גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוצר מציע להשקיע 1.2 מיליארד שקל בהייטק, אבל לא מסביר מאיפה התקציב

במסגרת הדיונים על תקציב 2024, הגיש משרד האוצר מספר המלצות לקיצוץ והשקעות בהייטק ובמדע בישראל ● הקיצוץ שמציע האוצר עומד על כ-236 מיליון שקל, בעוד סכום ההשקעה מתוקצב ב-1.2 מיליארד שקל - אך לא מוצג לו מקור תקציבי

אלה השינויים בהשקעות הטכנולוגיה שצופה האוצר לישראל ב-2024 / איור: Shutterstock
אלה השינויים בהשקעות הטכנולוגיה שצופה האוצר לישראל ב-2024 / איור: Shutterstock

משרד האוצר פרסם את המלצותיו למספר רפורמות מרחיקות לכת בתקציב המדינה לשנת 2024 הנוגע לעידוד מחקר, פיתוח וחדשנות בישראל, ובו גם קיצוץ רוחבי של פעילות המדענים הראשיים במשרדי הממשלה.

הבעיה העיקרית עם המהלך היא לא בהכרח פירוק הפונקציות, שבעבר אוישו על ידי מדענים ובשנים האחרונות יותר ויותר בידי מקורבים ואף זכו לביקורת על תפוקה נמוכה, אלא שהאוצר לא הגדיר אלטרנטיבה מתוקצבת.  

רשות המסים מחזירה לשולחן מהלך שנוי במחלוקת: מעקב אחר חשבונות הבנק שלכם
פרשנות | המדינה מקווה להרוויח מיליארדים מביטול הטבות המס לבעלי יותר מדירה אחת. האם זה יעבוד? 

הקיצוץ המדובר הוא של 236 מיליון שקל בתקציבי המדענים הראשיים בתשעה משרדי ממשלה, לאורך ארבע שנים, עד שנת 2027, ובמסגרתו יקוצצו גם 83 תקנים. כמחצית מהתקציב, 120 מיליון שקל, יקוצצו מתקציב המדען הראשי במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, המתקצב מחקרים אקדמאיים.

משרדים נוספים שצפויים לספוג את הקיצוץ הם משרד החקלאות, המשרד לאיכות הסביבה, משרד האנרגיה והתשתיות, משרד החינוך, משרד התחבורה, המשרד לביטחון לאומי, משרד הבריאות ומשרד הרווחה.  

החלופה שמציע משרד האוצר: קרן עצמאית

במקביל,  פירט האוצר בהצעה מספר הצעות החדשות להשקעה בהייטק ובמדע, אותו מתקצב האוצר ב-1.2 מיליארד שקל, אך ההצעה איננה כוללת פירוט לגבי מקור התקציב.

בין היתר, במשרד האוצר מקווים להקים קרן מחקר יישומית שתחליף את תקציבי המחקר במשרדי הממשלה השונים, ותפעל ביעילות רבה יותר וללא משוא פנים: לעומת המצב היום, בו המדענים הראשיים במשרדים נוטים להעדיף יחידות סמך הקשורות בהן בהחלטת מימון המחקרים, לעבוד בנפרד ממדענים ראשיים במשרדים אחרים ועם היקף תקציב לא קבוע.

הפיתרון של משרד האוצר הוא להקים קרן מחקר יישומי קבוע במודל של הקרן הלאומית למדע, שלא תוכפף למשרדים ממשלתיים על מנת לשמור על עצמאות פוליטית והתקציבית. לפי ההצעה ישבו בוועד המנהל שלה מדענים ראשיים של משרדים, אך ההחלטות יתקבלו במשותף עם בכירים בתעשייה ובאקדמיה שיצטרפו לצוותים.

היקף התקציב של הקרן עוד לא נקבע, ובמשרד האוצר שוקלים להעמידו בהתאם לקיצוצים שייאושרו בתקציבי המדענים הראשיים במשרדים השונים. לדוגמא, אם מלוא הקיצוץ שיושג יעמוד על 236 מיליון שקל בדומה להצעה המקורית, גודל הקרן ייגזר בהתאם. אולם הדבר לא מתואר בהצעת התקציב שתוגש מחר (ה') על שולחן הממשלה. במשרד האוצר סבורים שיש אפשרות להתייעל גם בתחום זה, ולכן מעריכים כי היקף הקרן ינוע בין 100 ל-200 מיליון שקל לכל היותר.  

שובה של קרן יוזמה   

הצעה נוספת שהוגשה על ידי משרד האוצר לתקציב 2024 היא הקמת קרן שתתמוך בגופים מוסדיים ישראלים להשקעה בקרנות הון סיכון ישראליות - המהוות כיום את מנוע הזרמת הכספים המרכזי להייטק הישראלי, לצד קרנות ההון סיכון הזרות. היקף הקרן לא צוין בהצעה, אך הוא מוערך בכ-850 מיליון שקל לשנתיים. לפי ההצעה, תשקיע הממשלה 30 סנט על כל דולר ממוסד פרטי, כך שרף ההשקעות העליון שעשוי להכנס להייטק הישראלי, בצירוף ההון המוסדי, עשוי לעמוד על 3.7 מיליארד שקל, או כמיליארד דולר.  

אם תאושר ההצעה, היא תחזיר לחיים את "קרן יוזמה" שהוקמה בשנות התשעים על ידי המדען הראשי דאז יגאל ארליך, שעודדה גופים מוסדיים להשקיע בקרנות הון סיכון ישראליות והיה אחראי על הקמת הקרנות החלוצות של תעשיית ההייטק הישראלית - בהן JVP, ג'מיני וג'נסיס, חלקן כבר אינן פעילות.

היוזמה פעלה במודל של מינוף ממשלתי וצברה הצלחה: היא אפשרה בסופו של דבר לגופים המוסדיים לרכוש את אחזקות הממשלה ולהנות מרווח על השקעותיהם. הקרן החדשה שתקום, אם תאושר, תאפשר למדינה להרוויח עד 4% תשואה מכל השקעה, כאשר כל נתון גבוה מזה יוסט לקופת המוסדיים המשקיעים.  

הצעה זו סותמת את הגולל על תכנית התמריצים הקודמת שפרסם האוצר כדי לעודד את המוסדיים - חברות הביטוח וקופות הגמל - להשקיע בהייטק, ועיקרה כלל שיפוי על הפסדים בהשקעה ישירה בחברות הייטק. במסגרת התכנית השקיעו חברות ביטוח רבות ישירות בחדי קרן ששוויין ירד בחדות במהלך השנים 2022-2023. המסלול פג בשנה שעברה ולא הוארך, למרות שעבור משרד האוצר מדובר בפתרון קל יותר: הוא איננו דורש להוציא כסף מזומן מקופת האוצר אלא במקרה של צבירת הפסדים ולאחר מספר שנים מרגע ההשקעה.  

השקעה ב"טכנולוגיה עמוקה" - תחום פחות פופולרי בקרב משקיעים פרטיים

תכנית נוספת שמציע האוצר כוללת הסטת חלק מהתקציבים ברשות החדשנות לקרן שתתמקד בהשקעה בחברות בתחום הטכנולוגיה העמוקה, תחום שדורש משאבים רבים וזוכה לפחות השקעות מצדם של המשקיעים הפרטיים, בקטגוריות כגון ביוטק, מכשור רפואי, פארמה, אנרגיה, חקלאות, קוואנטום, שבבים, חומרים מתקדמים, טכנולוגיות בנייה, מיכון ורובוטיקה. יחד עם זאת, הצעת המחליטים לא כללה סכום אותו ניתן לגזור מתקציב המדינה עבור הקרן.  

כמו כן מוצע בתכנית להפעיל גם בשנת 2024 את הערוץ המהיר לתמיכה בחברות צעירות בעלות יתרת מזומנים של שישה חודשים ובעלות נכסים משמעותיים שזקוקות לסיוע בשל המלחמה, כך שלפי ההערכה מדובר בדרישה ל-200 מיליון שקל נוספים על אלה שאושרו ב-2023.  

מאחר והצעות האוצר לא ככלו מקור תקציבי, לא ברור כרגע אם מדובר בהסטות תקציבים קיימים מרשות החדשות לקרנות החדשות או בתוספת תקציבית על הקיים. כזכור, משרד האוצר קיצץ 100 מיליון שקל מתקציב רשות החדשנות לשנה זו. אם כל ההצעות המדוברות מגיעות בנוסף לפעילות הקיימת, הרי שמדובר בתוספת של מאות מיליוני שקלים ואולי אף של מיליארד ויותר להייטק הישראלי. ככל הנראה רק בליל חמישי יוכלו בכירי ענף ההייטק להבין עד כמה רצינית הממשלה בכוונתה לתמוך בענף המכניס ביותר לישראל, בשעתו הקשה ביותר. 

עוד כתבות

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות