גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מייבאת ענבים רק ממדינה אחת. האם התביעה בהאג תשנה את זה?

מגבלות של משרד החקלאות מונעות יבוא מכל מדינה אחרת מלבד דרום אפריקה, וכל 118 הטונות של ענבים שיובאו מאז ה-7 באוקטובר מגיעים ממנה - זאת בניגוד להחלטה שעברה ב-2022 במטרה לפתוח את יבוא הפירות והירקות ממדינות נוספות ● יבואן פירות וירקות: "איך שהתחלפה הממשלה, ומרכז הליכוד חזר להשפעה - המהלך נגנז"

ענבים / צילום: נועם פרישמן
ענבים / צילום: נועם פרישמן

חקלאים ואזרחים מובילים חרם צרכני על ענבים המיובאים מדרום אפריקה, בשל תביעתה את ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג. אך בפועל, מגבלות של משרד החקלאות מונעות יבוא מכל מדינה אחרת, וכל 118 הטונות של ענבים שיובאו מאז ה-7 באוקטובר מגיעים מדרום אפריקה. זאת בניגוד להחלטה שעברה ב-2022 במטרה לפתוח את יבוא הפירות והירקות ממדינות נוספות. 

ציטוטי ח"כים, האשמות בהרג מכוון: דרום אפריקה הציגה את הטענות נגד ישראל
ישראל הציגה את טענותיה בדיון נגדה בבית הדין הבינלאומי בהאג 
מה באמת רצתה דרום אפריקה | פרשנות

"עכשיו ברשתות השיווק! הענבים שמוכרים בשקיות הם מדרום אפריקה. לעולם לא נשכח ולעולם לא נסלח לטרוריסטים ולכל דומיהם!" קוראת כרזה הנושאת את סמלה של התאחדות האיכרים בישראל. הם מבקשים להסב את תשומת-לב הצרכנים ללוגו Cape של יצרנית הענבים הגדולה מדרום אפריקה, ודורשים שהציבור לא יקנה. בעקבות תביעת ישראל על-ידי דרום אפריקה בהאג, יש מי שנענים לקריאה ומעדיפים לא לקנות ענבים מהמדינה האפריקאית.

אך בפועל, אין הרבה ברירות. שכן בזמן שבחורף יבול הענבים בישראל בשפל, משרד החקלאות מאפשר לייבא ענבים אך ורק ממדינה אחת בלבד: דרום אפריקה. כל 118 הטונות של ענבים שיובאו מאז ה-7 באוקטובר מגיעים ממנה, זאת על-פי הגבלות הגנת הצומח אותן היא מטילה על כל שאר מדינות העולם. על-פי ההחלטה במסגרת חוק ההסדרים ב-2022, משרד החקלאות צריך להרחיב את אפיקי היבוא לישראל על-ידי חתימה על הסכמי הגנת הצומח מול מדינות נוספות, ובכך לאפשר יבוא בטוח מהן ללא חשש ממזיקים. 

"נמצאים באותו מצב של שנות ה-50 וה-60" 

רועי שפלר, יבואן פירות וירקות, אומר כי "איך שהתחלפה הממשלה, ומרכז הליכוד חזר להשפעה, המהלך נגנז. גם הרפורמה ההיא בוצעה בצורה עקומה ומוגבלת מדי, ורצו לפתוח באופן הדרגתי ומוגבל יבוא ממדינות נוספות. אבל הפלא ופלא התחלפה הממשלה, והדבר יצא מסדר היום. אנחנו נמצאים באותו מצב של שנות ה-50 וה-60".

ענבים, למעט יוצאי דופן בולטים, הם פרי קיצי. שיא עונת הענבים מגיע בישראל ביולי עד ספטמבר, אז גם המחירים בשפל. אך ברגע שזה עובר, המחירים מאמירים משמעותית. אך בחצי הכדור הדרומי, ינואר הוא שיא הקיץ ועונה מצוינת לענבים. שם נמצאות גם שתי יצואניות הענבים הגדולות בעולם - פרו וצ'ילה, מהן אי-אפשר לייבא לישראל. גם בקיץ לא ניתן לייבא ממדינות אירופיות מתקדמות כמו הולנד ואיטליה. בענף הקמעונאות אומרים כי "לא ברור מה הסיבה להחלטה הזו, שכן יש עוד מקורות שאפשר לייבא מהם ענבים בעונות ההפוכות לנו (אם היה אישור), כמו ברזיל, צ'ילה ואורגוואי".

לדברי שפלר, "כדי לפתוח יבוא ממדינה חדשה, משרד החקלאות צריך לעשות תהליך ניהול סיכונים ביבוא: להתכתב עם הגנת הצומח בארץ המקור, להבין אילו מזיקים ואילו מחלות יש להם ואיך לטפל בהם, וככה זה הלוך ושוב בהתאם לקצב הפולמוס במשרד החקלאות אצלנו ומשרד החקלאות בצד השני, עד שמגיעים להסכמות.

:גם בצד השני לא ממהרים להגיע להסכמה עם מדינה קטנה יחסית ורגולציה נוקשה במיוחד כמו ישראל. אחרי זה צריך עוד אישורים של היצרנים והיצואנים, כדי להוסיף עוד בירוקרטיה. זה תהליך מאוד פרטני ויוצא דופן במורכבות שלו בעולם. זה יכול לקחת בין 3 שנים ל-30 שנה, תלוי כמה זה חשוב למשרד".

ואכן, מבקר המדינה פרסם כי לגבי אוכמניות, תיקים רבים שבידי משרד החקלאות נמשכים למעלה מ-5 שנים ולא מגיעים בפועל לצרכן. "ניסו להשוות את זה לתקנות האירופיות, שמותר אלא אם יש משהו חריג, אבל זה לא צלח", אומר שפלר. 

משרד החקלאות: עובדים על פתיחה ליבוא ממדינות נוספות

במשרד החקלאות מתעקשים שהם עובדים על פתיחה ליבוא ממדינות נוספות מלבד דרום אפריקה, ו"יש כמה מדינות בתהליך". אך נכון להיום, זו המדינה היחידה שמותר לייבא ממנה. גם אם יאשרו, אומר שפלר, זה עדיין משאיר את המכסים הגבוהים ואת דרישות הטיפול הנוקשות שמשרד החקלאות דורש - שמונעות יבוא.

שפלר מספר כי בעוד הרצון להחרים ענבים מדרום אפריקה הוא מובן, דווקא החקלאים הדרום-אפריקאים עצמם הם לעתים קרובות פרו-ישראלים: "החוואים הלבנים בדרום אפריקה דווקא תומכים בישראל, והם אלה שייפגעו במקרה של חרם. אבל יש אנשים עם אינטרסים שרוצים ליפול על הנושא של היבוא. בווסטרן קייפ אין רוב למפלגת ה-ANC השלטת, והרוב תומכים בישראל בצורה די נלהבת".

חוואי מדרום אפריקה מעיד כי "המעורבות של ממשלת דרום אפריקה בבית הדין הבינלאומי היא בדיחה, וזו לא ההשקפה של שאר דרום אפריקה. זה רק כי ישראל לא תמכה במפלגת ה-ANC לפני שהם השתלטו על המדינה כדי למלא את הכיסים של עצמם ולפגוע בכלכלה. זה יהיה קשה מאוד אם העסקים יושפעו מזה".

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "משרד החקלאות מפרסם בצורה שקופה את מקורות היבוא והיצוא של תוצרת חקלאית טרייה מישראל ואליה. המפה מתעדכנת באופן תדיר בהתאם לפתיחת יעדים נוספים ולהליך הערכת הסיכונים". 

עוד כתבות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה