גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ונצואלה רוצה להשתלט על שני שליש ממדינת גיאנה. מה עומד מאחורי זה?

במשאל עם שנערך אתמול הצביעו תושבי ונצואלה ברוב גדול בעד אישור השתלטות על אזור עשיר בנפט בגיאנה השכנה, ובכך ציינו את ההסלמה האחרונה בסכסוך טריטוריאלי ממושך ● גלובס עושה סדר בהשתלשלות הסכסוך

נשיא ונצואלה, ניקולס מדורו / צילום: REUTERS
נשיא ונצואלה, ניקולס מדורו / צילום: REUTERS

במשאל עם שנערך ביום ראשון, הצביעו תושבי ונצואלה ברוב גדול בעד אישור השתלטות על אזור עשיר בנפט בגיאנה השכנה, ובכך ציינו את ההסלמה האחרונה בסכסוך טריטוריאלי ממושך.

המחלוקת סביב אזור אסקיבו (שמהווה כשני שליש מהשטח של גיאנה) התחילה כבר יותר מ-150 שנה, והשלכותיה מגיעות עד היום. גלובס עושה סדר בהשתלשלות הסכסוך. 

הסיכוי למלחמה אזורית עלה? ארה"ב מאיימת ישירות על איראן בעקבות המתקפות בים
סערה בהולנד: דרישות לא לספק לישראל חלקים למטוסי F-35

מהו השטח שנמצא במחלוקת?

אזור אסקיבו (הידוע גם בשם גיאנה אסקוויבה) מתפרס על פני כ-160 אלף קמ"ר - גדול יותר מיוון או בערך בגודל של פלורידה, ומהווה כשני שליש מהשטח של גיאנה. האזור כולל שטחי נפט ימיים המציעים פוטנציאל גבוה לניצול, ואוכלוסייה של כ-200 אלף תושבים.

סכסוך הקרקעות בין שתי המדינות הוא בן למעלה ממאה שנה, אך התחמם כבר ב-2015 עם גילוי שדות נפט מול חופי אסקיבו. הפקת הנפט בגיאנה דחפה צמיחה משמעותית בתוצר של המדינה, בעוד שגם כרייה של מינרלים באסקיבו ממלאת תפקיד חשוב. 

 

מתי החל הסכסוך?

ונצואלה טענה זה מכבר כי האדמה שייכת לה, מאחר שלטענתה הייתה בגבולותיה בתקופה הקולוניאלית הספרדית. היא גם דחתה במהלך השנים פסיקה שקבעה את הגבולות הנוכחיים, כאשר גיאנה עוד הייתה מושבה בריטית.

המחלוקת על האזור החלה בשנת 1841, כאשר ממשלת ונצואלה ערערה על קו שומבורגק, גבול שנתן לבריטניה שליטה על שפך נהר האורינוקו, לאחר שרכשה את גיאנה מידי הולנד.

ב-1890, ארה"ב עודדה את שני הצדדים להגיש את תביעותיהם הטריטוריאליות לבוררות מחייבת. חילופי דברים בין בריטניה לוונצואלה הובילו בסופו של דבר לחתימה על "הסכם וושינגטון" ב-1897. עם זאת, במאה ה-20 הנושא חזר כאשר ונצואלה הצהירה כי היא לא מכירה בהסכם בפני הוועדה הרביעית של האסיפה הכללית של האו"ם ב-1962.

בשנים שלאחר מכן הושגו הסכמות והבנות נוספות בין שתי המדינות, אך הן לא הסתדרו, מכיוון ששני הצדדים טענו להפרות מרובות של ריבונותם הטריטוריאלית באזור אסקיבו. מכאן ואילך, בית הדין הבינלאומי בהאג (ICJ) שימש כבורר בתיק.

בין שנות ה-80 ל-1990, מדיניות החוץ של ונצואלה, שהתמקדה בחיפושי נפט, אפשרה לרכך את היחסים עם גיאנה. אבל אז, בתחילת שנות ה-2000, התחדשה המחלוקת לאחר גילוי נפט וגז באזור סטברוק, הנמצא באזור השנוי במחלוקת. אז החל משרד החוץ של גיאנה לפרסם מידע על יירוט של כלי שיט, ביניהם גם של הצי הלאומי של ונצואלה, במרחב הימי שנוכס על-ידי שתי המדינות. אירועים כאלה נמשכים עד היום.

חשיבותו של אסקיבו, הגובל גם בברזיל ומאפשר גישה לאזור של האוקיינוס ​​האטלנטי, גברה אף יותר כשענקית האנרגיה אקסון מוביל (ExxonMobil) גילתה באזור הימי נפט בכמויות מסחריות ב-2015, מה שהסב גם את תשומת-לבה של ממשלת ניקולס מדורו בוונצואלה. מוקדם יותר השבוע אמר משרד ההגנה של ברזיל כי הוא "מגביר את פעולות ההגנה שלו", וחיזק את הנוכחות הצבאית באזור.

מה קרה עכשיו?

ממשלת ונצואלה והנשיא מדורו הכריזו על משאל העם על סיפוח האזור, ופתחו במסע פרסום מאסיבי המעודד את 20 מיליון בעלי זכות הבחירה במדינה להצביע. המשאל נערך לאחר שביום שישי בית הדין הבינלאומי בהאג דחק במדינה להימנע מ"נקיטת כל פעולה" שעלולה לשנות את הסטטוס-קוו באזור. זה לא עצר את מדורו.

במשאל, הבוחרים ענו על חמש שאלות, כולל האם הם מסכימים עם הקמת מדינה ונצואלה באזור אסקיבו, שתהיה כרוכה במתן אזרחות ונצואלה לאוכלוסייתה, ו"לשלב מדינה זו במפת השטח של ונצואלה". סעיף נוסף שאל את הבוחר האם יש לדחות את סמכות השיפוט של בית הדין הבינלאומי לפסוק בעניין.

במסיבת עיתונאים שהכריזה על תוצאות ראשוניות מהחלק הראשון של ספירת הקולות, אמרה מועצת הבחירות הלאומית של ונצואלה כי הבוחרים סימנו "כן" ביותר מ-95% מהמקרים בכל אחת מחמש השאלות בקלפי.

לאחר שההצבעה הסתיימה ביום ראשון, טענה המועצה כי ספרה מעל 10.5 מיליון קולות, והממשלה הכריזה על "ניצחון מוחץ" - מה שהרים גבות בקרב ערוצי תקשורת רבים שדיווחו על תורים לא מרשימים, חלקם אף ריקים, באתרי הקלפיות לאורך כל תקופת ההצבעה. בנוסף, לא היה ברור אם הנתון של 10 מיליון התייחס למספר המצביעים המשתתפים או למספר התשובות הכולל של המצביעים לחמש השאלות.

מה המשמעות של תוצאות משאל העם?

אומנם למשאל העם יש משקל סמלי ופוליטי משמעותי, אך לא יהיו לו השלכות משפטיות או מחייבות מיידיות. ב-CNN ציינו כי לא ברור בדיוק אילו צעדים תנקוט ממשלת ונצואלה כדי לאכוף את תביעתה.

בינתיים, נשיאת בית הדין הבינלאומי, ג'ואן אי דונוהו, אמרה כי "גורמים בצבא ונצואלה הודיעו כי המדינה נוקטת צעדים קונקרטיים לבניית מסלול טיסות שישמש 'נקודת תמיכה לוגיסטית לפיתוח אינטגרלי של אסקיבו'" (לפי אל-ג'זירה).

"מטרת הממשלה (של מדורו) היא לשלוח מסר של כוח לגיאנה", צוטט ברויטרס פרופסור לפוליטיקה באוניברסיטה המרכזית בוונצואלה, ריקרדו סוקרה, והוסיף כי מדורו חושב גם על פיתוחי נפט וגז פוטנציאליים.

גיאנה, שתמיד חששה שמשאל העם יכול להיות עילה לתפיסת קרקעות, כינתה את המהלך צעד לקראת סיפוח ו"איום קיומי". "זוהי דוגמה לבית ספר לסיפוח", אמר פול רייכלר, עורך דין אמריקאי המייצג את גיאנה, לבית הדין הבינלאומי (לפי אל-ג'זירה).

בשבוע שעבר נשיא גיאנה, אירפאן עלי, ביקר חיילים באסקיבו והניף באופן דרמטי דגל גיאני על הר המשקיף על הגבול עם ונצואלה. ההצבעה אתמול עוררה חרדה בגיאנה, כאשר הממשלה קוראת לאזרחים לשמור על קור-רוח. עלי השתתף ביום ראשון בעצרת פטריוטית והצטרף למאות תומכים שהניפו דגל.

חורחה רודריגז, נשיא האסיפה הלאומית של ונצואלה, פרסם אתמול בלילה סרטון וידאו שבו נראית קבוצה קטנה של ילידים ונצואליים מורידים דגל גיאני באזור הררי נידח ומרימים דגל ונצואלה במקומו.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה