גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניסוי הגדול חוזר: מס הרכישה בדרך להפחתה. מה יקרה למחירי הדיור?

על רקע הביקורת הרבה שהושמעה על הכוונה "לקבע" את מס הרכישה משנת 2025, בוחנים כעת באוצר הצעה להפחתתו עד לכניסת החוק לתוקף, כדי לתת זריקת מרץ לשוק ● אבל מקרים דומים בעבר מראים שהמהלך עשוי לגרור עליות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), שלומי יוסף
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), שלומי יוסף

האם מס הרכישה על המשקיעים בענף הנדל"ן דווקא יופחת בשנת 2024? ימים ספורים לאחר פרסום טיוטת תיקון חוק המקרקעין, ובה ההצעה "לקבע" את מס הרכישה על רמתו כיום, החל משנת 2025 ואילך, בוחנים כעת במשרד האוצר הצעה להורדה של מס הרכישה עד לסוף שנת 2024. כך נודע לגלובס.

62 בעלים החזיקו בקרקע אטרקטיבית בהרצליה: בכמה היא נמכרה? 
55 דירות חדשות בר"ג הושכרו למפוני העוטף; אז מדוע יש מרוויחים ומפסידים בסיפור? 

הרציונל של המהלך ברור: בתקופה שבה השוק סובל מקיפאון מתמשך, הן בשל העלאות הריבית התכופות בשנתיים האחרונות והן בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", הורדת מס הרכישה עשויה להזמין עוד משקיעי נדל"ן להיכנס לשוק, וליהנות לתקופה קצרה וממוקדת מהפחתת המס על הדירות שירכשו. היוזמה, כך נראה, הגיעה מכיוון יזמים וקבלנים, ונבחנת כעת בכובד ראש, שכן היא בעלת משמעויות רבות.

החלטת המציעים של האוצר בנוגע לענף הנדל"ן הייתה אמורה להיכלל בהצעת התקציב המעודכן ל-2024, שאושרה בשבוע שעבר. אלא שחלק זה הוצא בסופו של דבר מההצעה, וטרם אושר - ולפי גורמים בענף היה אמור לעלות לאישור הממשלה עם פתיחתו של השבוע הנוכחי.

ככל שהתקדמו השעות התברר כי פרק הנדל"ן שוב לא מובא לאישור, ושוב יידחה בכמה ימים.

מתברר שההצעה שאמורה הייתה לעלות לשולחן הממשלה לא הייתה מוכנה עדיין, לפחות בעיני כמה מהגורמים, או כפי שהגדירו זאת במשרד ראש הממשלה: "נראה שההצעה עדיין לא בשלה". על פי פרטים שנודעו לגלובס, אחת הסיבות המרכזיות לכך היא רצונו של שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', לבחון את פרק הנדל"ן בחינה נוספת, טרם האישור.

בין היתר מבקש סמוטריץ' לרכז מאמץ בהצעות מתחום המיסוי, שכידוע הביאו לרעש גדול ולביקורת רבה: הן הרצון לבטל את חישוב המס הליניארי במס שבח, ובעיקר כוונת האוצר לקבע את מס הרכישה על רוכשי דירה שנייה ויותר, משנת 2025 ואילך.

השר ביקש שהות של כמה ימים כדי לבחון שורה של רעיונות שהוצעו לו סביב הצעה זו, ולכן פרק הנדל"ן לא הובא עדיין לאישור. בין היתר נבחנת כאמור הצעה שהוצגה לאוצר הממליצה על הפחתה של מס הרכישה למשקיעים לאורך 2024 - עד לכניסתו לתוקף של החוק המקבע את המס הזה, בתחילת 2025.

"בסופו של דבר זה מתורגם לעליית מחירים"

לפי הצעת האוצר, קיבוע מס הרכישה על דירה שנייה ומעלה יותיר את מדרגות המס על 8% עד לסכום של 6,055,070 שקל (מדרגה זו התעדכנה כלפי מעלה עם תחילת שנת 2024), ועל 10% מעל לסכום זה. בכך מתכוונים באוצר, הלכה למעשה, למנוע את הורדת המס המתוכננת בסוף 2024.

נסביר את השתלשלות העניינים סביב גובה מס הרכישה למשקיעים לאורך השנים: בשנת 2015 הוביל שר האוצר דאז, משה כחלון, העלאה של מס הרכישה על דירה שנייה ויותר, ל-8%. העלאה זו נעשתה במסגרת הוראת שעה עד לסוף שנת 2020. ביולי 2020 הכריז שר האוצר ישראל כץ על הורדת מס הרכישה, עוד לפני סיומה של הוראת השעה, על רקע משבר הקורונה והחשש מקיפאון של השוק, כך שב"מדרגה" הראשונה, למשל, עמד המס על 5% בלבד. שר האוצר הבא, אביגדור ליברמן, החליט להעלות את שיעורי המס לשיעורם כיום, כהוראת שעה עד לסוף 2024, ולכן עם תחילת 2025 הם היו אמורים לחזור לשיעורם המופחת כפי שנקבע בהחלטת השר כץ. כעת, כשהוראת השעה הזו עומדת לפוג, שוקל האוצר לקבע את המס הגבוה כפי שהוא כיום.

 

הביקורת על המהלך לא איחרה להגיע, בעיקר מכיוונם של הקבלנים והיזמים, כצפוי - שכן מהלך שכזה צפוי להמשיך ולהרחיק מהשוק את המשקיעים, שמלאי הדירות שברשותם הולך ויורד כבר שנים.

בהתייחסות ששלחה התאחדות הקבלנים בוני הארץ להצעת האוצר נכתב: "אנו מתנגדים נחרצות לתיקון המוצע. העלאת שיעורי מס איננה מתורגמת לצמצום ביקושים ולירידת מחירים, אלא ההיפך: היא פוגעת בהתחלות הבנייה, פוגעת משמעותית בהיצע הדירות ולכן בסופו של דבר עליית שיעורי המס מתורגמת לעליית מחירי הדירות".

גורמים שונים מציינים כי הרעיון שהונח כעת על שולחנו של שר האוצר סמוטריץ', להפחתת מס הרכישה לאורך 2024, הגיע כנראה מכיוון היזמים והקבלנים עצמם, וברור מדוע: הפועל היוצא שלה הוא כניסת עוד משקיעים לשוק, החייאתו של הענף הרדום והגדלת היקפי המכירות, הנמוכים מאוד בחודשים האחרונים.

עם זאת, המהלך עשוי להביא תועלת רבה גם בעיני האוצר, שכן הוא יכול לסייע להעשרת קופת המדינה המרוקנת בכספי המסים שינבעו מאותן עסקאות נוספות.

גובה מס הרכישה השתנה לא פעם לאורך השנים, בהוראות שעה כאלו ואחרות, ובין היתר כאמור הופחת על ידי שר האוצר ישראל כץ בתקופת משבר הקורונה, במטרה לעודד משקיעים לרכוש דירות ולהעיר את השוק, שהיה גם אז רדום במיוחד.

אלא שיש הטוענים כי מהלך זה היה אחד מאלו ש"תדלקו" את עליות המחירים הגדולות שהגיעו לאחר מכן. מחירי הדירות לאחר היציאה מסגרי הקורונה זינקו בצורה אדירה, ב-11.3% בשנת 2021 וב-18.8% בשנת 2022. גם במקרה זה הפחתת מס הרכישה הייתה, בפועל, לתקופה קצרה, כשנה וקצת - מיולי 2020 ועד נובמבר 2021.

מן הצד השני אפשר להניח ששר האוצר סמוטריץ' מבין שמדובר במחיר סביר שעל השוק יהיה לשלם, ודאי בהינתן המציאות הקיימת: קופה ציבורית מדולדלת ותחומים שלמים - כדוגמת השכירות המוסדית ארוכת-הטווח - שנמצאים בקיפאון מוחלט. עוד יש להניח כי בסביבת ריבית גבוהה יחסית (בניגוד לסביבת הריבית בתקופתו של השר כץ), לא צפוי להגיע זרם אדיר של משקיעים לשוק, כך שישנו סיכוי שההשפעה על המחירים לא תהיה דרסטית.

מה עוד אמור להציע פרק הנדל"ן שטרם אושר?

לפרק הנדל"ן ממתינים גורמים רבים בענף, שכן זו תהיה הפעם הראשונה שבה הממשלה הנוכחית תציג תוכנית כוללת לענף. הוא אמור לכלול כמה נושאים מרכזיים, שכבר דוברו בעבר - ובהם העלאת מכסת העובדים הזרים בענף הבנייה, לנוכח המחסור החמור בעובדים בעקבות מלחמת "חרבות ברזל".

עוד הוא אמור לכלול מהלך שבעיני המממשלה נחשב הכרחי: סבסוד עלויות הוצאות הפיתוח במכרזים על קרקעות המדינה, באזורי עדיפות לאומית בעיקר. תוכנית שלמה כבר גובשה בעניין זה, במטרה "לייצר" מציאות שבה דירת ארבעה חדרים סטנדרטית בפריפריה תעלה עד 800 אלף שקל בלבד.

המתווה הזה כבר גובש מזמן, וכעת נמצא במקצה שיפורים אחרון - אשר אמור לאפשר לממשלה לשמור חלק מהתקציב (בסך 1.1 מיליארד שקל) לטובת סיוע גם למכרזים שאינם באזורי עדיפות לאומית, אך עשויים להיתקל בקושי, על סמך ניסיון העבר, כמו בערים באר שבע ואשקלון.

פרק הנדל"ן אמור לעלות לאישור בישיבת הממשלה או בפני קבינט הדיור בימים הקרובים - ולכל המאוחר, כך על פי גורמים המעורבים בתהליך, ביום ראשון הבא.

נושא נוסף שעומד על הפרק, ואמור להיות מאושר על ידי הממשלה בפורום כזה או אחר, הוא נושא האיחורים הרבים במסירת הדירות הצפויים בעקבות המלחמה, והשתתפותה של המדינה בפיצויים שאמורים לשלם על כך הקבלנים.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה