גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגה במיליארד שקל: האוצר חושף - זו הסיבה שהם מסרבים לסייע לקבלנים

בדיקה של משרד האוצר בקרב חברות הנדל"ן הגדולות במשק מראה שהן חילקו דיבידנדים גם כשהענף כבר נכנס למשבר ב־2022, ולכן בקשתן לסיוע ממשלתי כעת לא מתקבלת ● בהתאחדות הקבלנים טוענים: "אנחנו נלחמים על חיינו"

בנייה / צילום: תמר מצפי
בנייה / צילום: תמר מצפי

במשרד אוצר מבהירים לפי שעה כי אין בדעתם לחלץ יזמי נדל"ן שייקלעו לקשיים, מעבר לבעיות הענפיות שנובעות מהמלחמה. לשיטתם, חברות הנדל"ן הגדולות לקחו לעצמן דיבידנדים בהיקף של יותר ממיליארד שקל וכן עשרות מיליוני שקלים למנהליהן, תוך שרכשו קרקעות במחירים יקרים ובאשראי גבוה, ובלי לחשוב על כך שסביבת הריבית עלולה להשתנות.

העובדים מסין דורשים שכר כפול והחובות נערמים: המציאות החדשה בענף הנדל"ן 
ליאו ליידרמן ראה את הנתון הזה לגבי שוק הנדל"ן ונדהם 

לגלובס נודע כי דברים ברוח זו נאמרו לנציגי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, במסגרת מספר פגישות שנערכו עם נציגי האוצר ומשרד הבינוי והשיכון. הקבלנים טוענים כי עיקר הבעיות מצויות בחברות יזמיות קטנות ובחברות שפועלות בתחום התשתית, ולכן בדיקת האוצר אינה רלוונטית. בימים הקרובים תיערך פגישה נוספת, אך הפערים בין הצדדים נותרו עמוקים ביותר.

האופטימיות שלטה בשוק גם אחרי העלאות הריבית?

עד כמה המצב של ענף הבנייה הוא חמור? דווקא לגבי זה אין ויכוח. השוק נמצא במצוקה שלא נראתה כמותה עשורים. בישיבה שנערכה בשבוע שעבר בוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, אמר הכלכלן הראשי באוצר שמואל אברמזון כי רואים "עצירה של עסקאות לשוק הנדל"ן שמאוד מזכירה את הסגר בקורונה".

ואולם, באותה ישיבה אברמזון רמז כי על אף המצוקה הקשה שבה נתון הענף, באוצר סבורים שליזמים היו מספיק שנים של רווחיות יפה, ואם היו מתנהלים בצורה שקולה ומחושבת - מקרים כמו זה של חנן מור וחברות נוספות שמצויות בקשיים - לא היו מתרחשים, או שהיו מתרחשים בצורה מתונה יותר, והיזמים היו יכולים לפעול, על אף המשבר.

על פי בדיקה שנערכה באגף הכלכלן הראשי בקרב 30 יזמיות הנדל"ן הגדולות במשק, שחלקן נסחרות בבורסה וחלקן בבעלות פרטית, מאז 2016 ועד 2020 הרווחיות שלהן הוכפלה; ב־2021 היא ירדה, שכן נכלל בה המשבר שפקד את ענף הנדל"ן בקורונה.

 

במקביל, גם הדיבידנדים שחברות אלה חילקו הלכו ועלו עם השנים, וב־2021 הם הגיעו לשיא של יותר ממיליארד שקל, למעלה ממחצית מהרווח לפני מס. במקביל, מנהלי החברות הללו משכו לעצמם יותר מ־50 מיליון שקל במשכורות.

באוצר סירבו למסור את מלוא הנתונים במחקר שערכו, ואולם נתון בולט שהוצג בפני חברי ועדת הפנים הוא שבניגוד לטענת יזמי הנדל"ן, לפיה הם אינם מרוויחים מעליית מחירי הדירות, שכן מחירי הקרקע עולים בשיעורים גבוהים יותר, שיעורי הרווח מהמחזור לפני מס עלו במידה ניכרת, ככל שמחירי הדירות עלו: ב־2016 שיעור הרווח הגיע לכ־10% מהמחזור, ב־2019 לכ־14%, ב־2020 לכ־15.5% ואילו ב־2021 לכ־16.5%.

מדגם אקראי שערכנו בקרב חברות יזמיות על חלוקת דיבידנדים (לפי הדוחות הכספיים), יכול ללמד במשהו על אווירת האופטימיות הגדולה ששררה בענף ב־2021, שהייתה שנת גאות של כל הזמנים בישראל. בחלק מהחברות שבדקנו גם חילקו דיבידנדים במרץ 2022, בזמן שידעו שהמצב הכלכלי עומד להשתנות לרעה.

אפריקה מגורים חילקה במהלך 2021 דיבידנדים בגובה של 90 מיליון שקל והוסיפה עוד 30 מיליון שקל במרץ 2022; חברת י.ח. דמרי חילקה במהלך 2021 דיבידנדים של 80 מיליון שקל ובאפריל 2022 הוסיפה עוד 62 מיליון שקל; ישראל קנדה חילקה דיבידנדים של 56 מיליון שקל ב־2021; רוטשטיין חילקה דיבידנדים של 8 מיליון שקל ב־2021 והוסיפה במרץ 2022 עוד 10 מיליון שקל; חברת פרשקובסקי חילקה דיבידנד של 56 מיליון שקל ב־2021 ועוד 10 מיליון שקל ב־מרץ 2022.

כאמור, מדובר ברשימה אקראית של חברות יזמיות, ואין בה כדי לטעון משהו כנגד הנהלות החברות הללו.

"יזמי הנדל"ן משכו דיבידנדים ומשכורות בזמן הגאות, רכשו קרקעות במחירים אסטרונומיים עם ליווי בנקאי גדול, ועכשיו הם רוצים עזרה מהמדינה בעת המשבר - וזה לא יקרה. האוצר לא יחלץ חברות כאלה", אומר גורם המעורה בדיונים שמתקיימים בין האוצר, משרד השיכון ונציגי הקבלנים.

ההיצע בשיא אך יזמים לא ממהרים להוריד מחירים

ההיבט השני הוא ניהול מלאי הדירות הלא מכור שבידי היזמים. בסוף השבוע הנוכחי צפויה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לעדכן את נתוני המלאי הזה, שבסוף ספטמבר הגיע ל־61.4 אלף דירות, ועל פי כל הסימנים הוא אמור עוד לגדול.

לצורך המחשה, מדובר בכמות שגדולה פי חמישה ממלאי הדירות שהחזיקו היזמים ערב מלחמת לבנון השנייה ובכמות כפולה מזו שהחזיקו ב־2015.

איך זה יכול להיות? הטענה הבסיסית של התאחדות הקבלנים בוני הארץ היא שהביקושים נמחקו, אך באוצר מתקשים לקבל את הדברים.

רכז שיכון ונדל"ן באגף התקציבים באוצר, אסף וקסלר ציין בדיון בוועדת הפנים, כי יזמי הנדל"ן נדרשים להתאים את מחירי הדירות למציאות הכלכלית הקשה במדינה. "הדירות האלה ימכרו בהיקף כזה או אחר אם יורידו מחירים. בסוף מדובר בשיווי משקל כלכלי. יש פתרונות שוק שיכולים לקרות ולזה אנחנו שואפים", אמר וקסלר.

וקסלר הצביע על כך שמדד מחירי הדירות של הלמ"ס ירד ברמה של 1.8% בשנה האחרונה, ורמז שזו אינה ירידה מספקת. ואולם נתונים לא רשמיים שמפרסמת הלמ"ס מורים כי מחירי הדירות החדשות הנרכשות בשוק החופשי (כלומר מבלי לכלול את הדירות המסובסדות של מחיר למשתכן והתוכניות הממשיכות), ירדו ב־8%.

בפועל נראה, כי הירידות גדולות אף יותר. מנכ"ל משרד השיכון, יהודה מורגנשטרן העריך בשיחה עם גלובס, כי בתוספת להטבות שמציעים היזמים בימים אלה לרוכשים, בהן הטבות פיננסיות כמו סבסוד משכנתאות ודחיות בתשלומים, והטבות שבאות ידי ביטוי באבזור דירות, הירידות בפועל גבוהות בהרבה, עולות על 10% ואף מגיעות לעתים ל־15%. ואולם באוצר סבורים, שאם מלאי הדירות הלא מכורות מוסיף לגדול זה רק מוכיח שיש מקום לירידות מחירים משמעותיות.

מנגד, סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, חיים פייגלין אמר לוקסלר: "אתה מציע שענף הבנייה יושיט את היד לצווארו ויתאבד. ענף הבנייה יושב על 500 מיליארד שקל חוב. אנחנו נלחמים על חיינו כרגע. יש קבלנים קטנים שמייצרים 80% מהיצע הדירות, ואין להם את היכולות שהאוצר חושב שיש להם. עם הרווחים הקבלן משלם מסים גבוהים ורוכש קרקעות להתחלות בנייה חדשות".

"זה לא קשור למצב החברות הבורסאיות"

סגן נשיא אחר של ההתאחדות ניר ינושבסקי, הסביר איפה טמונה הבעיה לשיטתו: "היינו צריכים לקחת הרבה זמן כדי להסביר לאנשי האוצר, מה ההבדל בין יזמים לקבלנים, לקבלני תשתיות, לקבלנים שבונים מרכז מסחרי, לקבלנים שבונים פרויקטים למגורים".

הוא מוסיף: "אנחנו מצפים לגמישות בהבנת האירוע. להתנהגות של מצב חירום - אבל אין כלום. הענף צריך עוד 100 אלף עובדים - הממשלה מפזרת מספרים, אבל בפועל עוד לא קיבלנו עובד אחד. וזה לא קשור למצב החברות הבורסאיות. היזמים הקטנים בפריפריה והקבלנים הקטנים - הם הנפגעים ואם היו בודקים את הרווחיות של ענף התשתיות היו רואים שגם בימים רגילים היא מאוד נמוכה".

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן