גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת התרופות שמחקה כמעט את כל השווי שלה - ואז זינקה ב־150% ביום אחד

חברת קומפיוג'ן היא חלוצת ביוטק, אבל גם שורפת מזומנים כרונית שבמשך 30 שנותיה לא ביססה הכנסות קבועות ● אז איך היא השיגה עסקה עם תאגיד אמריקאי שרק המקדמה עליה דומה לשווי החברה כולה? ● המנכ"לית: "אין קשר בין השווי לערך שמייחסות השותפות הפוטנציאליות"

ד"ר ענת כהן־דייג, מנכ''לית קומפיוג'ן / צילום: איל יצהר
ד"ר ענת כהן־דייג, מנכ''לית קומפיוג'ן / צילום: איל יצהר

חברת קומפיוג'ן  היא אחת מחלוצות התכנון הממוחשב של תרופות - וגם אחת משורפות המזומנים הגדולות בתחומה: בשלוש השנים הקודמות (2020־2022) היא שרפה 86 מיליון דולר. גם השווי שלה צנח בעקביות. מאז שנגעה בשווי של מיליארד דולר בשנת 2021 ועד ליום שלישי בבוקר היא צנחה בכ־95% לשווי שוק של 64 מיליון דולר. אבל אז הגיעה הודעה דרמטית: עסקה עם תאגיד התרופות האמריקאי גיליאד שמגלמת תגמול של על 848 מיליון דולר - סכום עתק עבור חברה ישראלית בסדר הגודל של קומפיוג'ן, ומנייתה זינקה ב־150% ביום אחד.

אז מה בעצם כוללת העסקה? והאם היא תניב לקומפיוג'ן סוף סוף, אחרי 30 שנה של פעילות, הכנסות קבועות?

השבוע בביומד | הישראלית שקיבלה אישור FDA, וענקית התרופות סאנופי בבעיה
היזם שהוביל את מעבר קיבוץ רעים לת"א מסתער על קידום חברת הפסיכדליה שלו

העסקה עם תאגיד התרופות האמריקאי

ההסכם בין גיליאד לקומפיוג'ן לא יוצא דופן במבנה שלו. התאגיד האמריקאי יקבל את הזכות לפתח מוצר של החברה, תמורת מקדמה, תשלומי אבני דרך המותנים בהצלחה ביעדים שונים, ותמלוגים על מכירות עתידיות (אם יהיו כאלה). אבל הסכום של ההסכם חריג: גיליאד ישלמו 60 מיליון דולר כמקדמה על מוצר שעדיין לא נכנס לשלב הניסויים בבני אדם. עם הכניסה לשלב הניסויים הקליניים, ככל הנראה ב־2024, קומפיוג'ן יקבלו עוד 30 מיליון דולר, ואם המוצר אכן יגיע לשוק, חברת הביוטק הישראלית תקבל עד 848 מיליון דולר בתשלומי אבני דרך על הצלחות שונות בתהליך עד להגעה למדפים - ותמלוגים.

 

איך חברה שרשמה בסוף 2022 הפסד מצטבר של 455 מיליון דולר מקבלת עסקה שרק המקדמה בה דומה לשווי החברה כולה? כפי שהסבירה ד"ר ענת כהן־דייג, מנכ"לית החברה, בראיון לגלובס אחרי העסקה: "אין קשר בין השווי של החברה בשוק לבין הערך שמייחסות לה השותפות הפוטנציאליות למוצרים שבצנרת שלה".

 

המוצר נשוא העסקה פועל במנגנון יצירתי: אינטרלוקין 18 ( IL18 ) הוא חלבון שמופיע באופן טבעי בגוף, בעל פעילות דלקתית מוכרת. בתוך הגוף החלבון הזה מבוקר על ידי מספר מנגנונים, אך עלה הרעיון להזריק אותו מבחוץ, כטיפול אנטי סרטני.

מחלוצה בתחומה, למחיקת רוב השווי

קומפיוג'ן הוקמה בשנת 1994. לא היו בזמנו הרבה חברות שעשו את מה שהיא עושה: החברה השתמשה בכלים של בינה מלאכותית זמן רב לפני שהיא הפכה לדבר החם בשוק. בשנת 2000 היא הונפקה בנאסד"ק וגייסה 50 מיליון דולר, על רקע ההתלהבות של השוק מפענוח הגנום האנושי. רגע אחר כך בועת הביוטק של אותה תקופה קרסה, ואחריה גם בועת הדוט.קום, אך קומפיוג'ן הצליחה למשוך את 50 מיליון הדולר שגייסה במשך שנים.

החברה עברה הרבה שינויים במודל העסקי שלה. היא עברה משירותי ביולוגיה חישובית לחברות תרופות אחרות לפיתוח תרופות בעצמה, אבל כל זה לא הספיק ובשנת 2010, עדיין ללא הכנסות קבועות, המזומנים החלו לאזול.

כהן־דייג מונתה למנכ"לית החברה וב־2011 הכריזה עלשינוי נוסף במודל העסקי: מיקוד בתחום אחד של פיתוח תרופות, ותחום חם - אימונותרפיה (שימוש במערכת החיסון לטיפול בסרטן). כמו כן החליטה קומפיוג'ן לקדם את המוצרים שלה לשלבים מאוחרים יותר. המשמעות היא קצב שריפת מזומנים גבוה יותר, אבל בשאיפה, עסקאות מסחור גדולות יותר, וזמן קצר יותר מרגע החתימה ועד הגעת התרופות לשוק.

ב־2013 ההחלטה הזו הניבה פירות, כשענקית התרופות באייר חתמה עם קומפיוג'ן על הסכם פיתוח משותף לשתי תרופות, עם מקדמה של 10 מיליון דולר. בעקבות זאת, קפץ שווי קומפיוג'ן ל־500 מיליון דולר. חתימת ההסכם באייר, הובילה לזינוק במניית החברה, אך בהדרגה יצא ממנה האוויר כאשר ההסכם לא היתרגם במהירות לכניסת המוצר לניסויים מתקדמים, וכאשר הסתבר כי תחום האימונותרפיה בכלל, בו התמקדה קומפיוג'ן, אינו מניב סל שלם של מוצרים מרפאי סרטן, אלא רק להיטים ספורים שליבו את התקוות סביב התחום.

ב־2014 תגלית של החברה הביאה לשורת עסקאות נוספות. קומפיוג'ן גילתה תרופה הפועלת במסלול TIGIT, חלבון בקרה של מערכת החיסון שזכה אז להתלהבות גוברת מצד מפתחי תרופות. היא גייסה 150 מיליון דולר נוספים וחתמה על הסכמים עם החברות אסטרהזנקה (בתמורה למקדמה של 10 מיליון דולר) ועם BMS (בתמורה ל־32 מיליון דולר).

בשנת 2021 שוב נסקה המניה והחברה נגעה בשיא אפילו בשווי של מיליארד דולר, עדיין ללא הכנסות, על רקע הבועה הכללית שהתנפחה סביב חברות פיתוח התרופות בנאסד"ק (והשקעה של קרן ARC, שנכנסה לפוזיציה בקומפיוג'ן משכה אחריה משקיעים נוספים, ואז יצאה מהאחזקה והמשקיעים האחרים אחריה).

גם תנאי המגרש של קומפיוג'ן עצמה השתנו, כמה חברות הצטרפו לשוק ה־TIGIT, שהפך בעצמו לפחות ופחות אטרקטיבי בעיניי משקיעים. בכל פעם שמגיע ניסוי מוצלח או כושל שמערער את מעמדה של קומפיוג'ן בתור החברה עם הפתרון הכי טוב בקטגוריה (לטענתה), מניית החברה מיטלטלת - לטוב ולרע.

התנפצות הבועה של 2021, התרחקות המשקיעים מהשקעות מסוכנות בגלל סביבת הריבית, פניית השוק נגד תחום ה-TIGIT והמשך שריפת המזומנים על ידי החברה, הובילו לנפילת המניה בכ־95% מהשיא. ואז הגיע ההסכם הנוכחי והראה כי חברות תרופות גדולות ממשיכות להמר על קומפיוג'ן, והמניה עשתה תיקון מרשים. עם זאת, גם אחריו, היא נסחרת לפי שווי רחוק מאוד מהשיא.

תמשיך לשרוף מזומנים בקצב מסחרר?

אז איפה נמצאת קומפיוג'ן היום? יש לה מוצר לטיפול בסרטן, COM701, במנגנון ייחודי; מוצר שהיא גילתה במקביל לחברות האחרות (ב־TIGIT); והיא עורכת ניסוי בשילוב בין שני המוצרים הללו למוצר שלישי, במסלול האימונותרפיה - ה־PD1.

מבחינת הסכמים שחתמה עם חברות אחרות, נותר לה ההסכם עם אטרהזנקה, סביב מוצר שהודיעה השבוע שנכנס לשלב השלישי של הניסויים, מה שיניב לקומפיוג'ן עוד 10 מיליון דולר. זהו המוצר הכי מתקדם קלינית של קומפיוג'ן אי פעם, ושוב מתעוררת התקווה כי החברה תגיע בעתיד הנראה לעין להכנסות יציבות. יש לה עדיין גם את ההסכם עם באייר, שמתקדם לאיטו, וכעת מצטרף אליו ההסכם החדש עם גיליאד.

טרם החתימה על העסקה היו בקופתה של קומפיוג'ן 57.4 מיליון דולר, והיא העריכה שהם יספיקו לה עד סוף 2024, כך שהתשלומים הנוכחיים והפוטנציאל לתשלום עתידי מהיר יחסית מגיליאד, מעבים משמעותית את הקופה שלה. "לא הכרזנו לכמה זמן תספיק לנו הקופה הנוכחית", אמרה כהן־דייג בראיון ביום שלישי, "כי עדיין לא סיימנו את תהליך תכנון התקציב קדימה בעקבות העסקה. איננו יודעים עדיין האם נגדיל את קצב השריפה שלנו, שעבור 2023 צפוי לעמוד על 37־39 מיליון דולר. בגיוס כספים תמיד ידענו לפעול בצורה שדואגת לחברה ולבעלי המניות".

המשימה שלה, להפוך לחברה הישראלית הראשונה המפתחת תרופות באופן חישובי וגם מתפרנסת מזה, היא משימה שאפתנית מאוד. כעת, נראה כי היא מתקרבת אליה בעוד צעד אחד גדול.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית