גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פירמות עורכי הדין הגדולות עוצרות את הבונוסים לעובדים כדי להימנע מפיטורים וחל"ת

חגיגות סוף השנה בפירמות עריכת הדין הגדולות, שכללו בשנים האחרונות בונוסים שיכולים להגיע עד שלוש משכורות, מבוטלות או נדחות ● בין המשרדים: הרצוג פוקס נאמן וארנון־תדמור לוי ● ברקע: הימצאותם של עובדים רבים במילואים ורצון להימנע מפיטורים וחל"ת

חיילי מילואים / צילום: Reuters, FADI AMUN
חיילי מילואים / צילום: Reuters, FADI AMUN

השנה האחרונה לא הייתה קלה עבור פירמות עריכת הדין הישראליות. מה שהחל באדי התנופה של גל ההנפקות של 2022 וכלל העלאת שכר אסטרונומית במשרדים על רקע זינוק השכר בהייטק והחשש מאובדן עובדים, נתקל מהר מאוד בהאטה שהביאה עמה כוונת הממשלה לבצע שינויים דרמטיים במערכת המשפט. 

בלעדי | המיזוג החדש במשרד עורכי הדין הגדול
כך מתמודדים במשרדי עורכי הדין עם הפגיעה הכלכלית של המלחמה

רפורמה או הפיכה - במשרדי עורכי הדין התריעו מהר על ההשפעות שיהיו על המשק בכלל ועל הסקטור שלהם באופן ספציפי. משקיעים רבים עמדו על הגדר, והורגשה ההאטה בנדל"ן. "השנה הזו לא נפתחה בצורה חזקה", הודו באחת הפירמות.

את זוועות ה־7 באוקטובר והמלחמה שבעקבותיהן אף אחד כמובן לא חזה. עובדים רבים נקראו למילואים.

בחלק מן המשרדים מדובר בעשרות אחוזים מכוח־האדם המשרדי, חלקם בתפקידי מפתח, בהם שותפים. בחלק מן הפירמות מדובר במחצית מן המתמחים. ישנם גם לא מעט משקי בית שבהם עורכי הדין עצמם לא במילואים, אך בני או בנות הזוג שלהם כן. אם יש ילדים בתמונה - תפוקת העבודה שלהם, מטבע הדברים, יורדת.

במקביל, ענפים שונים במשק נפגעו דרמטית ונקלעו למצוקה תזרימית. הנדל"ן, שנפגע עוד קודם למלחמה מעליית הריבית ומצוי כעת במחסור קשה של עובדים, הוא דוגמה אחת. ההייטק שילם את מחיר השיח על הרפורמה במערכת המשפט. עורכי דין העידו עוד אז על קשיים בגיוס כספים מחו"ל לסטארט־אפים.

כך, ובמידה רבה מטבע הדברים, שילם גם הייעוץ המשפטי מחיר. לקוחות שונים ביקשו פריסת תשלומים אחרת מזו שהוסכם עליה מראש על שכר־הטרחה, אחרים ביקשו דחיות. מכל הסיבות הללו, מעבר למצב־הרוח הכללי הירוד, חגיגות סוף השנה המוכרות מן הפירמות הגדולות, שכללו בשנים האחרונות בונוסי עתק והעלאות דרמטיות בשכר כמו גם נסיעות מפוארות לחו"ל, מושהות כרגע באופן כמעט גורף. 

מה יוליד יום

הפירמות הגדולות נחלקות בשלב הזה בעיקרו של דבר לשלוש קבוצות עיקריות: אלה שהודיעו כי לא יהיו בונוסים השנה כלל; אלה שמצהירות שלא יהיה שינוי במדיניות הבונוסים לפחות ברמה הפורמלית, אך לא מתחייבות לגובה שלהם; ולבסוף אלה שמשהות בשלב הזה את הבונוסים, דוחות את שיחות השכר לשנה הבאה וממתינות לראות מה יוליד יום.

על־פי מידע שהגיע לגלובס, בקבוצה הראשונה נמנות מ. פירון וגולדפרב גרוס זליגמן, אך במשרדים סירבו להתייחס לדברים ולאשר אותם. בקבוצה השנייה, גם כן על־פי מידע שהגיע לגלובס, נמנית ש. הורוביץ, שם לא צפויה דחייה במועד הבונוסים, אך לא מתחייבים ביחס לגובהם. הנושא עדיין מצוי שם בדיונים.

בקבוצה השלישית, זו שטרם קיבלה החלטה בנושא או שדוחה את שיחות סוף השנה, ובהתאם לכך גם את ההחלטה על חלוקת בונוסים, נמנות מרבית הפירמות הגדולות: פישר (FBC); ארנון־תדמור לוי, שם דוחים את השיחות לרבעון הבא; ארדינסט בן נתן טולידאנו ושות', גם שם ממתינים לראות איך מתפתחת השנה הבאה; נשיץ ברנס אמיר וברנע ג'פה לנדה, שם מקווים לקיים את שיחות סוף השנה, את עדכוני השכר ואת מינוי השותפים החדשים עד חודש פברואר, אז בתקווה ישובו אנשי ונשות המילואים למשרד.

עדכוני השכר בברנע, אם יהיו, יחולו רטרואקטיבית, ובונוסים על שנת 2023 יינתנו עם משכורת חודש דצמבר. בחלק מן המשרדים האחרים גם אם יינתנו בונוסים, הם לא יינתנו רטרואקטיבית. ממידע שהגיע לידי גלובס גם בשבלת משהים את ההחלטה על הבונוסים, אך מהמשרד לא נמסרה תגובה.

הרצוג פוקס נאמן דחו גם כן את שיחות סוף השנה וציינו כי "מתווה העלאת השכר והבונוסים מתבצע בסיומו של הליך הערכת עובדים מסודר שמתחיל באוקטובר. מאחר שיש בפירמה למעלה מ־100 מגויסים בצו 8, הוחלט להמתין עם הליך הערכת העובדים לתחילת השנה. חשוב לנו להדגיש כי אין שום החלטה על הקפאת בונוסים והעלאות שכר, וכל אמירה אחרת איננה נכונה".

יצוין כי בכלל המשרדים המתוארים גם לא דווח בינתיים על הפחתות שכר, וזאת בשונה מתקופת הקורונה למשל, שם בחלק מן הפירמות קיצצו את שכר העובדים באופן דרמטי ואפילו ב־20%, אף שהתברר בסופו של יום כי עבור רבות מהן הייתה זו דווקא שנה רווחית.

יצוין כי במשרד גורניצקי טרם קיבלו החלטה לגבי ההמשך, וכי על־פי הידוע לגלובס, גם במשרד מיתר עוד יושבים על המדוכה, אך מטעם הפירמה לא נמסרה תגובה בעניין.

מי נושא בעול הכלכלי?

הטעמים לדחיית ההחלטה רבים: המלחמה וסימני השאלה הרבים ביחס לסיומה, המצב הכלכלי הלא יציב, הימצאותם של מרבית מן העובדים במילואים וכן רצון להימנע כמה שניתן מפיטורים והוצאה לחל"ת.

במשרדים הגדולים משמעותם התקציבית של בונוסים, המחושבים לרוב על־פי משכורת אחת או יותר, עשויה להגיע לסכומי עתק. מתן בונוסים נרחבים והעלאות תביא בהכרח, במצב הדברים הנוכחי, לפרידה מחלק מכוח־האדם במשרדים.

זאת, בעוד שהמלחמה דווקא גרמה למשרדים מסוימים שלא לפטר עובדים שתוכנן לפטרם אחרי החגים. ההבנה בהרבה מן המשרדים היא שעדיף להמנע כעת מפיטורים, כמו גם מהפחתות שכר - מכל הסיבות, מוסריות ותדמיתיות - גם במחיר הפגיעה בבונוסים.

בנוסף, הסביר בכיר באחת הפירמות, ברבות מהן מי שנושאים כעת בעול הכלכלי הם שותפי האקוויטי. מתן בונוסים לעובדים השכירים בעוד שהשותפים נפגעים כעת על־מנת להחזיק את הפירמה על הכתפיים שלהם תייצר מצב אנומלי. "העברנו את רוב הנטל לשותפי האקוויטי כדי לא לפגוע ובשכירים ובשותפי השכר", אמר. "לא פיטרנו, לא הוצאנו לחל"תים ולא הורדנו שכר - אבל לשלם בונוסים עכשיו בסוף דצמבר, בשעה שמקצצים לשותפי האקוויטי - זה לא הגיוני".

טעם נוסף לדחייה, מסבירים בחלק מהפירמות, הוא דווקא על־מנת לאפשר תשלום בונוסים ריאליים כאשר הזמן יאפשר. תשלום של סכומים קטנים לא יישמר עובדים טובים - וגם לא יהלום את ההשקעה שלהם.

ויש עוד עניין עם הדחייה: בשנים רווחיות הייתה במשרדים רבים מוטיבציה לחלק את הבונוסים בדצמבר, מטעמי מס. השנה אין את הדחיפות לכך.

ההמתנה הגיונית עבור רבות מן הפירמות גם מטעמי זהירות: גם אלה מביניהן שחיות עם גב כלכלי טוב, רוצות לוודא שהן לא מקבלות החלטות מטלטלות מדי כאשר המצב כל־כך לא יציב.

בלי פיטורים וחל"ת

מבחינת העובדים התגובות מטבע הדברים משתנות. ישנם עובדים שמאוכזבים מהמהלך. בענף, בטח על רקע השנים הקודמות, בונוסים מחושבים על־ידי העובדים לא פעם כחלק אינטגרלי מן המשכורת, שאותו הם מחלקים מבחינתם ב־12, גם כאשר הם מנהלים משאים־ומתנים על שכר. יש מביניהם מי שסבורים כי הם עבדו קשה בשנה החולפת, וציפו שהדבר ישתקף בשכר.

מנגד, ישנם רבים שבעיקר שמחים שהם לא חוזים כעת בפיטורים המוניים והוצאה לחל"תים. לטישת העיניים להייטק בתקופת השיא המקומית, שהחזירה את הכוח לידי העובדים וגרמה למשא־ומתן על שכר ותנאים, נבלמת עכשיו בהקלה שיש עבודה לקום אליה בבוקר.

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר