גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שירות מרופא בחו"ל: ההצעה של משרד הבריאות שזכתה לתומכים נלהבים ולמתנגדים נחרצים

הרעיון לאפשר שירותי רפואה מחו"ל עלה במשרד הבריאות עם פרוץ המלחמה והחשש ממספר נפגעים רב שיגביר את מצוקת המחסור בכוח אדם ● בקופת חולים מכבי מקדמים את הרעיון בהתלהבות, אבל בהסתדרות הרפואית מזהירים מאיכות טיפול ירודה ובעיות משפטיות

רופאים מחו''ל יהוו מאגר של כוח אדם, בתחומים במחסור בארץ / אילוסטרציה: Shutterstock
רופאים מחו''ל יהוו מאגר של כוח אדם, בתחומים במחסור בארץ / אילוסטרציה: Shutterstock

בחודש אוקטובר, כשבוע לאחר הטבח ותחילת הלחימה, פרסם משרד הבריאות להערות הציבור תקנות מורחבות לקבלת שירותי רפואה במערכת הבריאות הישראלית מרופאים בחו"ל. התזמון לא היה מקרי. היה חשש אמיתי ממלחמה רב־זירתית ופצועים רבים. כך נשלף מהמגירה רעיון שכבר עלה בעבר.

בינתיים, נראה שמערכת הבריאות מצליחה לטפל בפצועים בכוחות עצמה, אבל גורמים במשרד הבריאות אומרים שאף שהתקנות אינן מקודמות כרגע באופן נמרץ, המשרד לא ויתר עליהן. הנושא בדיון וכבר הצית ויכוח במערכת הבריאות.

השבוע בביומד | הישראלית שקיבלה שני אישורי FDA וחברת הביומד שמצטרפת לענקיות
עקפה את צ'ק פוינט ו-ICL: החברה הישראלית הכי רווחית בוול סטריט
אלפרד אקירוב תורם 37 מיליון דולר להקמת מגדל לרפואת שיקום באיכילוב

כוח מיקוח לקופות

ארה"ב היא כנראה המדינה המתקדמת ביותר כיום מבחינת שירותי רפואה מרחוק מחו"ל. כל רופא רשאי לעשות זאת, באופן עצמאי או כחלק מחברת טלה־רפואה מוכרת, ובלבד שיש לו רישיון אמריקאי. בכמה מדינות באירופה ניתן לקבל שירותי רפואה מרחוק בתחומים מסוימים, מרופא בעל רישיון ממדינה אירופית אחרת.

לפי תקנות משרד הבריאות שהובאו להערות הציבור, השירותים מרחוק יינתנו על ידי רופאים עם רישיון ישראלי השוהים בחו"ל, או על ידי רופאים בעלי רישיון ממדינות עם מערכת רפואית מתקדמת. המעסיקים של אותם רופאים, לפחות בשלב הראשון, יהיו קופות החולים, ועליהן מוטלת גם האחריות לגיוס, להכשרה ולניטור עבודתם. התקנות יוגבלו למקצועות במחסור שמתאימים לכאורה לשירות מרחוק: פענוח צילומי דימות, אבחון ברפואת עור ופתולוגיה, וגם פסיכיאטריה וייעוץ גנטי.

קופת חולים מכבי היא הגורם המוביל המקדם כרגע את התקנות, אבל לכל הקופות יש מה להרוויח מהן. מדובר בעוד מאגר של כוח אדם, בתחומים במחסור, וזה יכול לקצר תורים ולתת שירות מהיר יותר, אולי גם טוב יותר אם יש גישה לרופאים טובים נוספים. מאגר כוח אדם פוטנציאלי טוב יותר נותן לקופה גם כוח מיקוח רב יותר מול הרופאים הקיימים בשוק.

 

זו אולי הסיבה שהרופאים בארץ הם המפסידים הפוטנציאליים מהמהלך. עם זאת, רופאים ישראלים שרוצים לצאת לחו"ל אך לשמור על קשר עם המערכת בארץ דווקא עשויים ליהנות ממנו. והמטופלים עצמם? הם עשויים ליהנות מהשינוי אם הקופות יגייסו רופאים טובים ויצליחו לפקח עליהם. אבל זה, אומרים בהסתדרות הרפואית (הר"י), ממש לא בטוח.

"כל מהלך שאמור לטפל במצוקת כוח האדם במערכת הבריאות הוא מבורך ואסור למסמס אותו", אומרת סיגל דדון־לוי, מנכ"לית מכבי. "ישנה קונספציה שלפיה מערכת הבריאות בישראל היא הטובה בעולם, בגלל היחס בין תוחלת חיים ארוכה להשקעה נמוכה. אבל הקסם הזה פג בעודנו מדברות. למשל, ביופסיה שאמורה לחזור בתוך שבוע־שבועיים כבר מתעכבת היום חודש עד חודש וחצי. ברור שזה משפיע ישירות על המטופל.

"ביוני פורסם דוח של ה-OECD שביקר בחריפות את המחסור ברופאים בישראל. זו בעיה מוכרת. מעל עשר ועדות כונסו כדי לדון בה בשני העשורים האחרונים, ללא תוצאה. זה כשל ניהולי נוראי. אחרונת הוועדות בינתיים, שהתכנסה לפני תשעה חודשים, המליצה על התקנות הנוכחיות".

קושי משפטי ותרבותי

עו"ד לאה ופנר, מזכ"לית הר"י, מוטרדת מאוד מהתקנות. "ה'קלף' הכי חזק שיש לנו מול רופא במערכת הבריאות הוא היכולת שלנו לשלול את רישיונו", היא אומרת. "איזו בקרה יש לנו על רופא בעל רישיון מארה"ב או מקנדה? מה אנחנו יודעים על איכותו? התקנות גורסות שהוא צריך להיות בעל ותק של שנתיים במערכת בריאות במדינה מוסכמת. אבל האם הוא צריך להיות מומחה? או רק מתמחה? זה לא ברור.

"ואיזו הכשרה הוא צריך לעבור? לשם השוואה, רופא שעולה לישראל אחרי שעבד רק בחו"ל, צריך לעבור כמה חודשי הסתגלות בבית חולים ישראלי לפני שהוא מקבל היתר לעבוד בארץ. ואיפה מתלוננים על כזה רופא אם הוא התרשל או נניח הטריד? איפה תובעים אותו?".

בעיני ופנר, ישנה משמעות לכך שהרופא מכיר את התרבות ואת השפה המקומית. "למשל בתחום הייעוץ הגנטי, צריך להכיר גם את תקנות הפרטיות שמקובלות בארץ וחוקים החלים בתחום של ייעוץ גנטי בישראל ולא חלים על מי שנמצא בחו"ל. בנוסף, ייעוץ גנטי הוא מאוד מקומי, מאוד מותאם לאוכלוסיות הספציפיות שבהן אנחנו מטפלים בישראל, גם מבחינת הגנטיקה עצמה, וגם מבחינה תרבותית".

ד"ר דב אלבוקרק, סמנכ"ל וראש חטיבת הרפואה בקופת חולים מאוחדת, מסכים עם ופנר בנקודה הזאת. "כשרופא מעביר חולה להמשך טיפול או להמשך אבחון, חשוב שתהיה לו היכרות אינטימית עם המערכת, לדעת מה האפשרויות שעומדות בפניו", הוא אומר.

אפילו ברמת בטיחות המידע ישנם אתגרים. מערכות המחשוב של מערכת הבריאות הישראלית ממוקמות ומבוקרות בישראל. מה קורה כאשר רוצים לשלוח אותו מידע לרופא בעל רישיון אמריקאי שיושב כרגע מי יודע היכן?

דדון־לוי דוחה את הטענות הללו. "לכל איגוד מקצועי יש אינטרס להעמיד חסמי כניסה למקצוע וליצור מחסור קל בכוח אדם, כדי שהחברים בארגון יעבדו בשוק של ביקושים. לכל אחת מהטענות אפשר לתת מענה".

סיגל דדון לוי / צילום: עופר חג'יוב

איך יכולות קופות החולים בכל זאת להבטיח את איכות הרופאים שהן מגייסות מחו"ל?

דדון־לוי: "בדיוק כמו בישראל, שבה אנחנו מעסיקים כל רופא בהתאם לניסיון ולהכשרה שלו, ונותנים לכולם הכשרה רלוונטית למערכת הבריאות הישראלית וגם את הביטוח הנכון".

רופאים ישראלים תחילה

על חלק מהפתרון יש כמעט הסכמה: העסקת רופאים ישראלים עם רישיון ישראלי המתגוררים זמנית בחו"ל.

"יש רופאים שיצאו להתמחות בארה"ב ויש להם אתגרי פרנסה, והעסקתם היא אופציה מעניינת ביותר", אומר אלבוקרק. ייתכן שזה יהיה הסדק בדלת שדרכו ייכנסו התקנות תחילה, אבל זה לא הפתרון למחסור ברופאים כנראה, מאחר שלא מדובר במאסות.

מה האינטרס של רופא כזה, אם הוא באמת מוכשר ומוצלח, לעבוד דווקא מול ישראל?

ופנר: "אנחנו באמת חוששים לקבל את הרופאים הפחות טובים של מערכות הבריאות הזרות. בדרום אפריקה, לדוגמה, ישנן אוניברסיטאות נחשבות מאוד, אך הן ספורות, ורבות אחרות לא מוכרות. גם בארה"ב אנחנו לא עומדים לקבל כך את הרופאים של קליבלנד קליניק".

דדון־לוי: "בתחומים כמו פתולוגיה ורדיולוגיה, השכר בישראל הוא גבוה. חובת ההוכחה מוטלת עלינו, להראות שאנחנו יכולים להביא רופאים טובים".

אלבוקרק מציין שהר"י אמנם רואה בשלילת הרישיון כלי עוצמתי לבקרה על הרופאים, אך בפועל, רק רישיונות ספורים נשללו עד כה. "אני מאוד מעריך את הר"י. הם הוכיחו את עצמם בהקפדה על איכות הרופאים. אבל גם הסטנדרט שמופיע בתקנות המוצעות גבוה".

תמריץ לרילוקיישן?

שאלה נוספת היא מה יקרה לאותם מקצועות רפואיים. "יש בהם מחסור בגלל תנאים שהם לא אופטימליים מלכתחילה", אומרת ופנר. "כשהתרענו בעבר שהצורך ברדיולוגים הוא קריטי, במשרד הבריאות אמרו לנו, מה הדאגה, כולם יוחלפו בקרוב על ידי בינה מלאכותית. עכשיו נזכרים שיש מחסור בלתי נסבל.

"המסר למקצועות הרפואיים הללו הוא 'המקצוע שלכם גמור'. איזה מתמחה בכלל יבחר את התחום הזה, אם הוא יודע שמגייסים רופאים מחו"ל? אולי הם יגידו, 'אסע גם אני לחו"ל, ככה אני עוקף את כל הרגולציה. זה פתרון שמתמרץ רילוקיישן.

"נושא כל כך מהותי לא משנים בתקנות. היה צריך לעשות דיון ברמת הכנסת. אם אומרים 'מדובר בפתרון חירום למקרה של מלחמה רב־זירתית', זה דבר אחד. אם מדובר בפתרון לשגרה, זה סיפור אחר".

דדון־לוי, לעומת זאת, טוענת שמדובר במהלך שייטיב עם האוכלוסיות החלשות יותר בישראל. "החזקים הולכים לרפואה פרטית אם הציבורית אינה מספקת את מבוקשם. ההפך מקבלת עזרה מרופא בחו"ל הוא לא בהכרח קבלת השירות מרופא באותה רמה בארץ, אלא לפעמים לא לקבל אותו בכלל".

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר