גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחים ממליצים: אלה צעדי המס שיכניסו עוד מיליארדי שקלים לקופת המדינה

לצד הקיצוץ בתקציב לטובת המלחמה, בידי רשות המסים כלים, בחלקם השתמשה כבר בעבר, שיכולים להכניס כסף למדינה ● שחרור רווחים כלואים, חידוש נוהל הגילוי מרצון ומיסוי הקריפטו הם רק חלק מהצעדים שמומחים ממליצים עליהם כדי להימנע מכאלו שכואבים יותר לציבור

כך רשות המסים יכולה למלא את קופת המדינה במלחמה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
כך רשות המסים יכולה למלא את קופת המדינה במלחמה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מנהל רשות המסים החדש, שי אהרונוביץ', נכנס לתפקידו בספטמבר האחרון, רגע לפני שפרצה מלחמת "חרבות ברזל". כבר אז היה ברור שהוא יצטרך להמציא יש מאין מקורות למילוי קופת המדינה, כשגביית המסים הייתה במגמת ירידה והקופה מרוקנת. המלחמה הפכה את הצורך הזה לבוער עוד יותר. 

135 אלף בקשות הוגשו לפיצוי עסקים. כמה כבר קיבלו?
קניתם דירה? ההחלטה של רשות המסים שכדאי להכיר

ברשות המסים לא מסגירים היום מאיפה יביאו את המיליארדים החסרים למדינה. בראיון שהעניק הכלכלן הראשי, שמואל אברמזון, לגלובס, הוא הציע לקצץ בחלק מהטבות המס היקרות המוענקות לציבור, בהן הטבות פנסיוניות על הפקדה וצבירה, נקודות זיכוי להורים בגין ילדים, הטבות על קרנות השתלמות ועוד.

אולם, לפי מומחי מס, ישנם מקורות הכנסה אחרים ומהלכים שונים שיכולים להעשיר את קופת המדינה. בין המהלכים הללו מציינים המומחים את חידושו של נוהל גילוי מרצון, שיאפשר לאזרחים לדווח על כספים שהסתירו מהמדינה עד כה, ללא חשש מנקיטת הליכים פליליים נגדם; עידוד "עליית כסף" לארץ; וגם הצעה לא פופולרית בציבור - ביטול הפטור ממע"מ על קניות אונליין מחו"ל עד 75 דולר.

חידוש נוהל הגילוי מרצון

באירועים מקצועיים לאחרונה חשף מנהל רשות המסים כי בכוונתו לקדם מול משרד המשפטים את המהלך הזה. בהליכי הגילוי מרצון הקודמים גבתה המדינה כ־153 מיליון שקל בנוהל שהסתיים ב־2019, ויותר מ־3.5 מיליארד שקל בנוהל שחל בשנים 2014־2016. לכן, ברשות המסים רואים בכך דרך מהירה ויעילה להכנסת כספים למדינה, אם כי הצפי הוא לעשרות עד כ־100 מיליון שקל הפעם, לאור מיצוי המבצעים הקודמים.

לדברי רו"ח יגאל רופא, מנהל מחלקת המסים פאהן קנה ושות' Grant Thornton, "נוהל הגילוי מרצון שבו נקטה המדינה בעבר הצליח להביא ציבור רחב של אזרחי מדינת ישראל לדווח על הכנסות וכספים שלא הוצהרו בעבר. מעבר לכך, הליך הגילוי מרצון הרחיב את קשת מעגל משלמי המסים אף לשנות המס הבאות, כך שבמסגרת הליך זה המדינה זוכה להגדלת הגבייה בהווה ואף להגדלה צפויה בעתיד".

"שחרור רווחים כלואים 3"

הליך נוסף שעשוי להכניס עשרות עד מאות מיליונים לקופת המדינה הוא מבצע "שחרור רווחים כלואים". ב־15 בנובמבר אשתקד הסתיים מבצע "שחרור הרווחים הכלואים 2", שבמסגרתו אפשרה המדינה לחברות לשחרר רווחים שהצטברו אצלן, כדיבידנד, בתשלום מס מופחת. במסגרת המבצע, חילקו חברות דיבידנדים בהיקף כולל של כ־35 מיליארד שקל, ושילמו מס בסך 2.9 מיליארד שקל. סכום הגבייה מהמהלך גבוה בהרבה מתחזית הגבייה המוקדמת, שעמדה על כמיליארד שקל.

"אין ספק כי הפחתה נקודתית של שיעור המס האמור על ידי המדינה לשיעור של 25% לדוגמה (במקום 33%), לתקופה מוגבלת וקצרה, יתמרץ ציבור רחב של בעלי שליטה לביצוע חלוקות כאמור ובסכומים לא מבוטלים", מסביר רו"ח רופא. לדבריו, על אותו היגיון גם הענקת הקלות ביחס למשיכת דיבידנדים מחו"ל לישראל, יכולה לשרת את מטרת מילוי קופת המדינה. "חברות ישראליות רבות נמנעות ממשיכת רווחים הכלואים בחברות זרות בבעלות ישראלית בשל הצורך להתחייב במס מלא או חלקי (לאור מנגנוני זיכוי) בשל המשיכה האמורה".

הליך מזורז לפשרות

הצעה נוספת שמעלה רו"ח רופא מתייחסת לכספים שנמצאים כיום במחלוקת בין אזרחים לרשות המסים, וניתן לקדם את גבייתם באמצעות קידום פשרות מהירות תוך מתן הקלות לאזרחים שיגיעו לפשרה. "יש לשקול מנגנון אשר יקבע כי אזרחים שיבקשו לסיים באופן מזורז את ההליך השומתי יקבלו הנחה בשיעור קבוע מסכום השומה או הצו שהוצא, וזאת חלף המשך הליכי השומה או הערעור".

כך לדוגמה, מסביר רו"ח רופא, ניתן לקבוע ששומה שיצאה תזכה בהליך כאמור ל־20% הנחה, ואילו שומה שהוצאה במסגרת צו תזכה להפחתה של 40% מסכום הצו. "החלטה כזו כאמור תעודד ציבור רחב לסיים את ההליכים השומתיים, לחסוך הוצאות משפטיות והליכים בירוקרטיים, ומאידך כמובן המדינה תזכה להגדיל קופתה ותחסוך במאות אלפי שעות בירוקרטיה של פקידיה".

מיסוי ההכנסות משכירות

על פי חוק, השכרת דירת מגורים בישראל ממוסה לפי מספר מסלולי מיסוי, הכוללים פטור על הכנסה משכירות עד סך של כ־5,500 שקל בחודש. בשנים האחרונות התבטא מנהל רשות המסים הקודם ערן יעקב פעם אחר פעם נגד המשך מתן הפטור. מעבר לפוטנציאל ההכנסות שגלום בביטול הפטור - המוערכות במיליארדי שקלים בשנה לקופת המדינה - הסביר יעקב כי מדובר בפטור ש"מעודד הון שחור". ואולם, ניסיונות לבטל את הפטור בחקיקה נחסמו פעם אחר פעם על ידי הפוליטיקאים.

לדברי יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, "כל הכנסה מהון - אין הצדקה לפטור אותה. כמו שלא פוטרים הכנסות על ריבית מניירות ערך וכל הכנסה הונית אחרת". גינדי מסביר כי "החשש הוא שאם יבוטל הפטור אז המס הנוסף יושת על ציבור שוכרי הדירות ומחירי השכירות יעלו, אבל בסוף, בשוק משוכלל ובמצב היום זה לא שיקול".

ביטול הפטור ממע"מ

פטור נוסף שגינדי מציע לבטל, ואשר פוטנציאל ההכנסות שלו לקופת המדינה מוערך במאות מיליונים, הוא הפטור על קניות אונליין עד 75 דולר. "זה זועק לשמיים. יש פה הרבה מאוד כסף וצריך אומץ פוליטי כדי לעשות את זה, אבל זו בדיוק השעה. אין שום הגיון בכך שיצרנים ישראלים ותוצרת ישראלית מופלים לרעה ביחס לתוצרת סינית. למה אנחנו פוגעים בעצמנו ובתוצרת המקומית?"

ההצעה לביטול הפטור על יבוא מוצרים בשווי של עד 75 דולר עולה מדי כמה שנים בממשלה, ונופלת פעם אחר פעם. בין היתר היא עלתה במסגרת הדיונים לגיבוש תקציב 2021־2022 וחוק ההסדרים, כאשר שר האוצר דאז, אביגדור ליברמן, שקל לאמץ את המלצתו של מנהל רשות המסים הקודם ערן יעקב בעניין.

מיסוי תחום הקריפטו

תחום נוסף שבו מתגלגל כסף גדול, והתחושה היא שישראל אינה ממצה את פוטנציאל המס בו, הוא תחום הקריפטו. לדברי גינדי, "אנחנו לא ממצים את פוטנציאל הגבייה בנושא הזה, גם מבחינת הבקרה וגם מבחינת מיסוי יש דרך ארוכה לעשות בנושא הזה, והגיעה השעה לעשות את זה".

בחוקי ההסדרים האחרונים עלו הצעות להגביר את הפיקוח על שוק הקריפטו על ידי דרישות לדיווח על החזקת סכומים מסוימים, אך היוזמות הללו ירדו מהשולחן בשל התנגדות רבה בשוק הקריפטו ובקרב הלשכות המקצועיות.

עידוד "עליית כסף" לארץ

עו"ד מוטי בללתי, מומחה מסים ושותף בגולדפרב גרוס זליגמן ושות', סבור שדרך נוספת להכניס לישראל לא מעט כסף היא להסתכל דווקא מחוץ לגבולותיה. בללתי מציע תוכנית לעידוד "עליית כסף" לארץ, על ידי שינויי חקיקה שיאומצו בהוראת שעה לתקופה קצובה. "דרך אחת היא קיצור לוחות הזמנים לקבלת סטטוס תושב חוזר ומתן ודאות לאלו ששבים לישראל. בין היתר לקבוע כי תושב חוזר רגיל ייחשב כמי שחזר להיות תושב ישראל לאחר תקופה של ארבע שנים במקום לאחר תקופה של שש שנים, מתן ודאות למי שחזר והפך להיות תושב לאחר שנתיים מחוץ לארץ, וניתן גם לאמץ הטבות קונקרטיות לעידוד חזרה של אוכלוסייה כגון רופאים, מדענים, מהנדסים וכדומה".

המלצה נוספת של עו"ד בללתי על אותו משקל, היא הוספת מסלול פטור חלופי לתושבים חוזרים ועולים חדשים, שמקנה פטור ממס לתקופה של 10 שנים להשקעות בתוך ישראל. "כיום הטבות המס מתמרצות עולים חדשים ותושבים חוזרים להשקיע מחוץ לישראל, כיוון שהפטור ממס מוענק על הכנסות מחוץ לישראל. מוצע להציע בהוראת שעה מסלול חלופי שיאפשר לעולים חדשים ותושבים חוזרים דווקא להסיט את ההשקעות העתידיות שלהם לישראל".

הצעה שלישית של בללתי היא לאמץ Step Up לנכסים זרים שמתקבלים בירושה או במתנה מתושב חוץ. "כיום, ככל שתושב ישראל מקבל נכס זר במתנה או בירושה מתושב חוץ עולה שאלה במכירת הנכס אם כל השווי של הנכס מתחייב במס בישראל או רק עליית השווי שלו מהמועד שבו התושב קיבל אותו. בשל הספק שנוצר, לעיתים תושבי חוץ נמנעים לחלוטין (או דוחים) העברה בירושה או במתנה של נכסים לתושבי ישראל", מסביר בללתי.

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?