גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדוח שמגלה מה מקור ההון של המיליארדרים החדשים

דוח של UBS מגלה כי בשנה החולפת, לראשונה, מיליארדרים חדשים השיגו יותר הון באמצעות ירושה מאשר ביזמות - מגמה שצפויה להתגבר ● כיצד משתנות תפיסות ההשקעה שלהם, ולאילו אפיקים הם מתכוונים להגדיל חשיפה ● מספר המיליארדרים הגדול במזרח התיכון: בישראל

תל אביב. רוב המיליארדרים במזרח התיכון נמצאים בישראל / צילום: Shutterstock
תל אביב. רוב המיליארדרים במזרח התיכון נמצאים בישראל / צילום: Shutterstock

בשנים האחרונות, מפרסם בנק ההשקעות UBS דוח שנתי ובו נתונים על היקף המיליארדרים ברחבי העולם, מהיכן מגיע ההון שלהם, במה הם משקיעים ומהן השאיפות שלהם. ב-2023, לראשונה מאז החל הבנק לפרסם את הדוח, חל שינוי מעניין: מיליארדרים חדשים השיגו יותר הון באמצעות ירושה של כסף מאשר באמצעות יזמות. לפי הנתונים, קרוב ל-151 מיליארד דולר עברו בירושה ל-53 מיליארדרים חדשים, ואילו 84 מיליארדרים חדשים אחרים, שעשו את הונם בעצמם, החזיקו בהון של כ-141 מיליארד דולר.

אילו הזדמנויות נוצרו בשל ביצועי החסר בשוק המקומי 
ניתוח | מחירי הזהב, הביטקוין והאורניום מזנקים. למה דווקא עכשיו? 

זו לא רק אנקדוטה. ב-UBS סבורים כי יש לכך משמעויות לעתיד: "זה רק קצה הקרחון", נכתב בדוח. "במהלך 20 עד 30 השנים הקרובות, מעל 1,000 מיליארדרים צפויים להעביר למעלה מ-5.2 טריליון דולר ליורשים שלהם". הערכה זו מבוססת על ההון המצרפי שמחזיקים כיום 1,023 מיליארדרים אשר גילם הוא 70 ומעלה.

"לדור הזה (של היורשים) יש השקפות רעננות בנוגע לעסקים, השקעות ופילנתרופיה. רבים מהם מסיטים סכומים גדולים של ההון הפרטי שלהם להזדמנויות עסקיות חדשות שנוצרות בתקופה זו. אחרים יוצאים מעסקי המשפחה ובוחרים קריירה שמתאימה יותר לשאיפות ולכישורים האישיים שלהם", נכתב בדוח. במקביל להעברת ההון הגדולה הצפויה הזו, ב-UBS מזכירים שכלכלת העולם עוברת תקופה של שינוי עמוק, על רקע עליית טכנולוגיות חדשות ושינויים בתעשיית האנרגיה.

 

סקר בין 79 מיליארדרים

בסקר שערך הבנק לאחרונה, השתתפו 79 לקוחות מיליארדרים של הבנק שענו על שאלות הנוגעות לשאיפותיהם. לשאלה מהי המורשת המרכזית שירצו להשיג, בקרב מי שירשו את ההון שלהם 68% השיבו שירצו להמשיך להגדיל את מה שהשיגו אבותיהם - בין שבנוגע לעסק, למותג או לנכסים. הם גם מאמינים בהמשכיות משפחתית, וכ-60% מהם מעוניינים לאפשר לדורות הבאים שלהם ליהנות מההון שלהם.

עם זאת, יש להם גם דעות ושאיפות משל עצמם, וישנו פער דורות שנראה, לפי UBS, גדול מהפערים בעבר. "חלק מזה משום שיש יורשים שהתחנכו בחו"ל וטיילו ברחבי העולם, אם כי זה גורם משמעותי פחות בארה"ב. יתרה מכך, הם הושפעו מתקופות קשות - המגפה, שינוי האקלים, סדר עולמי פחות יציב ומלחמות". לפי הדוח, משפחות המיליארדרים מודעות לפער הזה, ו-58% מהמיליארדרים שצפויים להוריש את כספיהם לדור הבא השיבו בסקר שאחד מהאתגרים הבולטים שלהם הוא להקנות לילדיהם את הערכים, החינוך והניסיון שנדרש להם.

המשתתפים בסקר נשאלו על הקצאת ההון שלהם לאפיקי השקעה שונים לשנה הקרובה, ומהתשובות שלהם עולה כי ההשקעות הישירות בנכסים פרטיים (פרייבט אקוויטי) צפויות לגדול בתקופה זו, כש-43% מהם מצפים להגדיל את ההשקעות שם, ו-45% להשאיר את החשיפה לאפיק זה ללא שינוי. 40% מצפים להגדיל את החשיפה לחוב פרטי, ו-35% יגדילו את החשיפה לאיגרות חוב בשווקים מפותחים. רק 11% מהמשתתפים בסקר מעריכים שבמהלך השנה הקרובה יגדילו את ההשקעות שלהם באומנות ובעתיקות, כש-80% ישאירו אותן ללא שינוי.

