גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"איך מישהו יכול שלא לאהוב אותם?"

ישראל נקלעה למשבר קיומי בין השאר מפני שהיא אינה יכולה עוד לשכנע את חצי העולם שהיא ראויה להנחות

ז'אן פול סארטר וסימון דה בובואר בביקורם בישראל, 1967. הפרוגרסיבים לא סלחו לו / צילום: ויקפדיה
ז'אן פול סארטר וסימון דה בובואר בביקורם בישראל, 1967. הפרוגרסיבים לא סלחו לו / צילום: ויקפדיה

הסקרים מחמירים והולכים. סימנים מבשרי רעות מצטברים חדשות לבקרים. מהירות השינוי עוצרת נשימה. התמיכה האמריקאית בישראל נשחקת. רוב הצעירים בארה"ב, בני 29 ומטה, מאסו בה. המפלגה הדמוקרטית מתעייפת ממנה.

פרשנות | התעלומה החדשה בים הערבי: מה איראן והחות'ים רוצים מהודו, שסבלנותה פוקעת
פרשנות | הנחת העבודה של ישראל: ביידן החליט "לא להסתבך" במלחמות המזרח התיכון  

השיח בתקשורת הישראלית מלמד מה מוגבל הוא הניסיון לרדת אל עומקן של התהפוכות האלה. "מחדל הסברה" הוא אחד הצירופים החוזרים ונשמעים. כמה שנים כבר מדברים בישראל על "מחדל הסברה"? לפחות מאז 1967. כביכול, הארץ אשר יכלה אז לאויביה בשישה ימים, בשלוש חזיתות, הייתה צריכה רק קצת לשנס מותניים כדי להעמיד את דעת הקהל העולמית על טעותה.

ב-1967, ברוח אמו של ג'רי סיינפלד ("איך מישהו יכול שלא לאהוב אותו?"), ישראלים היו מאוכזבים שלא הכול אוהבים אותם. כמובן, מי מאיתנו לא היה שמח לחזור אל 1967, לא רק מפני שזיו הניצחון סימא את עינינו, אלא גם מפני שמחיר הניצחון ביחסי ציבור היה מבוטל לעומת זה שישראל משלמת עכשיו על מלחמת המגן שלה בעזה.

תינוקות עזה אינם פייק

אין טעם לחזור ולהעמיד פנים שצריך רק לשנס מותניים. ישראל צודקת, אבל ההסבר לצדקתה נעשה מסובך יותר ויותר, ארוך ומורכב, עם יותר מדי היסטוריה, הערות שוליים, פולמוסנות וכעס.

לרוב בני האדם אין הזמן או החשק להאזין. לעומת זאת, הם רואים על פני כל המדיה החברתית תינוקות עזתיים שרופים שעקבותיהם נעלמו כמעט מכל כלי התקשורת הישראליים. האם זה הוגן להראות את התינוקות העזתיים מבלי להזכיר את התינוקות של עוטף עזה? לא. אבל תינוקות עזה אינם פייק.

כבר הבעתי את דעתי שזו מלחמה צודקת, אשר נכפתה על ישראל. אבל בסוף השבוע שעבר מספר המתים בעזה עמד על אחוז שלם של אוכלוסייתה בתחילת המלחמה. ארגוני צדקה בינלאומיים, המעצבנים לעיתים קרובות את כולנו, העמידו על 50% את שיעור העזתים העומדים בסכנת רעב. ארגון הבריאות העולמי דיבר בשבוע שעבר על 300 אלף מקרים של מחלות מידבקות במרכזי הפליטים הדחוסים והלא־היגייניים. האם אפשר להתלונן ברצינות ובכנות על דעת קהל, המאשימה את ישראל ודורשת "הפסקת אש מיידית"?

ישראל נקלעה אל משבר קיומי בין השאר מפני שהיא אינה יכולה עוד לשכנע את חצי העולם שהיא ראויה להנחות כלשהן. את בדידותה מגבירים שורה של דוברים חסרי אחריות בתקשורת, השוכחים שכולנו נמצאים תחת זכוכית מגדלת, ובחסדי AI עברית מתורגמת כיום במהירות כתיבתה.

