גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגזירה תתרחב: מס על כל קילומטר, גם ברכבי ה"פלאג אין"

מס הנסועה החדש יחול בעתיד גם על רכבי הפלאג-אין, ובענף הרכב אומרים בתגובה כי מדובר בצעד "מפלה וחסר היגיון" ● בנוסף צפוייה התייקרות משמעותית במחירי רכבי הפלאג-אין החדשים, בשל עליית מס הקנייה עליהם ל-83% ● וגם: איך מתמודדים היבואנים עם סכנות הים האדום

עמדת טעינה לרכב חשמלי / צילום: יח''צ
עמדת טעינה לרכב חשמלי / צילום: יח''צ

מס הנסועה החדש, שאושר השבוע בממשלה במסגרת התקציב החדש, יחול החל מתחילת 2026 גם על רכבי פלאג-אין, ולא רק על כלי רכב חשמליים. כך מבהירים באוצר בתגובה לפניית גלובס.

ניתוח | הכנסות המסים על רכב חשמלי היו בשיא ב-2023. אבל לאוצר זה לא מספיק 
סין בחרה צד במלחמה - האם זה יגרום לישראלים לקנות פחות רכבים סיניים?
מותגי רכב חדשים מציפים את השוק הישראלי. איך יושפעו המחירים ב־2024?

המס, בגובה 15 אגורות לקילומטר, אמור היה להיגבות על פי התכנון המקורי רק על כלי רכב חשמליים לגמרי (BEV), וזאת על תקן של "חלף בלו". כלומר, הוא נועד "לפצות" את המדינה על אובדן ההכנסות מבלו על בנזין ודיזל כתוצאה מהמעבר לרכב חשמלי. עם זאת, מקורות באוצר טוענים כי "גם רכבי פלאג-אין מודרניים מסוגלים לנוע לטווח משמעותי של עשרות קילומטרים ואף יותר על חשמל בלבד, ולפיכך במקרים רבים, במיוחד בנסיעות עירוניות, הם מתפקדים ככלי רכב חשמליים לכל דבר, ותרומתם לגודש ממוסה רק באופן חלקי".

עם זאת, בענף הרכב טוענים כי מדובר בצעד "מפלה וחסר היגיון, מכיוון שרכבי פלאג-אין, שנמנים עם כלי הרכב "הירוקים" ביותר על הכבישים, עתידים להיענש כעת במיסוי הכבד ביותר מבין כל סוגי הרכב: גם מס קנייה מלא, שזהה לזה של רכבי בנזין לאחר ביטול הטבת מס הקנייה בינואר 2024; גם תשלום בלו על צריכת הבנזין שלהם; וגם מס נסועה שיוטל עליהם החל מינואר 2026".

מס הקנייה עולה ל־83%

בענף מעריכים כי כבר ברבעון השני השנה צפויה התייקרות משמעותית במחירי רכבי הפלאג-אין החדשים, בשל עליית מס הקנייה עליהם מ-56% ל-83%. במקביל צפויים יבואנים גדולים בפלח, דוגמת לובינסקי וטלקאר, לצמצם ואולי אף להפסיק את היבוא של דגמי פלאג-אין, שמחזיקים כיום בכ-80% מהמכירות בפלח. לפיכך, הגזירות החדשות שכלולות בתקציב עתידות לחסל את פלח דגמי הפלאג-אין העממי, ולאלץ לקוחות רבים, שרובם נמצאים בשימוש "צרכני קילומטרים כבדים" בציי רכב, "לסגת" לרכבי בנזין או לכלי רכב היברידיים רגילים, שרמת הזיהום שלהם גבוהה משמעותית.

הטבה נוספת "על הכוונת"

רכבי פלאג-אין צמודים נהנים עדיין מהטבה של הפחתת כ-1,000 שקלים בחודש משווי השימוש עליהם, אולם גם הטבה זו נמצאת כיום "על הכוונת" של האוצר, ונבחנת האפשרות להפחית אותה בהדרגה עד כדי ביטולה.

התוכנית להטיל מס נסועה על כלי רכב חשמליים היא חלק משורה שלמה של גזירות מס חדשות, שיוטלו על כלי רכב "ירוקים" בשנתיים הקרובות, אשר אושרו השבוע בתקציב. ביניהם אושרה העלאה מדורגת נוספת של מס הקנייה על כלי רכב חשמליים החל מינואר 2025. על פי הנוסח הסופי, המס יעלה מ-35% כיום ל-45% בינואר 2025, ל-52% בינואר 2026 ול-60% בינואר 2027. במקביל תפחת תקרת הטבת המס השקלית מכ-40 אלף שקל כיום ל-35 אלף שקל ב-2026 ול־25 אלף שקל ב־2027. מתווה זה צפוי להביא להתייקרות נוספת ומשמעותית של כל כלי הרכב החשמליים בשלוש השנים הקרובות.

נוסף על כך נקבע בתקציב כי ייבחן החל מתחילת 2026 מנגנון חדש ל"מיסוי הירוק", שבמסגרתו תיקבע תקרה ממוצעת של פליטות CO2 לכלל דגמי הרכב שמייבא כל יבואן, "כך שהמנגנון יעודד יבוא של כלי רכב חשמליים מופחתי פליטות גז חממה". כפי שנחשף בגלובס, הכוונה היא להטיל קנס על יבואנים שיחרגו מהערך הממוצע המקסימלי של הפליטות.

עוד כולל התקציב החלטה להקים צוות, שיניח את התשתית הרגולטורית והטכנולוגית לגביית "מס חשמל" באמצעות עמדות טעינה ביתיות "חכמות" שישדרו נתונים על היקף הטעינה, ויאפשרו לגבות מבעלי רכב חשמלי תעריפי טעינה גבוהים מאלה של עלות החשמל הביתית הרגילה. הצוות אמור להגיש המלצות בתוך ארבעה חודשים.

מתרחבים שיבושי האספקה בשל הלוחמה בים האדום והיבואנים מצמצמים הזמנות

מתרחבים השיבושים באספקת רכב לאירופה ולישראל בשל המלחמה מול החות'ים בים האדום וההטיה של ספינות להובלת רכב למסלול עוקף אפריקה. לאחר שטסלה הודיעה בשבוע שעבר כי תיאלץ להשבית בסוף החודש למספר ימים את המפעל שלה בגרמניה, בשל עיכובים בהגעת חלפים המיוצרים בסין עקב המשבר בים האדום, הצטרפו אליה השבוע עוד שני יצרנים.

סוזוקי הודיעה כי היא משביתה בין 15 ל-21 בינואר את ייצור הקרוס־אובר הפופולרי "S-CROSS" במפעלה בהונגריה, כתוצאה מעיכובים בהגעת המנועים, שמיוצרים ביפן ועוברים בדרך כלל בתעלת סואץ. גם וולבו הודיעה על השבתת מפעל הייצור בבלגיה למספר ימים, כתוצאה מעיכובים בהגעת תיבות הילוכים.

אונייה להובלת רכב של BYD / צילום: יח''צ

יונדאי הודיעה על עיכוב בייצור

נוסף על כך הודיעה קבוצת יונדאי הקוריאנית על צפי לעיכוב בייצור העתידי לרבעון השני של שורת דגמים, שמיוצרים בקוריאה ומגיעים לישראל דרך תעלת סואץ.

לפי מדיניות החברה, הזמנות רכב חדש מדילרים בחו"ל נכנסות לתוכנית הייצור רק כשיש אוניות ספציפיות, שמתואמות להובלה מייד עם תום הייצור. ההזמנות מבוצעות חודשים מראש, אולם בשל השיבושים בלוחות הזמנים של הספינות להובלת רכב, כתוצאה מהקפת כף התקווה הטובה, אין כרגע אפשרות להזמין אוניות כדי להוביל לישראל כלי רכב שייוצרו בחודשים הבאים.

גם מספר יצרנים סינים כבר הודיעו ליבואנים בישראל על צפי לעיכוב משלוחים שהיו אמורים להגיע בפברואר ואילך. לחלק גדול מהיבואנים יש עדיין בישראל מלאים משמעותיים של כלי רכב חשמליים, אולם ברכבי בנזין צפוי מחסור כבר במחצית השנייה השנה.

במקביל החלו מספר חברות להובלת רכב להטיל "היטל סיכון קיצוני" על מטענים שמשונעים מהמזרח לאירופה, הן בשל הגדרת האזור "אזור מלחמה" והן בשל העובדה שספינות להובלת רכב שמקיפות את אפריקה נמצאות בסיכון גבוה בשל חוסר היציבות שלהן בתנאי מזג אוויר סוערים. מתחילת המלחמה עלו עלויות הובלת כלי הרכב ממזרח אסיה לאירופה בקרוב ל-250%.

ב.מ.וו I 5 החשמלית נוחתת בישראל עם מחירים של 620 עד 850 אלף שקל

חברת דלק מוטורס, יבואנית ב.מ.וו, השיקה השבוע בישראל את הגרסה החשמלית של ב.מ.וו סדרה 5 החדשה. המכונית, I5, גדולה מסדרת 5 היוצאת, והיא נמתחת לאורך של 5.06 מטרים וניצבת על גלגלים באורך כ־3 מטרים. המכונית משווקת בשלב הראשון בשתי גרסאות: גרסת 40 עם הנעה אחורית ומנוע בודד בהספק 340 כ"ס, שמזנקת מאפס ל-100 ב-6 שניות ומצוידת בסוללה של 84 קילוואט-שעה עם טווח של עד 550 ק"מ.

ב.מ.וו I5 החדשה / צילום: יח''צ

הדגם השני, ה-M60, מצויד בשני מנועים בהספק משולב של 601 כ"ס עם זינוק מאפס ל-100 קמ"ש ב־3.8 שניות וטווח נסיעה של עד כ־497 ק"מ. דגם זה מצויד גם במתלים אקטיביים נשלטים אלקטרונית ובמערכת היגוי אחורית. שני הדגמים תומכים בטעינה בקצב של עד 205 קילוואט.

רמת האבזור התקנית גבוהה, וכוללת בין השאר מסך מרכזי של 14.9 אינץ', גג פנורמי, ריפודי עור ועוד. המחירים נעים בין כ-620 אלף לשקל לדגם ה-40 ועד כ-850 אלף שקל לדגם ה-M60.

אלבר, שלמה סיקס ואופרייט ליס זכו במכרז הליסינג של חברת החשמל

חברת החשמל פרסמה היום (ה') את תוצאות מכרז הליסינג שלה להצטיידות בכ-1,200 כלי רכב צמודים לעובדי החברה. במכרז זכו חברת אלבר, שהצטרפה לספקיות הקיימות של החברה, אופרייט ליס ושלמה סיקסט, שימשיכו לספק רכבי ליסינג לחברה.

העובדים יוכלו לבחור בין כ-30 דקמים ביניהם יונדאי קונה היברידית, טויוטה קורולה קרו, BYD אטו3ף איוניק 5, וטויטה ראב 4.

מהחברה נמסר כי "כחלק ממדיניות חברת החשמל לקידום תחבורה ירוקה הכוללת בין היתר צמצום בשימוש בדלקים ונסיעה באמצעות רכב חשמלי , כל רכבי הליסינג שיסופקו יהיו חשמליים , פלאג אין או היברידיים. החלפת צי הרכבים לרכבים ירוקים, היא חלק ממגמה הולכת וגוברת בחברה של עידוד ומעבר לתחבורה בת קיימא והפחתת זיהום האוויר".

חברת החשמל עברה בשנת 2017 לראשונה לרכבי ליסינג וזהו המכרז השלישי המתקיים בחברה.

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי