גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביל אקמן שאל את בכירי הרווארד מה הם חושבים. התשובות מפתיעות

המיליארדר היהודי ביל אקמן שלח מכתב חריף נוסף לנשיאת הרווארד קלודין גיי, שצפויה להשתתף הערב בשימוע בקונגרס לגבי האנטישמיות בקמפוסים של מכללות ואוניברסיטאות בארה"ב ● אקמן חושף במכתב את עמדות חברי הפקולטה שלא עולות בקנה אחד עם ההנהלה: "לפני שנים הרווארד הפסיקה להיות מקום שבו כל נקודות המבט מבורכות"

ביל אקמן / צילום: Reuters, Kris Tripplaar
ביל אקמן / צילום: Reuters, Kris Tripplaar

המיליארדר ביל אקמן, איש עסקים יהודי-אמריקאי, ידוע בתור תומך ישראל. מאז מתקפת הפתע המחרידה של חמאס, הוא לא מהסס לגנות ולתקוף את ארגון הטרור וכן, את אוניברסיטת הרווארד, בה למד מנהל עסקים.

אקמן פרסם לפני כחודש מכתב לנשיאת אוניברסיטת הרווארד, קלודין גיי, בו הוא מותח ביקורת חריפה על תגובת הרווארד למתקפת חמאס, וטוען כי ההנהלה לא עושה דבר על מנת למנוע מסטודנטים יהודים להרגיש מאוימים בקמפוס. "אני עצוב שהרווארד הפך למקום בו סטודנטים יהודים חוששים מאלימות".

רק יהודים אתם לא רוצים? המכתב הנוקב של המיליארדר להרווארד
אחד המשקיעים הנועזים של וול סטריט מתייצב לצד ישראל ובגדול
קרן וקסנר תפסיק לתמוך בהרווארד, שסירבה לגנות גילויי תמיכה בחמאס
"להרווארד יש חובה לנקוט עמדה ברורה נגד מתקפה ברברית על ישראל" 

גיי לא הגיבה למכתב, והיא עתידה להגיע הערב (ג') לשימוע בקונגרס על אנטישמיות בקמפוסים של מכללות ואוניברסיטאות בארה"ב. גיי עתידה להעיד בפני ועדת בית הנבחרים לצד נשיאת MIT, וצפויה להתמודד עם שאלות נוקבות משני צדי המתרס על תגובתה הרפה של הרווארד למלחמת ישראל-חמאס. אקמן פרסם ביום ראשון האחרון, מכתב חריף נוסף שמיועד לגיי, בתקווה שישפיע על דבריה מול הקונגרס.

המכתב המלא לפניכם:

הנשיאה גיי היקרה,

מאז המכתב האחרון שלי אלייך ב-4 לנובמבר, עליו לא טרחת להגיב או להתייחס, לגבי נושאים בוערים הנוגעים לחופש הביטוי, אנטישמיות, ההשפעה של המשרד לשיוויון, גיוון, הכללה ושייכות בהרווארד, (OEDIB). רציתי לחלוק איתך את התגובות המשמעותיות שקיבלתי מבכירי סגל ההוראה בהרווארד. חשבתי לחלוק את המשוב הזה איתך בדיוק עכשיו, מכיוון שהוא עשוי לעדכן את העדות שאת עתידה לשאת, כמו גם את המענה על שאלות פוטנציאליות שאת עשויה לקבל בקונגרס, ביום שלישי.

חופש הביטוי בהרווארד

מאז ה-7 באוקטובר, הדגשת את המחויבות של הרווארד לחופש הביטוי, כסיבה להתבטאויות שמאפשרות שפה אלימה כמו גם קריאה לאינתיפאדה (פיגועי התאבדות, דקירות סכין של אזרחים ישראלים וכו'), וחיסול מדינת ישראל "מן הנהר ועד לים". הפגנת סובלנות כלפי ההפגנות שהתקיימו ב-13 באוקטובר, בטענה ש"האוניברסיטה שלנו מאמצת מחויבות לחופש ביטוי. המחויבות הזו משתרעת אפילו על דעות שרבים מאיתנו מוצאים מקוממות.

לעומת זאת, במכתבי האחרון אלייך, ציינתי שבדירוג חופש הביטוי של הקרן לזכויות וביטוי (FIRE), הרווארד סיימה בעקביות ברבעון התחתון בכל אחת מארבע השנים האחרונות. אני מציין שהדירוג של הרווארד הידרדר מדי שנה, וקיבל את דירוג חופש הביטוי הנמוך ביותר שלה אי פעם לשנת הלימודים 2023, אחרונה מתוך 254 אוניברסיטאות עם דירוג של 0.00, האוניברסיטה היחידה עם אקלים דיבור "במצב תהומי".

לאחר ששלחתי את מכתבי, פניתי לפקולטה כדי ליישב את המחויבות האבסולוטית שלך לחופש הביטוי, כאשר הרווארד בעלת דירוג חופש הביטוי הנמוך ביותר בין כל האוניברסיטאות. לסגל היה הרבה מה לומר בנושא זה, כמו גם על האנטישמיות וה-OEDIB. יש לציין שהם היו מוכנים לחלוק את דעותיהם כל עוד אני מתחייב לשמור על זהותם אנונימית. הבאתי את דבריהם להלן:

על חופש הביטוי

"לפני שנים הרווארד הפסיקה להיות מקום שבו כל נקודות המבט מבורכות".

"הרווארד הוא מקום שבו נראה שמחאות רועמות ומלאות שנאה מעודדות, אבל הוא מקום בו סגל וסטודנטים לא יכולים לחלוק נקודות מבט שאינן עולות בקנה אחד עם הנרטיב המקובל בקמפוס".

"הבעיה העיקרית בחופש הביטוי בהרווארד היא שאם אתה אומר את הדבר הלא נכון, אתה תבוטל, מה שמוביל לצנזורה עצמית. התוצאה היא שמה אתה חושב, הוא לא מה שאתה אומר".

"לומר דברים שאינם מדגישים את חשיבות העבדות והקולוניאליזם ככוחות שמופעלים על ידי ההיסטוריה הוא אינו דיבור מקובל. חוויות חיים הופכות לכוחות המובילים בשיח. כל הקורסים וספרי הלימוד כפופים לאותה אידיאולוגיה, האידיאולוגיה מתפקדת כמערכת לימוד".

על אנטישמיות, תמיכה בחמאס וההפגנות נגד ישראל 

כששאלתי את חברי הסגל על הסיבות להפגנות בעד עזה והסובלנות לאנטישמיות בקמפוס, הם הסבירו:

"האדם לבן בהרווארד נחשב מדכא ביסודו. עמים ילידים מוצגים כמי שנזקקים לצדק ולפיצוי. יהודים נתפסים כאנשים לבנים. לכן, זה בסדר לשנוא את ישראל ואת היהודים מכיוון שהם נחשבים מדכאים".

בנוסף, שאלתי: "מדוע ההפגנות נוגעות רק לישראל לעומת סכסוכים אחרים במזרח התיכון וברחבי הגלובוס שבהם נהרגו פלסטינים ואזרחים אחרים?". נעניתי כי "ישראל היא מקרה נדיר שבו יש לנו סכסוך חם ורלוונטי, בין אנשים שנחשבים 'לבנים' לבין אנשים 'לא לבנים'".

העסקה וגיוס בהרווארד

נושא אחד שעלה כשדיברתי עם הפקולטה היה סוגיית הגיוס בהרווארד, נושא שלגביו יש בבירור הרבה מבוכה בפקולטה. כששאלתי מדוע הפקולטה של הרווארד זזה בחדות שמאלה בשנים האחרונות, הם הסבירו:

"כל מחלקה מחליטה את מי היא רוצה, והאוניברסיטה יכולה לקבל או לדחות את המועמד. סגל שמאלני ממנה סגל שמאלני אחר, כי הם זוכים להחליט את מי להעסיק ולקדם. זה קצת כמו אלגוריתם הטוויטר שממשיך להאכיל אותך בנקודות המבט שאתה רוצה לשמוע".

אחד מחברי הסגל הבכיר שיתף כי הובהר היטב שהם לא יכולים לגייס חברי סגל חדשים אלא אם הם עומדים בדרישות המשרד של הרווארד לגיוון, שוויון, הכללה ושייכות (ODEIB). כלומר, על המועמדים להיות נשים, גברים לא לבנים או חלק מקהילת ה-LGBTQ+. זכרים לבנים סטרייטים "אינם על השולחן". 

חבר סגל אחד הסביר, שלא רק ההנהלה מציגה את הדרישות הללו, אלא גם גופים חיצוניים. למשל, גוף התקשורת The Chronicle of Higher Education (TCHE), שמסקר את האקדמיה האמריקאית, עורך תחקירים שבהם הוא בוחן את הגיוון של המחלקות באוניברסיטה. TCHE נוזף בפומבי במחלקות באוניברסיטאות שאינן עומדות בדרישות הגיוון שלהן ומחזק עוד יותר את הדרישה של הרווארד למועמדים המועדפים על ODEIB.

בכל הנושאים לעיל, אני יודע שלא תסתמכי על הסקר שלי בפקולטה. לכן אני ממליץ לך להורות לחברת צד שלישי אמינה ביותר לעשות סקר אנונימי של הפקולטה בהרווארד. אני בטוח שזה יאשר ויחזק את כל מה שתיארתי לעיל.

אפליה בהרווארד אינה מוגבלת לאנטישמיות

ברור שהבעיות בהרווארד אינן נוגעות רק ליהודים ולישראל. ברור לגמרי שגברים לבנים סטרייטים מופלים לרעה בגיוס ובקידום בהרווארד. זה נכון ככל הנראה גם במידה פחותה עבור גברים שהם אסייתים או ממוצא הודי. ה-ODEIB הוא אשם חשוב באפליה הזו בקמפוס, שכן הוא רואה את העולם במסגרת של מדכאים ומדוכאים, כאשר מעמד המדכאים כולל גברים לבנים, אסייתים, יהודים ואנשים אחרים הנתפסים כמוצלחים וחזקים.

בעוד הרווארד טוענת כי היא מחויבת לחופש הביטוי, בפועל נראה כי הוא מתרחש רק "מאחורי דלתות סגורות", או בקרב סגל וסטודנטים המדברים בעילום שם. קולות שמרניים נמחקים ולעיתים קרובות מתבטלים על הסף בקמפוס.

לקראת השימוע בקונגרס

אני עצוב שהרווארד שאני אוהב איבדה את דרכה. אני נבוך על כך שלא הייתי מודע לכך לפני כן. אפליה בהרווארד היא לא רק בלתי־חוקית, אלא היא פוגעת מאוד בתחרותיות של האומה שלנו, שהיא חשובה ביותר בעולם עם סכסוכים גיאופוליטיים וגוברות. הרווארד צריכה להיות מוסד לטובים ולמבריקים ביותר, ללמוד על ידי הטובים והמבריקים ביותר. רוסיה, סין ומדינות מתחרות אחרות שלנו אינן בוחרות את המנהיגים המדעיים והחינוכיים שלהן באמצעות מדדי הגיוון, השוויון וההכלה של הרווארד.

הנשיאה גיי, בעדות שלך לקונגרס, את יכולה להתחיל להתייחס לאנטישמיות שהתפוצצה בקמפוס בתקופת הנשיאות שלך, אנטישמיות שהזרעים שלה התחילו שנים רבות לפני שהפכת לנשיאה. אבל כפי שאני מקווה שאת יודעת, הנושאים בהרווארד הרבה יותר רחבים מאשר אנטישמיות. אנטישמיות היא היהלום שבכתר, במכרה הפחם לשיטות מפלות אחרות בהרווארד.

כנשיאה יש לך גם את ההזדמנות וגם את האחריות לטפל בנושאים דחופים אלה. 

כש-34 ארגוני סטודנטים של הרווארד תמכו בטרור הברברי של חמאס, זו הייתה קריאת השכמה עבורי. אני מקווה שההתמודדות עם הקונגרס ביום שלישי, תהיה קריאת השכמה עבורך.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים