גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשטרה רוצה לערוך חיפוש בבית של גיל אגמון. אז למה היא מודיעה לו מראש?

החיפוש יתבצע בשבוע הבא במסגרת חקירה פלילית נגד חברת התשתיות ואיכות הסביבה ובכיריה, שבה חשוד גם אגמון, בעל השליטה ● מניית ורידיס הגיבה לדיווח בירידה חדה, הממשיכה את המגמה השלילית במניה מאז הונפקה בבורסה ומכבידה גם על החברה־האם דלק רכב

גיל אגמון, בעל השליטה בחברת ורידיס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: איל יצהר
גיל אגמון, בעל השליטה בחברת ורידיס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: איל יצהר

החקירה הפלילית נגד חברת התשתיות ואיכות הסביבה ורידיס, שבשליטת דלק רכב, ובכיריה נמשכת כבר קרוב לשנה מאז המעבר לחקירה הגלויה. השבוע דיווחה ורידיס כי גורמי החקירה (משטרת ישראל והמשטרה הירוקה) הודיעו לה כי "במהלך השבוע הבא צפוי להתבצע חיפוש" בבתיהם של גיל אגמון, יו"ר הדירקטוריון ובעל השליטה בדלק רכב, החשוד בפרשה, ושל בכיר נוסף בחברה. בתגובה לדיווח צנחה היום (ד') מניית ורידיס  בבורסה בכ-4%. שווי החברה עומד כעת על כ-2.7 מיליארד שקל.

החקירה בורידיס מתקדמת: צפוי חיפוש בביתו של גיל אגמון 
גיל אגמון רוצה לקנות מניות של עצמו ב-115 מיליון שקל. זו הסיבה 

חיפוש בביתו של חשוד נעשה באופן שגרתי במהלך חקירות, אך ההודעה המוקדמת על כך, טרם החיפוש, נחשבת לחריגה. לרוב המשטרה לא מעדכנת על חיפושים מראש כדי למנוע אפשרות לשיבוש החקירה והעלמת ראיות. עד כה בוצעו חיפושים במשרדי ורידיס בפברואר ובאפריל אשתקד.

הפרשה נחשפה בפברואר 2023, כאשר המשרד להגנת הסביבה והמשטרה פשטו על משרדי ורידיס וחברה־בת שלה ועל אתרי פסולת באזור המרכז והצפון. בכירים בחברה עוכבו אז לחקירה.

לפי החשד, ורידיס קיבלה תמיכות מהמשרד להגנת הסביבה עבור פעילות המיחזור, אך במקום לטפל בפסולת האורגנית שהועברה אליה ולשווק אותה כחומר דשן לחקלאות, החברה הטמינה את הפסולת האורגנית באדמה ללא אישור או תשלום היטל הטמנה כנדרש. למרות זאת, לפי החשד, ורידיס דיווחה כי החומר שווק לחקלאים.

בשלב הראשון עוכבו בכירים בחברה בחשד לעבירות כלכליות של מרמה, רישוי עסקים והלבנת הון ועבירה לפי חוק שמירת ניקיון. המשטרה תפסה במהלך החקירה כ-55 מיליון שקל, כוללים מענקים מהמדינה בסכום של 42 מיליון שקל.

בתחילת אפריל 2023 עוכב אגמון לחקירה יחד עם בכירים נוספים בחברה, ושוב נערך חיפוש במשרדים ובאתרי הפעילות שלה. אגמון נחקר בחשד לאחריותו כנושא המשרה הבכיר ביותר בחברה, בחשד לעבירות מרמה, עבירות חוק ניירות ערך, הלבנת הון ועבירות סביבתיות.

על־פי החשד, ורידיס חסכה את עלות ההטמנה, עלות שהיא עצמה גובה בתחילת תהליך קבלת האשפה מהרשויות המקומיות. המשטרה חושדת כי החברה רימתה את רשויות המדינה, שהיו בטוחות כי הקומפוסט (הדשן) נמכר לשימוש חקלאי או מוטמן באתר מורשה, וזיכו את החברה במענקים. החברה מצידה טוענת כי אופן השימוש בקומפוסט לא היה אסור בזמן הרלוונטי והיה בידיעת המשרד לאיכות הסביבה, מבלי שהחברה הועמדה על חומרת הדברים אי־פעם.

בית המשפט המחוזי בחיפה דן בחודש שעבר בערר שהגישו המשטרה והמשרד להגנת הסביבה על החלטה בעניין תפיסת כספים מאילן בן סימון (מנכ"ל ורידיס) ושריף תחאוך (מנהל אתר פסולת של חברה־בת).

השופט ארז בן פורת קבע כי קיים חשד סביר לביצוע עבירות על־ידי החברה ומנהליה הבכירים. נקבע כי לאור היקף הראיות וחומר החקירה, המלמד על מודעות מנהלי החברה למעשים - אין מקום להשבת הכספים, והם יישארו תפוסים במשטרה.

"עיון בסיכומי חומר החקירה שנאסף עד כה, לרבות חומרים שנאספו גם לאחר הדיון בערכאה קודמת, מעלה כי אכן קיים חשד סביר לביצוע עבירות מהסוג שנחקר על־ידי ורידיס ומנהליה", כתב השופט, "תוך מודעותם של האחרונים לכך שהפתרון שמצאה ורידיס לכמויות העצומות של הקומפוסט שיצאו ממפעלה - יישור שטח - הוא בלתי חוקי ואסור".

איחרה לדווח על פשיטה באתריה בדצמבר האחרון

ב-20 לדצמבר 2023 חלה הסתעפות בחקירה, ושוב נערכה פשיטה על משרדי ורידיס בהרצליה ועל אתרי טובלן וקומפוסט משואה שבבקעת הירדן, שאותם מפעילה החברה. ורידיס דיווחה לבורסה על כך ב-31 לדצמבר, וייתכן כי ההודעה לבורסה על חיפוש שטרם התרחש היא לקח מהתנהלותה בפשיטה בדצמבר וניסיון לנקוט יתר זהירות.

לאחר פרסום החקירה לפני שנה, הוגשו נגד ורידיס מספר בקשות לתביעות ייצוגיות, שחלקן נמחקו. לאחרונה הוגשה בקשה נוספת של בעל מניות הטוען לנזק בעקבות הסתרת הטמנת הפסולת.

מחברת ורידיס נמסר בתגובה: "לפני כשנה נפתחה חקירה נגד ורידיס. החברה כופרת מכל וכל בחשדות נגדה. יודגש כי החברה כבר העבירה לחוקרים את כל שהתבקש ממנה. לצערה של החברה, חומר החקירה חסוי מפניה, כך שהיא אינה יכולה להגיב לו בפירוט. החברה סמוכה ובטוחה כי במקרה שהחומר יהפוך גלוי - היא תוכל להפריך את החשדות על־ידי הסברים מפורטים, בהירים ומגובים במסמכים".

פעילות מיחזור הנייר מסבה הפסדים

בשנת 2018 רכשה חברת דלק רכב של אגמון את השליטה בורידיס מידי קרן ההשקעות אוקטרי, לפי שווי חברה של כ-1.4 מיליארד שקל. הרציונל של דלק רכב - המייבאת לישראל את דגמי מאזדה, פורד וב.מ.וו ונהנית מיתרות נזילות גדולות - היה לגוון את עסקיה עם תחומים הנתפסים כיציבים ותזרימיים של איכות הסביבה, התפלת מים, ייצור אנרגיה ותעשייה.

שלוש שנים לאחר מכן, ביוני 2021, הונפקה ורידיס בתל אביב לפי שווי שהיה גבוה כמעט פי 3 ממחיר הרכישה. אלא שמאז ההנפקה הסבה מניית ורידיס אכזבה מרה למשקיעים וצנחה בכ-50%.

ורידיס גם הפכה למשקולת לא פשוטה על מחיר המניה של החברה־האם, דלק רכב , שצללה ב-54% ממחיר השיא שלה בספטמבר 2022 (תקופה חלומית ליבואני הרכב בהשפעת שיבושי הייצור והאספקה של מגפת הקורונה), כשהיא משקפת לחברה של אגמון שווי נוכחי של 2.2 מיליארד שקל.

סיבה מרכזית לתשואה השלילית במניית ורידיס הייתה הרכישה היקרה של חברת מיחזור הנייר אינפיניה (לשעבר נייר חדרה) מידי קרן פימי. אינפיניה נרכשה בספטמבר 2022 תמורת 2.35 מיליארד שקל, בפרמיה של 17% ביחס למחיר השוק. המוכרת פימי רשמה במכירה רווח עצום, אך מבחינת ורידיס ואגמון התוצאות עד כה מאכזבות.

דוחות ורידיס לסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2023 לימדו כי הכנסותיה אומנם זינקו ב-137% לכ-1.9 מיליארד שקל, הודות לאיחוד אינפיניה, אך הרווח התפעולי נחתך ב-60% ל-51.7 מיליון שקל. בשורה התחתונה הציגה ורידיס הפסד של 40.7 מיליון שקל בשלושת הרבעונים, למול רווח של 103 מיליון שקל בתקופה המקבילה שנה קודם לכן.

ניתוח מגזרי הפעילות של ורידיס מעלה כי הפסדים ממגזרי הפעילות החדשים שהגיעו מאינפיניה שחקו בחדות את הרווחיות שלה. מגזר הקרטון רשם הפסד של 43 מיליון שקל בינואר-ספטמבר 2023, ומגזר הנייר הלבן רשם הפסד של 24 מיליון שקל.

הביצועים החלשים של ורידיס, שכאמור דרדרו גם את מניית דלק רכב, הובילו את גיל אגמון, יחד עם אחיו עו"ד צבי אגמון, להגיש בנובמבר האחרון הצעת רכש ל-5% ממניות החברה שבשליטתו, בעלות של 115 מיליון שקל - אולם ההצעה לא נענתה.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית