גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה באמת רצתה דרום אפריקה

מפלגת השלטון בדרום אפריקה ANC חותרת זה שנים למחיקת ישראל. הסיבות הן פוליטיות ואידאולוגיות • משפטנים לא הספיקו. את שקר הג'נוסייד היה צריך להפריך היסטוריון

היועץ המשפטי למשרד החוץ הישראלי, עו''ד טל בקר, בבית הדין בהאג. הזדמנות שהוחמצה / צילום: Associated Press, Patrick Post
היועץ המשפטי למשרד החוץ הישראלי, עו''ד טל בקר, בבית הדין בהאג. הזדמנות שהוחמצה / צילום: Associated Press, Patrick Post

תביעת הג'נוסייד של דרום אפריקה לא נועדה רק להפסיק את המלחמה בעזה. היא נועדה להביא אל שיאו מהלך דרום־אפריקאי רב שנים לדה־לגיטימציה של ישראל. מפלגת השלטון, הקונגרס האפריקאי הלאומי (ANC), מאמינה זה כבר שישראל היא מדינת אפרטהייד, ובתור שכזאת אינה ראויה להתקיים.

תומכי טראמפ מאסו בסטאטוס קוו. הם מקבלים עזרה מבית ומחוץ
אייווה רומזת לנו ש-2024 עשויה בהחלט להיות השנה של דונלד טראמפ

מהלך ההתנתקות הפורמלי מישראל התחיל בדצמבר 2017, כאשר הנהלת ANC, שהיא מקור הסמכות העיקרי בדרום אפריקה, הורתה לממשלה לסגור את שגרירותה בתל אביב. השגרירות נסגרה במאי 2019. את מקומה תפסה מחלקה קונסולרית, "ללא מנדט לעניינים מדיניים, לענייני מסחר או לשיתוף פעולה בפיתוח". השגרירות הישראלית אמנם הורשתה להוסיף ולפעול עד מלחמת עזה, אבל היחסים עמדו מלכת.

"אנטישמיות ממארת בדרום אפריקה" (בלשונו של בן כספית באתר וואלה) אינה ההסבר למה שקרה. ההסבר הוא פוליטי ואידאולוגי. ANC, שהובילה את ההתנגדות למשטר המיעוט הלבן, פוקדת על ישראל את עוון קרבתה למשטר הזה. ישראל ציידה אותו, אימנה אותו, יעצה לו ועזרה לתוכנית הגרעינית שלו. זה קרה לפני 50 שנה, כאשר הטבעת התחילה להתהדק סביב צווארו של המשטר.

מדינת הלאום המוטרפת

אבל אין כאן רק עניין של נקמה. סלידת ANC מישראל טבועה בחותם רעיוני. היא מתנגדת מעיקרה לעצם התפיסה של מדינת לאום. משטר המיעוט הלבן לא היה מיוסד רק על זהות גזעית. בעלותו לשלטון ב־1948 הוא כונן מדינת לאום לאפריקנרים, צאצאי מהגרים הולנדים וצרפתים מן המאה ה־17. הלבנים האנגלים אמנם נהנו מזכויות היתר של הלבנים, אבל לא שותפו בשלטון.

האפרטהייד הביא את רעיון מדינת הלאום עד אבסורד, כאשר ניסה להקים מדינות לאום לעשרת השבטים השחורים הגדולים ביותר, ללא רצף טריטוריאלי, ללא שליטה על משאבים, בלי מוצא לים, בלי ערים גדולות. למדינות האלה ניתן הכינוי 'בנטוסטנים'. 'באנטו' הוא השם הקיבוצי של השחורים. כל תעודתם הייתה תעתוע דמוגרפי: אין צורך להעניק זכויות אזרח לשחורים במדינת הלאום האפריקנרית מפני שהם יקבלו אותן במדינות הלאום שלהם.

ANC שללה לחלוטין את הנוסחה הזאת. היא עמדה על דעתה כי דרום אפריקה שלעתיד לבוא תהיה מדינת כל אזרחיה, בלי קשר למוצאם השבטי, האתני או הגזעי. ב־1994, ברדת המסך על האפרטהייד, דרום אפריקה הפכה לאומת הקשת (Rainbow Nation).

מדינת הלאום היהודית אינה מתקבלת על דעת ANC לא מפני שהיא יהודית, אלא מפני שהיא מדינת לאום. בתבניות המחשבה של ANC אין מקום ליוצאים מן הכלל. כל מדינות הלאום נפסדות, בייחוד כאשר הן קשורות בתנועות התיישבות של מהגרים שהגיעו אליהן מעבר לים. בעיני הרבה מן הרדיקלים השחורים, האפריקנרים הוסיפו להיות "מתיישבים זרים" גם 300 שנה לאחר התיישבותם. תנועה שחורה רדיקלית אפילו יותר מ־ANC, הקונגרס הפאן־אפריקאי (PAC), טבעה את הסיסמה 'קליע לכל מתיישב'. כך ממש.

"לפחות היסטוריון אחד"

התבשיל האנטי־ציוני של ANC בעבע שנים ארוכות. מלחמת עזה רק חזרה ואישרה בעיניה את הדעה שהיא הביעה על ישראל עוד ב־2018, "מדינה סוררת" (rogue state, מדינה הפועלת מחוץ לחוק).

ההתנגשות בבית הדין בהאג הייתה כמובן משפטית, אבל אני חושב שטעות הייתה להסתפק במשפטנים להגנת ישראל. אני נזכר בהערתו של פרופ' מיכאל הרסגור ב־1978, כאשר מנחם בגין יצא לקמפ דיוויד לשאת ולתת עם אנואר א־סאדאת. הוא לקח איתו שני יועצים משפטיים: אחד היה משפטן צעיר מבטיח וחריף ששמו אהרן ברק והשני היה מאיר רוזן, היועץ המשפטי של משרד החוץ.

הרסגור נאנח בחיוך, ואמר, "יותר מדי משפטנים, היה עליו לקחת איתו לפחות היסטוריון אחד". חוכמתו הצרופה הייתה מועילה לעניינה הציבורי של ישראל בהאג. הכרזת שר המשפטים של ה־ANC, שמזימות הג'נוסייד של ישראל התחילו עוד ב־1948, הצריכה לא רק תשובה פולמוסית, לא רק תשובה משפטית, אלא תשובת היסטוריון.

הייתי מתחיל אותה בהקרנת סמלו של 'צבא ההצלה'. כוח בין־ערבי, בפיקודו של פאוזי אל־קאוקג'י, סורי שבילה את רוב מלחמת העולם השנייה בברלין הנאצית, והגיע אל דרגת קולונל בצבא היטלר. הסמל ההוא, בפשטות חסכונית, הראה מאכלת ארוכה ננעצת בתוך מגן דוד. אם זה היה סובטילי מדי, קאוקג'י מחה כל ספק: "אנחנו נהרוס, נהרוג ונרצח כל בריטי, אמריקאי ויהודי", הוא הבטיח.

צבאו, שהיה גדול פי שניים מכוח חמאס ב־7 באוקטובר, פלש לארץ ישראל בינואר 1948, עוד לפני קץ המנדט הבריטי. אין כל ספק מה הייתה מגמת פניו כשם שאין כל ספק מה הייתה מגמת פניו של חמאס. 'נכבה' נכנסה למילון, אבל רק מפני שמילה ערבית אחרת, אינקאד, לא נכנסה אליו.

אינקאד הייתה ה'הצלה' ב'צבא ההצלה' של קאוקג'י. הנכבה לא הייתה מתחוללת אלמלא האינקאד. אילו האינקאד' הייתה עולה יפה, הנכבה הייתה נחלת היהודים, לא נחלת הפלסטינים. קאוקג'י פלש לארץ חודש וחצי ופחות לאחר החלטת החלוקה של האו"ם, בדיוק שלושה חודשים לפני דיר יאסין. קו ישר מוביל מן האינקאד אל 'מבול אל־אקצא'. היסטוריון היה מיטיב להסביר את זה הרבה יותר ממשפטן. הזדמנות הוחמצה, אבל הבה נזמין את ה־ANC לסמינר על ג'נוסייד.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת  ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו