גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחצית מאתרי הבנייה סגורים: "עוד לא הובא עובד זר אחד לארץ"

ענף הבנייה מתמודד עם מחסור חסר תקדים בכוח אדם, בעיקר בעקבות סגירת המעברים לפלסטינים ● במסגרת ההסכמים החדשים, בין היתר מול הודו וסרי לנקה, עוד לא הובא עובד זר אחד לארץ, ובינתיים, כמעט מחצית מאתרי הבנייה סגורים ● המשמעות עשויה להיות פגיעה של עד 3% בתוצר השנתי של המשק כולו

בנייה שהופסקה בדרום הארץ / צילום: באדיבות ארגון הקבלנים
בנייה שהופסקה בדרום הארץ / צילום: באדיבות ארגון הקבלנים

"אנחנו צריכים לגרום לכך שבתוך תקופה קצרה תגיע לכאן רכבת אווירית של עובדים זרים; הנושא הזה הוא קריטי, ואנחנו צריכים בעניין הזה להתפרע" - את הדברים האלה אמר יו"ר ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, ח"כ יעקב אשר, ב־24 לאוקטובר, בדיון ראשון בוועדה שעסקה במחסור בעובדים זרים בענף הבנייה והתשתיות.

מדרגות מס הרכישה יתעדכנו מחר: כך יושפעו רוכשי הדירות
שיא בהיצע: 64 אלף דירות חדשות על המדף; איזו עיר מובילה בעסקאות?
אריק מירובסקי, פרשנות | אפילו המלחמה לא הצליחה לזעזע את מחירי הדיור

היה זה דיון ראשון מתוך סדרה בנושא, ומאז גם נוסחו שלוש החלטות ממשלה בעניין (אחת מהן תובא בקרוב לאישור במסגרת עדכון תקציב 2024). למרות זאת, ברור היום כי בשטח דבר לא השתנה. 100 ימים עברו מפרוץ המלחמה, אך את ה"בור" של כ־100 אלף ויותר פועלי בניין אף אחד לא מילא עדיין.

ה"בור" בענף הבנייה

עד ה־7 באוקטובר, ענף הבנייה נשען כמעט בלעדית על כוח האדם הפלסטיני: כ־75 אלף עובדים בעלי אשרות מיהודה ושומרון, עד כ־12 אלף פועלים עזתיים ועוד כ־15 אלף שוהים בלתי חוקיים שהועסקו בענף. מדובר בכשליש מכוח האדם בענף הבנייה כולו. עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" נעצרה כליל כניסתם של העובדים הפלסטינים לשטחי ישראל, וכך נוצר אותו "בור" חסר תקדים של כ־100 אלף עובדים, באופן מיידי, בענף.

אולם, על פי נתוני התאחדות הקבלנים בוני הארץ, המספרים גבוהים הרבה יותר. בהתייחסות להצעת המחליטים שפרסם משרד האוצר בנוגע לעדכון תקציב 2024, כתבו בהתאחדות כי עוד טרם המלחמה היה "חוסר קבוע ב־40 אלף עובדים לעומת צורכי הענף". כלומר, בפועל חסרים כיום בענף כ־140 אלף עובדים.

 

עוד מציינת ההתאחדות כי נכון לעכשיו כמעט 50% מאתרי הבנייה סגורים לגמרי, בשל המחסור החריף בידיים עובדות. אלו שכן פועלים עובדים בתפוקה של 30% לעומת זמנים רגילים. מהסקר האחרון שביצעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי 41% מאתרי הבנייה במחוזות תל אביב והמרכז (בכל אחד מהם בנפרד) סגורים מאז תחילת המלחמה, ו־58% מהאתרים במחוז ירושלים.

ומה עם מספר העובדים הזרים שיש כרגע בישראל? לפני המלחמה מדובר היה על כ־23 אלף עובדים זרים, בעיקר ממולדובה ומסין. בתחילת המלחמה דווח על יציאה מן הארץ של כ־3,000 מהם, לא מעט מהם בשל המצב הביטחוני.

העלות למשק

שיתוק של ענף הבנייה עלול לגרור איתו נזק כלכלי משמעותי למשק כולו. על פי הערכות משרד האוצר, שהוצגו בשבוע שעבר בדיון של הוועדה המיוחדת לעובדים זרים, צפויה ירידה בהיקף של 2.4 מיליארד שקל בחודש בתוצר בענף הבנייה - ומאחר שהמצב כפי שהוא כעת צפוי עוד להימשך בחודשים הקרובים, החשש הוא לפגיעה של עד 3% בתוצר השנתי של המשק כולו.

"מדובר בעלות משקית אדירה", אומר גורם המעורה בפרטים ובמספרים שפורסמו על ידי האוצר. "ישנם אתרים שכבר שלושה חודשים ויותר עומדים ללא כל התקדמות, קבלנים דורשים מהמדינה פיצוי על איחורים במסירה, ונראה שנמשיך עם המחסור בעובדים עוד זמן לא מבוטל. זה אירוע מאקרו שהמדינה לא חוותה מעולם, אבל נראה שממשיכים לעשות 'עוד מאותו דבר'".

הפגיעה לא מתבטאת רק בנזק הישיר של עצם עצירת העבודות: שכרו של פועל זר גבוה בממוצע פי שניים ושלושה משכר פועל פלסטיני, כך שעלויות השכר צפויות להיות גבוהות יותר - וזהו רק אחד הגורמים העשויים בהמשך להביא לעלייה במחירי הדירות. גם האיחורים הצפויים במסירת הדירות צפויים להפוך לסוגיה של ממש בעתיד הקרוב. בקרב הקבלנים והיזמים - המעריכים את העיכוב במסירת דירות בחודשים רבים, במקרים לא מעטים - יש המצפים שהמדינה תתערב בסוגיה, ובכל מקרה זו צפויה להגיע לפתחם של בתי המשפט, ולהוסיף לעומס הקיים. גם לכך ישנה משמעות משקית לא קטנה.

 

מהלכי הממשלה

הממשלה מובילה כמה מהלכים לשינוי המצב. ב־27 באוקטובר התקבלה החלטת ממשלה ראשונה, שעיקרה הגדלת מכסת העובדים הזרים שיגיעו לישראל במסגרת הסכמים בילטרליים (בין מדינות) מ־30 אלף עובדים ל־50 אלף; ב־12 בנובמבר התקבלה החלטה נוספת, שמאפשרת להביא לארץ עובדים זרים ב"מסלול פרטי" ומהיר, שלא דרך הסכמים בילטרליים, בכמות של עשרת אלפים איש. במקביל אושרה הרחבת פעילותן של חברות הביצוע הזרות הפועלות בארץ, כך שיוכלו להעסיק בישראל 12 אלף עובדים.

בשבוע שעבר הוגשה הצעת המחליטים לתקציב המדינה המעודכן, שבמסגרתה מוצע להגדיל את מכסות העובדים הזרים שיובאו לארץ בהסכמים בילטרליים ובמסלול הפרטי. כמו כן מוצע להרחיב את פעילות חברות הביצוע הזרות. בעוד נראה כי פרק הנדל"ן בתקציב המעודכן יידחה, במשרד הבינוי והשיכון נאבקים כי נושא הפועלים הזרים יישאר בכל זאת בהצעה שתובא לאישור.

ולמרות כל אלו, בשטח הדברים עוד לא קורים ו"הרכבת האווירית" שביקש ח"כ אשר עוד לא יצאה לדרך: במסגרת ההסכמים הבילטרליים החדשים - מול הודו, סרי לנקה ואוזבקיסטן - עוד לא הובא לארץ ולו עובד זר אחד, והמיונים להבאתם יחלו רק השבוע. במסלול הפרטי ככל הנראה יגיעו בשבועות הקרובים אלפי העובדים הראשונים.

"הבאה של עשרת אלפים עובדים היא אופרציה שדורשת הרבה מאוד מאמץ", אומר מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, ומוסיף כי אלו יגיעו לישראל עד תחילת פברואר. "אנחנו עושים כאן משהו שהוא חדש לחלוטין. המסלול הפרטי לא נעשה עד היום, ואנחנו עושים מאמצים גם למשוך לענף עובדים ישראלים - ולראיה נרשמו בתוך שבועות כ־1,100 איש לתוכניות ההכשרות (באמצעות הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל - י"נ), מספר גדול בהרבה משהיה עד לפני המלחמה.

"את מה שכבר עובד, כמו ההסכמים הבילטרליים ופעילות חברות הביצוע הזרות, אנחנו מרחיבים. אם לפני המלחמה היו כאן פחות מ־50 חברות ביצוע זרות, ההערכה היא שנגיע כעת לכ־200. אז להגיד שאנחנו עושים 'עוד מאותו דבר' - זה פשוט לא נכון".

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האם הפער ייסגר?

ברקע המאמצים הללו, נשמעות לאחרונה יותר ויותר אמירות על החזרת הפועלים הפלסטינים. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ציין השבוע כי נבחנת האפשרות לפיילוט שבמסגרתו, כך נראה, ייכנסו לישראל בשלב ראשון רק פועלים פלסטינים בני 45 ויותר. במקביל, גורמי ביטחון ובראשם שר הביטחון יואב גלנט, מעודדים את הכנסתם מחדש של הפועלים. עם זאת, הפיגוע השבוע ברעננה, שבוצע על ידי שני שוהים לא חוקיים מדרום הר חברון (אחד מהם בן 44), לא תסייע לחזרתם בקרוב.

בשורה התחתונה, ענף הבנייה מתמודד עם מחסור בכוח אדם שלא ידע מעולם, כנראה. לבד מהמחסור העצום בפועלים, לא מעט אנשי מקצוע, מהנדסים ומנהלי עבודה נעדרו עשרות ימים ברציפות משום שנקראו למילואים. המחסור הזה צפוי ללוות את הענף עוד חודשים רבים: אם בפועל יגיעו ראשוני הפועלים במסלול הפרטי רק בסוף החודש, נראה את תחילתו של המענה רק אחרי ארבעה חודשים ארוכים של מחסור; עד שתגיע לכאן מסה משמעותית של עובדים, כזו שתאפשר לקבלנים וליזמים לחוש שינוי בשטח, יחלפו בוודאי עוד חודשיים ויותר.

"כל עוד יש האטה בענף הנדל"ן, והשוק לא מצליח לייצר את הדירות בקצב הרצוי, החשש הוא שתהיה ירידה בהיצע בעתיד הקרוב - אבל הענף יצליח לגשר על הפער", מצהיר מורגנשטרן. "כבר נכנסנו למעין שגרת חירום, והקבלנים והיזמים מצליחים למצוא פתרונות יצירתיים ולעבוד. אם נצליח בחודש־חודשיים הקרובים להביא כמות עובדים גדולה, זה יצליח לגשר על הפער שנוצר".

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם