גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השנה האלקטורלית ביותר בהיסטוריה: מחצית מהאנושות תלך לבחירות ב-2024, כך זה יעבוד

מחצית מהאנושות עומדת להצביע בשנה החדשה: מהודו ועד ארה"ב, מהאיחוד האירופי ועד מקסיקו, מבריטניה ועד טייוואן, מסן מרינו ועד קיריבאס וטובאלו הזעירות ● דמוקרטיה כשלעצמה אינה פתרון לכל הבעיות, אבל היא יכולה להיות האמצעי. השאלה היא מה ימנע ממנה להתגלגל למשבר גלובלי ● העולם הולך לבחירות, פרויקט מיוחד

השנה האלקטורלית ביותר בהיסטוריה / אילוסטרציה: גלובס, צילומים: (Shutterstock, reuters(Michele Tantussi), AP(ADNAN ABIDI
השנה האלקטורלית ביותר בהיסטוריה / אילוסטרציה: גלובס, צילומים: (Shutterstock, reuters(Michele Tantussi), AP(ADNAN ABIDI

הדמוקרטיה אינה נמדדת רק באקט ההצבעה. דמוקרטיה היא הרבה יותר מהטלת פתק או לחיצת כפתור. אבל ברור בהחלט שבלי האקט הזה, ארץ מתקשה להתיימר למידה כלשהי של דמוקרטיה. בשנה הנכנסת, בחירות ייערכו בשבע מעשר הארצות הגדולות ביותר בעולם. לחלקן ייתכן אפקט מזעזע. תוצאותיהן עשויות לטרוף את הקלפים הפוליטיים, אולי אפילו לשנות את מהלך ההיסטוריה.

מספר התושבים בארצות הבוחרות עומד על 3.5 מיליארד ויותר. נראה ש־2024 תהיה השנה האלקטורלית ביותר בהיסטוריה. זו השנה שבה "הדמוקרטיה הגדולה בעולם" (הודו), "הדמוקרטיה העשירה בעולם" (ארה"ב), "הדמוקרטיה המוסלמית הגדולה בעולם" (אינדונזיה), "אם הדמוקרטיות הפרלמנטריות" (בריטניה) והארץ בעלת השטח הגדול בעולם (רוסיה), יצביעו בהפרש של חודשים בודדים זו מזו. זו השנה שבה הארץ השנייה בגודלה באמריקה הלטינית תבחר, כנראה, אישה יהודייה לנשיאתה. זו השנה שבה הדמוקרטיה הוותיקה באפריקה תחליט, אולי, להחליף את השלטון בפעם הראשונה. בשנה הזו יהיו גם בחירות מקומיות למושלים ולראשי ערים בעולם. בשנה הזו ייערכו הבחירות לפרלמנט האירופי, בהשתתפות מצביעים ב־27 ארצות. זו השנה שבה מלחמות עלולות לדחות או לבטל בחירות, כמו באוקראינה.

האתחול הגדול בארה"ב

אין כלל ספק לאילו בחירות רוב העיניים יהיו נשואות: ארה"ב, בחודש נובמבר. עלינו לגייס את רוב הפלגות הלשון כדי לתאר את ההתנגשות האדירה בין שני אויבים מושבעים, הנשיא ג'ו ביידן וקודמו דונלד טראמפ. הסקרים מעניקים לטראמפ סיכוי סביר מאוד לנצח. זה לא יהיה ניצחון ככל הניצחונות, זה יהיה ניצחון עם פוטנציאל של אתחול המערכת הפוליטית והחוקתית של ארה"ב, ואולי גם אתחול של המערכת הבין לאומית.

דונלד טראמפ / צילום: ap, Charlie Neibergall

מערכת הבחירות האמריקאית ארוכה להחריד. היא מתחילה רשמית 11 חודשים לפני הבחירות הכלליות, עם סבב של בחירות מקדימות בכל 50 המדינות. אנחנו נספיק להתעייף ממנה, ואפילו להשתעמם, אבל האריכו נא את רוחכם, הדרמה תסחף אתכם.

מיליארד הודים בוחרים

הבחירות עצומות הממדים של השנה יהיו בהודו בין אפריל למאי (כה עצומות שכנראה חמישה שבועות יהיו נחוצים להשלמתן), עם כמעט מיליארד בעלי זכות בחירה. קשה לסמוך על סקרים בהודו, אם כי הם השתפרו בשנים האחרונות. הם מסכימים שנרנדרה מודי, ראש הממשלה החזק והכריזמטי, מנהיג הימין הלאומני הדתי, ייבחר לחמש שנים נוספות.

האינדקס של הדמוקרטיות, שהמגזין אקונומיסט מפרסם אחת לשנה, מבחין בין הארצות הבוחרות. רק חלק קטן שלהן ראויות להיחשב ל"דמוקרטיות מלאות"; רובן הן "דמוקרטיות פגומות" או "משטרי כלאיים" עם אלמנטים של דמוקרטיה, אבל עם חישוקים של עריצות סמכותנית. את הודו האינדקס מסווג כ"דמוקרטיה פגומה". אבל פגמיה אינם גורעים מן ההתפעלות שמעורר החיזיון של מאות מיליוני מצביעים המשתרכים בתורים ארוכים כדי להצביע, וזוקפים אחר כך את האצבע המוכתמת בדיו סגול לא מחיק כדי להבטיח שלא ישתמשו בזכותם לעיתים קרובות מדי.

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Mahesh Kumar A

אנחנו נתבונן השנה בסקרנות בעוד ארץ שיש לה ראש ממשלה בן הדת ההינדואית, בריטניה. הסקרים מראים כי רישי סונאק יאבד את השלטון לקיר סטארמר ממפלגת הלייבור. השמרנים של סונאק החזיקו בשלטון 13 שנה. אגב, עוד ראש ממשלה אירופי ממוצא הודי יגיע השנה אל סוף דרכו - אנטוניו קושטה בפורטוגל, מקץ תשע שנים. הוא החליט שלא להנהיג את המפלגה הסוציאליסטית בבחירות של חודש מרץ.

המוסלמיות הגדולות ביותר

שלוש הארצות המוסלמיות הגדולות בעולם יצביעו השנה: אינדונזיה, פקיסטן ובנגלדש. בחירות לנשיאות ולפרלמנט יהיו באמצע פברואר באינדונזיה, הרביעית בגודלה בעולם, המוסלמית הגדולה בעולם, שהיא גם הדמוקרטיה השלישית בגודלה בעולם. הבחירות האלה עשויות להתארך עד יוני, אם יידרש סיבוב שני בבחירות לנשיאות. יש בה יותר מ־200 מיליון מצביעים רשומים, והיא משתרעת על פני 3,000 איים, אם כי הרוב הגדול של תושביה מתגוררים בארבעה איים.

שלושה מועמדים עיקריים מתמודדים על הנשיאות ותשע מפלגות עיקריות מתחרות על מושבי הפרלמנט. אינדונזיה התחילה לבחור את נשיאיה בהצבעה כללית רק לפני 20 שנה, לאחר שנים ארוכות של עריצות. כניסתה אל המועדון הייתה בשעתה אקט של ניצחון גדול בשביל הדמוקרטיה האסיאנית והבין לאומית.

הבחירות בפקיסטן (127 מיליון בוחרים) יהיו בשבוע השני של פברואר. צל של זעזועים מרחף עליה, מפני שהגנרלים אינם רוצים פוליטיקאים עצמאים מדיי. ליתר ביטחון הם הסדירו את מאסרו של מנהיג האופוזיציה, ראש ממשלה לשעבר, כוכב קריקט בין לאומי לשעבר. לא היה בפקיסטן אפילו ראש ממשלה נבחר אחד שהורשה לסיים את כהונתו. אחד נתלה, שניים הלכו לכלא, ועוד היד נטויה.

בנגלדש (120 מיליון בוחרים), שהייתה פעם חלק מפקיסטן ונפרדה ממנה לפני כ־50 שנה במלחמת דמים, גלשה לאיטה אל שיטת שלטון סמכותנית. יש בה מפלגת אופוזיציה עם נטייה דתית, אבל הממשלה החילונית מקצצת את כנפיה ללא רחם. לאחרונה הייתה תסיסה בלתי פוסקת לקראת הבחירות. הן עומדות להתקיים כבר בינואר. האופוזיציה תחרים אותן, ואל נכון תוציא המונים לרחובות כדי למחות על תוצאותיהן. אגב, בראש שתי המפלגות העיקריות עומדות נשים: ראש הממשלה הנוכחית, שהיא בתו של מייסד בנגלדש, וראש הממשלה לשעבר, שהיא אלמנתו של רודן צבאי לשעבר.

נשיאה יהודייה במקסיקו?

הארץ השנייה בגודלה באמריקה הלטינית, מקסיקו (77 מיליון בוחרים), עומדת לעצור השנה את נשימתנו כאשר תבחר, על פי רוב הסימנים, אישה יהודייה לנשיאת הרפובליקה. היא תהיה גם האישה הראשונה מאז ומעולם בתפקיד. שמה קלאודיה שיינבאום, בת 60, והיא שימשה בחמש השנים האחרונות מושלת אזור עיר הבירה. היא מייצגת את מפלגת השלטון הנוכחית, שהיא השמאלית הרדיקלית ביותר מאז שמקסיקו התחילה לבחור נשיאים באופן דמוקרטי, לפני 30 שנה. מעניין אגב שגם האופוזיציה הימנית מציגה אישה, ולא סתם אישה אלא בת לאוכלוסייה הילידית של מקסיקו, זו ששילמה את המחיר הכבד ביותר על פלישת הספרדים במאה ה־16. כל הסקרים העיקריים הראו יתרון מוחץ לשיינבאום.

עיתון במקסיקו מודיע על ״העברת השרביט״: הנשיא לופס אובראדור מניף את זרועה של קלאודיה שיינבאום

בחירות נפיצות אחרות באמריקה הלטינית מיועדות להתקיים בוונצואלה, מתישהו בשנה הנכנסת. זה יהיה ניסיון נוסף לחזור ולכונן דמוקרטיה בארץ בעלת משאבים פנומנליים (עתודות הנפט הגדולות בעולם), אשר קרסה תחתיה בהנהגת דיקטטורים שמאליים ברבע המאה האחרונה. ארה"ב, שהטילה סנקציות כבדות על ונצואלה, מתנה את הסרתן בבחירות חופשיות. יודעי ונצואלה מפקפקים בכנות כוונותיו של הדיקטטור, שרוסיה, קובה, איראן וחיזבאללה הן בעלות בריתו.

בחירות סמליות במזרח

טייוואן (כמעט 20 מיליון בוחרים) תבחר באמצע ינואר נשיא ופרלמנט, ואף כי כמעט שום ארץ אינה מכירה בה, הבחירות שלה יהיו חשובות וגם סמליות. קודם כול, הן יזכירו לעולם שלא כל סיני חייב לחיות במדינת משטרה. זה 30 שנה שטייוואן היא דמוקרטיה מלבלבת. שנית, תחרות בין מפלגת השלטון הנוכחית למפלגת השלטון הקודמת עשויה להשפיע על יחסה של סין כלפי האי הקטן שהיא טוענת לבעלות עליו. מפלגת השלטון הקודמת עשתה בשעתה עסקים עם הקומוניסטים, ואולי תהיה נוחה יותר לוויתורים ולמניפולציות. טייוואן היא מוקד אפשרי של התנגשות צבאית בין ארה"ב לסין, והיא ראויה אפוא לכל קורטוב של תשומת לב בחודשים הבאים.

יורשי מנדלה מביישים אותו

גם דרום אפריקה ראויה למעקב. במאי ימלאו 30 שנה לסיום משטר האפרטהייד ולעליית נלסון מנדלה לנשיאות. מפלגתו חזרה וניצחה בכל הבחירות הכלליות מני אז, אבל שלטונה אינו סיפור הצלחה. את מקום האידאליזם של דור המייסדים תפסה שחיתות מבעיתה, המשבשת את פעולת המדינה והכלכלה. הסימנים מעידים שהיא נמאסה על הבוחרים. סקר באוקטובר הראה שהיא ירדה בפעם הראשונה מתחת ל־50%. מפלגות האופוזיציה התחזקו, אבל ממשלה בהשתתפותן תדמה להפליא לממשלת בנט־לפיד. באפריקה יהיו השנה בחירות גם בגאנה ובסנגל, שתיים מן הראשונות שעלו על נתיב דמוקרטי במאה שעברה.

הבחירות ברוסיה, לעומת זאת, אינן מצדיקות אפילו מצמוץ. ניצחונו המסיבי של הנשיא פוטין מובטח לחלוטין, ולפניו שש שנים נוספות של עריצות אישית. הוא נמצא בשלטון זה 24 שנה. הוא הבטיח ששום יריב בעל אמינות כלשהי לא יוכל להתמודד, אם באמצעות גירוש למחנה כפייה ואם באמצעות הערמת מכשולים ביורוקרטיים.

שימו נא לב גם למדינות הזעירות הסימפטיות מאוד, העומדות לבחור השנה. הן נהנות מציוני דמוקרטיה גבוהים באינדקסים הבין לאומיים: באירופה סן מרינו (בערך 20 אלף בוחרים), באוקיאנוס השקט קיריבאס (55 אלף) וטובאלו (בערך 6,000).

דמוקרטיה אינה הפתרון לשום בעיה, לא כשלעצמה, אבל היא האמצעי לניהול רציונלי ולהשתתפות רחבה. אם היא עולה על שרטון בימים האלה אין זה אלא מפני שקיטוב, דמגוגיה ופיתוי סמכותני מעקרים אותה מכוחה. אקט ההצבעה כשלעצמו אינו מבטיח ממשלה תקינה. אבל איזה עונג הוא לראות את חצי המין האנושי מצביע בשנה אחת.

עוד כתבות

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה