גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קטלני יותר וחכם יותר: האם זה הנשק שיכול לסייע לישראל להגן על גבולותיה?

צה"ל ומשרד הביטחון פינו בשנים האחרונות אלפי דונמים של שדות מוקשים לטובת חקלאות ובנייה, כשבתקציב הנוכחי השלמת הפינוי מוערכת ב־100 שנה ● אלא שבעקבות מחדל ההגנה בדרום, בכירים לשעבר מציעים לחזור לפתרון המיקוש: "הוכיח את עצמו בהסתננות מחבלים"

שדה מוקשים / צילום: Shutterstock
שדה מוקשים / צילום: Shutterstock

הכישלון המהדהד של מכשול ההפרדה בעזה ב־7 באוקטובר הבהיר לכל כי הסתגרות מאחורי חומות ומצלמות תצפית, תוך צמצום מספר החיילים המסיירים על הגבול, איננה פתרון טוב להגנה על הגבולות.

WSJ | צייד מרגלים ואובססיבי לחטיפת חיילים: פרופיל חדש מנתח את דמותו של רב המרצחים 
טנק עם בינה מלאכותית ומערכת ליירוט טילים: האקס פקטור החדש של צה"ל בעזה 

במהלך סוף השבוע האחרון כמה בכירים לשעבר בצה"ל השמיעו כאן בגלובס את הטענה כי הטמנת מוקשים עשוי להיות אחד הפתרונות האפשריים לחדירה המונית של מחבלים בעתיד. אחד מהם, אל"מ (במיל') דני תרזה, מומחה לבינוי ביצורים בגבולות ומי שתכנן את הגדר ביהודה ושומרון אף אמר כי מוקשים הם אחד האמצעים היעילים ביותר לעיכוב מעבר של כלי רכב ובני אדם. גם האלוף (במיל') יצחק בריק, שעסוק בביקורת מערכת הביטחון ואף הגיש למטכ"ל דוח בנושא, טוען כי יש לחזור לימי המוקשים בגבולות, ולהגביר משמעותית את הסיורים לאורכן.

חרב פיפיות?

בשנים האחרונות מצאו את עצמם צה"ל ומשרד הביטחון עוסקים בעיקר בפינוי עשרות אלפי דונמים של שטחי מוקשים, פגזים ונפלים משדות מוקשים או שטחי אימון צבאיים על מנת לשחרר קרקעות לחקלאות ובנייה.

כעת, נראה כי חלק מהמאמץ הזה עשוי להבלם אם יתקבלו הרעיונות הללו על ידי מקבלי ההחלטות. "המוקשים הוכיחו את עצמם בהסתננות של מחבלים, גם בקבוצות גדולות - בבקעת הירדן הם התבררו כמכשול יעיל שלא פעם סייע גם במארבים גדולים שכללו עשרות מחבלים", אומר לגלובס תא"ל (במיל') איתן לידור, לשעבר קצין הנדסה ראשי ומבעלי מיינפרי, אחת משלוש החברות שעוסקות בפינוי מוקשים עבור הרשות לפינוי מוקשים במשרד הביטחון.

"מוקשים עשויים להיות יעילים במצב אליו נקלענו, אבל לא הייתי ממליץ לפרוס אותם לאורכן ולרוחבן של הגבולות אלא במקומות מסוימים שבהם ישנו פוטנציאל חדירת גבול גבוה, ובעיקר במקומות שניתנים לשליטה בעין. כלומר, הנחה של מוקשים מבלי שאתה צופה על השדות באצמעי תצפית שונים באופן קבוע ומבלי שיש לך שליטה באש, אינן שוות הרבה".

 

למוקשים ישנם לא מעט חסרונות, הוא מסביר: הם קטלניים גם כלפי עוברי אורח, כלפי חיילי צה"ל וכן עבור בעלי חיים שחוצים את המרחב. לטענתו, אפשר להסתפק ברצועות של כמה עשרות מטרים של שדות מוקשים, ואף ניתן לטמון מוקשים חכמים או רדומים שהופכים מסוכנים רק באמצעות שליטה מרחוק.

"ככה הם לא מהווים סכנה לעוברי אורח או לכוחותינו", הוא אומר. בנוסף, צבאות מערביים עוסקים כיום בתכנון מוקשים הניתנים לזיהוי מהאוויר או אף מהחלל, ובצורה זו לעקוב אחר תנועת המוקשים אם נסחפו באדמה. אמנם, ישראל לא חתומה על אמנת אוטווה, אמנת האו"ם למניעת הפצת מוקשים, אך היא מנסה להצטייר כמדינה שעד כה עסקה בפינוי מוקשים ובכל מקרה גם חדלה מלייצרם. גם אם ישראל תחזור לייצר מוקשים, יש להניח כי דעת האו"ם פחות תשנה לה בהשוואה לימים שלפני פרוץ המלחמה.

לעומתו, טוען תא"ל (במיל') משה שלי, לשעבר קצין הנדסה ראשי וכיום מנכ"ל תמנת אנרגיה, כי המיקוש הוא חרב פיפיות במקרים רבים. "מלבד העובדה שגם כוחותינו היו עולים על מוקשים, המחבלים היו לומדים את מיקומם ומפרקים אותם", הוא אומר לגלובס. "במקום שבו יש רק מוקשים, ללא תצפית, המחבלים מתגנבים ופותחים לעצמם נתיב בשדה המוקשים לשימוש עתידי, אם כי לא הייתי פוסל שימוש במוקשים או מטענים כאלה ואחרים באזור שבין ישראל ועזה. לכן, כמו הגדר בעזה, לא מספיקים אמצעים חכמים - צריך לשלוט על האזור הממוקש בתצפית ובאש עם חיילים בשטח".

קטלניים וחכמים יותר

המוקשים חזרו לבמה העולמית עם פלישת רוסיה לאוקראינה כבר בשנת 2014, שמונה שנים לפני פרוץ המלחמה הכוללת שהיא מנהלת נגדה. רוסיה הטמינה מוקשים נגד בני אדם וכלי רכב על שטח של כ־10 מיליון קמ"ר במזרח אוקראינה, ולפחות ב־11 מחוזות מתוך 27 מחוזות במדינה. אוקראינה לא נותרה חייבת, וגם צבאה הטמין מוקשים נגד טנקים על מנת למנוע את התקדמותם בשטחיה.

לפי שדות הקטל של אוקראינה, המוקשים במלחמה החדשה אינם מזכירים את המוקשים הישנים שנטמנו ברמת הגולן או בבקעת הירדן במאה הקודמת. מדובר בגרסה חכמה וטכנולוגית - וקטלנית יותר בהתאם לכך.

הניו יורק טיימס דיווח על מוקשים שנודעים בדרכים אכזריות לפגוע בחיילים: יש מוקשים שמתפוצצים לאחר שהורמו, זאת במטרה לפגוע בכוחות ההנדסה הקרבית שעוסקת בפינוי; ישנם מוקשים המתנהגים כמו מטען, ומתפוצצים כאשר מנסים לנטרל את הכבלים המפעילים אותם.

הרוסים הכניסו למערכה גם מעין מטען המתפוצץ תוך קפיצה אל מעל לפני הקרקע והטלת רסיסים לכל עבר, או מטען בעל חוט ארוך במיוחד באורך כמה מטרים שכל הפעלה שלו יורה רסיסים. "הנזק באוקראינה מהטמנת מוקשים הוא כה גדול, עד כי הבעיה הזו תלווה אותה עשרות שנים קדימה", אומר ניר כהן, מנכ"ל פור־אם דיפנס, חברה העוסקת בפינוי מוקשים בישראל בתיאום עם הרשות לפינוי מוקשים. "הבעיה כל כך קשה עד שישנם חקלאים שלא יכולים לצאת ולעבד את השטח שלהם מחשש למוקשים שנסחפו אליו".

קצב הפינוי צונח

עד כה, המאמץ העיקרי של מדינת ישראל בזירת המוקשים התמקד בפינויים, אך הדבר נעשה בקצב איטי ובתקציב זעום של 27 מיליון שקל בשנה. מחירי הפינוי שגובות חברות הפינוי נע בין 45 ל־55 אלף שקל לדונם, ובתוספת עלויות הפיקוח והרישוי עשויה להגיע אף ל־70 אלף שקל. נתון זה מכתיב קצב פינוי ממוצע שנע בין 300 ל־600 דונם בשנה, הרחק מיעד ה־100 אלף דונם לפינוי שהגדירו בצה"ל וברשות לפינוי. המחיר אף עלה בשנים האחרונות מכ־9,000 שקל לדונם, בשל התייקרות תשומות כמו כח אדם המומחה בפינוי מוקשים, שיכונם של העובדים בצימרים באזור וכן בשל תוספת של תהליכי רישוי.

בשנת 2011 נעשה ניסיון לרכז מאמץ רב בנושא לאחר שדניאל יובל נפצע בתאונה בהיותו בן 11, במהלך טיול משפחתי בהר אביטל. אז הוקמה רשות לפינוי מוקשים לאומית תחת משרד הביטחון שטיפלה בפינוי מוקשים נגד אדם וב־2019 החלה גם לפנות מוקשים נגד טנקים ברמת הגולן. בתחילת השנה נעשה ניסיון לעודד יזמי נדל"ן ורשויות להשקיע בפינוי מוקשים, אולם בפועל התקיימה ירידה של 64% בקצב פינוים בין השנים 2019 ל־2022 בשל התייקרות התשומות.

"אני קצין הנדסה בהכשרתי ולא רואה סיבה להניח מוקשים, ההתגברות עליהם כמכשול תהיה קלה מאוד", אומר ראש המועצה האזורית גולן חיים רוקח שחלק ממאמצי פינוי המוקשים נערכים בשטחה. "מצד שני קצב הפינוי בארץ הוא כה איטי, עד כי לפי התקציב הקיים, פינוי מוקשים מכלל ישראל עשוי לקחת יותר מ־100 שנה".

בישראל 250 אלף דונם שדות מוקשים סך־הכול, מתוכם הגדיר צה"ל כ־100 אלף שדות בלתי חיוניים לביטחון המדינה וככאלה הניתנות לפינוי. לפי מידע שפרסם משרד הביטחון, עד כה פונו 9,000 דונם בלבד ולטענת רוקח, לאחר דיון מיוחד שערכה ועדת החוץ והביטחון של הכנסת בתחילת השנה שמטרתו הייתה להעלות ב־10 מיליון שקל נוספים את התקציב, דבר לא קרה. "פינוי המוקשים בישראל איננו כלכלי", הוא אומר. "בתקציב כה נמוך, מספר החברות שמוכנות לגשת למכרזים קטנה ובהיעדר פרויקטי פינוי רציפים כל השנה, עובדי החברות נשלחים לחודשים ללא משכורת".

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס