גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באוצר שמים ברקס להתנפלות על המכוניות החשמליות? בלי מתווה מיסוי חדש, המחירים יזנקו והיבוא ייחתך

באוצר לא גיבשו מתווה חדש להטבות מס על רכבים חשמליים, ובענף הרכב נערכים להעלאת מס הקנייה על רכב חשמלי ל־35% כבר בחודש הבא ואילו ב-2025 הוא עלול לזנק כבר ל-83% ● בענף מעריכים כי לאחר העלאת המס יהיה קשה למצוא כלי רכב חשמליים משפחתיים בסיסיים בפחות מ-180 אלף שקל

ללא מיסוי ירוק חדש, המס על רכב חשמלי יעלה / צילום: Shutterstock
ללא מיסוי ירוק חדש, המס על רכב חשמלי יעלה / צילום: Shutterstock

ענף הרכב הישראלי נערך בימים אלה להעלאת מס הקנייה על רכב חשמלי ל־35% בינואר. אולם במקביל כבר מתחילה היערכות לביטולה המוחלט של הטבת המס על רכב חשמלי בעוד 12 חודשים. מקורות באוצר אמרו השבוע ל"גלובס" כי "המתווה הנוכחי של מס הקנייה על רכב חשמלי, שהוצג ב־2019, עתיד לפקוע בסוף 2024. לפיכך, אם לא יוצג במהלך השנה הקרובה מתווה חלופי להטבות מס על רכב חשמלי, ברירת המחדל ב־1 בינואר 2025 היא השוואה בין מס הקנייה על רכב חשמלי לזה של רכבי הבנזין והדיזל, והצבתו על תקרה של 83%".

בגלל השיבושים ביבוא: בענף הרכב מבקשים לדחות את העלאת מס הקנייה
בלעדי | המכירות ירדו, והנהלת טסלה בארץ מאבדת סמכויות לחברה באירופה
בעיצומה של המלחמה: האם מרחף איום סגירה מעל נמל אילת?

יצוין כי במהלך 2023 נדונו באוצר חלופות שונות לשיטה הנוכחית של "המיסוי הירוק", שקיימת מאז תחילת העשור הקודם. בין השאר, נדונה הצעה להארכה של הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי עד 2026, ובמקביל קביעת "מכסות פליטה" על בסיס ממוצע פליטת ה־CO2 של הדגמים. על פי אותה ההצעה, על כל חריגה מהממוצע ישלמו היבואנים "קנס". בנוסף, נבחנה בעבר הארכה של הטבת המס על רכב חשמלי, ובמקביל הטלת "מס נסועה" עליו. אולם הדיונים בנושא הופסקו וככל הידוע כרגע אין בהם התקדמות.

המחירים יזנקו

בענף הרכב אומרים כי "חוסר ודאות היא האלטרנטיבה הגרועה ביותר", ומסבירים כי אופק התכנון של יבואני הרכב בישראל, בכל הנוגע לתכנון מלאי והזמנות ייצור רכב מהיצרנים, הוא לפחות שני רבעונים. לפיכך, "בהיעדר תוכנית עבודה מסודרת של האוצר להמשכיות של מס קנייה מופחת על חשמליות, שתוצג עד סוף הרבעון השני של 2024, הנחת העבודה תהיה שיש להיערך לביטול של כלל הטבות המס לרכב חשמלי ולצמצום היבוא שלו ב־2025".

בענף מעריכים כי לאור העובדה שרכב חשמלי עדיין יקר יותר לייצור ולרכישה מרכב בנזין מקביל, לאחר העלאת המס יהיה קשה למצוא כלי רכב חשמליים משפחתיים בסיסיים בפחות מ־180־200 אלף שקל, והכדאיות הכלכלית לרכישתם ויבואם תפחת משמעותית. יצוין כי תהליך דומה כבר מתרחש בפלח רכבי הפלאג־אין, שיאבדו את הטבת המס בינואר 2024. כתוצאה מתכוונים יבואנים להקטין משמעותית את היקף היבוא של כלי הרכב הללו.

מרשות המסים נמסר בתגובה: "האוצר ורשות המסים יבחנו במהלך השנה את המצב, ובמידת הצורך ובכפוף למכלול שיקולים, יגישו המלצות בעניין".

המשרד לאיכות הסביבה מסר כי הוא "פועל יחד עם משרדי הממשלה השותפים כדי לייצר מתווה המקדם עמידה ביעדי הפחתת הפליטות שאליהם התחייבה ישראל".

ההובלה הימית ממשיכה להתייקר בקצב מואץ. העלויות יתגלגלו בקרוב למחירי הרכב בישראל 

עלויות ההובלה הימית לישראל ולאזור המשיכו לטפס בימים האחרונים וצפויות להתגלגל למחירים של כלי רכב חדשים, שטרם הגיעו לארץ - בעיקר ממזרח אסיה. הסיבה הראשונה להתייקרות היא התרחבות היטל "ביטוח סיכון המלחמה" על ספינות שעוברות באזור הים האדום והים הערבי, שגובים מבטחי הספנות הגדולים בעולם, שרובם ממוקמים בלונדון. ההיטל נגבה כיום על רוב הספנות המסחרית באזור, שבו הותקפו בשבועיים האחרונים כמה ספינות.

על פי גורמי ביטוח בלונדון, פרמיית "ביטוח סיכוני המלחמה" על אוניות שעוברות במסלולי הספנות הללו גדלה בשבועיים האחרונים עד פי שלושה. בספינות שמובילות אלפי כלי רכב חדשים, ששוויים המצטבר נאמד בעשרות מיליוני דולרים, מדובר בתוספת עלות של עשרות עד מאות אלפי דולרים למשלוח.

הפרמיה מוטלת כיום גם על מטענים שמגיעים לישראל מאירופה. בין השאר הודיעה השבוע חברת הספנות הגרמנית הגדולה Hapag-Lloyd כי החל מ־1 בינואר בכוונתה לגבות תוספת פרמיית מלחמה של 40 דולר למכולה תקנית על כל סוגי המטענים שנשלחים לישראל במסלולי הספנות הצפון־אירופאים ובתוך הים התיכון, ו־80 דולר מכל שאר היעדים.

נמנעות מהעימות

במקביל, מתרחב מעגל של יצואניות רכב מהמזרח, שמעדיפות לשלוח לאירופה ולאזור הים התיכון משלוחים במסלול הארוך, שעוקף את הים האדום דרך דרום אפריקה כדי להימנע מאזור העימות. זאת, למרות שעלויות המסע גבוהות יותר בכ־20% מאשר בנתיב הרגיל.

בין השאר מדווח השבוע ה־Nikkei כי גם יצואניות רכב סיניות מתחילות לבחור כיום בהובלה במסלול הארוך, בין השאר מכיוון שרבות מהן חוכרות ספינות להובלת רכב של חברת RAY של משפחת אונגר. לפי נתונים של Nikkei, בסוף נובמבר 2021 היו בבעלות חברת RAY כ־57 ספינות עם קיבולת מצרפית של כ־355 אלף כלי רכב, נתח של כ־9% מכלל קיבולת ההובלה הימית העולמית של כלי רכב. חלק גדול מהספינות הללו מוחכרות עבור יצוא כלי רכב מסין למערב. Nikkei מציין גם כי דמי החכירה היומיים של ספינות להובלת רכב זינקו מתחילת המלחמה ב־5%. רוב יצרני הרכב נוהגים לגלגל את העלייה בעלויות ההובלה למחירי הרכב בשער הנמל, שנגבה מהיבואנים.

דגמים חדשים בישראל 

חברת יוניון, יבואנית טויוטה, השיקה השבוע בישראל את הדור החדש של רכב הפנאי הקומפקטי CH-R. הרכב עוצב מחדש, מצויד בתא נוסעים עם מערך פיקוד דיגיטלי ומערכות בטיחות מותקדמות ויוצע עם מערכת ההנעה ההיברידית המוכרת של טויוטה קורולה שכוללת מנוע 1.8 ליטר ומנוע חשמלי בהספק משולב של 140 כ"ס. תוצע גם גרסת GR חזקה עם מנוע 2 ליטר היברידי בהספק 197 כ"ס.

המחירים משקפים עלייה משמעותית, ונעים בין כ־170 אלף שקל לדגם הבסיס ועד כ־220 אלף שקל לדגם הספורטיבי המפואר. החברה ביטלה את התוכניות לייבא את הפריוס פלאג־אין בשל ביטול הטבת על רכבי פלאג־אין בינואר, שהביאה להתייקרות חדה של הרכב.

עוד כתבות

הודעה שנשלחה בקבוצת וואטסאפ של מתחזים / צילום: צילום מסך

הונאת הרשת החדשה: הבטיחו תשואה חלומית, ואז המניה נפלה בכ־90%

מתחזים ברשת שכנעו משקיעים ישראלים להשקיע במניה של קבוצת מסעדות מלזית ● הם התחזו לדמויות מוכרות בשוק, וכך זינקה המניה בכ־150% - אך קרסה לאחר בריחת מארגני ההונאה שמכרו את החזקותיהם ● ברקע, פלטפורמות כמו מטא מתקשות לבלום את התופעה

יהודה מורגנשטרן / צילום: כדיה לוי

התנועה לאיכות השלטון נגד מינוי מורגנשטרן לממלא מקום מנהל רמ”י

התנועה לאיכות השלטון מבקשת לבלום את כוונת שר הבינוי והשיכון למנות את מנכ"ל משרדו, יהודה מורגנשטרן, למ"מ מנהל רמ"י ● בתנועה טוענים כי המינוי, הנעשה בשעה שוועדת האיתור למנהל קבוע רק החלה את עבודתה, עלול להקנות למורגנשטרן יתרון בלתי הוגן על פני מועמדים אחרים, לפגוע בעצמאות ועדת האיתור ובשוויון ההזדמנויות ואף לעורר חשש לניגוד עניינים ולמינוי פוליטי

צילום: איל יצהר

רעיון נועז, כישלון קליני מכריע: חברת הביומד ביומיקס צפויה להיסגר

החברה הישראלית שפיתחה טכנולוגיה לטיפול בזיהומים חיידקיים הפסיקה ניסוי קליני בשל תופעות לוואי, פיטרה מעל מחצית מעובדיה ומתכוונת למכור פטנטים ● היום הגישה ביומיקס בקשה לצו פתיחת הליכי חדלות פירעון מניית החברה האם בניו יורק איבדה כמעט את כל ערכה מאז מיזוג ה-SPAC

מצלמת NightHawk2 של נקסט ויז'ן על רחפן / צילום: נקסט ויז'ן

מניית נקסט ויז'ן זינקה לשיא: "עסקה שמבטיחה צמיחה חזקה גם ב־2026"

חברת הטכנולוגיה הביטחונית קיבלה הזמנה של כ־77 מיליון דולר - הגדולה בתולדותיה ● לידר: "עסקה פנומנלית שמהווה קפיצת מדרגה" ● מניית נקסט ויז'ן זינקה בכ־240% בשנה האחרונה

שיגור לוויין איראני בנמל החלל קוסמודרום ווסטוצ'ני ברוסיה (בעיגול: ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה) / צילום: רויטרס - Alexander Kazakov

מרוץ חלל בסיוע פוטין: איראן תשגר שלושה לוויינים ל"מטרות אזרחיות"

ההתקדמות האיראנית בתחום הלוויינים מנסה להדביק את הפער מול ישראל - בחסות רוסית ועם זינוק בתקציב הביטחון ● גרסת האיראנים, לפיה הלוויינים "נועדו לחקלאות, למשאבי טבע ולמעקב סביבתי", מעלה לכל הפחות תהיות ● עם זאת, היתרון האיכותי והכמותי הישראלי נשמר

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים, ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

מערכת CUAS של אלביט, נגד כלי טיס בלתי מאוישים / צילום: אלביט מערכות

דיווח: איחוד האמירויות היא הלקוחה המסתורית החדשה של אלביט

לפי דיווח באתר "אינטיליג'נס אונליין", הלקוחה מאחורי העסקה האסטרטגית שנחתמה בנובמבר בהיקף של 2.3 מיליארד דולר היא איחוד האמירויות ● אלביט שמרה על עמימות ביחס לתוכן ההסכם ולמדינה הרוכשת, וציינה רק שהוא יתפרס על פני שמונה שנים ● העסקה מצטרפת לשורת עסקאות ביטחוניות בהיקפי שיא, על רקע צבר הזמנות שממשיך לטפס

מימין: אייסו קאנט, מייסד פולסייד וג'ייסון ורנר, מייסד פולסייד / איור: גיל ג'יבלי

חברת ה־AI ששווה מיליארדים מגיעה לישראל ופוזלת למערכת הביטחון

חד־הקרן האמריקאי פולסייד, שמפתח מנוע פיתוח תוכנה אוטונומי המתחרה בג'מיני, רוצה לגייס את המהנדסים מישראל ● הוא כבר חתם עם כמה מענקיות הביטחון בארה"ב, כולל משרד ההגנה

מלך ירדן עבדאללה השני / צילום: ap, Gonzalo Fuentes

שיא היסטורי בחוב הציבורי: הכלכלה הירדנית תחת לחץ הולך וגובר

ברקע מלחמת "חרבות ברזל", מתקפות החות'ים והאטה מבנית ממושכת, החוב הירדני מטפס לשיא כל הזמנים ● שוק עבודה חלש וגלי פליטים מציבים את עמאן בפני מבחן יציבות כלכלי-פוליטי

אסדת נפט בטקסס, ארה''ב / צילום: Reuters, Carlos Kosienski

מחירי הנפט בשפל של 4 שנים. אלה הסיבות

עפ"י חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO, "הירידה במחירי הנפט בעולם מגיעה על רקע הערכות על התקדמות השיחות להפסקת המלחמה באוקראינה והאטה בכלכלת סין" ● מניות הגז והנפט הישראליות רושמות ירידות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ לצד מנהיגי קטאר, טורקיה ומצרים / צילום: ap, Evan Vucci

מרוץ חימוש: ההתעצמות הצבאית מסביב לישראל

שורת מדינות ערביות מתעצמות צבאית - בחסות ממשל טראמפ ● בישראל נערכים לתקיפה נרחבת בדרום לבנון ● מאז שהחלה הפסקת האש בצפון: 380 מחבלים חוסלו, כ-1,200 פשיטות קרקעיות בוצעו בידי צה"ל ● בעקבות הפיגוע באוסטרליה: בצבא חידדו הנחיות לחיילים בחו"ל ● טראמפ על חיסול ראאד סעד: אנחנו בודקים אם ישראל הפרה את הפסקת האש ● דיווחים שוטפים

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים, ויורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: נטי לוי, כדיה לוי

על מה ממליצים בחברת הביטוח שהשיגה לחוסכים את התשואה הכי גבוהה השנה בכל האפיקים

2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח, שמובילות את טבלת התשואות גם בנובמבר, ובראשן מנורה מבטחים וכלל ● החוסכים בישראל בדרך לשנה הטובה ביותר מאז 2009 ● במנורה דוגלים כעת בהשקעות סלקטיביות במניות טכנולוגיה, בעוד שבכלל מציעים להיצמד למדדים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

רשות ניירות ערך בוחנת מתן הקלות לסוכני ביטוח בייעוץ השקעות

במסגרת המהלך שמקדם משרד האוצר לאיחוד מוצרי החיסכון תחת פלטפורמה אחת, רק סוכני ביטוח שמחזיקים גם ברישיון ייעוץ השקעות יוכלו לשווק קרנות נאמנות ● לגלובס נודע כי על רקע זה רשות ניירות ערך בוחנת אפשרות ליצור מסלול מקוצר לקבלת הרישיון עבור הסוכנים

אילוסטרציה: Shutterstock

חברות הביטוח בראש, ומי בתחתית? בדקו מה עשו החסכונות שלכם בנובמבר

חברות הביטוח הן המנצחות הגדולות בתשואות של חודש נובמבר, מנורה מבטחים וכלל מובילות גם מתחילת השנה ● בתחתית: הגופים שחשופים לחו"ל - אלטשולר שחם וילין לפידות ● הסיבה היא זינוק של יותר מ-4% בשוק המקומי לעומת יציבות בארה"ב ● ומה קורה בינתיים בדצמבר?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מהחוק לגנזך: איך נחלשו ההבטחות למילואימניקים על צמצום שירות ב-2026

גוברות ההערכות שמשרתי המילואים יעברו ב-2026 שנה נוספת של היעדרויות ממושכות מהבית והעבודה - זאת למרות הבטחות הממשלה להקלה בעומס השירות, בעקבות המציאות החדשה שלאחר המלחמה

מה יחזיר את הקונים לשוק הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

בעולם כבר למדו: הפחתות ריבית לא מייצרות ביקוש לדירות - וזו הסיבה

בזמן שאצלנו בנק ישראל רק החל להוריד את הריבית, מאירופה ועד צפון אמריקה הבנקים המרכזיים נמצאים בעיצומה של סדרת הפחתות ● עם זאת, הנתונים מראים כי השפעת המדיניות המוניטרית על מחירי הדיור חלשה יחסית ● למרות ההבדלים בין הכלכלות והאתגרים של ישראל, נשאלת השאלה: האם גם כאן נראה מגמה דומה?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, נקסט ויז'ן זינקה ב-17%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● נקסט ויז'ן דיווחה היום על העסקה הגדולה בתולדותיה, בגובה של 76.8 מיליון דולר ● איחוד האמירויות היא הלקוחה מאחורי עסקת הענק של  אלביט, כך לפי דיווח באתר "אינטיליג'נס אונליין" ● וגם: שתי מניות השבבים הישראליות שזכו להמלצה מג'פריס

הציבור מעדיף פיקדונות על הקרנות הכספיות של רשות ני''ע / אילוסטרציה: Shutterstock

בין פיקדון לקרן כספית: המוצר החדש שאמור היה לייצר תחרות לבנקים, אבל מתקשה לגייס לקוחות

ברשות ני"ע קיוו שהשקת הקרנות הכספיות המתחדשות תסיט אליהן כספים מהפיקדונות, אלא שכחצי שנה לאחר מכן המצב עגום: רק שני בתי השקעות מוכרים את הקרנות, והמשקיעים מדירים את כספם מהמוצר, שמנהל מיליונים בודדים ● בקרנות טוענים: "הבנקים לא משווקים אותנו"

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

ברקע החשש מהאקזיט, מנכ"ל פאלו אלטו נפגש עם עובדי סייברארק

על רקע העסקה לרכישת החברה בכ-25 מיליארד דולר, מנכ"ל פאלו אלטו נפגש היום (ג') עם עובדי סייברארק ● בשיחה עם כתבים שקיים טרם המפגש, ביקש ארורה להפיג את החששות: "לא תהיה פגיעה באופציות של העובדים"

שחר סיני, סמנכ''ל קרנות נאמנות פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"אחרי שנתיים פנומנליות במניות הפיננסים, זה הזמן להוריד רגל מהגז"

שחר סיני, סמנכ"ל קרנות נאמנות בפרופאונד, ממשיך להעדיף את שוק המניות המקומי על פני חו"ל, ומסמן את מניות הטכנולוגיה, התעשיות הביטחוניות והאנרגיה הירוקה לשנה הקרובה ● למרות השיאים בשוק, הוא מציע "לא להפריע לכסף לעבוד, אבל כן אפשר לצמצם סיכון"