האפיקים שבהם ההשקעות צפויות לקטון בשנה הקרובה בקרב משתתפי הסקר הם השקעה בקרנות פרייבט אקוויטי (בניגוד להשקעה ישירה בנכסים פרטיים), שם 25% מהם מעריכים שיקטינו חשיפה, קרנות גידור, עם צפי להקטנת חשיפה אצל 21% מהנשאלים, והחזקה במזומן עם צפי להקטנת חשיפה בקרב 20%.

פערי דורות בדאגות

ממה מודאגים המיליארדרים שהשתתפו בסקר? בני הדור הראשון מודאגים בעיקר ממיתון בארה"ב (66%) וממתחים גיאופוליטיים (62%), בעוד שבני הדור השני חוששים מהשפעות האינפלציה (57%) ומזמינות ומחירים של חומרי גלם (52%), חשש שמטריד רק 28% מבני הדור הראשון.

לשאלה מהי ההזדמנות המסחרית הגדולה ביותר בשנה הקרובה, 65% מכלל הנסקרים ענו שמדובר ב-AI, בעוד ש-46% טענו שבאוטומציה וברובוטיקה, 44% באנליטיקה של ביג דאטה ו-33% בתחומי ההלת'טק והמדטק. רק 4% הצביעו על תחום המטאוורס שהיה לתקופה מסוימת לוהט אך נראה שירד מגדולתו.

הסיכון הטכנולוגי המרכזי שהם מזהים על עסקיהם הוא התקפות סייבר (58%) וכן טכנולוגיות חדשות שישבשו או יקלקלו את המודל העסקי שלהם (53%). לעומת זאת, רק 17% מודאגים מהשפעות שליליות פוטנציאליות של טכנולוגיות חדשות על הסביבה.

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בשאלת הפילנתרופיה יש שוני בין בני הדור הראשון לשני. 68% מבני הדור הראשון מציינים שזו אחרת ממטרות המורשת שלהם, ורק 32% מיורשיהם סבורים כך. "לפי הניסיון ב-UBS, דור היורשים מסרב במקרים רבים לתת במתנה כסף שלא הוא הרוויח, ובמקרים מסוימים, הם פשוט ממשיכים עם הקרן המשפחתית הקיימת", כותבים בבנק.

"יחד עם זאת, יש טרנד לכיוון השקעות אימפקט או ניהול העסקים באופן שמביא בחשבון נושאים סביבתיים וחברתיים, כמו גם מטרות אלטרואיסטיות".

הם מצטטים אחד מהנשאלים בסקר שאמר: "אבי היה בתחומי הנפט, הגז והכרייה, ואני מנסה להסיט את כל העסקים לכיוון תחומים שקשורים לטכנולוגיה שיש להם פחות השפעה על הסביבה. אולם אני לא מתכנן למכור את כל העסקים האלה ביום אחד. זה מסע".

הון של 12 טריליון דולר

הדוח כולל גם נתונים מספריים על המיליארדרים בעולם. בשנה שהסתיימה באפריל 2023, מספר המיליארדרים עלה ב-7% ל-2,544, וההון שלהם עלה ב-9% ל-12 טריליון דולר (אם כי עוד לא חזר לרמות השיא של 2021, גם לא במספר המיליארדרים).

בחלוקה גיאוגרפית, מדינות מערב אירופה כוללות 456 מיליארדרים עם הון של כ-2.3 טריליון דולר, במזרח התיכון יש 63 מיליארדרים עם הון של 279 מיליארד דולר, יבשת אמריקה כוללת 867 מיליארדרים שמחזיקים ב-5.1 טריליון דולר ובאסיה-פסיפיק, 1,019 מיליארדרים מחזיקים ב-3.7 טריליון דולר.

איל עופר / צילום: Anne-Sophie Heist

ספציפית בישראל ישנם 26 מיליארדרים בדולרים, עלייה לעומת 22 ב-2022, וההון המצרפי שלהם מגיע ל-72.5 מיליארד דולר, עלייה של 26.3% ביחס לשנה קודמת. למעשה, בישראל מרוכז מספר המיליארדרים הגדול ביותר באזור המזרח התיכון. באיחוד האמירויות יש 17, אך ההון המצרפי של האמירתים גבוה יותר משל הישראלים, ומגיע ל-99.4 מיליארד דולר.

ב-UBS לא מפרטים את שמות המיליארדרים מישראל, אך לפי נתוני פורבס ניתן לציין בין היתר את איל הספנות, הנדל"ן והבנקאות איל עופר, שהונו נאמד לפי פורבס ב-20.2 מיליארד דולר; אחיו עידן עופר (החברה לישראל, צים) עם 13.8 מיליארד דולר, סטף ורטהיימר (לשעבר בעלי חברת התעשייה ישקר), עם 6.3 מיליארד דולר, טדי שגיא (נדל"ן וטכנולוגיה) עם 5.6 מיליארד דולר, שרי אריסון (לשעבר בעלת השליטה בבנק הפועלים ובשיכון ובינוי), 4.4 מיליארד דולר, גיל שויד (צ'ק פוינט) עם 3.9 מיליארד דולר ודנה עזריאלי (קבוצת הנדל"ן עזריאלי) - 1.2 מיליארד דולר.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום