גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלוש שנים אחרי ההתקפה על הקונגרס, ארה"ב רוצה "איש חזק שישבור כללים"

ארה"ב בקיטוב פוליטי שמניב קיפאון: הממשלה עלולה להיסגר וגורל הפוליטיקה בידי בית המשפט העליון ● הקונגרס מתקשה לקבל החלטות חשובות, כך שאספקת נשק ותחמושת לישראל ולאוקראינה מתעכבת ● בינתיים, סקר חדש מראה שטובים סיכוייו של טראמפ לחזור לבית הלבן

ההסתערות על הקפיטול ב־6 בינואר 2021 / צילום: ap, Julio Cortez
ההסתערות על הקפיטול ב־6 בינואר 2021 / צילום: ap, Julio Cortez

לפני שלוש שנים היה מותר להניח, שהדמוקרטיה האמריקאית ניצלה. נכשל הניסיון לסכל בכוח את אישור תוצאות הבחירות לנשיאות; הובאש ריחו של הנשיא המובס דונלד טראמפ, שהסית את תומכיו לתקוף את משכן הקונגרס; רבים במפלגתו התחילו להתנער ממנו, וארבע שנות כהונתו נראו כתעתוע חולף.

פיננשל טיימס: ישראל מתקרבת למלחמה אזורית רחבה וזו הסיבה 
פרשנות | בית לחם מציגה: שנאת חג המולד 

ספק אם איש העלה בדעתו שטראמפ ילפות את המפלגה הרפובליקאית בצווארה בשלוש השנים הבאות, בינואר 2024 הוא יהיה מועמדה הכמעט-ודאי לנשיאות, והסקרים יעניקו לו סיכוי סביר לחזור לבית הלבן בינואר 2025.

מלומדת לקחיה של נשיאות טראמפ, אמריקה עמדה לחזור אל דרגה כלשהי של יציבות ושל איזון. הנשיא החדש, ג'ו ביידן, הבטיח להשיב אותה אל המרכז הפוליטי. ממדי אי-הצלחתו כמעט אינם טעונים הוכחה.

סקר דעת קהל של ה"וושינגטון פוסט" ביום השנה להתקפה על מושב הקונגרס מראה, כי 72% של הרפובליקאים אינם מייחסים כל חשיבות למאורעות הדרמטיים ההם. רק 31% מהם חושבים שבחירת ביידן לנשיא הייתה לגיטימית. כמעט רבע האמריקאים אומרים לסוקריהם, כי ייתכן שבעתיד "יהיה צורך באלימות כדי להציל את ארצנו". 38% בסקר אחר אומרים, כי ארה"ב זקוקה ל"מנהיג שיהיה מוכן להפר חלק מן הכללים, אם זה מה שנחוץ כדי לתקן מסלול".

וביידן תוקף את את ''התקפתו של טראמפ על הדמוקרטיה'', בעיתון המופיע בפנסילווניה

תשעה שופטים עליונים

ערב יום השנה השלישי, בית המשפט העליון של ארה"ב הסכים לדון בערעורו של טראמפ על כוונתן של שתי מדינות למנוע את התמודדותו בבחירות. העליון דחה לפי שעה את בקשת התביעה הפדרלית לפסוק אם מותר להעמיד את טראמפ לדין על מאורעות 6 בינואר, או שהוא זכאי ל"חסינות", כפי שטוענים פרקליטיו.

לשון אחר, עתידה הפוליטי של ארה"ב מונח כעת בידי תשעה שופטים עליונים בהיכל שיש בעיר הבירה. אם אינני טועה, המשפט הזה נשמע מוכר להפליא בעברית ישראלית.

ואם זה לא מספיק, וושינגטון שרויה עכשיו בתוהו-ובוהו תחיקתי. ב-19 בינואר יפקע תוקפם של חוקי הקצאה זמניים, המאפשרים את פעולת הממשלה. משרדיה יצטרכו להתחיל להיסגר בהדרגה, אם הקונגרס החצוי והמקוטב לא ימהר לכתוב חוקים חדשים, או להאריך זמנית את תוקפם של החוקים הקיימים.

זה ריטואל רגיל בפוליטיקה האמריקאית, שחוזר זה 30 שנה, כל אימת שלפחות אחד משני בתי הקונגרס בשליטת מפלגת האופוזיציה. בדרך כלל הרפובליקאים הם אלה המאיימים "לסגור את הממשלה", מפני שהם חושבים את הנשיאים הדמוקרטיים המנהלים אותה לבזבזנים.

ביום א' בערב (שעון ישראל), מנהיגי הסיעות היריבות בסנאט ובבית הנבחרים הגיעו להסכמה עקרונית על גובה ההקצאות, אבל לא ברור אם יצליחו לגבש אותן מעוד לכלל חוק כדי למנוע את הסגירה. החוק החדש מעמיד את התקציב הפדרלי על 1.66 טריליון דולר. 886.3 מיליארד דולר יוקצו לביטחון, עלייה של 70 מיליארד דולר לעומת השנה שעברה. ההוצאות הלא-בטחוניות יעמדו בעינן, 772.7 מיליארד דולר.

וחוץ מזה מתעכבת חבילת חוקי הקצאה, הקשורה בביטחונה הלאומי של ארה"ב ובביטחונן של בעלות בריתה. הבית הלבן ביקש 110 מיליארד דולר כדי לממן את צורכי המלחמה של ישראל ושל אוקראינה, ולמלא את מחסניו המתרוקנים של צבא ארה"ב. הרפובליקאים, בהם תומכים מושבעים של ישראל ושל אוקראינה, מתנים את תמיכתם בחבילה הזו בהסכמת הבית הלבן לשינויים בולטים, או אפילו רדיקליים, בחוקי ההגירה.

שבוע אחר שבוע אנחנו מקבלים תזכורת על המידה שבה ענייני פנים וענייני חוץ משמשים בערבוביה. קטן הספק שממשל ביידן נחל כישלון חרוץ באבטחת גבולה הדרומי של ארה"ב. בחודש שעבר הסתננו דרכו רבע מיליון מהגרים לא-חוקיים, המספר הגדול ביותר בחודש יחיד מאז ומעולם. צילומים מן הגבול מעוררים השתאות. מאות בני אדם חוצים תעלות הפרדה ומסתערים על גדר התיל.

החוק הקיים אינו מרשה לממשלה לגרשם. הם נעצרים זמנית, ומשולחים לכל חלקי ארה"ב על יסוד הבנה שהם יצייתו בבוא היום להזמנה להתייצב בבית משפט לענייני הגירה כדי לברר את זכאותם. בהיעדר כוח אדם, תהליך כזה עשוי להימשך שנים. רבים מן הלא-חוקיים לא ייענו לזימונים, או לא יקבלו אותם. יתר על כן, הממשלה משתמשת בזכותה להעניק "חנינה הומניטרית" למסתננים. מאות אלפים קיבלו כזאת מאז נכנס ביידן לכהונתו.

בשבוע שעבר, רבע ויותר של צירי הקונגרס הרפובליקאיים טסו אל גבול טקסס עם מקסיקו, כדי להטעים את חומרת המשבר. בראשם עמד יושב ראש בית הנבחרים (שהוא גם מנהיג סיעת הרוב), מייק ג'ונסון. הוא הכריז כי "אסון בלתי מוגבל" מתרחש שם. משבר הגבול עומד להיות אחד מכלי הנשק האפקטיביים ביותר באמתחתם של הרפובליקאים בבחירות בנובמבר, הן לנשיאות והן לקונגרס.

צילום של אב וילדיו מסתננים לארה''ב ממקסיקו בעיתון טקסני בסוף השבוע

הנשיא ביידן התמהמה הרבה יותר מדי בטיפול במשבר. עכשיו, כאשר חרב תחיקתית מונפת על צווארו, הוא מנסה להגיע להסכמים עם הרפובליקאים על תיקונים לחוקי ההגירה, הן כדי למנוע את סגירת הממשלה והן כדי לאפשר את הזרמת הסיוע הצבאי.

בשבוע שעבר הוא שלח שניים מבכירי הקבינט שלו, טוני בלינקן, מזכיר המדינה, ואלחנדרו מיורקאס, השר לביטחון המולדת למקסיקו, כדי לבקש את עזרתה בהפחתת הלחץ בגבול. בזמן טראמפ, מקסיקו הסכימה להושיב את המסתננים הפוטנציאליים במחנות מעבר בתחומיה, עד שיתברר עניינם. עכשיו היא מבקשת 20 מיליארד דולר תמורת עזרה נוספת.

לאוקראינה אין תחמושת

לשר מיורקאס, שהוא אגב יהודי, יש בעיה נוספת. ועדה של בית הנבחרים הצביעה בשבוע שעבר להתחיל נגדו תהליך המכונה באנגלית "אימפיצ'מנט". פירושו שאם יימצא בעתיד רוב בבית הנבחרים, מיורקאס יעמוד למשפט הסנאט, ואם יימצא חייב שם, הוא יודח. אין כל סיכוי מספרי שהסנאט ירשיע אותו, אבל עצם התהליך מעמיק את התוהו-ובוהו. בנפרד, ועדה של בית הנבחרים דנה בהגשת כתב אישום נגד הנשיא עצמו.

איזה מהלך קונסטרוקטיבי ייתכן בכלל בשנה הזו, בנסיבות האלה, בקיטוב הזה, על רקע התגוששות מפלגתית חסרת אחריות וחסרת תכלית? לא ברור.

הדמוקרטים מקווים שיימצאו מספר רפובליקאים, אשר יעדיפו "משהו" על פני "לא כלום", ויהיו מוכנים להתפשר. אבל "פשרה" מוסיפה להיות מילת גנאי במילון הפוליטי של הימין הנוקשה. אל נכון היא תהפוך למילת גנאי בעיני השמאל הנוקשה לכשרפובליקן יישב בבית הלבן.

המחיר לאינטרסים הבינלאומיים של ארה"ב, בהיעדר הסכמה דו-מפלגתית, יהיה גבוה מאוד. נראה שאוקראינה כבר משלמת אותו. הכסף בוושינגטון לסיוע צבאי לאוקראינה אזל. סטטיסטיקה של מכון מחקר צבאי בריטי (RUSI.org) מראה תוצאה מיידית דרמטית: בעוד שבחודשי הקיץ אוקראינה השתמשה ב-7,000 פגזים ליום, או 2,500 יותר מאשר רוסיה, עכשיו היחס התהפך: 10,000 פגזים רוסיים לעומת 2,000 אוקראיניים. משהו צריך להיעשות באופן בהול. בהילות אינה תכונה מאפיינת של וושינגטון בימים האלה. זה הזמן להיגמל מהערצה להפרדת הרשויות בארה"ב. הן הפכו את הפוליטיקה שלה לרחוב ללא-מוצא.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים