גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעלומה בגרמניה: מי חיבל בצינור הגז שאמור לפתור את משבר האנרגיה?

הרשויות בגרמניה חוקרות חבלה מסתורית, אחרי שאלמונים קדחו חורים בכמה מקומות בצינור גז שבנייתו הייתה אמורה להסתיים השנה ● התקרית מעלה חשש לגבי ביטחון תשתיות האנרגיה של גרמניה

פלטפורמת גיזוז שהוצבה בים הצפוני על ידי גרמניה במטרה לייבא גז מונזל / צילום: Reuters, ANNEGRET HILSE
פלטפורמת גיזוז שהוצבה בים הצפוני על ידי גרמניה במטרה לייבא גז מונזל / צילום: Reuters, ANNEGRET HILSE

בספטמבר לפני יותר משנה התעוררה גרמניה לידיעה המפתיעה כי צינור הגז שהיה אחראי לחימום הזול שלה, לשגשוג התעשייתי ולעודף יצוא משמעותי, יצא באופן מוחלט מכלל שימוש. אלמונים, פוצצו על קרקעית הים הבלטי את שני הצינורות "נורדסטרים" - הפרויקט שהוביל גז טבעי מרוסיה לגרמניה, ושהיה אמור להכפיל את קיבולתו לפני המלחמה באוקראינה. הפיצוץ שם קץ באחת למעמדה של רוסיה כספקית הגז הגדולה לגרמניה, ושלח את ברלין לנסות ולמלא את מאגריה באמצעות רכש מסיבי של גז מונזל (LNG).

הפתרון של היבואנים למשבר בים האדום: רכבות משא מסין לאירופה 
שאלות ותשובות | לקראת הדרמה בהאג: האם בית הדין יכול לכפות על ישראל לעצור את הלחימה בעזה? 

כבר אז היה ברור כי מדובר במהלך אסטרטגי, בעל השלכות ענקיות על גרמניה ואירופה. במקום לסמוך על גז טבעי מרוסיה, עברה גרמניה לסמוך על גז מונזל מארה"ב, מקטאר, מאלג'יריה וממדינות נוספות. במקום מחיר קבוע ונמוך - מחיר משתנה וגבוה יחסית. המזל של גרמניה היו מאגרי גז עצומים שהיא הקימה בשטחה (אותם הלאימה מחברת "גזפרום" הרוסית, שהיתה הבעלים). ביחד עם קצת עזרה מנורבגיה שהגבירה יצוא גז, ומשכנותיה, המאגרים איפשרו לגרמניה לאחסן גז לחורף, ולצלוח את שני החורפים האחרונים בהצלחה יחסית, בלי הפסקות חימום לבתים כפי שחזו רואי השחורות, אבל כן עם דעיכה תעשייתית הנובעת מהשינוי במחירי מקורות האנרגיה.

חבלה שנקדחה במומחיות

והנה, כעת מתברר, כי בחודשים האחרונים נעשה ניסיון חבלה נוסף בתשתית הגז הגרמנית.

לפי דיווחים והודעות רשמיות שפורסמו בימים האחרונים, אלמונים קדחו חורים קטנים בצינור גז חדש שהקמתו היתה כבר צריכה להסתיים עד סוף 2023, שנועד להזרים גז טבעי ממתקני הפקה שנבנים לחופי הים הצפוני לגיזוז LNG לעבר תשתית הגז הלאומית של גרמניה, ממנה יעבור לטובת חימום ותעשייה. לפחות שמונה מוקדים של קידוחים אותרו בבדיקות מבניות של החברה שאחראית להקמת הצינור, שמחבר בין הערים ברונסביטל להטלינגן. לפי דיווח שהתפרסם ב"די צייט", מדובר בחורים קטנים, סנטימטר קוטרם, ש"נקדחו במומחיות" מתחת לכיסויי פלסטיק שהסתירו אותם אחרי המעשה, וחדרו את גלילי הפלדה העבים שמרכיבים את הצינור. הנזק, לפי ההערכות הראשוניות בלבד, עומד על מיליוני אירו.

אחת השאלות שמרכזות את העניין הרב ביותר, היא מי עומד מאחורי המעשה. כלי התקשורת הגרמנים העוסקים בעניין חשפו השבוע כי החורים אותרו כבר בנובמבר על ידי חברה שנשכרה לבצע בדיקות בצינור הגז, וכי בשבוע שעבר פתחה התביעה הכללית במדינה בחקירה רשמית בעניין, המוגדרת כ"ניסיון חבלה בתשתיות קריטיות". אלו מוגדרות כתשתיות אנרגיה, תקשורת או מים, בין היתר.

בעוד שבמקרה "נורדסטרים" האצבע המאשימה הופנתה אחרי חקירה בינלאומית לכיוון אוקראינה - שרצתה לגמול את גרמניה בבת־אחת מגז רוסי ולמנוע ממוסקבה הכנסות של עשרות מיליארדים בשנה שיממנו את המלחמה נגדה - הפעם האינטרס אינו ברור. מוסקבה ראתה בעיניים כלות כיצד הגז הטבעי מצפון־מערב המדינה, שהיה מקור הכנסה עיקרי שלה, מופק ללא צרכנים, והיא עובדת כעת על העברתו לסין באמצעות צינורות חדשים, או על בניית מתקני הנזלה שיאפשרו לה למכור אותו בשוק ה־LNG הבינלאומי. האם רוסיה אחראית לכך כנקמה או ניסיון לפגוע כלכלית בגרמניה? האם מדובר בכלל במתקפה של מי שמתנגדים לדלקי מאובנים בכלל?

סוגיה מקומית בוערת

בגרמניה, שאלת האנרגיה היא מרכזית במערכת הפוליטית ובעלת השלכות כלכליות מרחיקות לכת. מחקר שביצעה חברת "אגורה" מצאה ירידה של 10% בפליטות הפחמן הדו־חמצני של גרמניה בשנה האחרונה, אך כ־85% מכך מוסברים על ידי העברת או הפסקת פעילות תעשייתית: מפעלים שעברו לייצר במקומות אחרים, כאלו שצימצמו תפוקה או מפעלים עתירי־אנרגיה שפשוט חדלו לייצר. התעשיינים דורשים המשך של סבסוד של מחיר הגז לתעשייה, אך הממשלה עומדת כעת בפני שוקת שבורה מכיוון שבית המשפט החוקתי אסר עליה להמשיך ולפרוץ את מסגרת החוב בשם התחייבויות עבר שנעשו כדי להתמודד עם מגיפת הקורונה.

בניסיון להבטיח את אספקת הגז, הממשלה הגרמנית הציבה בחופי הים הצפוני פלטפורמות הפקה צפות של LNG, שהיא חוכרת במחירי עתק, כדי למלא על המחסור, ועומלת כעת בניית מתקני העברה והפקה קבועים, שאמורים לשרת אותה בשנים הקרובות, בעוד המדינה מנסה לעבור לאנרגיות מתחדשות ולגז טבעי. כחלק מהתשתית החדשה נבנה הצינור, שאמור לחבר בין תחנת ההפקה של גז מונזל בברונסביטל לחופי הים הצפוני לתשתית הגז הלאומית. בעתיד הוא אמור לספק עד 8.5% מצריכת הגז. בשלב הנוכחי הוא יחבר בין פלטפורמות ההפקה הצפות לגריד הלאומי.

החברה המקימה את הצינור, GasUnie ההולנדית, אמרה כי "רוב החורים כבר תוקנו" והעריכה כי הצינור ייחנך בעוד כמה שבועות, באיחור אמנם, אך לא משמעותי. "מדובר בפרויקט חשוב מאוד לביטחון האנרגטי של גרמניה", מסרה החברה. נראה כי לצד המאמץ להשיג את האנרגיה ממקורות חדשים, גרמניה ומדינות אחרות באירופה צפויות להשקיע מאמצים בעתיד גם בהבטחת התשתיות הקריטיות שיובילו אותה.

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות מזנקות, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית