גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשורה אחת עם עיראק וקונגו, ארדואן מכניס את ישראל ל"רשימה שחורה". אלו המשמעויות

לראשונה, טורקיה הודיעה על הסרת ישראל מרשימת יעדי היצוא שלה ● מה גרם למדינה לנקוט במהלך דווקא עכשיו, אחרי שנים של יחסים מעורערים בין המדינות, מהן החלופות עבור ישראל, ואילו השלכות יהיו לכך? ● הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו

טאיפ ארדואן / צילום: Associated Press, Uzbekistan's President Press Office
טאיפ ארדואן / צילום: Associated Press, Uzbekistan's President Press Office

מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", נקטה טורקיה בצעדים מדיניים נגד ישראל, בין היתר כאשר תמכה בתביעה נגדה בבית הדין הבין־לאומי לצדק בהאג. אולם השבוע נראה כי המדינה העלתה הילוך כאשר פנתה למישור הכלכלי, והסירה את ישראל מרשימת מדינות יעדי היצוא שלה.

הבחירות המקומיות בטורקיה מאיימות על מנגנון השחיתות של ארדואן, שוב
טורקיה תפרוס מערכות רדאר בסמוך למים הכלכליים של ישראל
"תחנת מעבר למימון איראני": החברה הטורקית שמשרתת את החות'ים

הצעד האחרון של המדינה מגיע לאחר שישראל סיימה את שנת 2023 במקום ה־13 בטבלת יעדי היצוא של טורקיה, עם סחורות בשווי של כ־5.42 מיליארד דולר. ההחלטה התקבלה גם לאחר שנים של יחסים שידעו עליות ומורדות בין המדינות, אולם אלו עד כה לא הובילו לצעדים כלכליים מצד טורקיה. מהי הסיבה אם כן שהנשיא רג'פ טאייפ ארדואן עושה זאת כעת, ואיך תשפיע ההחלטה על שתי המדינות? גלובס עושה סדר.

מהי משמעות ההחלטה?

בהחלטתה כי תסיר את ישראל מרשימת מדינות היצוא שלה, טורקיה תפסיק למעשה לעודד את תושביה לסבסד מסחר ולתמוך בעסקים שפועלים מול ישראל. נוסף על כך, מדובר במסר לבעלי עסקים טורקיים, לפיו אם יסתבכו במסחר עם ישראל, המדינה לא תסייע להם.

עוד משמעות היא שמשרד המסחר הטורקי מפסיק לתמוך בכנסים משותפים עם ישראל. זהו צעד שמעקר את יכולותיו של נספח המסחר הטורקי בישראל לעודד קשרים בין המדינות.

 

האם התרחשו שינויים נוספים ברשימת המדינות?

כן. במקביל לצעד נגד ישראל הסירה טורקיה גם את עיראק, סודאן, מוזמביק וקונגו. השיקולים בהסרת עיראק, יעד היצוא השלישי בהיקפו של טורקיה, קשורים לפי הערכות לאי־הסכמות עם בגדד בנוגע לפעילות הצבאית הנרחבת נגד הכורדים בצפון עיראק. במקרה של סודאן, מדובר במהלך שמטרתו לפגוע בממשל בראשות עבד אל־פתאח אל־בורהאן, שנאבק בכוחות "התגובה המהירה" בראשות סגנו לשעבר, מוחמד חמדאן דגאלו. במקביל, טורקיה צירפה גם כמה מדינות לרשימת היצוא שלה, בהן אלג'יריה, ידידה קרובה אחרת של חמאס.

מה הוביל את ארדואן להחלטה הזאת?

ארדואן, שלפחות לפי החוקה הטורקית זו הקדנציה האחרונה שלו, חושב על מצבו הפוליטי ביום שאחרי המלחמה בעזה. אם בטרום מלחמת חרבות ברזל הוא ניסה לקדם את כוחו הפוליטי באמצעות שיתופי פעולה עם ישראל והפיכת טורקיה לגורם מוביל בהובלת גז טבעי, כעת הוא מבין שבסיס מצביעיו ותומכי האסלאם הפוליטי בכלל במדינתו יתפסו את מיטוט שלטון חמאס בעזה ככישלון של הנשיא עצמו. על כן מנסה ארדואן בכל דרך לגרום לישראל לעצור את הלחימה, או לפחות להיתפס כמי שעשה הכל על מנת להגיע לכך.

מה היקף הסחר בין ישראל לטורקיה?

כאמור, ב־2023 ייבאה ישראל מטורקיה סחורות בשווי של כ־5.42 מיליארד דולר. מדובר בירידה ביחס ל־2022, אז ייבאה ישראל סחורות מטורקיה בשווי של כ־7 מיליארד דולר ב־2022.

דוח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שפורסם השבוע הצביע על ירידה משמעותית שחלה גם ביצוא מישראל לטורקיה: מ־2.5 מיליארד דולר ב־2022 לכ־1.5 מיליארד ב־2023. בלמ"ס ציינו כי טורקיה נמנית על שבע המדינות שבהן חלה הירידה הניכרת ביותר ביצוא הישראלי, לצד מלזיה, אלבניה, טייוואן, צרפת, קנדה ובריטניה.

מה ישראל מייבאת מטורקיה?

יותר ממחצית מהיבוא הישראלי לטורקיה מורכב ממחצבים, מכונות ומתכות - אשר משמשים בעיקר את ענף הנדל"ן בישראל. מזון, שלעתים קרובות תופס תהודה רבה בעת העיסוק ביבוא מטורקיה, תופס כ־8% מסך היבוא.

 

מהן החלופות של ישראל, והאם הצעדים יחריפו?

"לכל דבר יש חלופות, הבעיה היא מחירים וזמינות", אומר לגלובס אלעד ברשאן, עמית מכס ומומחה לשילוח בינלאומי; מייסד־שותף ב־SlickChain - פלטפורמה דיגיטלית לשילוח רכבים בינלאומי. לדבריו, החלופות של ישראל הן מסחר עם המזרח הרחוק שיעלה בזמני שילוח ארוכים בהרבה או עם אירופה, שעלויות הסחורות מתוצרתה גבוהים משמעותית מאלו של אנקרה.

"בלי הקו מטורקיה המשלוח עלול להתארך למסלול של 60 יום מהמזרח הרחוק. אם עוברים לאירופה אז הבעיה היא המחירים היקרים", הוא מדגיש. בהערכתו לגבי אפשרות שארדואן יחריף את צעדיו, אומר ברשאן כי "ראשי התעשייה הטורקית לא יתנו לארדואן להתערב. יש מצב כלכלי נורא, ריבית גבוהה ברמה קיצונית. טורקיה זקוקה למטבע זר, ואני לא רואה צעד שמעבר להפסקת הסבסוד".

האם כלכלת טורקיה תיפגע בעקבות ההחלטה?

ככל הנראה, התשובה היא לא. ב־2023 טורקיה שברה את שיא היצוא שלה, שהסתכם בכ־255.8 מיליארד דולר - עלייה של כ־0.6% ביחס ל־2022. הגירעון המסחרי של טורקיה עודנו גבוה (כ־106 מיליארד דולר), אבל זו מציאות שאנקרה נטולת העצמאות האנרגטית התרגלה אליה לאורך שנים.

מהו היקף תנועת האוניות בין נמלי המדינות במלחמה?

למרות המדיניות האנטי־ישראלית של ארדואן, הנתונים הרשמיים של משרד התחבורה הטורקי מצביעים כי מאז 7 באוקטובר, שטו מטורקיה לישראל 701 ספינות - ממוצע של כשמונה ספינות ביום. מבין הספינות הללו, 480 היו בקו של טורקיה־ישראל, ואילו 221 האחרות עצרו בטורקיה בדרך לנמלי ישראל.

מי מחליפות את ישראל בתחום היצוא מטורקיה?

ב־2023 חל זינוק של כ־2.7 מיליארד דולר בהיקף היצוא הטורקי לאיחוד האמירויות, שהתמקמה במקום התשיעי בטבלת היעדים של אנקרה. סך היצוא הכולל הסתכם בכ־5.92 מיליארד דולר, שמהווים כ־3.4% מתוך כלל היצוא של טורקיה. הזינוק השני בגובהו התרחש ביצוא של המדינה לרוסיה. בשנה שעברה עלה היצוא מאנקרה לרוסיה ב־1.78 מיליארד דולר, לכ־9.42 מיליארד. המדינה השלישית שזינקה היא ערב הסעודית, שהיצוא אליה צמח ב־949 מיליון דולר לכ־2.27 מיליארד.

האם הכתובת הייתה על הקיר?

בהחלט מדובר בתהליך מתמשך, בין אם זה בא לידי ביטוי בפרשת מעצרו של שגיב יחזקאל, ובין אם בפעולות של משרד המסחר הטורקי. לפני כשלושה שבועות, לדוגמה, פרסם המשרד הודעה שבה נטען כי המסחר "לא נעשה עם יהודי ישראל. המסחר עם ישראל נעשה למען 2.2 מיליון אזרחים ישראלים ממוצא ערבי ועבור אלה שחיים תחת כיבוש ישראלי".

באילו תחומי יצוא יש תחרות בין ישראל לבין טורקיה?

בין המדינות קיימת תחרות ביצוא הביטחוני. היצוא הביטחוני של ישראל שבר שיא בשנת 2022, כשהיקף החוזים הסתכם בכ־12.5 מיליארד דולר. במסגרת זאת, אלביט זינקה למקום ה־21 בטבלת 100 החברות הביטחוניות הגדולות בעולם של Defense News, כשגם התעשייה האווירית (מקום 29) ורפאל (מקום 34) הצליחו להתקדם. בד בבד, טורקיה שברה את שיא היצוא הביטחוני שלה באותה השנה עם חוזים בסך כ־4.4 מיליארד דולר. לדירוג Defense News הצליחה טורקיה להכניס ארבע חברות.

תחרות נוספת היא על השליטה האזורית בתחום הסחורות. טורקיה תופסת את עצמה כ"האב" האזורי בכל התחומים, ועל כן זעמה בחודש ספטמבר האחרון, כשנשיא ארה"ב ג'ו ביידן הציג את הצעתו למסדרון לוגיסטי בין יוון לבין הודו - דרך ישראל, ירדן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות - באופן שמדלג על טורקיה.

הדבר הזה הוביל את אנקרה לקדם מחדש תוכנית שישבה על השולחן למסדרון תחבורתי בינה לבין עיראק, שיסתיים בשט אל־ערב - ומשם הסחורות יצאו למפרץ הפרסי ולאוקיאנוס ההודי. אולם, כיוון שבטורקיה הסירו כעת את עיראק מרשימת יעדי היצוא נראה כי התוכנית הזו לא תקודם בקרוב.

מה מצב התיירות הישראלית בטורקיה?

נתוני משרד התיירות הטורקי מצביעים על התרסקות מוחלטת של התיירות הישראלית במדינה. לאחר שבנובמבר 2022 נכנסו לטורקיה כ־68 אלף ישראלים, בנובמבר השנה נכנסו כ־1,800 ישראלים בלבד.

בין החודשים ינואר־נובמבר, מספר התיירים הישראלים הכולל בטורקיה עמד על כ־762 אלף ישראלים, כאשר בתקופה המקבילה ב־2022 עמד המספר על כ־780 אלף ישראלים.

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם