גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המילואים מכבידים על המעסיקים: "המדינה יכולה לעזור יותר עם מימון ההפרשות הסוציאליות"

במערכת הביטחון מעריכים כי המלחמה תימשך עוד מספר חודשים, ובשלב זה לא צופים שחרור אנשי ונשות המילואים ● בינתיים, מעסיקים רבים מתמודדים עם מחסור בעובדים ופרויקטים שמתעכבים ● "כשחסר איש מקצוע יש טעויות שעולות כסף", מספר אחד מהמעסיקים, "זה גרם לי להפסד של רבע מיליון שקל"

עסקים סגורים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי
עסקים סגורים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

חודשיים וחצי לתוך המלחמה ועדיין עובדים רבים מגויסים לשירות מילואים וחברות מתמודדות עם מחסור משמעותי בכוח־האדם.

בלעדי | האוצר וצה"ל בוחנים: מעבר למילואים היברידיים
עמוס גלעד מגלה: "האזהרה שנתתי לנתניהו כבר לפני 25 שנה"
כוכבי ההסברה חשפו: יחיא סינוואר צופה בטלוויזיה הישראלית, וזו ההוכחה

נדמה כי המעסיקים הגדולים מבינים את צו השעה, מגלים חוסן ומשתדלים לתת גב לעובדים המשרתים. בה בעת העסקים מתמודדים עם השלכות לא פשוטות לגבי עתידם - ולא בהכרח זוכים למענה מהמדינה. ממחסור בעובדים, דרך פרויקטים שמתעכבים ועד הדילמות איך לפנות לעובדים בתקופה מורכבת כזו: מהן הבעיות שמתמודדים בעלי העסקים ומה הם דורשים מהמדינה?

"כל אחד נאלץ לקחת על עצמו קצת יותר"

"בחברה כמו שלנו, חוסר בכוח־אדם כה משמעותי ובעמדות מפתח משפיע באופן ישיר על עיכוב בפרויקטים שונים", אומר טל שמעון, מנכ"ל סולבר, מפעל לייצור מוצרי סויה. "כל פרויקט שמתעכב שווה המון כסף".

לדבריו, רבים מעובדי החברה הנמצאים בעמדות המפתח, גויסו למילואים מהיום הראשון ללחימה: "כשחסר איש המקצוע יש טעויות שעולות כסף. לאחרונה גיליתי על טעות שהובילה להפסד בסך רבע מיליון שקל". לדברי שמעון, בחברה נערכים לשינוי מבני הכולל גיוס עובדים זמניים בעקבות המצב. "בתחום ההנדסה והפרויקטים לא נוכל עוד להתעכב ונצטרך לגייס עובדים חדשים", הוא אומר.

גם בחברת סינרג'י כבלים, העוסקת בייצור ושיווק כבלי חשמל, נקלעו למציאות דומה מאז שהחלה המלחמה. בין 60% ל־70% מהעובדים במפעל בשדרות הם תושבי עוטף עזה, אשר פונו לאחר הטבח ב־7 באוקטובר. "עובדים רבים חוששים להגיע לעבודה", מספר עידן בן ארי, מנכ"ל החברה. "בשבועיים הראשונים נדרשנו לבצע מספר פעולות כדי לסייע לעובדים לחזור. היה צורך בעלויות גבוהות יותר באופן משמעותי בהוצאות על לוגיסטיקה ותמריצים שהיו הכרחיים כדי שהעובדים יגיעו לעבודה. למרות העלויות הגבוהות שנוספו, אנחנו שומרים על העובדים בכל הכוח ולא ביצענו קיצוצי שכר עד כה. בינתיים, מי שנושאת בעלויות התמריצים לעובדים היא החברה עצמה - וזה מאתגר".

דותן בן מאיר סמנכ"ל משאבי אנוש בקווליטסט ישראל, חברה גלובלית המתמחה בבדיקות תוכנה והנדסת איכות, מספר שלמעלה מ־200 עובדים גויסו מאז ה־7 באוקטובר ועד היום, בהם גם המנכ"ל. "20% מכוח־האדם נמצא בשירות מילואים", הוא אומר. "אנחנו מבצעים התאמות ועובדים מכל מיני דרגות ממלאים את הפערים שנוצרו, וכל אחד לוקח על עצמו קצת יותר משימות. במקביל, אנחנו ממשיכים לגייס עובדים כדי למנוע פגיעה בשירות".

אך לא רק העסקים מתמודדים עם מחסור משמעותי בכוח־אדם. באוניברסיטת בן גוריון למשל, מתקשים להמשיך ולממן מחקרים עקב המחסור בחוקרים צעירים, רפרנטים, מרצים וסטודנטים שנקראו לדגל באותה שבת שחורה. "יש פגיעה חסרת תקדים במחקרים", אומר טל בן חיים, מנכ"ל האוניברסיטה ממנה גויסו למילואים יותר מ־5,900 סטודנטים ואנשי סגל. "בחודשים האחרונים יש ירידה ביכולת התפקודית של האוניברסיטה, וככל הנראה נזדקק לתקציבים גבוהים יותר מהקיימים, שלא מותאמים למצב חירום".

"המדינה הכבידה עלינו. היא רק החלישה"

"המדינה צריכה להחליט איך היא תחזק את התעשייה המקומית, איזה עסקים היא רוצה לקדם ואיזה לא", אומר שמעון מסולבר. "בשנים הראשונות המדינה רק הכבידה עלינו. אם היא לא תחליט מה חשוב לה, אנחנו נאבד את התעשייה וזה יחליש אותה - והמשמעות בקצה תהיה ירידה בפריון התעשייתי. במילים אחרות, פחות משרות למהנדסים, פחות חשיבה יצרנית, פחות ביומד. הממשלות בעבר תמכו בדבר הזה והיום רק מחלישים ומחלישים, אני מרגיש שהם לא קשובים לסיפור הזה".

בן ארי מסינרג'י, שכאמור מפעל החברה ממוקם בשדרות, מוסיף: "חוקי הכלכלה נמחקו ב־7 לאוקטובר בכל מה שקשור לתעשייה בעוטף עזה. המדינה חייבת להבין שכל מה שהיה לפני לא מתאים היום". לדבריו, המדינה צריכה לעודד השקעות הון בשנים הקרובות, לתת מענקים, לאפשר פטורים ממע"מ על חומרי גלם והטבות מס לעובדים".

איך מתייחסים לעובדים בתקופה כזו?

במערכת הביטחון מעריכים כי המלחמה לא צפויה להסתיים בקרוב, ובינתיים שחרור אנשי ונשות המילואים לא נראה באופק. "יש לנו עובדים שבמילואים שמצליחים להגיע יום בשבוע כי הם רוצים את זה בעצמם", מספר בן מאיר מקווליטסט. "אנחנו כמובן לא דורשים מאף אחד לחזור, אבל גם המילואימניקים מצדם לא רוצים לנתק את הקשר עם מקום העבודה".

רועי אדלשטיין, שותף מנהל וסמנכ"ל כספים ותפעול בקרן הון סיכון Team8, אמון על משאבי האנוש בארגון, סבור שבעת הזו, יצירתיות מצד המעסיקים היא חשובה. "כולנו תחת האלונקה, אני לא מצפה שהמדינה תפתור לי את כל הבעיות, אבל היא כן צריכה להיות יותר יצירתית, להבין את הסיטואציה ולהגיב הרבה יותר מהר. היא יכולה גם לעזור יותר עם מימון ההפרשות הסוציאליות של העובדים". באשר לעובדים, הוא סבור שהקשר בין החברה לבין העובד חייב להיות יותר עמוק בתקופה זו. "העובד צריך להבין שיכול להגיע רגע שהשירות שלו בבניית סטארט־אפ הוא מעשה פטריוטי וציוני. אי־אפשר להכריח, צריך שהעובד ירגיש שזה דבר חשוב".

אלון בן נון, מנהל פתרונות טכנולוגיה בקבוצת Aman, מספר כי לדעתו על מקום העבודה לייצר מערכת יחסים אישית בין המנהל לעובד. "דרך הדאגה של המנהל לעובד, התעניינות אמיתית, נוצרת מחוברות וזיקה. שמעתי על חברות שדרשו מהעובדים שלהן לחזור ואילצו אותם לעשות דברים בעל כורכם - זה לא ישרת אף אחד בטווח הארוך. אנחנו משתדלים לתת גם הטבות שונות ולא בהכרח רק בכסף. העיקר להראות לעובדים שמתחשבים בהם".

צאלה יפרח לוי, סמנכ"לית משאבי אנוש בפנגו, אפליקציה לתשלום עבור שירותי חנייה, מספרת על אתגר בגיוס עובדים לחברה. "אחרי הקיפאון הראשוני כמדינה, התאוששנו והחלטנו שממשיכים לגייס. חשבנו איך לעשות את זה ברגישות, איך לפנות למועמדים בלינקדאין או איך לחזור לאלו שפנו אלינו ולוודא קודם כל שהכול בסדר. בנוסף, ביצענו התאמות עבור מועמדים שבמילואים, כמו הארכת זמן המשימות או ביצוע ראיונות מרחוק. היה לנו חשוב להראות להם שהם לא מחוץ למשחק".

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד