גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב מקדמת תוכנית לשחרור בני ערובה שמטרתה לשים קץ למלחמת עזה

השיחות נמצאות בשלב מוקדם ונותרו פערים גדולים בין ישראל לחמאס לגבי הפרטים

מנהרה בה הוחזקו החטופים / צילום: דובר צה''ל
מנהרה בה הוחזקו החטופים / צילום: דובר צה''ל

ארה"ב, מצרים וקטר דוחפות את ישראל וחמאס להצטרף לתהליך דיפלומטי מדורג שיתחיל בשחרור חטופים ובסופו של דבר יוביל לנסיגה של הכוחות הישראליים ולסיום המלחמה בעזה, כך אמרו דיפלומטים המעורבים בתיווך השיחות.

ארדואן מעלה הילוך: לראשונה טורקיה בצעדים כלכליים נגד ישראל
WSJ| חדשות רעות לישראל: זה מספר פעילי חמאס שחוסלו עד כה

אף אחד מהצדדים בסכסוך לא הסכים לתנאי ההצעה החדשה - הכוללת צעדים בניגוד לעמדות המוצהרות של ישראל וחמאס. טאהר אלנונו, יועץ התקשורת של חמאס, אמר כי אין התקדמות של ממש, וגורמים ישראליים לא הגיבו לבקשת תגובה.

אבל אנשים שתודרכו על השיחות אמרו שישראל וחמאס לפחות שוב מראות נכונות להשתתף בדיונים לאחר שבועות של שיחות תקועות מאז תום הפסקת האש האחרונה, ב-30 בנובמבר. המשא ומתן היה אמור להימשך בקהיר בימים הקרובים, אמרו המקורבים.

"הנכונות של שני הצדדים לדון בתוואי הייתה צעד חיובי. המתווכים פועלים כעת לגשר על הפער", אמר אחד האנשים שתודרכו על השיחות.

עסקת שבויים היא המפתח להפסקת הלחימה

ההצעה החדשה, הנתמכת על ידי וושינגטון, קהיר ודוחא, מייצגת גישה חדשה לנטרול הסכסוך - במטרה להפוך את שחרור בני הערובה הישראלים שנחטפו על ידי חמאס, לחלק מהסכם כולל שעלול להוביל לסיום המלחמה.

בנובמבר, הפסקת הלחימה נמשכה שבוע ולוותה בחילופין של 100 חטופים ישראלים בעזה ליותר מ-300 אסירים פלסטינים שבידי ישראל.

מנהלי המשא ומתן הישראלים המשיכו לדחוף להפסקת הלחימה למשך שבועיים כדי לאפשר חילופי חטופים ואסירים, והסתייגו מלדון בתוכניות על הפסקת אש קבועה, אמרו גורמים רשמיים במצרים.

חמאס, לעומת זאת, מבקש להשיג יתרון מירבי מהחטופים שהוא מחזיק, ורק מעוניין לסחור בהם תמורת אלפי אסירים פלסטינים והפסקת אש קבועה. מנהיג חמאס, יחיא סינוואר מאמין שהישראלים יתעדפו חטופים על פני שדה הקרב ושחמאס צריך להחזיק מעמד זמן רב ככל האפשר כדי להתיש את ישראל ולשמור אותה תחת לחץ בינלאומי, אמרו הגורמים. סינוואר מוכן לשחרר חטופים אבל רוצה הפסקת אש ארוכה יותר ותנאים טובים יותר מהפעם הקודמת, אמרו הגורמים הרשמיים.

חמאס לקח יותר מ-200 חטופים במתקפת פתע על ישראל ב-7 באוקטובר, בה נרצחו כ-1,200 בני אדם. חלק מהקורבנות עונו ונאנסו. גורמים רשמיים ישראלים אמרו שהמתקפה שינתה את החברה הישראלית באופן עמוק ונשבעו להשמיד את חמאס ולהרוג את מנהיגיו.

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

ארה"ב, מצרים וקטר רואות בעסקת שבויים נוספת את המפתח להפסקה ממושכת של הלחימה. גורמים מצריים אומרים כי בעוד שמנהיגים ישראלים נוקטים בפומבי בעמדה בלתי מתפשרת, יש חלוקות בתוך הקבינט הישראלי, וחלקם קוראים לתעדוף חטופים.

בראיון נדיר לטלוויזיה הישראלית אמר גדי אייזנקוט, אלוף לשעבר שכיום הינו חבר ללא זכות הצבעה בקבינט המלחמה: "צריך לומר בגבורה שאי אפשר להחזיר את בני הערובה בחיים בזמן הקרוב ללא הסכם".

מנהיגים ישראלים בכירים אחרים אינם מסכימים ואומרים כי רק המשך לחץ צבאי על חמאס יאלץ את הקבוצה להחזיר שבויים.

המתווה החדש: תוכנית של 90 ימים שתכלול עסקת חילופי שבויים 

ביום שלישי בקהיר, מנהלי המשא ומתן הישראלי הציעו הצעה נגדית נוספת על חטופים שלא כללה דרך לסיום המלחמה, אמרו גורמים רשמיים במצרים. לדבריהם, מנהל המשא ומתן הבכיר של מצרים, ראש המודיעין שלה, עבאס כאמל, האשים את הצוות הישראלי בכך שהוא לא רציני לגבי השיחות.

בינתיים, חמאס אמר לגורמים מצריים וקטרים כי עסקת בני הערובה הקודמת קצרת הטווח לא הייתה מספקת, כשפחות סיוע ממה שהובטח הגיע לעזה ורבים מהאסירים המשוחררים שלו נעצרו שוב מאוחר יותר.

גורם רשמי קטרי אמר כי מדינת המפרץ "ממשיכה לתקשר עם כל הצדדים במטרה לתווך לעבר סיום מיידי של שפיכות הדמים, להגן על חייהם של אזרחים חפים מפשע, להבטיח את שחרור בני הערובה ולהקל על משלוח ללא הפרעה של סיוע הומניטרי לעזה".

המתווכים הציעו תוכנית של 90 יום שתשהה תחילה את הלחימה למספר לא מוגדר של ימים כדי שחמאס ישחרר תחילה את כל בני הערובה האזרחיים הישראלים, בעוד שישראל תשחרר מאות אסירים פלסטינים, תסיג את הכוחות מהעיירות והערים בעזה, תאפשר חופש תנועה ברצועה ותפסיק את מעקב הרחפנים, כמו גם הכפלת כמות הסיוע הנכנסת  על פי התוכנית.

בשלב השני, חמאס ישחרר חיילות ישראליות וישיב גופות, בעוד שישראל תשחרר אסירים פלסטינים נוספים. שלב שלישי יכלול שחרור של חיילים ישראלים וגברים בגיל הלחימה שחמאס מחשיב כחיילים, לפי גורמים מצריים, בעוד שישראל תפרוס מחדש חלק מכוחותיה מחוץ לגבולות הנוכחיים של רצועת עזה.

ישראל אומרת שהיא השמידה יותר ממחצית מגדודי הלחימה של חמאס ו"ניקתה" במידה רבה את העיר הגדולה ברצועה, העיר עזה, וסביבתה ממחבלים. אבל כוחותיה נלחמים כעת בחאן יונס, עיר צפופה בדרום המובלעת, ומתכוננים לעימותים נוספים בעיירת הגבול רפיח, שבה חיפשו יותר מ-1.3 מיליון אזרחים מקלט.

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

עוד על השולחן: הקמת קרן בינלאומית לשיקום עזה, וערובות בטיחות למנהיגים פוליטיים של חמאס, אמרו גורמים מצריים.

לאחר מכן, התוכנית צופה שיחות להפסקת אש קבועה, נורמליזציה של היחסים בין ישראל למדינות ערביות כמו ערב הסעודית וחידוש תהליך יצירת מדינה פלסטינית, אמרו גורמים רשמיים במצרים.

מדינות המפרץ שללו את מימון השיקום של עזה - כפי שכינו זאת הישראלים - ללא דרך ברורה ובלתי הפיכה למדינה פלסטינית.

חוסר התקשורת בין הנייה וסינוואר פוגע בהתקדמות השיחות

מכשול מיוחד בשיחות, אמרו גורמים מצריים, היה השסעים הפנימיים של חמאס.

בצד אחד נמצא סינוואר, אדריכל הפיגועים של ה-7 באוקטובר, שכנראה מסתתר עמוק ברשת המנהרות התת-קרקעית של עזה עם לפחות חלק מבני הערובה. סינוואר אמר למתווכים כי חמאס בעצם ניצחו במלחמה, אמרו הגורמים הרשמיים, למרות האבדות הצבאיות הכבדות, ולאחר שלפחות 25 אלף פלסטינים נהרגו במתקפה של ישראל, בעיקר נשים וילדים - לפי נתוני משרד הבריאות הפלסטיני שאינם מבחינים בין אזרחים ומחבלים.

מנהיג ארגון הטרור הרצחני חמאס / צילום: Reuters, Majdi Fathi

המוות וההרס עוררו ביקורת על התנהלות ישראל במלחמה מצד ממשלות ערביות ואחרות ומפגינים במערב. ממשלת דרום אפריקה הגישה תביעה בגין רצח עם נגד ישראל לבית הדין הבינלאומי. ישראל הכחישה בתוקף את ההאשמה.

מהצד השני עומדת ההנהגה הפוליטית של חמאס מחוץ לעזה. גורמים רשמיים אלה, שבסיסם בדוחא, הובילו את השיחות עם קטר ומצרים, עושים מאמצים לשמור על החמאס רלוונטי לאחר סיום המלחמה, והצביעו על נכונות לגבי תהליך של פירוז בעזה - רעיון שסינואר מתנגד לו בתוקף, אמרו הגורמים המצרים.

ישראל מתנגדת לתפקיד של חמאס בכל ממשלה עתידית בעזה וגם הביעה התנגדות להצעות לפיהן הרשות הפלסטינית החילונית, השולטת בגדה המערבית, תנהל את הרצועה, כפי שארה"ב קיוותה.

סינוואר והמנהיג הפוליטי של חמאס בדוחא, איסמעיל הנייה, לא תקשרו ישירות כבר כמעט חודש, אמרו הגורמים. זה הפך את התקדמות העסקה למאתגרת, הם אמרו.

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20