גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן הלך הכסף הקטרי שנכנס לרצועת עזה, ומי עשוי לקבל אותו ב"יום שאחרי"?

כשראש הממשלה נתניהו נשאל על הכספים שנכנסו לרצועה בתקופתו, הוא טען שאלה נועדו ל"צרכים הומינטריים", אבל זהו הסבר חלקי במקרה הטוב ● כשראש האופוזיציה לפיד נשאל על סתירות בתוכניתו ל"יום שאחרי", הוא שלף פקידים מימי אבו מאזן, אבל ספק אם מהם תבוא הישועה

בנימין נתניהו - מסיבת עיתונאים 16.12.23, יאיר לפיד - ספי ויניר, גל''צ, 26.12.23 / צילום: איל יצהר, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)
בנימין נתניהו - מסיבת עיתונאים 16.12.23, יאיר לפיד - ספי ויניר, גל''צ, 26.12.23 / צילום: איל יצהר, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בזמן שהמלחמה בעזה נראית עדיין רחוקה מהכרעה, וכרגע לא ברור איך בדיוק יראו השלבים הבאים שלה, הפוליטיקאים מתחילים לדבר על היום שאחרי. מי שמוביל את הקו הזה הוא ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שמקפיד להדגיש כי לא יאפשר לרשות הפלסטינית לשלוט ברצועה. ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, נאלץ להגיב לשיח שמוביל יריבו, וההתבטאויות שלו בנושא העלו כמה סימני שאלה.

האזרחים הערבים מהווים כ־80% מאוכלוסיית הגליל ושליש מהנגב?
הפייקים שהופצו ברשתות על הפעילות הקרקעית של צה"ל בעזה

אבל לפני שניגע בכך, נראה שאי אפשר לעסוק בשאלת "היום שאחרי" בלי להתייחס גם לשאלת "היום שלפני": איך חמאס צבר כוח קטלני כזה, שבאמצעותו הצליח להנחית על ישראל מהלומה חסרת תקדים, ומה עושים כדי למנוע מדבר כזה לקרות שנית. כאן, מי שנמצא בעמדה פחות נוחה הוא נתניהו, האיש שעומד בראש המדינה כמעט ברציפות מאז 2009 - פרק זמן שהוא ללא ספק ארוך ומשמעותי מאוד.

אז מה קרה בעזה לפני אוקטובר 2023, ולאן היא עשויה ללכת בשנים הבאות? בחנו את הנושא דרך שתי אמירות של נתניהו ולפיד.

היום שלפני: כסף הומניטרי?

כולנו יודעים שבתקופת נתניהו הועבר בהסכמת ישראל כסף קטרי לממשלת חמאס בעזה. אבל למה בדיוק יועד הכסף הזה? ומדוע בעצם הסכמנו לכך? כשנתניהו נשאל על כך במסיבת עיתונאים ב־16 בדצמבר הוא הציג זאת כך: "כסף עבר לרצועת עזה לפני הממשלה בראשותי, בזמן הממשלות בראשותי, ואחרי הממשלות בראשותי. זה לא עבר (כדי) לחזק את חמאס, זה לא עבר למען המנגנון הצבאי של חמאס, זה עבר… כדי למנוע קריסה הומינטרית בעזה". האם זאת הדרך הטובה ביותר להציג את הדברים?

אם נתמקד בשאלת הכסף הקטרי הרי שהסידור הזה דווקא כן נולד בתקופת ממשלת נתניהו. זה קרה בשנת 2012, בממשלה השנייה שאותה הוביל (כשר ביטחון כיהן אז אהוד ברק). כפי שהסביר לנו בעבר ד"ר אודי לוי, מומחה ללוחמה פיננסית מה־JISS, "מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון", ברשות הפלסטינית בהנהגת אבו מאזן החליטו אז "לצמצם בצורה דרמטית את המשכורות לעובדי הרשות ברצועה", כש"לתוך הבור הזה נכנסה קטר".

אבל המהלך הזה עבר בשקט יחסי. הכסף הקטרי נצרב באמת בתודעה הציבורית במהלך 2018. באותה תקופה - עדיין תחת נתניהו כראש ממשלה כמובן - שוב נרשמה הסלמה ברצועה, וכחלק מהניסיונות להסדרת המצב, הציעה קטר להכניס סכומי כסף נוספים. כשבנובמבר באותה שנה נכנסו לרצועה המזוודות הראשונות, שכללו 15 מיליון דולר, והתיעוד שלהן פורסם בתקשורת, זה היה אירוע משמעותי יחסית בדעת הקהל (שר הביטחון אביגדור ליברמן התפטר אז מתפקידו).

ב־2021 הוגדל המענק הקטרי: מ־90 מיליון דולר בשנה (15 מיליון כל חודשיים), ל־360 מיליון דולר (30 מיליון כל חודש). לאן הלך אותו מענק חודשי של 30 מיליון דולר? שליש יועד למשפחות נזקקות; שליש לרכישת דלק מישראל; ושליש למשכורות הפקידים במנגנון הממשלתי של חמאס. כלומר, כשנתניהו טען באותה מסיבת עיתונאים שהכסף הועבר רק כדי למנוע משבר הומניטרי ברצועה הוא לא ממש דייק. וממילא, גם ברמה העקרונית, מדובר בטיעון בעייתי.

"בסופו של דבר, זה משחרר לחמאס כספים אחרים שהם יכולים להשתמש בהם למה שהם רוצים", אומר על כך יוחנן צורף, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). "הרי המאגר הכספי הוא אחד - כשאתה מגדיל אותו אתה מגדיל את האפשרויות שלך להסיט כספים למטרות נוספות". גם פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר ב־INSS, מביע עמדה דומה, ומכנה את הטענה של ראש הממשלה "מופרכת".

אבל רגע, לנתניהו הייתה עוד טענה, שלפיה אותו סידור כספי נמשך גם אחריו. כלומר, בממשלת בנט־לפיד. כאן, כפי שהסברנו בעבר, נתניהו לא ממש טועה. אמנם, נפתלי בנט כראש ממשלה הכריז ש"מזוודות הכסף צריכות לעבור מהעולם", אך בסופו של דבר נמצא סידור אחר, שכלל הכנסת דלק לרצועה בשווי כספי דומה לסכום שהיה במחלוקת (10 מיליון דולר שיועדו ל"פקידי חמאס"). חמאס מכר את הדלק הזה בתוך הרצועה והשתמש בתקבולים כדי לשלם משכורות. האם בכל זאת יש משמעות לכך שהכסף לא נכנס בצורה של מזומן? פרופ' מיכאל, כמו מומחים אחרים שאיתם דיברנו, אינו סבור כך. "אומנם מזוודות מזומנים נראות פחות טוב מאשר הכנסת דלקים, אך מבחינה מעשית אין לדבר השלכות משמעותיות", הוא אומר.

 

היום שאחרי: כסף לפקידי הרשות?

אז ההתנהלות מול שלטון חמאס בעזה נראית בדיעבד לא מוצלחת במיוחד. אבל מה מציעים יריביו של נתניהו? בראיון באולפן ynet עומת לפיד עם הצהרותיו האחרונות שלכאורה סותרות את עצמן. בתחילה, אמרו לו, הסברת שהרשות הפלסטינית צריכה לחזור לשלוט בעזה, אך לאחרונה, בתגובה לדברי נתניהו, אמרת ש"אין אדם אחד במדינה" שמאמין שצריך להחזיר לשם את אבו מאזן. "גם אתה לא נראה ממש סגור על היום שאחרי", הטיחו בו.

לפיד טען בתגובה שאין סתירה בדברים. "הרשות צריכה להיות חלק בשלב השני (של המהלך). יש לה מנגנון שם, יש 26 אלף פקידים של הרשות הפלסטינית בתוך עזה… המנגנון הזה צריך לשרת את עזה מבחינה אזרחית". התשובה הזאת של לפיד, כבר לא הייתה שליפה מהמותן. על דברים דומים הוא חזר גם בראיון בגל"צ, וניתן היה לשמוע את אותו רעיון גם מפיהם של חברים אחרים במפלגתו. אז מהו אותו מנגנון אזרחי שרק ממתין לחזור לחיים עם סילוקו של חמאס?

ראשית, המספר עצמו אינו מופרך. לפי צורף, הנתון הזה של 26 אלף פקידי רשות בעזה מופיע בהרבה מסמכים פלסטיניים, וממש לאחרונה גם אבו מאזן עצמו דיבר בראיון בתקשורת על פקידי הרשות שיכולים לקחת את העניינים לידיים ברצועה. אלא שבפועל מדובר יותר במעין שריד היסטורי, לימים שלפני השתלטות חמאס על הרצועה.

"אחרי שב־2007 חמאס השתלט על הרצועה ובכלל זה גם על האדמיניסטרציה, אבו מאזן החל להבין - אומנם באיחור מסוים - שהתקציב השוטף שהוא מעביר מדי חודש לרצועה בעצם אינו משרת את הרשות", הוא מסביר. בסופו של דבר, "נקבעו הסדרים מסוימים שהובילו לכך שעד היום ישנם ברצועה כ-26 אלף פקידים שאומנם מקבלים משכורת מהרשות הפלסטינית. אבל", הוא מוסיף, "הם נטולי סמכויות ודי חסרי מעש". גם פרופ' מיכאל מדגיש שכנראה לא מהם תבוא הישועה. "רבים מהפקידים האלה הם כבר אנשים מבוגרים שרובם מנותקים לחלוטין מהעשייה השלטונית", הוא אומר.

אז מה כן? פרופ' מיכאל מציע להסתמך דווקא על חלק מהפקידים הנוכחיים. לדבריו, "אפילו בתוך המנגנון האדמיניסטרטיבי שיצר חמאס", פועלים גורמים שאינם משויכים אליו. "הגורמים האלה קיימים, ולהערכתי למערכת הביטחון לא תהיה בעיה לאתר אותם ביום פקודה". חשוב מאוד, הוא אומר, ש"האדמיניסטרציה החדשה ברצועה תהיה בעלת זיקה מקומית ותקבל החלטות שמקדמות את האינטרסים העזתיים ולא את אלה של הרשות ברמאללה".

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: "רוצים להגיע להסכם, לא בכל מחיר"

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"