גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטול הטבות לרכב חשמלי? בענף מגיבים בחריפות לאוצר

גורמים בכירים בענף הרכב אומרים כי הצעדים להקטנת ההטבות נועדו לבלום את הצמיחה של שוק הרכב החשמלי, ועתידים לגרום כבר בטווח הקצר לביטולי הזמנות ● על אף העלייה החדה במספר יבואני הרכב העקיפים - היקף המכירות צנח ב־2023 ● ועוד חדשות מענף הרכב

עמדת טעינה לרכב חשמלי / צילום: בר לביא
עמדת טעינה לרכב חשמלי / צילום: בר לביא

גורמים בכירים בענף הרכב אומרים כי הצעדים להקטנת ההטבות לרכב חשמלי, שהוצגו השבוע במסגרת טיוטת התקציב ל־2024, נועדו לבלום את הצמיחה של שוק הרכב החשמלי ולהטות את המכירות בישראל בחזרה לרכבי בעירה פנימית, שצורכים דלק מזהם. לדבריהם, "הצעדים בוצעו ללא מחשבה לטווח ארוך והם עתידים לגרום כבר בטווח הקצר לביטולים של הזמנות קיימות, ובהמשך לפגיעה רטרואקטיבית ביותר מ־100 אלף בעלי רכב חשמלי, שרכשו את רכבם על סמך המדיניות המוצהרת של הממשלה לתמוך במעבר מכלי רכב מזהמים לכלי רכב נטולי פליטות".

תוכנית חדשה-ישנה באוצר: מס על כל קילומטר שתסעו ברכב חשמלי 
הודות לחרם על רוסיה: סין עקפה את יפן והפכה ליצואנית הרכב המובילה 

מלבד ההחלטה לייקר את הרכישה של כלי רכב חשמליים חדשים באמצעות העלאת מס הקנייה עליהם ל־50% עד 65% בין השנים 2025 ל־2027, נכללים בטיוטת התקציב שהתפרסמה השבוע גם מספר צעדים, שעתידים להגדיל משמעותית את העלות השוטפת של כלי רכב חשמליים חדשים וקיימים. כיום העלות השוטפת הנמוכה היא אחד הנימוקים המרכזיים לרכישת רכב חשמלי, שמאזנת את מחיר הרכישה הגבוה.

עלות נוספת של אלפי שקלים

אחד הצעדים המוצעים בטיוטת התקציב הוא ביטול ההטבה באגרה השנתית על רכב חשמלי בתחילת 2025, שמשמעותו התייקרות פוטנציאלית של אלפי שקלים באגרת הרישוי השנתית לרכב חדש ומשומש. כך, למשל, בעל רכב חשמלי מהשנים 2021־2023, שמחירו כחדש בין 151־170 אלף שקל, ישלם החל מתחילת 2025 אגרה שנתית בגובה של כ־‏2,100 שקל (תעריפי 2023) במקום כ־500 שקל בלבד כיום. האגרה השנתית של בעלי כלי רכב חשמליים מאותם שנתונים, שמחירם בין 221־314 אלף שקלים, דוגמת טסלה, שמובילה את המכירות בפלח הזה, תזנק בכמעט 3,000 שקל לעומת כיום.

צעד נוסף בתקציב הוא קידום החקיקה של הטלת "מס נסועה" על רכב חשמלי בשיעור של 15 אגורות לקילומטר החל מתחילת 2026. בענף אומרים כי הצעד יפגע בעיקר בציי רכב של חברות ושל עסקים, שהקילומטרז' השנתי שלהם גבוה משמעותית מהממוצע "הפרטי". בכלי רכב כאלה, שנוסעים כ־30 אלף קילומטר בשנה בממוצע (על פי נתוני הלמ"ס), העלות השנתית הנוספת ממס הנסועה בלבד עשויה להגיע ל־4,500 שקל בשנה לרכב, אלא אם כן תיקבע תקרה לסך הגבייה.

עדיין לא ברור אם מס הנסועה יחול גם על רכבי פלאג־אין. על פי הניסוח בתקציב, "מס נסועה כאמור לא יחול על רכבים המונעים על ידי בנזין או סולר שאינם נטענים מרשת החשמל". אם בהגדרה זו נכללים גם רכבי פלאג־אין צפוי המס לחול על עוד לפחות כ־90 אלף בעלי כלי רכב, רבים מהם בציים גדולים.

בטווח ארוך יותר, הצעת התקציב רומזת גם כי נבחנת הטלת "מס חשמל", וזאת באמצעות קידום מערך של טעינה ביתית "מנוהלת" לרכב חשמלי. עמדות הטעינה החכמות ישדרו מידע על היקף הטעינה של הרכב החשמלי, שעות הטעינה ועוד, ויאפשרו להטיל מיסוי על הצריכה, בתעריפים ששונים מהתעריף הביתי הכללי. הנושא יוטל על צוות שמטרתו "למנוע עומס על משק החשמל בשעות שיא צריכת החשמל באמצעות המלצות מדיניות, שיבטיחו כי טעינת חשמל תשקף את העלויות למשק החשמל".

בענף הרכב צופים כי פרסום ההצעות בטווח הקצר עשוי להביא להחלטה של לקוחות רבים "לשבת על הגדר" ולדחות את הרכישה עד להתבהרות המצב וקבלת החלטות התקציב הסופיות. בנוסף, יבואנים רבים עשויים לעכב את החלטות רכש המלאי העתידי שלהם להמשך השנה.

מספר יבואני הרכב העקיפים זינק ב־2023, אך המכירות הכוללות בתחום התכווצו

היקף מכירות הרכב המיובא ביבוא עקיף לישראל צנח בשנה שעברה בחדות, וזאת למרות עלייה חדה במספר היבואנים שמחזיקים ברישיון יבוא מקביל וזעיר - כך עולה מנתוני הרישוי שמפרסם משרד התחבורה.

מהנתונים עולה כי בסוף שנת 2023 החזיקו כ־60 חברות ברישיון לייבוא רכב מקביל, שמאפשר לייבא לישראל כמות בלתי מוגבלת של כלי רכב חדשים בשנה ממגוון רחב של מותגים. זהו גידול של כמעט 80% ממספר מחזיקי הרישיון המקביל בסוף 2022. בנוסף, מחזיקים כיום כ־540 חברות ואנשים פרטיים ברישיונות ליבוא רכב זעיר, שמוגבל ליבוא של עד 20 כלי רכב בשנה. מדובר בגידול של כ־35% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

עם זאת, מנתוני המסירות המסכמים של היבוא העקיף עולה כי בשנת 2023 עלו על הכביש 5,957 כלי רכב מיבוא מקביל ו־2,195 כלי רכב מיבוא זעיר, ירידה של 3.5% וכ־40% בהתאמה בהשוואה ל־2022.

הירידה, שבולטת לנוכח הגידול במספר מחזיקי הרישיון, מוסברת בין השאר בקשיים של יבואנים עקיפים להשיג את המימון הנדרש לרכישת מלאים של כלי רכב בחו"ל, לנוכח העלייה בריבית המימון וההיחלשות המשמעותית של השקל ביחס למטבעות יבוא הרכב בשנה החולפת. זאת, בניגוד ליבואנים הסדירים הגדולים, שלרובם יש משאבים עצמיים משמעותיים לצד מסגרות אשראי נרחבות.

בנוסף, מוסברת הירידה במהלכים תחרותיים, שביצעו היבואנים הסדירים בפלח רכבי היוקרה, שבו מתמקד חלק גדול מהיבוא העקיף בישראל. בין השאר, השיקו יבואנים בפלח היוקרה מבצעים, הנחות והטבות נוספות לקידום מכירות, שניטרלו את יתרון המחיר של היבוא המקביל בפלח. על פי הערכות, חלק גדול מהיבואנים הזעירים אינם פעילים בפועל או שהם מייבאים מכוניות בודדות בשנה ולא מנצלים את המכסה.

הערכות: מובילאיי ואינוויז ישתפו פעולה באספקת מערכות לעכלי רכב אוטונומיים של פולקסווגן

חברת מובילאיי תשלב את חיישני הלייזר של חברת INNOVIZ הישראלית בחוזה האסטרטגי שלה לאספקת מערכות בטיחות מתקדמות לקבוצת פולקסווגן. כך עולה בעקיפין מההכרזות הנפרדות של שתי החברות הישראליות בתערוכת CES.

בהכרזה האסטרטגית המרכזית של מובילאיי בתערוכה נמסר כי החברה זכתה בחוזה אספקה אסטרטגי עם "יצרן רכב מערבי גדול", שבמסגרתו ישובצו חבילות הסיוע המתקדמות לנהיגה של מובילאיי בכ־17 דגמים עתידיים של מותגים שונים של אותו יצרן בשנים הקרובות. בין המערכות שיסופקו נמצאות גם שני דורות של "קיטים" אוטונומיים מתקדמים של מובילאיי, שעושים שימוש ב־LIDAR כחלק ממערך מקיף של חיישנים.

המסחרית האוטונומית של פולקסווגן עם מערכת מובילאיי / צילום: יח''צ

מנגד, בשנה שעברה נבחרה אינוויז כספקית מרכזית של יחידות LIDAR מתוצרתה לדגמים עתידיים של קבוצת פולקסווגן בעלי דרגת אוטונומיה גבוהה. לתערוכת CES השנה אף הביאה אינווויז אב־טיפוס רשמי של המסחרית הקלה החשמלית פולקסווגן ID.BUZZ, שבפיתוח היכולות האוטונומיות שלה השתתפה מובילאיי.

יצוין כי למובילאיי יש פרויקט פיתוח עצמאי של LIDAR, שאמור להוות פריצת דרך בענף. אולם ככל הידוע הוא לא ייצא לייצור המוני לפני 2028. בשתי החברות לא הגיבו על ההערכות.

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?