גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוהל הדיבידנד הכפוי של רשות המסים מעורר סערה בשוק: "יותר נזק מתועלת"

רשות המסים החזירה לשולחן מהלך שיצר בהלה בקרב חברות פרטיות בשוק עוד ב־2017: גבייה כפויה של רווחים כלואים ● מומחי מס רבים טוענים להתערבות בוטה בהחלטות עסקיות בתקופה של אי־ודאות, ומציעים תמריץ חיובי כאלטרנטיבה שתזרים כסף לקופת המדינה

אנימציה: טלי בוגדנובסקי
אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כוונת רשות המסים לחדש את נוהל "דיבידנד כפוי", במסגרתו יכול מנהל רשות המסים לחייב בעלי חברות "מעטים" (חברות עם עד 5 בעלי מניות) לחלק כדיבידנד 50% מהרווחים הצבורים אצלם ולשלם מס על כך, מעורר סערה בקרב בעלי השליטה בחברות פרטיות וכן בקרב מייצגיהם - מומחי המס שבאופן טבעי מתייצבים לצד לקוחותיהם.

מדרגות מס ההכנסה מתעדכנות: בדקו מה תהיה התוספת לנטו שלכם
רשות המסים מקימה מחלקה חדשה כדי לגבות מאות מיליוני שקלים. כך זה יעבוד

רבים מהם טוענים כי מדובר במהלך שיגרום יותר נזק מתועלת, במיוחד בתקופת מלחמה. "זה מהלך שיצור חיכוך מאוד קשה עם ציבור גדול של חברות מעטים", אומרת רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רו"ח לשעבר ושותפה מנהלת בשטרק את שטרק. "מאות עובדי רשות המסים יצטרכו להתעסק בדיונים האלה. להכניס עכשיו בתקופת מלחמה אלפי בעלי מניות לחיכוך מול רשות המסים זה בעייתי".

ברשות לא סבורים כך ומעריכים כי המהלך יכניס כ־2 מיליארד שקל למדינה. בימים אלה מצויה הרשות בעיצומו של תהליך להקמת יחידה מיוחדת שעיסוקה יתמקד אך ורק באיתור חברות המחזיקות רווחים כלואים ללא סיבה עסקית. מקרים מתאימים יועברו להכרעת מנהל הרשות ויחויבו במס.

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

עתירות לבג"ץ נדחו

כפי שפורסם בגלובס, כחלק מהצורך למלא את קופת המדינה מחייה רשות המסים חוק שנכנס לתוקף בינואר 2017, והעניק למנהל רשות המסים סמכות לכפות על בעלי "חברות מעטים", היושבות על הר מזומנים של עשרות ומאות מיליוני שקלים, לשלם מס גבוה על הרווחים האגורים שלהם - כאילו חילקו דיבידנד, חרף העובדה שלא חולקו כספים כלל.

לצורך בחינת המקרים, הוקמה ביולי 2017 "ועדה מייעצת" המאפשרת לחברה להשמיע את דברה בטרם תחויב במס. יישום החקיקה נדחה מעט על־מנת לאפשר לחברות לחלק את רווחיהם בשיעור מס מופחת, במסגרת מבצע "דיבידנד מוטב" (המכונה גם "מבצע שחרור רווחים כלואים"), שהכניס מיליארדים לקופת המדינה. אך בתום תקופת המבצע פנתה רשות המסים למספר חברות בבקשה לקבל הסבר מדוע הן יושבות על הר מזומנים ולא מחלקות את הכספים.

כבר בשלבי החקיקה המוקדמים עוררה החקיקה סערה בשוק והתנגדויות של בעלי חברות ומייצגים בתחום המס, שטענו כי מדובר בהתערבות בוטה בהחלטות עסקיות; אולם, לאחר דיונים בוועדת הכספים ומקצה שיפורים ושינויים, וגם שתי עתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החוק ונדחו - אושרה סמכות מנהל רשות המסים סופית.

בסמוך לאחר כניסתה לתוקף של החקיקה החלה רשות המסים ליישם אותה, ולייצר רשימות של חברות שעולה סימן שאלה בנוגע לנחיצות הרווחים שצברו. תשעה מקרים אף הגיעו אל הוועדה המייעצת שהוקמה. אחד מהתיקים הללו מתנהל היום בביהמ"ש המחוזי בערעור שהגישה החברה נגד חיובה בתשלום מס, שניים מהם מצויים בשלבי טיפול מתקדמים ו־6 נסגרו בהסכם.

מעבר לכך, לא הייתה אכיפה של הסמכות האמורה. הרשות הודיעה מראש (בין היתר בבג"ץ) שהשימוש בסמכות הזאת יעשה במשורה, אך באמצע הייתה גם הקורונה שהפכה את רשות המסים לגוף שמחלק כספים לעסקים במקום לגבות מהם (תוכנית הסיוע למשק), ונסיבות נוספות שהובילו לכך שהחקיקה לא יושמה.

לצמצם חיכוך

ההודעה על כוונת רשות המסים מעוררת שוב סערה דומה לזו שעוררה החקיקה בתחילת דרכה, אלא שכעת מצטרפות לכך גם טענות כי המהלך אינו מתאים בעת מלחמה וכן טענות על כך שרשות המסים לא תוכל להתמודד עם העומס שהמהלך ייצר.

"רשות המסים מתמודדת עם חוסר כוח־אדם מקצועי בצורה מהותית, שגורם לה כבר עכשיו להזניח חזיתות שונות של גבייה ואכיפה, בדיוק כמו שאמר מבקר המדינה בדוח שפרסם ממש עכשיו", אומרת שטרק.

"המלחמה בהון השחור והחשבוניות הפיקטיביות שהגיעו לממדי ענק צורכות היום תשומות של אנשים מקצועיים, הזירות הללו לא מטופלות כמו שצריך, ויש שם אובדן גבייה משמעותי. אז עכשיו להסיט את מעט כוח־האדם המקצועי שיש לדיוני שומה ממושכים, זה נזק עקיף מאוד גדול שיגרום לאובדן גבייה אחרת".

להערכת שטרק, "העלות פה גבוהה משמעותית על התועלת". היא סבורה כי יש אלטרנטיבות טובות יותר, שיעודדו הכנסת כספים למדינה מחברות, בהן הכרזה מבצע שחרור רווחים כלואים 3, שיעניק לחברות שיעורי מס נמוכים בחלוקת דיבידנד.

"אנחנו במלחמה שלא ידענו כמותה, ואנחנו עוד רחוקים מסופה ולכן ברגע שנבוא למהלך שדיבידנד מוטב עם הנחה מסויימת במס, שהיא לא חייבת להיות הנחה גדולה, אני מאמינה שבלי חיכוך נקבל 3־4 מיליארד שקל לקופת המדינה. ואגב, זה לא יהיה רק לחברות מעטים. זה יהיה רלוונטי גם לחברות ענק שיש שם הרבה מאוד כסף, חלק בארץ וחלק במקומות אחרים בעולם".

עו"ד מוטי בללתי, מומחה למסים ושותף בגולדפרב, גרוס זליגמן ושות', מוסיף כי לא בטוח שהמהלך שהרשות מעוניינת לבצע כעת אכן יוביל לכסף המיוחל. "מניסיוני בייצוג חברות שניסו לכפות עליהן חלוקת דיבידנד במהלך הקודם היו מספר סיבות שזה לא הצליח והצלחנו להדוף את דרישת רשות המסים: לחברות יש תוכניות עסקיות או תוכניות השקעה ארוכות טווח ולעיתים חולפות שנים ארוכות עד שהן מתממשות".

הוא מוסיף כי "פעמים רבות סכומי כסף נותרים בחברה בשל חשיפות משפטיות או כלכליות שנבחנות על פני תקופה ארוכה. למשל, חברה שצברה כספים בגין שירותי ניהול או ייעוץ עשויה להחליט שהכי טוב לחברה זה להותיר כספים משמעותיים בחברה לכל צרה שלא תגיע".

ההכרזה על דיבידנד כפוי מחייבת גם בחינת ניגודי עניינים של חברי הועדה שמונו מהשוק הפרטי, ואף לקיים לחברה הליך מעין שימוע שבמסגרתו נדרש לאפשר זכות טיעון מלאה בכתב ובעל פה לאותן חברות.

"האח הגדול"

עו"ד רני שורץ, מומחה למיסוי ושותף במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות', אף מזהיר מפני ההתערבות בשיקולים של החברות. "חברה שהיה לה יעודים עסקיים לכספים, בעצם כופים עליה חלוקה. לפעמים היעוד יותר רחוק, תוכניות משתנות, אבל כעת בעצם האח הגדול מבקש לנהל להם את ההון ואת התזרים. זה יכול להאיץ תוכניות של החברות לעשות שימוש בכספים, סביב זה יכולה להתפתח מחשבה ועולם שלם של תכנון מס לגיטימי, איך להימנע מהחלוקה הכפויה".

לדברי עו"ד ורו"ח מירי ביקל, שותפה וראש מחלקת המיסוי במשרד שבלת ושות', כבר עתה, כשמהלך עוד לא החל, הגיעו אליה מספר פניות בעקבות החשש מהפעלתו. "מדובר בהפעלת סמכות דרקונית. בפועל, הסעיף לא יחול על גופים רבים, ובסוף המדינה כנראה לא תצליח להשיג את הסכום שהיא הייתה רוצה. על בסיס ניסיון העבר, רשות המסים תעשה נכון אם תחליט לתת הנחות בדמות 'דיבידנד מוטב' שיוכלו לתמרץ חברות לבצע חלוקה של רווחיהן, מבלי לעצבן רבים, בתקופה בה המדינה קוראת להירתמות המגזר העסקי". מרשות המסים לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה, בעקבות מכסי טראמפ והירידות בוול סטריט

בורסת הונג קונג יורדת בכ-2% ● וול סטריט ננעלה אמש באדום עקב שילוב של מכסי טראמפ החדשים וזעזועי ה-AI ● מחירי המתכות היקרות קפצו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב רשמו ירידות ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 63 אלף דולר

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו?

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12 בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר ו-PTC ● אירועים ומינויים

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק, והקמה ובנייה של מפעלי מיחזור

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

פסק דין חדש של המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל"גורם יעיל"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב־0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

הבהרת טראמפ וההנחה בישראל: "הוא יממש את האיום כשיידרש"

נשיא ארה"ב: מעדיף עסקה, אך אם לא נגיע להסכם, זה יהיה יום רע מאוד עבור איראן ● בעקבות הערכת מצב עדכנית: ארה"ב מפנה מלבנון חלק מאנשיה ● בצל פריסת הכוחות האמריקאים: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● דיווחים שוטפים

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א לאחר החלטת הריבית; מדד הבנקים קפץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 איבד מערכו כ-0.8% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

האנליסטים מתיישרים עם השוק: מניית התוכנה שמחיר היעד שלה נחתך ב־70%

הירידות החדות במניות התוכנה בעקבות החשש מהשפעות ה־AI - מובילות לשורה של הפחתות מחירי יעד, בהן של חברות מישראל, שעדיין גבוהים ממחיר השוק ● בג'פריס מסמנים את המניות המועדפות בתחום, ואילו בבנק אוף אמריקה מזהירים: הירידה במכפילים רק התחילה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים