גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה השוק של 'שבע המופלאות'; שאר המניות פשוט קיימות בו

מניות הטכנולוגיה הגדולות זינקו ב־75% ב־2023 – וכעת מהוות כ־30% ממדד S&P 500

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הטכנולוגיה הגדולות התייצבו שוב כמובילות השוק השנה. אבל כמה רחוק לפני שאר העדר הן רצו?

ביחד, המניות המכונות "שבע המופלאות" - אפל, מיקרוסופט, אלפבית, אמזון, אנבידיה, טסלה ומטא - זינקו השנה ב־75% (נכון לתחילת השבוע), משאירות אבק לשאר 493 החברות במדד S&P 500 (שהסתפקו בעלייה של כ־12% צנועים, בעוד שהמדד כולו עלה ב־23%).

שבע המניות המופלאות צמחו ומהוות כבר כ־30% משווי השוק של ה־S&P 500 כולו, על פי מחלקת המחקר של בנק גולדמן זאקס - קרוב לחלק היחסי הגבוה אי פעם שהחזיקו שבע מניות כלשהן.

"זהו נתון מדהים לדעתי, כשמדובר על מדד שאמור לייצג קבוצה כל כך נרחבת של חברות", אמרה אן מילטי, מנהלת הון אקטיבי ב־Allspring Global Investments, בהתייחס לפער הביצועים הגדול.

ההגמוניה של מניות הטכנולוגיה הגדולות ניכרת גם בקנה מידה גלובלי. בתוך מדד MSCI All World - מדד ייחוס שאמור לכסות כ־85% משוק האקוויטי (הון המניות) הזמין להשקעה בעולם כולו - המשקל המשוקלל של שבע המופלאות גדול יותר משל כל המניות מיפן, סין, צרפת ובריטניה.

 

משקיעים וקובעי אסטרטגיה כבר זמן רב מעלים חששות מפני הריכוזיות בשוק, שכן כאשר מספר מניות בלבד אחראיות לרוב הרווחים בשוק, הוא נעשה פגיע יותר לירידות שערים במקרה שכמה מניות כבדות יורדות.

החששות האלה נראו כצופים פני עתיד אשתקד, כשמניות טכנולוגיה גדולות ירדו ובמקביל הפדרל ריזרב החל להעלות את הריבית בארה"ב. כשהריבית הייתה אפסית כמעט, משקיעים רדפו אחרי התשואות החזקות שהניבו מניות טכנולוגיה ומניות צמיחה אחרות, אבל כשהריבית החלה לעלות, פתאום ניצבה בפני המניות הללו תחרות מצד השקעות בסיכון נמוך יותר.

כך את 2022 סיימו שבע המופלאות עם ירידה של 40%, או אובדן של 4.7 טריליון דולר בשווי שוק כולל, בעת ששאר המניות ב־S&P 500 ירדו ב־12%.

רוב המשקיעים ציפו לעוד מאותו הדבר ב־2023. במקום זה, ענקיות הטכנולוגיה פצחו בראלי סוער שגבר על המשבר בתחום הבנקאות בארה"ב בראשית השנה, על החששות בנוגע לגירעון בתקציב הממשל ועל המלחמות במזרח התיכון ובאירופה.

רוח גבית מ־AI ומנתוני מאקרו מעודדים

מה הוביל לסופת הרווחים הזו? ההייפ סביב אינטליגנציה מלאכותית שסחף את וול סטריט ועודד תקוות שהחברות בתחום ייצרו רווחים גדולים בעתיד. אליו נוספו נתונים כלכליים חזקים והתמתנות באינפלציה, שהניעו הימורים כי הריבית הגיעה לשיא ומכאן רק תרד, וכל אלה סיפקו עוד רוח גבית למניות הטכנולוגיה.

מניית מיקרוסופט חוותה ראלי של 55% במהלך 2023, עם שיא חדש בנובמבר; אפל טיפסה ב־52%, וביוני הפכה לחברה האמריקאית הראשונה עם שווי גבוה מ־3 טריליון דולר; מניית אנבידיה עלתה יותר מפי שלושה לשווי שוק של יותר מטריליון דולר.

קומץ מניות אחרות הצליחו לעמוד בקצב הזה. למרות שמדד S&P 500 רחוק רק 1.6% מהשיא שרשם בינואר 2022, רק 23% מהמניות במדד נמצאות בטווח 10% מהשיא שלהן, על פי נתוני השוק של דאו ג'ונס. זה נמוך מהממוצע ההיסטורי שעומד על 28%.

 

אחראיות גם לצמיחת הרווחים

לשבע המופלאות מגיע קרדיט גם על צמיחת הרווחים בשוק. כשצפי העלייה ברווחים של חברות מדד S&P 500 בסיכום השנה הוא ל־0.7%, הרי שללא תרומת המופלאות הנתיב היה לירידה ברווחים של 4%, על פי FactSet.

ישנם כמה אנליסטים שלא סבורים כי הדומיננטיות של מניות מסקטור הטכנולוגיה תימשך בשנה הבאה, ומהמרים במקום זאת על תחומים חבוטים כמו תעשייה, ייצור חומרים ותחבורה שיציגו ביצועים טובים יותר.

מאט אורטון, אסטרטג שווקים ראשי ב־Raymond James Investment Management, ממליץ למשקיעים להגדיל את ההחזקות שלהם באופן סלקטיבי בשווקים מתעוררים ובמניות של חברות בשווי שוק נמוך, שהוא צופה כי ירוויחו מהיחלשות של הדולר ומריבית נמוכה יותר.

הוא מתבסס על ההערכה - או תקווה - "שלא נחווה את אותה רכבת הרים רגשית שעברנו בשנה האחרונה", כשלדברי אורטון, "עברנו לסביבת שוק מעט יותר נורמלית שבה חלק מהדברים שלא עבדו זמן רב, סוף -סוף מתחילים לעבוד שוב".

יקרות מדי? תלוי את מי שואלים

כמה מאותן ענקיות טכנולוגיה עדיין לא התאוששו מהמכה שחוו בשנה שעברה, כשמניות אמזון, אלפבית, מטא וטסלה נסחרות עדיין מתחת לרמה שבה נסחרו בסוף 2021.

נראה שגם המשקיעים נזהרים. למרות שהוסיפו נטו של 4.1 מיליארד דולר חדשים למניות וקרנות סל ונאמנות הממוקדות במגזר הטכנולוגיה עד נובמבר השנה, זה עדיין נמוך בכחצי מסך של כ־7.9 מיליארד דולר שהוזרמו להשקעות כאלה בתקופה המקבילה ב־2022, לפי Refinitiv Lipper.

מייקל רוזן, מנהל השקעות ראשי ב־Angeles Investment Advisors, מסביר שאחת הסיבות שמניות הטכנולוגיה חזרו בסערה היא שהריביות הגבוהות יותר עזרו להן להרוויח תשואה על מזומנים לראשונה זה עשרות שנים. זה חיזק את דוחות המאזן של החברות ועזר להן להציג רווחים מוגדלים.

"הריביות פשוט לא משנות כמו שהרווחים משנים", אמר רוזן. "איפה שמיוצרים הרווחים הללו - בזה אני רוצה להחזיק".

מניות טכנולוגיה עדיין נראות יקרות בהשוואה לשוק הכללי. אנבידיה נסחרת במכפיל 25 על הרווחים החזויים ב־12 החודשים הבאים, בעוד שהמכפיל של מיקרוסופט הוא 31 ושל אפל 30. לשם השוואה, מדד S&P 500 נסחר במכפיל 19 על הרווח הצפוי.

ננסי טנגלר, מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית ב־Laffer Tengler Investments, סבורה ששווה לשלם את המחיר הגבוה על מניות טכנולוגיה, מאחר שהן עשויות להציג ביצועים טובים גם בתקופות שבהן הריבית גבוהה. "כולם 'נתקעים' על הערכות השווי: 'אוי, אבל הן כל כך יקרות'", אמרה טנגלר. "אז זהו, שהן לא כל כך יקרות. בסביבה כלכלית בהאטה, את רוצה להיות מושקעת יותר בחברות שהצמיחה שלהן אמינה. אלה סוג החברות שמביאות תוצאות".

אלנה פייפ השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה