גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ESG: מילת הגנאי החדשה בתאגידים אמריקאיים

חברות שמעוניינות להמשיך לקדם יוזמות בתחומי סביבה, חברה וממשל תאגידי, מחפשות לפעילות הזו שם מכובס

מה שנשאר אחרי שטפונות בבנגלדש / צילום: Reuters, Kazi Salahuddin Razu
מה שנשאר אחרי שטפונות בבנגלדש / צילום: Reuters, Kazi Salahuddin Razu

הרבה חברות כבר לא מעלות על דל שפתיהן את שלוש האותיות: E-S-G.

ראשי התיבות המסמנים את העיסוק בנושאים הקשורים לסביבה (E), חברה (S) וממשל תאגידי (G), שהיו כל כך נפוצים בשיח עד לפני שנה לערך, היום מוצנעים על ידי עסקים גדולים באופן מודע, לאחר שנים של תגובות-נגד ערות מהמשקיעים, לחץ פוליטי ואף איומים משפטיים כלפי יוזמות והשקעות הקשורות ברעיון הזה.

WSJ | ענקיות הטכנולוגיה שוחות במזומנים, אז למה הן מפטרות?
ניתוח גלובס | הטרנד שהפך את מיקרוסופט לחברה המובילה בוול סטריט
מעל 1,500 מנכ"לים מעריכים: מצב הכלכלה העולמית ישתפר ב־2024

זה ניכר בשיחות הוועידה שעורכות כיום חברות בעת פרסום דוחות. כך למשל קוקה קולה ונוספות ממתגות מחדש דוחות ושמות של ועדות כך שראשי התיבות הללו יירדו מהכותרת. סמנכ"לים נעזרים ביועצים למציאת דרכים אלטרנטיביות לתיאור המאמצים שלהם בתחומים אלו, עם הגדרות כמו "עסק אחראי". ולא מעט חברות בוול סטריט סוגרות קרנות ESG שפעם היו פופולריות, לאחר שההתעניינות דעכה.

המציאות היא ש"ESG זה מורכב", מסביר דאריל ברוסטר, סמנכ"ל לשעבר בחברות Kraft Foods ו־Nabisco וכיום מוביל את Chief Executives for Corporate Purpose, עמותה של יותר מ־200 חברות הממוקדת בהשפעה חברתית.

הרעיון לכלול את סוגיית האחריות החברתית בהחלטות עסקיות קיים כבר מאות שנים; המונח ESG קיבל מומנטום לאחר שהאו"ם השתמש בו לפני כ־20 שנה. במשך הזמן, המאמץ הזה נעשה מקטב - חלק מפקידי המדינה מגדירים אותו בזלזול כ"קפיטליזם מתחסד", ואחרים מבקרים אותו על כך שהוא עוסק יותר מדי בדוחות הערכה וגילויים נאותים.

מנכ"לים רבים הדגישו שהם ממשיכים לדבוק במחויבויות קיימות שהבטיחו לפני שנים - אפילו אם הם לא מדברים עליהן באופן פומבי. סקר מדצמבר של חברת הייעוץ Teneo גילה שכ־8% מהמנכ"לים מצמצמים את תוכניות ה־ESG שלהם; וגם מי שממשיכים לעתים קרובות משנים את האופן שבו הם מטפלים בתוכניות אלה.

מובילי חברות רבים בודקים יותר מקרוב גילויים בתחומים אלו בניסיון להימנע מפיקוח רגולטורי או מביקורת פוליטית. כך, במקום הצהרות שאפתניות, מנכ"לים מיועצים להיות יותר מדויקים ולקבוע יעדים בני השגה. ובאופן כללי "לומר מעט ככל האפשר".

"ראינו המון מסגור מחדש ושינויים שמנכ"לים עשו בזירת ה־ESG - לא רק לגבי מה שהם אומרים, אלא גם איפה הם אומרים ואיך הם מאפיינים את זה", אמר בראד קארפ, מנהל משרד עורכי דין המייעץ לכמה מנכ"לים.

מושל פלורידה פתח את הסכר לסחף המתלהם

כשתומאס בוברל, מנכ"ל חברת הביטוח AXA שמושבה בפריז, נפגש בשנה שעברה בארה"ב עם בכירים של חברת ניהול נכסים, יצרנית דשן וחברת טכנולוגיה, אלו הציעו להיות ער לזהירות החדשה. "השתמשתי בקיצור ESG, והמליצו לי בחום לא לומר את הביטוי הזו", חשף בוברל. כששאל "איך אתם רוצים שאקרא לזה?", למעטים מבני שיחו הייתה תשובה מוכנה. בוברל מאמין דווקא שהחשיבות של מאמצים סביבתיים ויעדים אחרים לא צריכה להיות מבוטאת באופן חלש מדי, וכי "אנחנו צריכים לעבור מכוונות למעשים".

המונח ESG הפך אפילו יותר פוליטי לאחר סכסוך ב־2022 בין מושל פלורידה רון דסנטיס ובין חברת דיסני, סביב הצעת חוק שעסקה בעיסוק בזהות ונטייה מינית במוסדות החינוך. המקרה הזה פתח את הדלת לביקורת חריפה על מהלכי ESG באופן כללי בידי יותר מתריסר גורמי ממשל במדינות שונות, ולהתרחקות של כמה מנהלי נכסים. על פי חברת Morningstar, משקיעים משכו יותר מ־14 מיליארד דולר מקרנות ESG בתשעת החודשים הראשונים של 2023.

לארי פינק מענקית ההשקעות בלקרוק שלח למשקיעים ב־2023 מכתב שהצניע התייחסות מפורשת ל־ESG, לאחר שחלק מהמדינות בארה"ב משכו כסף מהחברה שלו ב־2022 בעקבות הדגש ששמה על נושאי ESG.

בחברת State Street הכריזו בנובמבר על מדיניות הצבעה חדשה למשקיעים שאולי לא רוצים לקדם ESG באופן כה בולט. ב־Fidelity הסירו מזימוני האסיפה של החברה ניסוחים בנוגע להשפעות ESG.

בשיחות של פרסום דוחות אזכור המושג ESG עלה בעקביות עד 2021, וירד בעקביות מאז, על פי ניתוח של FactSet. ברבעון הרביעי של 2021, הזכירו 155 חברות במדד S&P 500 יוזמות ESG; ועד הרבעון השני של 2023 כמות האזכורים ירדה ל־61 חברות.

 

מה שמוסיף לאתגרים מבחינת חברות הוא שחלק מעקרונות ה־ESG, בייחוד מטרות חברתיות, נוטים להיות קשים לכימות. תוכניות גיוון בגיוס עובדים, שהן לעתים קרובות חלק מאג'נדה של ESG, עומדות בפני פיקוח חדש לאחר החלטה של בית המשפט העליון בנושא אפליה מתקנת, לצד אתגור משפטי מצד קבוצות שמרניות בעיקר.

אבל לשינויי האקלים כולם רגישים

מנהלים אומרים שחברות שלהם נותרו יותר מחויבות לאלמנט ה־E - סביבה, עם התייחסות לשינויי האקלים. יש חברות שהנושא הזה קריטי לעסק שלהן, וזו אחת הסיבות שרבים נסעו לוועידת האקלים של האו"ם בדובאי לאחרונה. ונושא זה צפוי להיות במרכז גם בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שבשווייץ בשבוע הבא.

רבאתי אדבאיתי, מנכ"לית יצרנית הרכיבים Flex, ציינה שלחברה 130 מפעלים ברחבי העולם, כך שאין בכלל שאלה אם הם צריכים לפעול באופן בר קיימא. "זה לא שנהרו אלינו המון משקיעים חדשים בגלל שהוצאנו דוח קיימות או היינו ממוקדים ב־ESG", אמרה בציניות. "זו לא המטרה... רצינו להתמקד בחיסכון במים, בחשמל, כל הדברים האלה. מבחינתנו זה לא איזה טרנד שהגיע היום והולך להיעלם מחר".

חלק מהשינויים שעושות חברות הם בניואנסים. קוקה קולה שב־2022 פרסמה דוח "עסקים ו־ESG", בחרה ב־2023 לפרסם דוח "עסקים וקיימות", כולל החלפת שמות לוועדות שהקים דירקטוריון החברה.

המבקרים החריפים ביותר של ESG אומרים שהיו מעדיפים פחות דיונים בנושא. "השיח הפוחת מראה שמנכ"לים כנראה הבינו שזה מכניס אותם לסכנה משפטית גוברת ועולה להם בלקוחות", טען פרקליט מדינת טקסס, קן פקסטון, שמתנגד למדיניות ESG.

כעת נותרת השאלה איך לקרוא למהלכים האלה בימינו. העמותה של ברוסטר מייעצת למנהיגים לאמץ שפה נקייה יותר וחפה מסיסמאות, ולהסביר מאמצים לצמצם שימוש במים, או להשתמש במונחים כמו "העם שלנו" או "משאבי הטבע שלנו". ברוסטר מקווה שיותר מנהלים יאמצו את הביטוי "עסק אחראי", שכן "אפשר להיות נגד ESG - קשה להיות נגד אחריות".

עוד כתבות

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בת"א; מדד הבנקים עולה בכ-1.5%

מדד ת"א 90 עולה ב-0.5% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר