גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדיור ועד כלי רכב ומשלוחים: אלה שינויי החקיקה והמס שצפויים להיכנס לתוקף

ב־7 באוקטובר החיים בישראל התהפכו, וכעת כולם עסוקים במלחמה בכל הזירות - האישית, העסקית והכלכלית ● אך בטרם פרצה הלחימה, אושרו מספר שינויים שייכנסו לתוקף ב־1 בינואר וישפיעו על הכיס של כל אחד ואחת מאיתנו ● גלובס ממפה 5 תוכניות, תיקוני חקיקה והטבות לקראת השנה החדשה ● לקראת 2024, פרויקט מיוחד

מה מצפה לנו בשנה החדשה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
מה מצפה לנו בשנה החדשה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות מס למשכירי ורוכשי דירות

המצב היום: שנה חדשה, ודאי אחרי שנה שבה האינפלציה חרגה מהיעד, היא בשורה גם למשכירי הדירות ולרוכשי הדירות, בשל העדכון האוטומטי של תקרת הפטור ממס למשכירי דירה וכן של מדרגות המס לרוכשי דירות. כיום התקרה למשכירים עומדת על 5,471 שקל בחודש. לפי החוק, אדם שמשכיר דירה מעל סכום זה, מחויב לשלם מס באחד משני מסלולים עיקריים: מס מופחת של 10% על ההכנסות מהדירה, או הכללת ההכנסות במסגרת סך הכנסותיו ממקורות נוספים, ותשלום מס שולי הנובע מכולן.

השינוי: העדכון יתפרסם סופית רק ב־16 בינואר, לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר ולשנת 2023 כולה. עבור משכירי דירה, מדובר בעדכון תקרת הפטור לכ־5,700 שקל (בהנחה של אינפלציה שנתית בשיעור 3.5%). למעשה, לשוכרי דירות רבים יש סיבה לחשוש שבעלי דירות שלא רצו לעבור את התקרה עלולים להעלות את דמי השכירות בעקבות העדכון. חוק ההסדרים האחרון אומנם הציע להקפיא את התקרה על רמה של 5,471 שקל, אבל זה לא קרה בסופו של דבר והיא צפויה להתעדכן עם העלייה במדד.

דירה למכירה / צילום: תמר מצפי

בנוסף, משכיר שעובר את תקרת הפטור ונדרש לשלם את המס עד ינואר בשנה העוקבת צריך להכיר את ההטבה החדשה שכן אושרה בשנה האחרונה - פטור עד לתקרה חודשית של 7,500 שקל, למי שהוא משכיר השוכר דירה בעצמו.

במקביל, גם מדרגות מס הרכישה - שרלוונטיות בעיקר למי שמחזיק דירה אחת (או שקונה דירה ומוכר את דירתו הישנה), יעודכנו ב־16 בינואר וירחיבו את המדרגות המוזלות בעקבות האינפלציה. כך למשל, המדרגה הראשונה, שקובעת פטור מלא ממס רכישה עד לשווי דירה של 1.919 מיליון שקל, צפויה לעלות לכ־1.99 מיליון שקל. המדרגה הבאה, בה משולם מס של 3.5%, תעלה מכ־2.28 מיליון שקל ל־2.36 מיליון שקל וכן הלאה.

בשורה התחתונה, מי שלא מוכרח לסגור עסקה לרכישת דירה בימים הקרובים, צריך לשקול לדחות את חתימת העסקה לאמצע ינואר, כדי להרוויח כמה אלפי שקלים לפחות בתשלום מס הרכישה. זאת, בתנאי שמדובר בדירה שמחירה 1.9 מיליון שקל לפחות.

התוכנית להפחתת פליטות יוצאת לדרך: בכמה המשלוחים לארץ יתייקרו?

היום: תוכנית Fit for 55 של האיחוד האירופי, שמטרתה להפחית את פליטות גזי החממה ביבשת ב־55% (בהשוואה לרמתם ב־1990) עד 2030, תיכנס לתוקף בתחילת ינואר. היום לא חלה אף מגבלה בנושא על הספינות שעוברות בשטחי היבשת. 

רגע לפני סוף השנה, מומחים ממליצים: כך תחסכו בתשלומי המס על רווחי ההון שלכם
מומחים ממליצים: אלה צעדי המס שיכניסו עוד מיליארדי שקלים לקופת המדינה

השינוי: לפי התוכנית, שתחול בהדרגה בשנים הקרובות, ספינות מסחר בינ"ל העוברות בשטחי האיחוד האירופי יאלצו לשלם בהתאם לפליטות שלהן. "חברות השילוח יהיו חייבות לגלגל את מסי הפחמן וההיטלים הירוקים", מסביר צבי שרייבר, מנכ"ל ומייסד פרייטוס, פלטפורמה לתמחור משלוחים בינ"ל. "החשש שזו תהפוך בסופו של דבר לנורמה החדשה. אנחנו מדברים על בערך 10%־15% השפעה על עלויות השילוח הימי" בשנים הקרובות.

אז איך התוכנית תשפיע על ישראל בפרט? "ספינות שמגיעות לארץ דרך הים התיכון עוצרות גם באירופה וייאלצו לשלם על הפליטות שלהן בהתאם לרגולציה החדשה", אומר אלעד ברשאן מייסד־שותף של פלטפורמת השילוח הדיגיטלית SlickChain. "המשמעות היא שהמשלוחים לישראל יתייקרו בהתאם".

ענקית השילוח גרימלדי, מקבוצת הספנות המובילות באיטליה, כבר הודיעה ללקוחותיה על התייקרות של 4% במחירי השילוח הימי, והמחיר עוד צפוי לעלות בהמשך. אלאלוף, הסוכנות הישראלית המייצגת את חברת גרימלדי, הודיעה לאחרונה ללקוחותיה כי "כדי לעמוד בתקנון ה־ETS, קבוצת גרימלדי תצטרך לרכוש אישורי פליטה או הקצאות מהאיחוד האירופי בהתאם לפליטות האוניות. בעקבות העלות הנגרמת ועל מנת לעמוד בהנחיות החדשות, חברת גרימלדי מודיעה כי החל מה־1 בינואר, ייכנס לתקופו היטל ETS בנמלי הטעינה והפריקה הנמצאים באירופה".

המהלך צפוי, על פי ההערכות, לייקר את המשלוחים לאזור הים התיכון ב־4%. "מי שהכי יושפע מכך זה יבוא הרכבים מאירופה ומארה"ב", אומר ברשאן. "הרי, המיסוי על הרכבים נקבע בהתאם לעלות שלהם. המשמעות היא תוספת עלות של 36 מיליון שקל בשנה לשוק הרכב. גם רהיטים, צעצועים ומכשירי חשמל כמו מקררים ומכונות כביסה, יושפעו מאוד".

מס הקנייה על רכבים חשמליים ופלאג־אין יזנק בעשרות אחוזים

המצב היום: רכבי פלאג־אין וחשמליים תופסים יחדיו נתח של כמעט 25% מכלל מכירות הרכב החדש בישראל. כיום רכבי פלאג־אין מחויבים במס קנייה מקסימלי של 56%, וחשמליים ב־20%.

השינוי: בינואר תיכנס לתוקף הפעימה הרביעית והאחרונה (בינתיים) במתווה הרב־שנתי להפחתת הטבת מס הקנייה על כלי רכב "ירוקים". במסגרת הפעימה הזו, צפויים שני שינויים מרכזיים במס הקנייה על שני פלחי שוק: רכבי פלאג־אין המיובאים יחויבו במס קנייה מקסימלי של 83%, בדומה לרכבי בנזין ודיזל, והחשמליים יחויבו ב־35%. במקביל, הפחתת המס המרבית בשקלים עבור רכבים חשמליים תעמוד על 50 אלף שקל במקום 60 אלף.

טעינת רכב חשמלי / אילוסטרציה: Shutterstock, guteksk7

כעת, היבואנים צפויים לעלות מחירים, אך יוכלו למכור את המלאי הקיים במחירים מוזלים. על פי הערכות בענף, רוב היבואנים כבר הצטיידו במלאים שאמורים להספיק להם לפחות לרבעון אחד או שניים. בכמה יתייקרו המחירונים הרשמיים של כלי הרכב החשמליים ורכבי הפלאג־אין בתחילת ינואר? אף אחד בענף לא מוכן להמר כרגע, מכיוון שהתשובה תלויה בכמה משתנים. האחד מהם הוא יציבות השקל או מול הדולר והאירו. בתרחיש של התחזקות השקל אפשר לצפות להתייקרות של 5%־10% עבור כלי רכב חשמליים בהתאם לדגם וליבואן. בדגמי פלאג־אין, צופים עלייה יותר משמעותית במחירונים הרשמיים. זאת למעט אולי בדגמי יוקרה, שגובה הטבת המס שחלה עליהם עד כה מהווה חלק זניח במחיר הכולל שלהם.

משתנה נוסף הוא מצב הכלכלה בישראל. אם המשק לא יפגין סימני התאוששות מהמלחמה וייקלע למיתון, שבין היתר יקטין את הביקוש לרכב, אפשר להניח שהיבואנים לא יעלו מחירים בחדות כדי לא "להרוג את השוק". אם המשק יתאושש בקצב מהיר מהצפוי, המוטיבציה שלהם להקטין את הרווח תפחת.

נטל המס ברכישת "דירת מעטפת" יורחב

המצב היום: על פי החוק הקיים, מי שיקנה נכס מקרקעין שמוגדר כ"דירת מגורים" ישלם שיעור מס רכישה שנע בין 8% ל־10%, כשהדירה הנרכשת היא אינה היחידה שברשותו. לעומת זאת, מי שרוכש נכס שאינו מוגדר כ"דירת מגורים", ישלם מס רכישה בשיעור של 6%. בעקבות זאת, על מנת להימנע מתשלום מס רכישה גבוה, דירות רבות נמכרו ללא שיפוץ פנים ולא היו מוגדרות כדירות מגורים אלא כ"דירות מעטפת" (קרי חלל גדול תחום בקירות המעטפת בלבד, עם תשתיות בסיסיות כמו ריצוף, חשמל ומים).

השינוי: על פי התיקון, הגדרת "דירת מגורים" בחוק תשונה ותכלול התייחסות גם ל"דירת מעטפת" המיועדת לשמש בעתיד למגורים. "לפי השינוי בחוק, ההגדרה תכלול דירה שהיא אחת מאלה: דירה שהסתיימה בניית קירותיה החיצוניים ('דירת מעטפת' בנויה) או דירה על הנייר שקיימת התחייבות מצד המוכר לסיימה כ'דירת מעטפת'", מסבירה רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון לשעבר. "כל זאת רק אם יש התחייבות מצד המוכר לסיים את בנייתה כ'דירת מעטפת'". ההשפעה בפועל היא הגדלת שיעור מס הרכישה מ־6% ל־8%־10% עבור מי שרוכש "דירת מעטפת" המיועדת לשמש למגורים ואינה דירתו היחידה.

הרפורמה שתקל על החיים של העוסקים הזעירים

המצב כיום: עסקים שמרוויחים עד כ־120 אלף שקל בשנה, מוגדרים בחוק "עוסקים פטורים" (בעבר כונו "עוסקים זעירים") ואינם מחויבים לשלם מע"מ. כיום, כ־60 אלף תיקים חדשים של עוסקים פטורים נפתחים בכל שנה. "'עוסק זעיר' הוא יחיד, תושב ישראל, שמרוויח הכנסה מעסק או משלח יד ומחזור עסקאותיו המרבי זהה למחזור העסקאות המרבי של 'עוסק פטור' כפי שמצוין בחוק מע"מ", מסבירה עו"ד קשת סירוטה־לוינר, ראש מחלקת מסים במשרד נשיץ ברנדס אמיר. "עד לתיקון החוק, עוסק זעיר היה חייב להוכיח הוצאותיו בפועל כדי שתוכר לו הוצאה לצורכי מס".

עסקים קטנים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

השינוי: החל מ־2024, עוסקים זעירים יגישו דיווח שנתי בלבד על מחזוריהם, באופן מקוון, במקום דיווחים תקופתיים לאורך השנה. עוסק זעיר שמחזורו השנתי אינו עולה על כ־120 אלף שקל, יהיה זכאי באופן אוטומטי לנכות מהכנסותיו שיעור הוצאה של 30% מהמחזור ולא יצטרך לדרוש זאת. "במילים אחרות, עוסק זעיר יהיה רשאי להפחית את גובה המס החייב בו בדרך של ניכוי הוצאות ללא קשר להוצאותיו בפועל", מסבירה סירוטה־לוינר. "מדובר בהטבה שרלוונטית לאחוז ניכר מן העוסקים הזעירים ומן העוסקים בכלל".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

חייל צה"ל נפצע קל במטח הרקטות הלילי לאזור מירון ● דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"