אבל אלה רק פרטים. הבעיה היא היסטורית, ובניגוד למה שאמרה שגרירת ההסברה נועה תשבי למעריציה באחד מראיונותיה (ערוץ 12, ב-22 בדצמבר), הבעיה לא התחילה "לפני 20 שנה". היא התחילה לפני 55 שנה, כאשר ישראל איבדה את מעמד האנדרדוג מדימויי הספורט האמריקאיים והפכה ל-Top Dog, המנצחת הקבועה.

למוטט את הסטטוס-קוו

בסוף מאי 1967 בעולם המערבי לא היו לישראל אלא ידידים ובעלי ברית, שמאל וימין, לבנים ולא־לבנים. היא הייתה עלה נידף ברוח, מועמדת להשמדה. זו לא הייתה העמדת פנים. הקלות שבה ישראל ניתנת לחיסול התחוורה, במידה שהייתה צריכה להתחוור, ב־7 באוקטובר השחור. חייה תמיד תלויים לה מנגד.

בין תומכי ישראל בימים המפחידים ההם עמדו גם גדולי השמאל הרדיקלי של זמנם, מבקרים קולניים של אימפריאליזם ושל קולוניאליזם. שמו של ז'אן פול סארטר הוא הבולט ביותר. פרוגרסיבים, בייחוד ערבים, לא סלחו לסארטר על "בגידתו". עקבות האכזבה מסארטר טבועים בספר שהתפרסם בארה"ב לפני שנתיים, "למעט את פלסטין" (Except for Palestine), על הימנעותו של השמאל הפרוגרסיבי מלהחיל על ישראל את ביקורתו השיטתית על מדיניות החוץ האמריקאית.

"עלינו להבין כי איננו יכולים להוסיף וליהנות מחירויות נתונות בארה"ב, אם ממשלותינו יסייעו לשלילתן של החירויות האלה מסביב לעולם", כותבים מחברי הספר, אחד מהם יהודי "בעל רקע אורתודוקסי". ספרם, הרצאותיהם הפומביות ומאמריהם הכשירו את הקרקע לתגובת השמאל על מלחמת עזה. עניינם אינו מוגבל לישראל. הם רוצים למוטט מעיקרו את הסטטוס־קוו האמריקאי והגלובלי ולהעתיק את מרכז הכובד הרחק שמאלה, גם בענייני פנים.

הריסת יחסי ארה"ב־ישראל היא מטרה מרכזית לא רק מפני שהם מתעבים את המדינה הציונית ובזים לה, אלא מפני שהאהדה הדו-מפלגתית הרחבה לישראל שירתה באופן כללי את הסטטוס-קוו. שחיקת המחויבות כלפי ישראל תזעזע את אמות הסיפים של ההסכמה הדו־מפלגתית בכל עניין שהוא. אם ישראל תחדל להיות מקודשת, אף מרכיב אחד בהסכמה הרחבה לא יהיה פטור מקריאת תיגר. אלה יעדים מהפכניים. השגתם תשנה את העולם.

במשך עשרות שנים הציונים הם שכתבו את הנרטיב של הסכסוך הישראלי-ערבי-פלסטיני. לא עוד. הנרטיב הישן אינו מתיישב עוד עם הרגלי המחשבה והדיבור של צעירי הדמוקרטיות המערביות. ההנחה שנועה תשבי תחזיר אותם למוטב גובלת בחוסר רצינות.

ישראל נלחמת על נפשה, לא רק בעזה. המגבלות של כוחה הצבאי מתחוורות יום אחר יום למיליונים, הנאלצים להתאבל, לפקפק ולחשוש. מתחוורות לאיטן גם המגבלות של כוחה הפוליטי והאינטלקטואלי. אין לה עוד סארטרים. על השאלה מה לעשות מוטב לענות בכנות, בעצב ובענווה. לפעמים מוטב אפילו לשתוק.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי