גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם 38 אלף חיילים: התשובה האיראנית לקואליציה נגד החות'ים

באיראן ידעו שמדובר רק בעניין של זמן עד שארה"ב תתקוף בתימן, ולכן כבר בשבוע שעבר העביר המשטר האיראני את המשחתת "אלבורז" לים האדום ● ד"ר מאיר ג'בדנפר: "משטר חמינאי יודע שביידן לא רוצה מלחמה ישירה, אז מבחינתם אין סיכוי רב שהאמריקאים יירו על המשחתת שלהם" ● כך נראה הכוח הימי האיראני

הספינה האיראנית Alborz / צילום: By Fars Media Corporation, wikimedia
הספינה האיראנית Alborz / צילום: By Fars Media Corporation, wikimedia

כוחות הקואליציה להגנת השיט בים האדום נקטו יוזמה נגד החות'ים, לראשונה, במתקפה שביצעו אתמול (ו') לפנות בוקר. אולם, הציפייה למתקפה הזו הייתה כה ברורה, שכבר לפני כשבוע הספיקו האיראנים להציב משחתת נוספת בשם "אלבורז", בים האדום - לצד הספינה "בושהר" שכבר מוצבת בו.

שאלות ותשובות | ״מחיר כבד״: החות'ים מאיימים להגיב על המתקפה נגדם. כך היא התבצעה 
המתקפה הלילית: משפט אחד שהושמט מהודעת הבית הלבן מגלה מה באמת רוצה ארה"ב 

מהלך זה עשוי ללמד כי בניגוד לעמדת איראן בתחילת רצף התקריות בים האדום, הם כבר לא ממש מנסים להרחיק את עצמם מהחזית הימית - אפילו לא תדמיתית. בזמן שאלבורז עברה את באב אל־מנדב, שר החוץ האיראני אמיר עבדלליהאן אירח את דובר החות'ים והממונה הבכיר על תחום המו"מ, מוחמד עבד אל־סלאם. "אני מודה לחות'ים על עמידתם החזקה והסמכותית לצד העם הפלסטיני", אמר עבדלליהאן. עבד אל־סלאם השיב לו: "אנחנו מודים לאיראן על תמיכתה הפוליטית המתמשכת בחזית ההתנגדות".

"המשטר באיראן שלח את המשחתת אלבורז כדי להגיד לחות'ים שהם לא לבד", אומר לגלובס ד"ר מאיר ג'בדנפר, מרצה לאיראן בבית ספר לאודר לממשל ועמית מחקר במכון למדיניות נגד טרור ,(ICT) אוניברסיטת רייכמן. "איראן לא משאירה את בני הברית שלה לבדם. משטר חמינאי יודע שביידן לא רוצה מלחמה ישירה, אז מבחינתם אין סיכוי רב שהאמריקאים יירו על המשחתת שלהם. הם גם לא הולכים להתחיל קרב עם האמריקאים וספינות ממדינות אחרות".

הגנה על חודיידה - בסיס הפעילות החות'י

בעוד שבמערב מאמינים כי שליחת המשחתת לים האדום נועדה להגביר את החששות של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מכניסה למלחמה כוללת במזרח התיכון בשנת בחירות, בטהרן מצדיקים את החצייה הבלתי שגרתית של אלבורז אל הים האדום בכך ש"אוניות מלחמה איראניות פועלות בים הפתוח לשמירה על קווי השיט, מאבק נגד פיראטים ומשימות נוספות".

לא מן הנמנע כי ההתמקדות של אלבורז, במקרה של תקיפה מערבית נגד החות'ים, יהיה בראש ובראשונה להגן על עיר הנמל האסטרטגית, חודיידה, שהיוותה את אחד מארבעת יעדי תקיפות הקואליציה. זאת, לצד טאיז, צנעא וצעדה. את חודיידה כבשו החות'ים במלחמת האזרחים, ומאז הפכה לסמל. במהלך המלחמה הם היו קרובים לאבד אותה לאיחוד האמירויות ולשותפיה, מועצת המעבר הדרומית, אך הפסקת אש אילצה אותם לסגת.

חודיידה היא בסיס הפעילות של הכוחות הימיים החות'יים. אם היא תיפגע באופן אנוש, אף מבלי להיכבש - החות'ים ייוותרו בעיקר עם איום טילים ומל"טים נגד ספינות. ובים האדום, ההבדל בין הסכנה לפגיעה מטילים וכלי טיס לבין הסכנה מחטיפה הוא מהותי.

"האיראנים מודאגים שהקואליציה הבינלאומית נגד החות'ים תוכל לפגוע ביכולת שלהם. יותר מכל, קואליציה נגד בני ברית של איראן היום בתימן יכולה לקבוע את התקדים עבור מיליציות אחרות של איראן במזרח התיכון מחר", אומר ד"ר ג'בדנפר.

הכוח האיראני: 55 אלף מתנדבים ו-38 אלף חיילים

איראן מחזיקה בשני כוחות ימיים שונים: הצי האיראני שמשויך לצבא איראן, והצי של משמרות המהפכה שפועל תחת מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי, שחטף ביום חמישי האחרון את מכלית הנפט "סנט ניקולס" בסמוך למיצר הורמוז.

לכל אחד מהכוחות הללו תחומי אחריות שונים. הצי של איראן אמון על הים הכספי ומפרץ עומאן, קרי הים הפתוח. בעוד הצי של משמרות המהפכה אחראי על שליטה במפרץ הפרסי ובמיצר הורמוז, שדרכו עוברים כ־30% מכלל הסחר העולמי בנפט. לכן, כל כניסת כוחות ימיים משמעותית של האמריקאים למפרץ, מלווה בפרובוקציות איראניות.

בניסיון להרחיב את השורות, משמרות המהפכה הקימו לאחרונה את הבסיג' הימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים. "ימאים מקומיים יורשו לבצע משימות על סירות חמושות בטילים", אמר מפקד הצי של משמרות המהפכה, עלירזא טנגסירי. "הבסיג' הימי יכלול גם ספינות גדולות שיכולות לשוט עד טנזניה".

על אף הבידול בין הציים האיראניים "על הנייר", המטרה של שניהם היא לסייע לקידום האינטרסים של המשטר. זו הסיבה שטהרן מממנת משכורות ל־18 אלף חיילים בצי האיראני ולכ־20 אלף נוספים בצי של משמרות המהפכה.

אמצעי הצי האיראני: אוניות סוחר המשמשות לריגול

האמצעים של הציים האיראניים מותאמים למשימותיהם, כשעיקר הכוחות הימיים של משמרות המהפכה מתבססים על סירות מהירות עבור הביטחון השוטף במפרץ הפרסי.

לצד זאת, מפעיל הצי של צבא איראן שלוש צוללות תקיפה, וכ־15 צוללות ננס, משחתות ונחתות. מי שככל הנראה מסייעת למספנות האיראניות בידע בבניית הספינות היא קוריאה הצפונית.

משמרות המהפכה מפעילים גם מערך של אוניות סוחר תמימות למראה, שבתוכן הן ספינות איסוף מודיעין לכל דבר ועניין. את שימוש האוניות סוחר אלה אפשר לראות בחטיפת אוניית "גלקסי לידר" שבבעלות חברת ריי של רמי אונגר. האונייה חלפה בבוקר 19 בנובמבר ליד ספינת הביון "בהשאד", ובשעה 13:05 השתלטו עליה החות'ים. הנוכחות של המערך האיראני המודיעיני הימי אינו חדש. אונייה אחרת במערך, "סאביז" שמוגדרת כאוניית מטען כללי, הותקפה מול חופי אריתריאה ב־2018. לפי פרסומים זרים, את הפעולה ביצעה ישראל.

"לאיראן יותר קשה לקנות ספינות מתקדמות בגלל הסנקציות", מסביר ד"ר ג'בדנפר שמציין כי משטר האייתוללות מייחס אף חשיבות רבה יותר לכוחות היבשה. "באיראן יש צבא ויש כוחות של משמרות המהפכה כי התפקיד של הצבא הוא לשמור על איראן ותפקיד של משמרות המהפכה הוא לשמור על המשטר נגד אויבים מבחוץ ומבפנים".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם