גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזמי הנדל"ן משדרים אופטימיות, אבל השוק חזר לפחות שש שנים אחורה

בדיקת נתוני חברות יזמיות ב־2023 מגלה ירידה דרמטית במכירות של דירות חדשות לא רק מול שנת השיא של 2022, אלא גם ביחס לשנים רבות שקדמו לה ● הירידה הריאלית במחירי הדירות היא מעל 7% וגם התחזיות קודרות ● אנליסטים:"היזמים רוצים לשדר אופטימיות אבל תנועות שוק חזקות פועלות לרעתם"

ירידה דרמטית במכירות של דירות חדשות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ירידה דרמטית במכירות של דירות חדשות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עד לפני שנה־שנתיים יזמי הנדל"ן והקבלנים הישראלים היו בתנופה. הם נהנו מגאות נמשכת במכירת הדירות ומעליית מחיריהן, נישאים על כנפי ביקושים שרק הלכו וגדלו. מחירי הדיור השתוללו במשך יותר מ־15 שנה והשלימו זינוק של 210% משנת המשבר הכלכלי של 2008 ועד סוף 2022.

אריק מירובסקי, פרשנות | שוק הדיור בתל אביב מכופף את חוקי הכלכלה. או לפחות זה מה שהיזמים רוצים שתחשבו
לפני המלחמה נבלמו הירידות במחירי הדירות. מה צפוי אחריה?  
תקרת הפטור ממס להשכרת דירה עודכנה, וזה המסלול החדש שכדאי להכיר 

בתווך, תוכניות ממשלתיות כמו "מחיר למשתכן" שניסו להוריד את המחירים וכשלו, תרמו להגדלת הביקושים, והאגדה על כך ש"בישראל מחירי הדיור תמיד עולים" הפכה למעין אקסיומה, שהזינה את ההתנפלות על דירות כמעט בכל מחיר.

שוק ההון תמחר את מה שהקבלנים לא צפו

לא פלא איפוא שאת נפילת הביקושים בשוק הדיור ב־2023 לא צפו הקבלנים - שהחלו להאמין לאותה מנטרה - שוק ההון דווקא כן צפה. מדד ת"א בנייה של יזמיות הנדל"ן ירד ב־50% כבר בשנת 2022. הריבית במשק שעלתה בחדות מרמה אפסית ל־4.5% כעת, ייקרה משמעותית את עלויות המימון והמשכנתה, ואלו הובילו לנפילה של עשרות אחוזים במכירת הדירות.

על פי נתונים עדכניים שפרסמה השבוע הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מצבן של חברות הנדל"ן היזמי מוסיף להיות בכי רע. מכירת הדירות נפלה ב־52% בחודש נובמבר (נמכרו 1,480 דירות בלבד) לעומת החודש המקביל בשנה שעברה, ל"שפל של 20 שנה" בעסקאות. בחודשים ספטמבר־נובמבר נצפתה ירידה של 45% בעסקאות (4,760 דירות נמכרו) לעומת שלושת החודשים שלפני כן.

למלחמת חרבות ברזל יש כמובן חלק בכך, כשחברות נדל"ן רבות דיווחו על קשיים בעקבות המלחמה, כשהם מזהירים מהמחסור האקוטי בעובדים בענף, בשל איסור כניסתם של פועלים פלסטינים לאתרי הבנייה בישראל שקרוב למחצית מהם סגורים גם היום, יותר מ־100 ימים מאז פרוץ המלחמה.

כשפרצה המלחמה, בחודש אוקטובר, "המכירות היו כמעט אפס. לאחר מכן בחודש נובמבר נרשם זינוק, אבל כל שינוי מ'כמעט אפס' הוא משמעותי, ולכן זו לא חוכמה להגיד שמכרנו פי 7 או פי 8 דירות בחודש", מודה אבישי בן־חיים, מנכ"ל חברת הנדל"ן רוטשטיין, שבשליטת המיליארדר יצחק מירילשוילי.

יוני בראל, סמנכ"ל השיווק של חברת אזורים, שבשליטת הרשי פרידמן, מאמין שמדובר בנתון חשוב: "יש חזרה לשגרה, לפחות ברמה התודעתית של הציבור. בתחילת נובמבר עדיין היינו בהלם מפרוץ המלחמה, ולמרות זאת אנשים חזרו לקנות דירות". בראל ובן־חיים מדווחים על המשך העלייה בהתעניינות ברכישת דירות בחודשים דצמבר וינואר, גם אם זה לא מתבטא עדיין מספיק במכירות.

אפילו שנת "מחיר למשתכן" הייתה עדיפה

אבל אם תשאלו את קברניטי יזמיות הנדל"ן על שנת 2023, הם ינסו ודאי לגמד את שינוי הכיוון בשוק ולהגיד שלא קרה יותר מדי. "יש ירידה במכירות, אבל היא לא כזו דרמטית כמו שעושים מזה בלמ"ס", טוען בן חיים מחברת רוטשטיין. אחת הסיבות לכך לדבריו היא ש"שנת 2022 הייתה חריגה מאוד לטובה (עליית מחירים של כ־20%, נ"א)".

בדיקת גלובס מראה שהמצב שונה. בחלק מהחברות היזמיות, גם הגדולות שבהן, המכירות אשתקד היו נמוכות משמעותית אפילו מאלה שנרשמו בשנת 2018 - שבה חלה האטה זמנית בשוק הנדל"ן בעיקר בשל הבטחותיו של שר האוצר דאז, משה כחלון, לדירות מסובסדות ("מחיר למשתכן") ששכנעו רבים להמתין לירידת מחירים. מאז אותה שנה זינקו המחירים ב־40% עד סוף 2022.

כך אצל אפריקה מגורים שבשליטת יעקב לוקסנבורג (לוקסי), שבתשעת החודשים הראשונים של 2023 מכרה רק 185 דירות, לעומת כ־700 בכל שנת 2018. אזורים מכרה 314 דירות לעומת 441 בהתאמה, ואילו רוטשטיין מכרה 133 דירות בשנה החולפת - ירידה של 44% לעומת 2018. רק יזמית הבנייה דמרי, שבשליטת יגאל דמרי, מצליחה לרשום נתונים טובים מאלה של שנת 2018 (מכרה 650 דירות בשנה החולפת), אך גם היא רחוקה מהמספרים של השנים האחרונות.

הירידה במכירות מתרחשת, שלא במפתיע, לצד ירידה מסוימת במחירי הדיור. על פי נתוני הלמ"ס, בחודש נובמבר הציגו אלה ירידה שנתית של 1.8%, בעוד שמחירי הדירות החדשות השלימו ירידה שנתית של 3.9%. בהתחשב באינפלציה, מדובר בירידה ריאלית של 7% ואפילו יותר במחירי הדירות החדשות. בשוק טוענים כי בתוספת מבצעי הקבלנים שלא משתקפים בנתוני הלמ"ס - הירידה בפועל אפילו יותר משמעותית. נתוני הלמ"ס תואמים את הערכותיה של חברת מידרוג, שבתחילת השנה העריכה כי מחירי הדיור יירדו ב־5% עד 10%.

"תנועת מלקחיים שפועלת לרעת היזמים"

ובכל זאת, היזמים בטוחים שהשנים הבאות יהיו טובות יותר: "אני לא חושב ששנת 2024 תהיה חזקה כמו 2022. נהיה בקצבים של 2023, אולי קצת יותר, תלוי בהתפתחות המלחמה. אם היא תסתיים מהר יהיה 'בוסט' של אנשים שתכננו לקנות", אומר בן־חיים מרוטשטיין. גם בראל מאזורים סבור כך, ואומר שהביקושים קיימים והם נעצרו רק בגלל סיבות חיצוניות.

אנליסטים בשוק סבורים אחרת: "היזמים רוצים לשדר אופטימיות אבל השוק בשפל היסטורי", טוענים יבגני סילישטיאן, מנהל תחום יזמות נדל"ן, קבלנות והנדסה בחברת הדירוג S&P מעלות, וגיל אברהמי, מנהל פעילות דירוג תאגידים בחברה. "ירידה של 40%־60% בעסקאות זה נתון דרמטי שמחזיר אותנו לרמות של 2017־2018, וכך גם מלאי הדירות הלא מכור שנמצא בשיא של 20 שנה. זו תנועת מלקחיים חזקה מאוד שפועלת לרעת היזמים. הם אולי מקווים עדיין שהריבית תרד לאפס, אבל זה לא סביר, בטח לא בטווח הנראה לעין".

הקבלנים מצידם טוענים שמספר הדירות הלא מכורות (64 אלף לטענת הלמ"ס) הוא נתון בעייתי שכן הוא מביא בחשבון לא רק את מספר הדירות שנבנו וממתינות על המדף, אלא גם דירות שרק בשלבי תכנון ובנייה (לדבריהם "היינו צריכים לראות ערים או שכונות רפאים של דירות שמחכות להימכר").

"מחירי הדיור ימשיכו לרדת בטווח הקצר־בינוני"

כך או כך, סילישטיאן ואברהמי מ־S&P מעריכים כי "מחירי הדיור ימשיכו לרדת בטווח הקצר־בינוני בשיעור חד ספרתי, וקצב מכירת הדירות יישאר איטי ב־2024". בטווח הארוך יותר הם מעריכים שמחירי הדיור יחזרו לעלות: "בהינתן הביקוש בישראל, הגידול הדמוגרפי וגם ההאטה המשמעותית בהתחלות הבנייה, שכבר נמשכת 6 רבעונים רצופים, אלו ישפיעו על ההיצע ב־2025 ו־2026. קצב העסקאות יחזור ויואץ לקראת שנת 2025, אז תיבלם הירידה הזוחלת במחירי הדיור".

מצוקה, אבל לא פשיטות רגל של קבלנים

בינתיים מצבם של חלק מיזמי הבנייה הופך לקשה יותר עד כדי איום בקריסה, כפי שהתרחשה לאחרונה בחברת חנן מור, שהתמנפה עוד ועוד לצורך רכישת קרקעות יקרות באזור המרכז ונקלעה לסחרור שהוביל אותה לביהמ"ש, בבקשה לעיכוב הליכים בגין חוב של כ־3 מיליארד שקל. אנליסטים מניחים שיש עוד קבלנים במצוקה, אך לא צופים פשיטות רגל של חברות בסדר הגודל הזה בזמן הקרוב.

לדברי S&P מעלות, "מעבר למחסור בעובדים, ייתכן שייווצר מחסור בחומרי גלם ועיכובים בשרשראות האספקה, בגלל המלחמה. קבלנים לא מחזיקים מלאי גדול של חומרי גלם, והמחסור עלול ליצור דחייה בלוחות זמנים ועיכובים במסירת דירות. חנן מור הוא דוגמה ללחץ מסוים על הקבלנים, ובוודאי במימון מול הבנקים, שלא היה בעבר. בהחלט ייתכן שיש עוד מקרים כאלה; יזמים קטנים יותר נמצאים בקשיים גדולים כי מקורות המימון שלהם פחות מגוונים ויש להם פחות נגישות למימון. החברות הגדולות יציבות ונגישות לאפשרויות מימון מגוונות".

חנן מור, מנכ''ל חברת חנן מור / צילום: איל יצהר

ובכל זאת, חלק מהאנליסטים לא ממליצים לרכוש כעת מניות נדל"ן יזמי. לדברי אנליסטית בכירה, "הופתענו מאוד שמוסדיים רכשו לאחרונה מניות של חברות נדל"ן יזמי, למשל כלל ביטוח (שרכשה חבילות גדולות של מניות אאורה, שיכון ובינוי נדל"ן, אפריקה מגורים, אקרו, ישראל קנדה ועוד, נ"א). אחת משתיים: או שהם ראו מחירים זולים מאוד של חברות הנדל"ן ומאמינים שזו השקעה במחיר טוב וירשמו רווחי הון כשהשוק יתאושש; או שהסיבה היא צמיחת האוכלוסייה בישראל כשמנגד למדינה אין לאן להתרחב, ולכן משאב הקרקע הולך ונגמר".

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; למה טסלה מזנקת ב-7.5% במסחר המוקדם?

המסחר באסיה ננעל בעליות ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.765 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם