גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחים ממליצים: אלה צעדי המס שיכניסו עוד מיליארדי שקלים לקופת המדינה

לצד הקיצוץ בתקציב לטובת המלחמה, בידי רשות המסים כלים, בחלקם השתמשה כבר בעבר, שיכולים להכניס כסף למדינה ● שחרור רווחים כלואים, חידוש נוהל הגילוי מרצון ומיסוי הקריפטו הם רק חלק מהצעדים שמומחים ממליצים עליהם כדי להימנע מכאלו שכואבים יותר לציבור

כך רשות המסים יכולה למלא את קופת המדינה במלחמה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
כך רשות המסים יכולה למלא את קופת המדינה במלחמה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מנהל רשות המסים החדש, שי אהרונוביץ', נכנס לתפקידו בספטמבר האחרון, רגע לפני שפרצה מלחמת "חרבות ברזל". כבר אז היה ברור שהוא יצטרך להמציא יש מאין מקורות למילוי קופת המדינה, כשגביית המסים הייתה במגמת ירידה והקופה מרוקנת. המלחמה הפכה את הצורך הזה לבוער עוד יותר. 

135 אלף בקשות הוגשו לפיצוי עסקים. כמה כבר קיבלו?
קניתם דירה? ההחלטה של רשות המסים שכדאי להכיר

ברשות המסים לא מסגירים היום מאיפה יביאו את המיליארדים החסרים למדינה. בראיון שהעניק הכלכלן הראשי, שמואל אברמזון, לגלובס, הוא הציע לקצץ בחלק מהטבות המס היקרות המוענקות לציבור, בהן הטבות פנסיוניות על הפקדה וצבירה, נקודות זיכוי להורים בגין ילדים, הטבות על קרנות השתלמות ועוד.

אולם, לפי מומחי מס, ישנם מקורות הכנסה אחרים ומהלכים שונים שיכולים להעשיר את קופת המדינה. בין המהלכים הללו מציינים המומחים את חידושו של נוהל גילוי מרצון, שיאפשר לאזרחים לדווח על כספים שהסתירו מהמדינה עד כה, ללא חשש מנקיטת הליכים פליליים נגדם; עידוד "עליית כסף" לארץ; וגם הצעה לא פופולרית בציבור - ביטול הפטור ממע"מ על קניות אונליין מחו"ל עד 75 דולר.

חידוש נוהל הגילוי מרצון

באירועים מקצועיים לאחרונה חשף מנהל רשות המסים כי בכוונתו לקדם מול משרד המשפטים את המהלך הזה. בהליכי הגילוי מרצון הקודמים גבתה המדינה כ־153 מיליון שקל בנוהל שהסתיים ב־2019, ויותר מ־3.5 מיליארד שקל בנוהל שחל בשנים 2014־2016. לכן, ברשות המסים רואים בכך דרך מהירה ויעילה להכנסת כספים למדינה, אם כי הצפי הוא לעשרות עד כ־100 מיליון שקל הפעם, לאור מיצוי המבצעים הקודמים.

לדברי רו"ח יגאל רופא, מנהל מחלקת המסים פאהן קנה ושות' Grant Thornton, "נוהל הגילוי מרצון שבו נקטה המדינה בעבר הצליח להביא ציבור רחב של אזרחי מדינת ישראל לדווח על הכנסות וכספים שלא הוצהרו בעבר. מעבר לכך, הליך הגילוי מרצון הרחיב את קשת מעגל משלמי המסים אף לשנות המס הבאות, כך שבמסגרת הליך זה המדינה זוכה להגדלת הגבייה בהווה ואף להגדלה צפויה בעתיד".

"שחרור רווחים כלואים 3"

הליך נוסף שעשוי להכניס עשרות עד מאות מיליונים לקופת המדינה הוא מבצע "שחרור רווחים כלואים". ב־15 בנובמבר אשתקד הסתיים מבצע "שחרור הרווחים הכלואים 2", שבמסגרתו אפשרה המדינה לחברות לשחרר רווחים שהצטברו אצלן, כדיבידנד, בתשלום מס מופחת. במסגרת המבצע, חילקו חברות דיבידנדים בהיקף כולל של כ־35 מיליארד שקל, ושילמו מס בסך 2.9 מיליארד שקל. סכום הגבייה מהמהלך גבוה בהרבה מתחזית הגבייה המוקדמת, שעמדה על כמיליארד שקל.

"אין ספק כי הפחתה נקודתית של שיעור המס האמור על ידי המדינה לשיעור של 25% לדוגמה (במקום 33%), לתקופה מוגבלת וקצרה, יתמרץ ציבור רחב של בעלי שליטה לביצוע חלוקות כאמור ובסכומים לא מבוטלים", מסביר רו"ח רופא. לדבריו, על אותו היגיון גם הענקת הקלות ביחס למשיכת דיבידנדים מחו"ל לישראל, יכולה לשרת את מטרת מילוי קופת המדינה. "חברות ישראליות רבות נמנעות ממשיכת רווחים הכלואים בחברות זרות בבעלות ישראלית בשל הצורך להתחייב במס מלא או חלקי (לאור מנגנוני זיכוי) בשל המשיכה האמורה".

הליך מזורז לפשרות

הצעה נוספת שמעלה רו"ח רופא מתייחסת לכספים שנמצאים כיום במחלוקת בין אזרחים לרשות המסים, וניתן לקדם את גבייתם באמצעות קידום פשרות מהירות תוך מתן הקלות לאזרחים שיגיעו לפשרה. "יש לשקול מנגנון אשר יקבע כי אזרחים שיבקשו לסיים באופן מזורז את ההליך השומתי יקבלו הנחה בשיעור קבוע מסכום השומה או הצו שהוצא, וזאת חלף המשך הליכי השומה או הערעור".

כך לדוגמה, מסביר רו"ח רופא, ניתן לקבוע ששומה שיצאה תזכה בהליך כאמור ל־20% הנחה, ואילו שומה שהוצאה במסגרת צו תזכה להפחתה של 40% מסכום הצו. "החלטה כזו כאמור תעודד ציבור רחב לסיים את ההליכים השומתיים, לחסוך הוצאות משפטיות והליכים בירוקרטיים, ומאידך כמובן המדינה תזכה להגדיל קופתה ותחסוך במאות אלפי שעות בירוקרטיה של פקידיה".

מיסוי ההכנסות משכירות

על פי חוק, השכרת דירת מגורים בישראל ממוסה לפי מספר מסלולי מיסוי, הכוללים פטור על הכנסה משכירות עד סך של כ־5,500 שקל בחודש. בשנים האחרונות התבטא מנהל רשות המסים הקודם ערן יעקב פעם אחר פעם נגד המשך מתן הפטור. מעבר לפוטנציאל ההכנסות שגלום בביטול הפטור - המוערכות במיליארדי שקלים בשנה לקופת המדינה - הסביר יעקב כי מדובר בפטור ש"מעודד הון שחור". ואולם, ניסיונות לבטל את הפטור בחקיקה נחסמו פעם אחר פעם על ידי הפוליטיקאים.

לדברי יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, "כל הכנסה מהון - אין הצדקה לפטור אותה. כמו שלא פוטרים הכנסות על ריבית מניירות ערך וכל הכנסה הונית אחרת". גינדי מסביר כי "החשש הוא שאם יבוטל הפטור אז המס הנוסף יושת על ציבור שוכרי הדירות ומחירי השכירות יעלו, אבל בסוף, בשוק משוכלל ובמצב היום זה לא שיקול".

ביטול הפטור ממע"מ

פטור נוסף שגינדי מציע לבטל, ואשר פוטנציאל ההכנסות שלו לקופת המדינה מוערך במאות מיליונים, הוא הפטור על קניות אונליין עד 75 דולר. "זה זועק לשמיים. יש פה הרבה מאוד כסף וצריך אומץ פוליטי כדי לעשות את זה, אבל זו בדיוק השעה. אין שום הגיון בכך שיצרנים ישראלים ותוצרת ישראלית מופלים לרעה ביחס לתוצרת סינית. למה אנחנו פוגעים בעצמנו ובתוצרת המקומית?"

ההצעה לביטול הפטור על יבוא מוצרים בשווי של עד 75 דולר עולה מדי כמה שנים בממשלה, ונופלת פעם אחר פעם. בין היתר היא עלתה במסגרת הדיונים לגיבוש תקציב 2021־2022 וחוק ההסדרים, כאשר שר האוצר דאז, אביגדור ליברמן, שקל לאמץ את המלצתו של מנהל רשות המסים הקודם ערן יעקב בעניין.

מיסוי תחום הקריפטו

תחום נוסף שבו מתגלגל כסף גדול, והתחושה היא שישראל אינה ממצה את פוטנציאל המס בו, הוא תחום הקריפטו. לדברי גינדי, "אנחנו לא ממצים את פוטנציאל הגבייה בנושא הזה, גם מבחינת הבקרה וגם מבחינת מיסוי יש דרך ארוכה לעשות בנושא הזה, והגיעה השעה לעשות את זה".

בחוקי ההסדרים האחרונים עלו הצעות להגביר את הפיקוח על שוק הקריפטו על ידי דרישות לדיווח על החזקת סכומים מסוימים, אך היוזמות הללו ירדו מהשולחן בשל התנגדות רבה בשוק הקריפטו ובקרב הלשכות המקצועיות.

עידוד "עליית כסף" לארץ

עו"ד מוטי בללתי, מומחה מסים ושותף בגולדפרב גרוס זליגמן ושות', סבור שדרך נוספת להכניס לישראל לא מעט כסף היא להסתכל דווקא מחוץ לגבולותיה. בללתי מציע תוכנית לעידוד "עליית כסף" לארץ, על ידי שינויי חקיקה שיאומצו בהוראת שעה לתקופה קצובה. "דרך אחת היא קיצור לוחות הזמנים לקבלת סטטוס תושב חוזר ומתן ודאות לאלו ששבים לישראל. בין היתר לקבוע כי תושב חוזר רגיל ייחשב כמי שחזר להיות תושב ישראל לאחר תקופה של ארבע שנים במקום לאחר תקופה של שש שנים, מתן ודאות למי שחזר והפך להיות תושב לאחר שנתיים מחוץ לארץ, וניתן גם לאמץ הטבות קונקרטיות לעידוד חזרה של אוכלוסייה כגון רופאים, מדענים, מהנדסים וכדומה".

המלצה נוספת של עו"ד בללתי על אותו משקל, היא הוספת מסלול פטור חלופי לתושבים חוזרים ועולים חדשים, שמקנה פטור ממס לתקופה של 10 שנים להשקעות בתוך ישראל. "כיום הטבות המס מתמרצות עולים חדשים ותושבים חוזרים להשקיע מחוץ לישראל, כיוון שהפטור ממס מוענק על הכנסות מחוץ לישראל. מוצע להציע בהוראת שעה מסלול חלופי שיאפשר לעולים חדשים ותושבים חוזרים דווקא להסיט את ההשקעות העתידיות שלהם לישראל".

הצעה שלישית של בללתי היא לאמץ Step Up לנכסים זרים שמתקבלים בירושה או במתנה מתושב חוץ. "כיום, ככל שתושב ישראל מקבל נכס זר במתנה או בירושה מתושב חוץ עולה שאלה במכירת הנכס אם כל השווי של הנכס מתחייב במס בישראל או רק עליית השווי שלו מהמועד שבו התושב קיבל אותו. בשל הספק שנוצר, לעיתים תושבי חוץ נמנעים לחלוטין (או דוחים) העברה בירושה או במתנה של נכסים לתושבי ישראל", מסביר בללתי.

עוד כתבות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל בשיא מול הדולר. האם כדאי לגדר את ההשקעות שלכם?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל