גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלית שקיבלה שני אישורי FDA וחברת הביומד שמצטרפת לענקיות

ורטקס האמריקאית חצתה רף שווי של 100 מיליארד דולר, ומצטרפת לחברות פארמה ותיקות כמו פייזר וג'ונסון אנד ג'ונסון ● סופווייב הישראלית קיבלה שני אישורי FDA לטכנולוגיות לשיפור מראה העור ולמיצוק השרירים ● וגם: המרכז הרפואי שערי צדק מקים חממה לסטארט־אפים עם חברת ההשקעות אריאלי קפיטל ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רפי קוץ, AP
חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רפי קוץ, AP

חברת התרופות האמריקאית Vertex Pharmaceuticals (ורטקס)  חצתה בשבוע שעבר רף שווי של 100 מיליארד דולר. בכך, היא התמקמה במקום ה-13 ברשימת חברות התרופות הגדולות בעולם. זו רשימה שרובה מורכבת בעיקר מחברות פארמה ותיקות, כמו איליי לילי , פייזר  או ג'ונסון אנד ג'ונסון , כמעט כולן נגזרות כלשהן של גופים שקיימים אפילו מאז המאה ה-19. רק חברות ספורות ברשימה קמו ב-50 השנה האחרונות. אפשר לציין את אמג'ן  וגיליאד . הצטרפותה של חברת ביוטק צעירה נוספת לרשימה היא חג לדור הצעיר של החברות, עדות לתחילת העברת המקל בתחום.

חברת התרופות שמחקה כמעט את כל השווי שלה - ואז זינקה ב־150% ביום אחד
ראיון|"כל מה שיקרה בסטארט-אפ קטן עליי": היזם שהוביל את מעבר קיבוץ רעים לת"א מסתער על קידום חברת הפסיכדליה שלו

הסיבות לעלייה שרשמה מניית החברה ב-150% בחמש השנים האחרונות, וב-70% מאז 2021, כנגד המגמה בשוק, הן שתי תרופות חדשות. האחת היא Casgevy לאנמיה חרמשית, התרופה הראשונה לעריכה גנטית בטכנולוגיית CRISPR, אותה פיתחה ורטקס יחד עם חברת CRISPR Therapeutics, ועליה כתבנו בהרחבה לפני כמה שבועות.

השנייה היא תרופה לטיפול בכאב שסיימה בהצלחה ניסוי קליני משמעותי בשבוע שעבר. במסגרת הניסוי, החברה הראתה כי היא מפחיתה כאב עצבי אצל חולי סוכרת. זהו סוג כאב שנחשב לקשה לטיפול על־ידי תרופות מסורתיות. ברבעון הבא, צפויה החברה לפרסם תוצאות מניסוי מתקדם יותר בכאב אקוטי, עם אותה התרופה. שוק התרופות האמריקאי מחפש תרופות חדשות נגד כאב כתחליף לאופיואידים הממכרים, אך ללא תופעות לוואי קטלניות. אם התרופה תצליח גם בניסויים הבאים, היא תוכל להתחרות פוטנציאלית על שוק של מיליארדי דולרים, שאמנם הוא תחרותי ומלא במוצרים שרובם גנריים, אך עדיין יש בו צורך לא מסופק.

ורטקס הוקמה ב-1989, וכיום מעסיקה כמה אלפי עובדים, רובם באזור בוסטון. המייסד, ג'ושוע בוגר, עזב את תאגיד התרופות הוותיק מרק , כדי להקים חברה שתנצל את מהפיכת הביוטק לפתח תרופות בצורה אחרת. ההבדל היה בעיקר באופן בו פותחו המולקולות של החברה, לא באמצעות סריקה שיטתית של אלפי מולקולות קיימות, אלא באמצעות הבנת מבנה המולקולה ותכנון מדויק של צורתה. ב-1989, הגישה הזו עדיין הייתה חלום רחוק. מאז, חלה התקדמות משמעותית בתחום.

בוגר היווה שילוב נדיר ומוצלח של איש מדע בעל חזון ואיש שיווק שהצליח לרתום משקיעים ושותפים מתחילת הדרך, וגם את עובדיו. כמו חברת גיליאד, הקרובה אליה בטבלת הענקיות והוקמה בתקופה דומה, וורטקס פרצה עם תרופה לאיידס, שאושרה לשיווק ב-1999, והיא המשיכה להתחדש בתחום הזה בשנים הבאות. שוב כמו גיליאד, היא המשיכה לטיפול בצהבת נגיפית C, שאושר לשיווק ב-2011.

אך הפריצה ורוב הפעילות שלה עד לאחרונה, הגיעו מתרופות למחלה הגנטית הסיסטיק פיברוזיס. ב-2001, היא רכשה את חברת אורורוה ביוסיינסז, שפיתחה תרופה למחלה. תחילה, נראה כי השוק אליו מכוונת התרופה הוא קטן מאוד, והחברה קידמה אותו בשותפות חצי-פילנתרופית עם עמותת חולי ה-CF. העמותה השקיעה מיליוני דולרים בפיתוח התרופה, שאולי אחרת לא היה כדאי לפתח.

במקביל, שינויים ברגולציה ובשוק האמריקאי הפכו את תחום התרופות למחלות נדירות לאטרקטיבי ביותר, והתרופה הפכה להצלחה גדולה של החברה ב-2012. המנכ"ל, בוגר, עזב עוד לפני כן, ב-2009.

וורטקס המשיכה לחדש ולהביא לשוק מוצרים בתחום הסיסטיק פיברוזיס, כשהיא לא שוקטת על השמרים, אלא מפתחת בכל פעם את התרופה שתתחרה בקודמת. בעמותת הסיסטיק פיברוזיס, מצד אחד, עשו תשואה מרשימה על השקעתם במוצר הראשון, אבל גם ביקרו את החברה על המחיר היקר בו מכרה את המוצר.

בינתיים, ניסתה ורטקס להתרחב לתחומים נוספים, ויש לה צנרת עשירה במוצרים, אבל השוק חיכה לראות האם היא יכולה לפרוץ לאינדיקציות נוספות. בחודש האחרון, היא הגיעה ליעד הזה, ונראה כי היא עשויה להגיע אליו שוב. לכן, היא שברה את תקרת הזכוכית של הענקיות.

למרות ההיסטוריה המרשימה, הרי שגם בוורטקס, כמו בכל חברה, לא חסרו שערוריות. ב-2019, הודיעה החברה כי סמנכ"ל התפעול יעזוב בשל "התנהגות אישית שמפרה את תקנות החברה"; ויש גם זווית ישראלית - לפני כמה שבועות, עובד בכיר יחסית של החברה צולם כשהוא עונד על זרועו סרט שעליו סמלים נאציים. העובד, ריצ'רד וייגוד, פוטר מיידית מתפקידו ושמו פורסם לציבור.

שערי צדק מקים חממה עם אריאלי קפיטל

מספר זעום של חברות ביומד, שניתן לספור על אצבעות יד אחת, הוקמו בחודשים שקדמו ל־7 באוקטובר. הגיוני לחשוב שבתוך המלחמה יוקמו פחות חברות, ואלה שכבר קיימות לא יוכלו לגייס כלל, אבל זה לא מדויק. המשקיעים הישראליים פתוחים כעת מאוד לעזור לחברות, מספר קרנות ומיזמים הוקמו דווקא כדי לתמוך בחברות בזמן המלחמה, וכמה קרנות נוספות ממשיכות בתוכניות שלהן למרות המצב. כך, דווקא לחברות שקמות היום, או לחברות צעירות שקמו בשנים האחרונות, ישנן מספר הזדמנויות מעניינות בשוק הרבה פחות תחרותי.

קחו למשל את המיזם אותו חושפים היום ב"גלובס" המרכז הרפואי שערי צדק יחד עם חברת ההשקעות אריאלי קפיטל. מדובר במרכז להצמחת סטארט־אפים בתחום הבריאות, בהשקעה של 50 מיליון שקל בתמיכת הרשות לפיתוח ירושלים. הקרן הזו מצטרפת לקרנות של מספר בתי חולים אחרים לפיתוח של סטארט אפים בתחום הרפואי, וכן למספר מהלכים תומכי חדשנות שבית החולים יזם בשנים האחרונות: בין היתר, הקמת זרוע החדשנות "מדעית", בראשות היו"ר פרופ' דן טרנר והמנכ"לית ד"ר רננה אופן, וכן מיזם שיתוף מידע רפואי ופיתוח משותף של פתרונות רפואיים עם התעשייה.

החממה החדשה, שתוקם באמצעות "מדעית", תיקרא "שער" (Shaar). יגויסו אליה חברות צעירות יחסית, שיזכו לליווי עסקי ומקצועי, לגישה למידע הרפואי ולמעבדות, וכן לאפשרות לבצע ניסויים קליניים בבית החולים. למיזם יגויסו מומחים מן התחומים הרפואיים ומתחומי החדשנות הרפואית, שילוו וידריכו את המיזמים.

התוכנית הראשונה תושק ברבעון הראשון של 2024, ותפנה לסטארט־אפים ישראליים ובין־לאומיים הנמצאים בשלבי הגיוס סיד לסבב A, ומתמקדים בפיתוח מכשור רפואי, בשילוב בינה מלאכותית (AI) וברפואה מותאמת אישית.

מנכ"ל המרכז הרפואי שערי צדק, פרופ' עופר מרין, מסר: "המטרה שלנו היא לצייד יזמים בגישה ישירה למשאבים הרלוונטיים שמצויים כאן בבית החולים. פלטפורמה כזו היא חיונית לחברות צעירות עבור הזנקה והצמחה של פתרונות רפואיים חדשניים".

אריאלי קפיטל נוסדה על־ידי אריק בנטוב ואוון רנוב והינה חברת השקעות אמריקאית, עם משרדים גם בלונדון ובתל אביב. מדובר בקרן הממוקדת בהשקעות אימפקט, ומפעילה מספר מרכזי חדשנות ותוכניות האצה בשותפות עם ממשלות, מוסדות פיננסיים, תאגידים וקרנות.

"אנו גאים לחבור למרכז הרפואי המוביל שערי צדק בפתיחת מרכז שער", מציינים אריק בנטוב ואוון רנוב, מייסדים ומנכ"לים משותפים באריאלי קפיטל. "מערכות הבריאות בעולם מתמודדות עם אתגרים חדשים וצרכים מגוונים, להם נוכל לתת מענה על־ידי קידום פתרונות חדשנות מהמובילים בעולם. עצם הגישה לתשתיות בית החולים תייעל את העבודה מול החברות והיזמים שיגיעו ל'שער'. בנוסף, הגישה לניסויים קליניים בבית החולים וגישה לתהליכי תיקוף תסייע לצמיחתם של המיזמים".

רנוב הוסיף כי הפרויקט החל עוד לפני ה־7 באוקטובר, ולמעשה צמח במשך שנה, ולמרות האירועים הוחלט לא להקפיאו או לבטלו. "מערכות הבריאות בעולם מתמודדות עם אתגרים חדשים וצרכים מגוונים, המקבלים בישראל משמעות יתרה לאחר ה־7 באוקטובר", אמר.

שני אישורי FDA לחברת סופווייב

חברת האסתטיקה הישראלית סופווייב (Sofwave)  קיבלה השבוע אישור FDA לשיווק המכשיר שלה, המבוסס על שימוש באנרגיית אולטרה־סאונד לרפואה אסתטית, באופן ספציפי לצורך שיפור מראה העור. כדי לקבל את האישור, ערכה החברה נסיוי קליני ב-46 מטופלים, אשר 93% דיווחו על שיפור במצב, ללא בעיות בטיחות ותופעות לוואי שליליות.

בשבוע שעבר, הודיעה החברה על קבלת אישור FDA לטכנולוגיה לחיטוב ולמיצוק השרירים באמצעות פולסים חשמליים. אישורים אלה מצטרפים לאלה שכבר קיבלה החברה בתחומים נוספים ובהם: טיפול בצלקות אקנה, שיפור מראה צלוליטים לטווח הקצר, שיפור קמטי הפנים והצוואר, הרמת גבות, הרמת רקמות רפויות מתחת לסנטר ומיצוק עור הפנים והצוואר.

בעקבות שני האישורים האחרונים, עלתה מניית החברה במצטבר בשבוע האחרון ב-1.4% והחברה נסחרת לפי שווי של 465 מיליון שקל. בשנה האחרונה, עלתה מניית החברה בכ-53%, בניגוד למגמה הכללית בשוק בכלל ובמדד הביומד של הבורסה הישראלית בפרט.

סופוייב היא חברה צעירה יחסית, אשר החלה לרשום מכירות רק בשנה שעברה. ב-2022, הכנסותיה עמדו על 35 מיליון שקל, ובתשעת החודשים הראשונים של 2023, כבר רשמה הכנסה דומה. ההפסד התפעולי שלה לתשעת החודשים הללו עמד על 7.8 מיליון שקל, וההפסד הנקי דומה.

סופוייב היא בשליטת היו"ר שלה ד"ר שמעון אקהויז (שמחזיק ב-24.98%), אחד ממייסדי החברה ומי שנחשב לאבי תחום הרפואה האסתטית בישראל, ולאחד האחראים על היותה של ישראל מובילה עולמית בתחום הרפואה האסתטית מבוססת האנרגיה (לייזר, IPL וכו'). בעלי מניות משמעותיים בחברה הם הפניקס ומספר חברות הקשורות לעידן עופר.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין