא איזה 'חמאסניק' או איש קש מטעמו ויחתום על השאלת מניות בבורסה?

"גם אם מישהו רוצה להשאיל מניות בהיקף כספי של חצי מיליארד שקל, הוא צריך להזדהות בפני הבנק, לקחת מסגרת אשראי. אז הבנק צריך את המידע במי מדובר. יש ענייני הלבנת הון וכו'. במילים אחרות, אין מצב שזה קורה כאן. לכן אלה חוקרים שלא טרחו להתקשר עם חברי בורסה ישראלים, לשאול כיצד הדברים האלה עובדים בארץ. גם הניתוח שביצעו שם על תעודת סל שעוקבות אחרי המניות הישראליות, מעידים שמדובר ברווח שהוא 'כסף קטן' של מיליונים בודדים. נראה שהחוקרים סימנו את המטרה ואז זרקו את החץ".

מכירה בחסר (שורט) היא שיטה לעשיית רווחים כשערכו של נייר ערך סחיר נמצא בירידה. בשיטה זו נמכרים ניירות ערך שאינם בבעלות המוכר במטרה לגריפת רווחים במועד מאוחר יותר, אם ערכם אכן ירד. המשמעות היא שהסוחר מקבל בהשאלה נייר ערך מבעליו ומוכר אותו בשוק. לאחר זמן מסוים עליו לרכוש אותו מחדש על מנת להחזירו לבעליו. אם בינתיים חלה ירידה בשערו של נייר הערך, הרי שמחיר המכירה גבוה ממחיר הקנייה, והעסקה הייתה רווחית מבחינץת הסוחר.

כאמור לא רק במניות לאומי גילו החוקרים דפוסי מסחר שמעידים על חשד שסוחרים ידעו על המתקפה הצפויה. כך קרה לפי החוקרים גם במסחר בתעודת סל (ETF) בשם EIS, שמנפיקה חברת MSCI הבינלאומית. זו תעודת סל שעוקבת אחרי ביצועי מניות ישראליות בולטות, בהן מניות הבנקים, חברות כמו צ'ק פוינט, נייס ואיי.סי.אל.

בתעודה זו נרשם זינוק גדול בעסקות השורט ב-2 באוקטובר, לפי ממצאי המחקר, והנפח שלהן היה מדורג במקום ה-30 (בגובהו) בין הנפחים הגדולים ביותר בתעודת הסל האמורה מאז שנת 2009. מדובר ביום מסחר חריג באחוזון ה-99% במונחים סטטיסטיים.

ב-9 באוקטובר (יום שני) לאחר שהתחדש המסחר בניו יורק, יומיים לאחר המתקפה הרצחנית בשבת, נפלה התעודה כפי שמצויין במחקר ב-7.1% ועד ל-27 באוקטובר איבדה 17.4% מערכה. עסקת השורט ב-2 באוקטובר, נבדקה ביחס לסבבי מלחמה קודמים מול עזה בעבר, וגם ביחס לפרוץ משבר הקורונה, ואז לא נרשמו עסקאות בהיקפים דומים.

ממצא מחשיד אחר שמצאו החוקרים לטענתם, שמחזק את הסברה שלהם, היה גידול חריג בפוזיציית השורט בתעודת הסל EIS ב-3 באפריל השנה - יומיים לפני ליל הסדר שחל השנה ב-5 אפריל. לפי פרסומים בתקשורת לאחר ששפרצה המלחמה, נחשף בחקירות המחבלים, כי החמאס אכן תכנן מתקפה רצחנית דומה לליל הסדר השנה, אך זו לבסוף שובשה או נבלמה ייתכן שבשל העלאת הכוננות של צה"ל, או בשל הוראה איראנית. הנתונים של החוקרים מלמדים על דפוס פעולה דומה לזה שהתרחש בתחילת אוקטובר.

החוקרים מציינים במחקר כאשר הם מביאים את הראיות שאספו כמכלול, כי "הן עולות בקנה אחד עם סוחרים שפעלו על בסיס מידע צפוי (informed trades) שציפו לרשום רווחים ממתקפת החמאס." הם מציינים כי לא ברור עד כמה חוקי המסחר בניירות ערך, בכל הנוגע למידע מקדים, חלים על הפעולות הללו. אך הם סבורים כי במישור הנורמטיבי, נוצרו כאן שיקולים שייתכן ומצריכים שינויי חקיקה, כדי "לסגור את הפער". את במטרה שסוחרים לא יוכלו לחזור ולהרוויח בעתיד על בסיס ידיעה מוקדמת של מתקפות טרור.

תגובת החוקרים

החוקרים מסרו בתגובה לדברי הבורסה: "אנו מעריכים את הערותיה של הבורסה בנוגע למחקר שלנו, שאינן משפיעות על הממצאים שלנו לגבי המסחר בבורסה או בתעודות הסל של MSCI Israel, ועדכנו את הטיוטה שלנו כדי לשקף אותן. אנו מקווים שהבורסה תמשיך לעסוק בממצאים שלנו - כולל על־ידי חקירה האם וכיצד הרוויחו סוחרים מיודעים (Informed Investors) מהאירועים הטרגיים של ה-7 באוקטובר".

***גילוי מלא: מוקדם יותר הבוקר פרסמנו כאן את ממצאי המחקר כלשונם. לאור תגובת הבורסה לפיה מדובר בטעויות במחקר האייטם עודכן בהתאם

עוד כתבות

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; ארית יורדת בעקבות חקירת רשות ני"ע

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.5%, ת"א 90 יורד בכ-0.2% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

אור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בכ-13% במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין