גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערים שהכי נפגעו מהמשבר בענף הנדל"ן, ואלו שדווקא כיכבו במכירות

את הצניחה במספר העסקאות בערים כמו אשקלון ונהריה ניתן להסביר בקלות במציאות הביטחונית, אך מדוע נתניה וחדרה ספגו פגיעות גבוהות מהממוצע הארצי? ● גלובס ביצע בדיקה מיוחדת על נתוני הכלכלן הראשי באוצר ומדלן כדי להבין אילו ערים שומרות על כוחן

נתניה / צילום: עינת לברון
נתניה / צילום: עינת לברון

שוק הנדל"ן הישראלי של 2023 נמצא במיתון כבד, וסימנים רבים מעוררים חשש שהמיתון יימשך גם בשנה הקרובה. מספר העסקאות שבוצעו בתשעת החודשים הראשונים של השנה הגיע לכ־58 אלף, ירידה של 36% לעומת התקופה המקבילה ב־2022 ושל 46% לעומת אותה תקופה ב־2021, שהייתה שנת שיא היסטורית בנדל"ן הישראלי.

ניתוח | מאמצי שיווק הקרקעות של המדינה בדצמבר: רק 40% הצלחה במכרזים
62 אלף או רק 5,000? כמה דירות על המדף יש באמת בישראל
דירה בקריית שמונה נמכרה במהלך המלחמה למשקיעים. כמה הם שילמו?

רק לפי קצב העסקאות שבוצע בתקופה זו, נראה כי 2023 תהיה השנה הגרועה ב־20 השנים האחרונות. ואולם מאז פרצה המלחמה, ומנתוני הרבעון האחרון של השנה, נראה כי השנה כולה תסתכם בנתונים גרועים אף יותר.

המובילות של 2022 המשיכו להוביל ב־2023

בדיקה מקיפה שערכו הכלכלן הראשי במשרד האוצר בתוספת נתונים ממדלן ועיבוד שערכנו אנו בגלובס, מורים כי כצפוי שוק הנדל"ן בערים שסובלות במידה הרבה ביותר מהמלחמה ירד ברמה החדה ביותר בחודש אוקטובר. ואולם גם בערים שסבלו פחות מאזעקות, ובראשן נתניה וחדרה, נרשמה ירידה חדה במיוחד במספר העסקאות שבוצעו בהן.

הכלכלן הראשי ערך את דירוג הערים הנמכרות ביותר, מבחינת מספר עסקאות שבוצע בהן, בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה שעברה ושל השנה הנוכחית. נמצא כי ארבע הערים המובילות מ־2022 נותרו להוביל גם ב־2023, אך בעוד שבשלוש הערים המובילות - ירושלים (4,142), חיפה (3,451) ובאר שבע (2,979) - מספר העסקאות ב־2023 מבטא ירידה שהיא פחותה מהירידה הכלל ארצית, בתל אביב הירידה הגיעה ל־42%, ובשלושת הרבעונים הראשונים של השנה נמכרו בעיר 2,539 דירות, לעומת 4,363 דירות שנמכרו בה בתקופה המקבילה ב־2022.

נתניה, שב־2022 ניצבה במקום החמישי מבחינת מספר העסקאות שבוצעו בה, ירדה השנה למקום השישי, שכן מספר העסקאות בה צנח ב־52% לכ־1,700.

את מקומה ברשימה תפסה אשקלון, שבשלושת הרבעונים הראשונים של השנה בוצעו בה 2,388 עסקאות, ירידה של 28% לעומת שנה שעברה.

ירידות כבדות נרשמו גם במספר העסקאות שבוצעו בחולון, שבה בוצעו בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה רק 873 עסקאות - ירידה של 47% לעומת שנה שעברה; חדרה, שבה בוצעו 762 עסקאות - ירידה של 48% לעומת 2022; ורחובות, שבה בוצעו 730 עסקאות - ירידה של 46%.

 

האזעקות הן לא הגורם היחיד שהשפיע

באמצעות מדלן ועיבוד שערכנו לנתוני רשות המסים, ביקשנו לדעת מה קרה בחודש אוקטובר, לעומת קודמיו. התברר כי "הערים הבלתי מעורבות" הגדולות - ירושלים וחיפה - רשמו את הירידות הנמוכות ביותר במספר עסקאות שבוצעו בהן, בהשוואה לממוצע החודשי של עסקאות שבוצעו בהן ברבעון השלישי של השנה שעברה. דבר זה היה צפוי, כמובן - מי שאינו מוקפץ מפעם לפעם לממ"ד ולמקלט, חש מספיק ביטחון כדי לרכוש דירות.

אך מה קרה בחדרה, שבה כמות העסקאות ירדה ביותר מ־50% ובנתניה, שבה הירידה עלתה על 40%? והרי גם במקומות הללו לא נשמעה עד כה אזעקה אחת.

באשקלון ובנהריה צנח מספר העסקאות: בעיר הדרומית ירד מספר העסקאות בכמעט 90%, מממוצע חודשי של 300 ל־37 בלבד באוקטובר, ובעיר הצפונית ירד מספר העסקאות ב־73% מ־112 ל־30. אבל מדוע בגבעתיים בוצעו באוקטובר רק ארבע עסקאות? העיר אינה משופעת בעסקאות גם בימים רגילים, אבל זה מספר נמוך באופן חריג. ייתכן, כי הסבר חלקי לזה הוא איחור ברישום העסקאות במחוז תל אביב באתר רשות המסים, אבל זה ודאי לא החלק הגדול של ההסבר. ומה קרה ברמת גן, שם חלה ירידה של כמעט 70% במספר העסקאות?

גשר המיתרים בירושלים / צילום: Shutterstock

בשתי הערים, כמו גם בתל אביב, בפתח תקווה ובערים אחרות בסביבה נשמעו אזעקות ובחלקן אף נרשמו נפילות של ממש. אך הירידות בגבעתיים וברמת גן הן חסרות פרופורציה למה שהתחולל בהן (עד כה) במלחמה.

לעומת זאת ערי החלק הדרומי של מטרופולין תל אביב, שספגו לא מעט במלחמה - חולון עם ירידה של כ־50% במספר העסקאות, בת ים עם ירידה של כ־70% במספר העסקאות וראשון לציון עם ירידה של כמעט 60% בכמות העסקאות - נראות כמי ששוק הנדל"ן מתנהל בהן בהתאם למלחמה.

מהנתונים ניתן להסיק כי לפחות בחלק מהמקרים, לא רק המלחמה משפיעה על מספר העסקאות, אלא גם מצב שוק הנדל"ן שקדם לה.

מה קרה באותם מקומות, שלפתע מספר העסקאות בהן רשם ירידה גדולה? אנשי נדל"ן שאליהם פנינו, לא נתנו הסברים מובהקים. חלקם אף הכחישו שהם חשים בירידות במספר העסקאות שמבוצע בעירם.

 

המחירים קפצו מעבר ליכולת של האנשים

יענקלה זיני מסוכנות איש מפתח בחדרה, מספר כי הוא מודע לתופעה, והוסיף כי "מי שלא מוריד היום במחיר - לא מוכר את הדירה". לדבריו, מחירי הדירות בעיר עלו בשנים האחרונות במידה ניכרת, שכנראה אינה תואמת עוד את מרבית הביקוש.

לחדרה יש תחרות מסוימת מצד אור עקיבא הסמוכה ומחריש, שמעט מרוחקת יותר. בשני המקומות הללו המחירים עלו גם כן, אך בשתיהן ניתן עדיין לרכוש דירות במחירים נמוכים מאלה של חדרה, וייתכן שהם מושכים זוגות צעירים שבעבר היו רוכשים בחדרה.

אפשר שמחירי הדירות העולים גורמים - במקומות מסוימים יותר מאשר באחרים - לירידה במספר העסקאות. בחולון ובנתניה מחירי הדירות עלו במידה ניכרת בין אוקטובר שנה שעברה לאוקטובר השנה הנוכחית.

על פי הלמ"ס, מחירי דירות שנרכשו ברבעון השלישי בחולון הגיעו לממוצע של 2.21 מיליון שקל, עלייה של 11% לעומת מחירי דירות שנרכשו ברבעון השלישי 2022; בנתניה עליית המחירים הייתה גדולה יותר והגיעה ל־13%, כשמחירי הדירות שנרכשו ברבעון השלישי של השנה הגיעו למחיר ממוצע של 2.67 מיליון שקל. ברמת גן המחירים עלו בתקופה הזו ב־6% לרמה ממוצעת של 2.94 מיליון שקל. בתקופה של ריבית משתוללת, עלייה כזו ומחירים כאלה - משמעותיים ביותר.

זה מוביל אותנו לתל אביב, עיר שמצויה במה שנראה כמשבר נדל"ן כבד ומתמשך. היא במקום הראשון בכל הקשור להתחלות בנייה, אך בירידה מתמשכת במספר העסקאות שמבוצעות בה, וכפועל יוצא - בהגדלת היצע הדירות החדשות הלא מכורות בה. בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה נרשמה בה ירידה של 42% בכמות הדירות שנרכשה, והעיר ממוקמת במקום הרביעי במכירת דירות.

באוקטובר כמות העסקאות שבוצעה בעיר נפלה ביותר מ־50%, לעומת ספטמבר והגם שאזעקות נשמעו בה לא פעם - עדיין הירידה נראית ככזו שממשיכה את המגמה מהעבר יותר מאשר משהו חריג שנוצר מהמלחמה.

גם כאן מחירי הדירות הרקיעו: אמנם בין ספטמבר שנה שעברה לזה הנוכחי הם עלו "רק" ב־1%, ואולם עסקה ממוצעת בתל אביב ברבעון השלישי של השנה הסתכמה ב־4.1 מיליון שקל. כמה אנשים יכולים לחשוב על רמת מחיר כזו?

סימן השאלה על היום שאחרי המלחמה

מדובר בממצאים ראשוניים, שמעוררים יותר סימני שאלה מאשר הסברים. המלחמה פגשה את שוק הנדל"ן במצב של קיפאון עמוק, ובמצב כזה, שבו השיקול הראשון של רוכשי הדירות הוא המחיר והיכולת שלהם לעמוד בו, כמות העסקאות יורדת כנראה גם בהתאם למצב הסוציו אקונומי של תושבי העיר, או כמו שזיני אומר לגבי עירו: "חדרה היא עיר של פועלים. אין כאן הייטק ואין כאן אנשים שיכולים לעמוד ברמות מחיר כאלה".

המלחמה הוסיפה את הכורח בממ"ד לדירה, כלומר הרוכשים מחפשים לעצמם דירות חדשות ויקרות יותר ממה שאולי חשבו עליו לפני חודשים אחדים. עניין זה משפיע אף הוא על היכולת שלהם לרכוש דירות במקומות שהתכוונו.

ומכיוון שהשוק נמצא בתקופת מעבר, השאלה הגדולה היא מה יקרה אחריה, כשרקטות כבר לא יהוו פקטור שמשפיע ישירות על מה שקורה כאן.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"