גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הכללים של צ'רלי מאנגר להשקעה עדיין תקפים? אפילו הוא לא היה בטוח כל כך

השקעות ערך התקשו בתקופה הארוכה של ריביות נמוכות ● השותף של וורן באפט הזהיר משקיעים המחפשים עסקאות טובות שהם צריכים 'להתרגל להרוויח פחות כסף'

צ'רלי מאנגר ז''ל (מימין) ו-וורן באפט בכנס משקיעים באומהה / צילום: Reuters, SCOTT MORGAN
צ'רלי מאנגר ז''ל (מימין) ו-וורן באפט בכנס משקיעים באומהה / צילום: Reuters, SCOTT MORGAN

צ'רלי מאנגר השפיע על דורות רבים של משקיעים - אך יותר מכל, הוא השפיע על שותפו בברקשייר הת'אוויי , וורן באפט.

בדיקת גלובס | הסטטיסטיקה מגלה: 10 המניות האלה עשויות להיות הפתעת השנה 
אל תצפו שהריבית תחזור לאפס ותיזהרו מהבורסה בתל אביב: התחזית של מנהלי ההשקעות הגדולים בישראל 

מותו של מאנגר לא רק מותיר חלל בפסגה של ברקשייר. הוא גם מעלה שאלות לגבי איך סגנון השקעות הערך שהוא דגל בו עשוי להתפתח, כשנהיה קשה יותר למצוא חברות מעולות במחירים סבירים.

מאנגר דחף את באפט לשלם על חברות איכותיות והניא אותו מהתמקדות מוקדמת במניות הזולות ביותר. ביחד, הם הפכו את ברקשייר לקונגלומרט ענק עם תיק מניות עצום, והפכו לשניים מהמשקיעים האגדיים ביותר אי פעם.

משקיעים רבים מסכימים שהשנים של ריביות מאוד נמוכות שהיו לאחר המשבר הפיננסי של 2008 עזרו למניות צמיחה להביס מניות ערך, שלעתים מזוהות ככאלה שנסחרות במחיר נמוך לעומת ערכן כפי שנמדד על־ידי מגוון מדדים פיננסיים.

 

ריביות נמוכות יותר מקלות על עסקים ללוות כסף וכך מניעות צמיחה מהירה. הן גם גורמות למניות להיראות יותר אטרקטיביות בהשוואה לנכסים בסיכון נמוך יותר כמו אג"ח ממשלתיות - אך נוטות לחזק מניות של חברות שמכווננות לצמיחה עתידית יותר מאשר למניות ערך, שמתומחרות בחסר.

יש מי שתוהים כיום האם מניות ערך יכולות לשגשג מתישהו בקרוב, כשברקע הפדרל ריזרב מאותת על כוונתו להתחיל להוריד ריביות השנה.

בחודשים לקראת מותו, הכיר מאנגר בכך ששדות הציד המסורתיים של משקיעי ערך כבר מוצו. הפירות התלויים נמוך נקטפו, הוא אמר. למשקיעים כמעט ולא הייתה ברירה אלא להחזיק מניות של כמה חברות טכנולוגיה עצומות פשוט כדי לעמוד בקצב של השוק, טען מאנגר.

"אני חושב למשקיעי ערך הולך להיות יותר קשה עכשיו, כשכל כך הרבה מהם מתחרים על מגוון קטן יותר של הזדמנויות", אמר מאנגר בכנס המשקיעים של ברקשייר ב־2023. "העצה שלי למשקיעי ערך היא להתרגל להרוויח פחות".

אבל הרבה מחסידיו של מאנגר נותרים נאמנים לכללי ההשקעה שלו: זיהוי הערך היסודי של חברה והימור עליה בגדול כשצצה ההזדמנות לכך.

לדעת להעריך את ה"ערך"

לחטוף מניות של חברות בינוניות שנמכרות במחירי מציאה הייתה טכניקה שלמד באפט מבנג'מין גרהם, אבי השקעות הערך והמורה שלו בביה"ס לעסקים של אוניברסיטת קולומביה.

ב־1958 ו־1959, למשל, קנה באפט מניות של Sanborn Map, חברה בעלת עסק מפות חלש, תיק השקעה שהיה שווה כ־65 דולר למניה ומחיר מניה של 45 דולר. לאחר השתדלנות של באפט, שהפך לדירקטור בחברה, הסכימה Sanborn ב־1960 להשתמש בתיק המניות שלה לקניית הנתח של בעלי המניות. באפט עשה רווח של כ־50%, על־פי רוג'ר לוונשטיין, שתיאר את האפיזודה בספר "באפט: התפתחותו של קפיטליסט אמריקאי".

לגישה שלו, שזכתה לכינוי גישת "בדל הסיגר", היו חסרונות גדולים, הודה אחר כך באפט: היא לא עבדה טוב כשמשקיעים סכומי כסף גדולים והייתה יסוד לא נכון לבנות עליו עסק בר־קיימא.

באפט נתן קרדיט למאנגר, שמת ב־28 בנובמבר בגיל 99, על שינוי אסטרטגיית ההשקעות שלו ועל העלאת ברקשייר על הנתיב להפוך לחברה שהיא היום.

"התוכנית שהוא נתן הייתה פשוטה: שכח ממה שאתה יודע על לקנות חברות סבירות במחירים מעולים; במקום זה, קנה חברות מעולות במחירים סבירים", כתב באפט במכתב מ־2015 למשקיעים, שציין 50 שנים לשליטתו בחברה.

כיום, ברקשייר היא החברה השביעית בגודלה בארה"ב לפי שווי שוק ומפעילה עסקים מגוונים, מ־Geico ועד BNSF Railway ו־See’s Candles, שבאפט ומאנגר קנו על־פי עקרונות השקעת ערך אלה. כמו כן, החברה מחזיקה ביותר מ־150 מיליארד דולר במזומן ותיק מניות בשווי יותר מ־300 מיליארד דולר, הכולל מניות כמו קוקה קולה , אמריקן אקספרס  ובנק אוף אמריקה .

במכתב השנתי שלו לבעלי המניות בפברואר, כתב באפט על החשיבות של מספר קטן של השקעות מוצלחות. ברקשייר הוציאה 1.3 מיליארד דולר כדי לבנות את הנתח שלה בחברת קוקה קולה, בשנות ה־80 וה־90; כיום, הוא שווה כ־24 מיליארד דולר ומייצר יותר מ־700 מיליון דולר בדיבידנדים כל שנה. רכישת אמריקן אקספרס הושלמה למעשה ב־1995, גם תמורת 1.3 מיליארד דולר. כיום, שווה הנתח הזה יותר מ־28 מיליארד דולר, והוא מכניס לברקשייר כל שנה דיבידנדים בגובה של יותר מ‏־300 מיליון דולר.

המניות של ברקשייר עצמה ריסקו את השוק. ב־40 השנים עד 2023, מדד S&P 500 עלה בכמעט 2,800% בחישוב על בסיס מחיר, על־פי FactSet. ברקשייר, לעומת זאת, נסקה ביותר מ־41,000%. החברה סיימה את 2023 כחברה בעלת המשקל הגדול ביותר בראסל 1000, מדד בנצ'מרק של חברות ערך.

 

הגרסה של מאנגר להשקעות ערך התקבלה ברובה בקרב בוחרי מניות שצדו עסקאות אטרקטיביות. נציגים בולטים של סגנון ההשקעה הזה אומרים שהוא התפתח מהימים המוקדמים של זיהוי מניות זולות. בעידן בו מיליוני משקיעים יכולים לגשת לאותו מידע, קשה להיות הראשון שיזהה עסקה מוצלחת.

"המתודולוגיה של השקעות ערך השתנתה. אי אפשר יותר לקנות בדלי סיגריות. אספו את כולם", אמר מריו גאבלי, מייסד, יושב ראש ומנכ"ל Gamco Investors. גאבלי, משקיע הבוחר מניות לפי שיטת השקעות הערך כבר שנים רבות, קנה מניות דירוג A של ברקשייר דרך הקרן שלו Gabelli Asst Fund ב־1985, תמורת כ־2,000 דולר למניה. כיום, הן נסחרות תמורת יותר מ־550 אלף דולר.

לי לו, מייסד ויושב ראש Himalaya Capital, חברת השקעות ערך מסיאטל, אמר שמאנגר עזר לשנות את האופן שבו מיישמים את פילוסופיית ההשקעות הזו. מאנגר הסמיך את לי לו לנהל 88 מיליון דולר של כספי משפחתו בתחילת שנות ה־2000 ופעם ראה את לי לו כמועמד המוביל לניהול התיק של ברקשייר.

"הוא יותר אחראי מכל אחד אחר - ואפילו וורן היה מכיר בכך - בהעברת משמעת השקעת הערך מפשוט קניית ניירות ערך זולים לקניית והחזקות חברות איכותיות בטווח הארוך", אמר לי לו.

ב־2002, השקיע לי לו ב־BYD, יצרנית סוללות וכלי רכב חשמליים, ואחר כך הציג בפני מאנגר את החברה. ב־2008, השקיעה ברקשייר כ־230 מיליון דולר ב־BYD. עד 2021, הנתח של ברקשייר היה שווה 7.7 מיליארד דולר. כיום, מתחרה BYD בטסלה כאחת החברות המוכרות הכי הרבה מכוניות חשמליות בעולם.

ריבית נמוכה - חגיגה לצמיחה

בעבר, השקעות ערך נהנו מרקורד ממושך של הצלחה. בממוצע, מניות ערך הציגו ביצועים טובים ממניות צמיחה בכ־7% בשנה בין 1970 ותחילת 2007, כך על־פי ניתוח של חברת ניהול הנכסים של גולדמן סאקס.

אבל אז הפד הוריד את ריבית הבנצ'מרק לכמעט אפס כשהמשבר הפיננסי טלטל את הכלכלה ב־2008. לאחר העלאות הריבית המינוריות בשנים שבאו לאחר מכן, הבנק המרכזי שוב קיצץ אותה בתחילת 2020, כדי לתמוך בכלכלה שנפגעה ממגיפת הקורונה.

הריביות הנמוכות נוטות לעזור למניות מסוימות יותר מלאחרות. חברות צמיחה צפויות להרחיב משמעותית את העסקים שלהן ולהכניס כמויות גדולות של כסף בעתיד. השווי הנוכחי של מניית ערך, לעומת זאת, לרוב נשקל תוך התחשבות גדולה יותר ברווחים הצפויים בעתיד הקרוב.

משמעות ההבדל הזה היא שמניות צמיחה עשויות לקבל זינוק גדול יותר בערך, כאשר ריביות נמוכות מגדילות את השווי של תזרים מזומנים שחזוי לעתיד הרחוק.

מדד ראסל 3000 של מניות צמיחה, העוקב אחר חברות שצומחות בקצב מהיר מהממוצע, התקדם בכ־700% ב־15 השנים האחרונות. מדד ראסל 3000 של מניות ערך, העוקב אחר חברות הנסחרות במחיר נמוך יותר בהשוואה לערך שלהן בדוחות, להן צופים קצב צמיחה נמוך יותר, עלה בערך ב־200%. חברות שלא מתאימות באופן ברור לאף אחת מהקטגוריות יכולות להשתייך לשני המדדים.

"אי אפשר להילחם במספרים", אמר בריאנט ואן קרונקהייט, מנהל תיקים בכיר באסטרטגיית ערך ב־Allspring Global Investments. "לצמיחה הייתה רוח גבית בגלל המגמה של ריביות נמוכות יותר".

הרוח הגבית הזו תרמה לדומיננטיות של מניות טכנולוגיה גדולות בשנים האחרונות. מסוף 2019 עד סוף 2023, מניות אנבידיה  וטסלה  עלו ביותר מ־700%, בעוד שמניות אפל , מיקרוסופט  ואלפאבית  עלו ליותר מכפליים מערכן. מדד S&P 500, בתקופה זו, עלה ב־48%.

אז מה אמור משקיע ערך לעשות? על־פי מאנגר, ייתכן שעליו לקנות מניות של אחת מענקיות הטכנולוגיה האלה.

"אני חושב שהמשקיע המודרני, כדי להתקדם, כמעט חייב להכניס כמה מניות שהן הרבה מעל הממוצע", אמר מאנגר לוול סטריט ג'ורנל בראיון באוקטובר. "הם מנסים שיהיו להם כמה אפל או גוגל וכיוצא בזה, רק כדי לעמוד בקצב".

ברקשייר פעלה לפי כללים אלה, וצברה פוזיציה באפל שהייתה שווה יותר מ־156 מיליארד דולר בסוף ספטמבר, האחזקה הגדולה ביותר של החברה במניות, בפער ניכר.

למרות שבאפט הביע סלידה מפני מניות טכנולוגיה ותיאר אותן כקשות להבנה, הוא אמר שנקודת מבטו השתנתה לגבי אפל, כאשר חשב על החברה כענקית קמעונאית עם בסיס לקוחות מאוד נאמן.

מאז שברקשייר רכשה לראשונה מניות של אפל בתחילת שנת 2016, בהיקף של כ-1 מיליארד דולר, מניית אפל זינקה ביותר מ-600%. אז היא עוד הייתה זולה משמעותית עם מכפיל רווח של 10-11, כך על־פי FactSet. כעת אפל נסחרת במכפיל רווח של 30.

באפט, מבחינתו, כתב במכתב למשקיעים שלו ממרץ 1993 שחשב שהמושג "השקעות ערך" מיותר.

"מהי 'השקעה' אם לא האקט של מציאת ערך שלפחות מספיק כדי להצדיק את המחיר ששולם?", הוא כתב. "לשלם באופן מודע יותר על מניה מהערך המחושב שלה - מתוך תקווה שבקרוב ניתן יהיה למכור אותה במחיר אפילו גבוה יותר - לזה צריך לקרוא ספקולציה".

מאפיינים כמו היחסים בין מחיר מניה של חברה לרווחים שלה או לערך שלה לפי הדוחות לא יכולים לקבוע אם משקיע קונה משהו במחיר שהוא שווה, המשיך באפט. במקום זה, משקיעים צריכים להתעלם מזרימת המזומנים שניתן לצפות אותה ממניה.

מי צריך ערך כשיש AI

היה נראה ששנת 2022 תהיה תחילתה של תחייה מחדש בעבור מניות הערך.

הפד, ממוקד במלחמתו נגד האינפלציה, החל להעלות ריביות בקצב המהיר ביותר מאז שנות ה־80. השווקים עברו להעדיף השקעות שייצרו כסף מיידי.

מניות עתק של חברות טכנולוגיה כמו אפל, מטא  ונטפליקס  ירדו, וגררו איתן מטה את מדד ה־S&P 500. מדד ראסל 3000 של מניות ערך עבר את ביצועי המדד המקביל של מניות צמיחה ב־2022, בפעם הראשונה מאז 2016.

לבסוף, משקיעי ערך רבים חשבו שקניית מניות בהנחה תתברר כהחלטה נבונה, כאשר ברקע הפד התחייב להמשיך לשמור על ריבית גבוהה עד שיהיה בטוח בכך שהאינפלציה נמצאת תחת שליטה.

אבל שנה לאחר מכן, טירוף ה־AI השתלט על שוק המניות. משקיעים שהתלהבו מהתפתחויות בבינה המלאכותית נכנסו בכל הכוח למניות של חברות טכנולוגיה כמו אנבידיה ומיקרוסופט. מדד ראסל 3000 של חברות ערך עלה ב־9% ב־2023, ופיגר מאחורי המדד המקביל של מניות צמיחה, שזינק ב־40%; מדובר בפער הגדול ביותר ביניהם מאז שפל הביצועים של 2020, כך על־פי נתוני השוק של דאו ג'ונס.

"מה שנקרא השקעה במניות צמיחה לרוב מייצג את ניצחון האופטימיות", אמר הווארד מארקס, מייסד שותף ויושב ראש שותף של Oaktree Capital Management, הידוע במיומנות שלו בהשקעה בניירות ערך של חברות במצוקה כלכלית, וכן במזכרים שהוא כותב על נושאים שונים הקשורים לשוק ההון.

"הדבר המעולה לגבי חברות AI זה שאפילו לא צריך לחשוב על תזרים מזומנים. אין סיפור של תזרים מזומנים. זה סיפור של עולם חדש ואמיץ", אמר.

משקיעים רבים חושבים שעדיין לא ברור האם שיגעון ה­־AI מבשר על תחילתה של עוד תקופה ממושכת של הובלה על־ידי מניות הצמיחה. יש מי שרואים הדים של בועת הדוט.קום של סוף שנות ה־90 במידה בה מניות טכנולוגיה הניעו את השוק לאחרונה.

רוב ארנוט, מייסד ויושב ראש חברת ניהול הנכסים הממוקדת בערך Research Affiliates, אומר שהשקעה ב־AI היא בעייתית בגלל שמוקדם מדי לדעת איזה חברות יתבררו כמנצחות. הוא צופה שמניות ערך יציגו ביצועים טובים יותר ממניות צמיחה עד פער של 8% בחישוב שנתי בעשור הקרוב, בין היתר, בגלל שהן נראות זולות באופן היסטורי בהשוואה למניות צמיחה, אחרי טירוף ה־AI של שנה שעברה.

ארנוט רואה מקבילים בין התקופה הנוכחית ובועת הטכנולוגיה - כשמשקיעים חזו באופן מדויק שהאינטרנט יהיה טרנספורמטיבי, אבל לא ידעו בבהירות איזה חברות בסופו של דבר יהיו המרוויחות הגדולות מהטכנולוגיה.

"אם המגמה תתהפך אפילו במעט, התשואות [עבור ערך] יהיו צריכות להיות אדירות", אמר ארנוט, והוסיף שההפרש הנוכחי בהערכות השווי בין מניות צמיחה ומניות ערך "קרוב להיות חסר תקדים".

מדד ראסל 1000 של מניות ערך נסחר בסוף דצמבר במכפיל רווח של 19, בהשוואה למכפיל של 35.7 עבור מדד ראסל 1000 של מניות צמיחה, כך על־פי FTSE ראסל.

 

מדד הצמיחה מוטה באופן משמעותי לכיוון מניות טכנולוגיה, בעוד שתחומי הפיננסים, התעשייה והבריאות הם בעלי ההשפעה הרבה ביותר במדד הערך.

זווית חדשה של ערך 

ישנם משקיעי ערך שכיום תומכים בגישה נייטרלית מבחינת הסקטורים להשקעות; כלומר, הם ישקיעו בחברות בקצה הזול יותר של הספקטרום בכל תעשייה. זה כולל תחומים כמו טכנולוגיה, שם יש מעט חברות שנסחרות במחירים שרוב המשקיעים יגדירו כזולים.

"אני נוטה לגישה של יישום גורם הערך באופן יותר ניטרלי מבחינת תעשייה, כדי להימנע מההטיות הלא מכוונות האלה לכיוון תחום אחד כמו קמעונאות", אמר ג'ייסון סו, יושב ראש Rayliant Global Advisors ומייסד שותף של Research Affiliates. משקיע ערך שעושה בחירה בין חברות טכנולוגיה הנסחרות לפי מכפילים יקרים, יעדיף חברות עם תזרים מזומנים גבוה וגורמי איכות אחרים, אמר סו.

משקיעי ערך אחרים נמנעים לחלוטין מרכישת מניות המתומחרות ביוקר, לא משנה באיזו תעשייה מדובר.

"משקיעי ערך התפתחו לקנייה של מניות יותר יקרות", אמר ג'ון ו' רוג'רס ג'וניור, מייסד Ariel Investments. "לא עשינו את זה... נותרנו נאמנים למנטרה הזו של לקנות בשיא הפסימיות ולהיות תאב בצע מתי שמשקיעים אחרים חוששים".

כמו משקיעים רבים, רוג'רס אמר שהוא מעריך את הלקחים שלמד מבאפט ומאנגר. הוא רואה הזדמנות במניות ערך זנוחות, ומאמין שהיעדר מחקר סביב חברות ערך מוביל לכך שיש סביבן חוסר הבנה ולכן המניות שלהן מתומחרות נמוך מדי. רוג'רס שורי לגבי חברות קרוזים, חברות הקשורות לדיור, שירותים פיננסיים וחברות תקשורת ובידור.

"משהו שצ'ארלי מאנגר נהג לדבר עליו זה שהשקעה לא צריכה להיות כמו תיבת נוח, שבה יש לך שניים מכל דבר", אמר. "ניסינו להיות ממש ממוקדים ולהכיר את התעשיות האהובות עלינו ממש לעומק".

ניקולס סטיגמן, יזם בן 34 שמתגורר בקולומבוס, אוהיו, למד את גישת ההשקעות של מאנגר בביה"ס לעסקים של קולומביה.

"מאנגר אומר שכמה הזדמנויות גדולות קורות בחיים וצריך להיות מוכן לזנק עליהן. צריך לחכות שהסיכויים יהיו לטובתך", אמר סטיגמן.

סטיגמן לקח את העצה הזו ברצינות וקנה מניות בחברת האם של גוגל אלפאבית במרץ 2020, כשהן ירדו בזמן המכירות הגדולות של ימי המגיפה הראשונים. מאז, שווי מניותיו עלה כמעט פי שלושה.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות