גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסקה של הראל שהסתבכה ושתי המתחרות שאורבות לה

רשות התחרות הודיעה כי היא מתנגדת לעסקת הרכישה של ישראכרט, כשבמוקד הדומיננטיות של הראל בשוק ביטוחי הבריאות ● בקבוצת הביטוח לא מרימים ידיים ונוטים לפנות לביהמ"ש ● המתחרות, מנורה מבטחים והפניקס, לא חולשות על שוק ספציפי שיכול להכריע נגדן, ועשויות לנצל זאת לרכישתה

בן המבורגר, מיכאל קלמן ורן עוז / צילום: נטי לוי, יח''צ, תמי בר שי
בן המבורגר, מיכאל קלמן ורן עוז / צילום: נטי לוי, יח''צ, תמי בר שי

ברשות התחרות מאמינים כי נסתם הגולל על עסקת הרכישה של חברת כרטיסי האשראי ישראכרט על ידי הראל. ביום ב' הודיעה הרשות שמובילה מיכל כהן לשתי החברות כי היא מתנגדת להשלמת העסקה. הסיבה המרכזית בה נקבו ברשות היא דומיננטיות של הראל בשני מוצרי ביטוח בריאות וחשש כי מידע שהיא מחזיקה בנושא יעבור לידי ישראכרט ולהפך. עם זאת, בהראל לא מרימים ידיים ונוטים לפנות לבית המשפט במטרה לבצע את הרכישה, תמורת סכום של 3.3 מיליארד שקל. החלטה תתקבל בחברת הביטוח בימים הקרובים.

החששות של הראל וישראכרט התממשו: רשות התחרות מתנגדת לעסקה
מחכים לרשות התחרות: הראל קיבלה את אישור המפקח על הביטוח לרכישת ישראכרט
בעקבות חשש רשות התחרות: הראל האריכה את המועד להשלמת רכישת ישראכרט
רשות התחרות: "חשש סביר שעסקת ישראכרט-הראל תפגע משמעותית בתחרות"
ניתוח | עסקת ישראכרט-הראל בדרך למשפט. מה הסיכוי שהיא תצא לפועל?

ההמלצה של רשות התחרות אינה סוף פסוק מבחינה רגולטורית, ומי שיכריע בנושא היא ועדת המיזוגים שצפויה להתכנס בימים הקרובים ולהחליט אם לקבל את המלצתה. על פניו, עצם ההמלצה של הרשות לא הפתיע לאחר שהודיעה בעבר שבכוונתה להתנגד לעסקה ואף ערכו שימוע לבכירי הראל וישראכרט, עם כי בשני הצדדים טוענים לאורך הדרך כי אנשי עסקים עמם שוחחו הופתעו מההתעקשות של רשות התחרות, בעיקר לאחר שזו עסקה רק לפני קצת יותר משנה את רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס על ידי כלל ביטוח.

הרוכשות החלופיות

שתי רוכשות פוטנציאליות, אם העסקה לא תצא לפועל, הן המתחרות של הראל בענף הביטוח - מנורה מבטחים והפניקס. השתיים שמחכות להתפתחויות בעניין, כבר מעורבות עמוק בתחום האשראי, שהפך למנוע הצמיחה של חברות כרטיסי האשראי, בעיקר כשההכנסות מפעילות הליבה של אותן חברות, הסליקה והנפקות הכרטיסים, במגמת קיטון.

מנורה מבטחים מחזיקה בשליטה בחברות ERN ואמפא קפיטל, ואילו הפניקס מחזיקה במלוא המניות של גמא. נזכיר שמנורה מבטחים התמודדה אשתקד מול הראל על רכישת השליטה בישראכרט, תוך שהיא מציעה לרכוש 30% מהמניות על פי שווי של 3.5 מיליארד שקל.

 

ברשות התחרות הסבירו כאמור את התנגדותם לעסקה בדומיננטיות של הראל בתחום ביטוחי הבריאות. החברה חולשת על 37% מהפרמיות בענף הבריאות וברשות חששו שמידע יעבור בין הצדדים. כך למשל, כיוון שישראכרט חשופה למידע על אורחות החיים של בעלי כרטיסי אשראי, היא יכולה לעקוב אחר פעולות כמו שמירה על אורח חיים בריא (מנוי לחדר כושר לדוגמה), רכישת כרטיסי טיסה (המצריכים ביטוח בריאות) ואף נטייה לצרוך משקאות אלכוהוליים (חשש לנזק בריאותי).

לעומת זאת כלל ביטוח, לה אושרה אשתקד רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס, מבוזרת יותר ולא מהווה גורם דומיננטי באף תחום ביטוח. הפניקס היא אמנם החברה הגדולה בענף הביטוח מבחינת שווי שוק והיקף נכסים, אך אין תחום בו היא שולטת באופן בלעדי כמו הראל בבריאות. ואילו מנורה מבטחים מחזיקה אמנם בקרן הפנסיה הגדולה בישראל, אך נראה כי המידע הרלוונטי שיכול לעשות דרכו אליה קטן יותר מאשר בביטוחי הבריאות. בנוסף, השוק הפנסיוני תחרותי יותר מאשר שוק ביטוחי הבריאות, בעיקר אם כוללים בו גם את עולם קופות הגמל.

עם זאת, יש גם מי שטוענים כי אם רשות התחרות תחליט להתנגד לעצם רכישת חברות כרטיסי אשראי על ידי הגופים המוסדיים, היא תצליח למצוא תחומים בהן קיימת דומיננטיות כזו גם אצל הגופים האחרים.

מה יקרה כעת?

מהצד של הראל, החברה צריכה להודיע עד סוף החודש לישראכרט אם היא מרימה ידיים ומוותרת או ניגשת לערעור לבית הדין. אם בהראל יתעקשו לעבור למישור המשפטי היא למעשה מבקשת ארכה של שנה, ומי שיצטרך לאשר ארכה זו היא אספת בעלי המניות של ישראכרט. בהראל מאמינים כי יש להם טיעונים חזקים לשכנע את בית המשפט להפוך את המלצת רשות התחרות, ודי אם נזכיר את ההחלטה לאפשר את מיזוג בנק אגוד לתוך מזרחי טפחות למרות התנגדות הממונה על התחרות דאז, מיכל הלפרין.

על פניו, צמרת ישראכרט אמורה להיות אדישה להחלטה ומי שצריך להחליט אם לגשת להליך המשפטי כדי לשנות את החלטת רשות התחרות הראל. בניגוד לחברת כרטיסי האשראי כאל, שבעלי השליטה בה, בנק דיסקונט, חייב למכור אותה בתוך כשנתיים, ישראכרט היא חברה ציבורית ללא גרעין שליטה ויכולה להישאר כזו ללא מגבלה או לחכות לגוף אחר שיבקש לרכוש אותה.

עם זאת, במקרה שהראל תלך להליך המשפטי, גם בכירי ישראכרט צפויים להשתתף בדיונים, ותשומת־הלב הניהולית של חברה עשויה להיפגע בשל כך.

המשקיעים מסויגים

לפי תנודות המניה, לפחות בצד של ישראכרט, השוק מאמין שהעסקה לא תצא לפועל או לכל הפחות תכלול התאמה במחיר. מניית ישראכרט צנחה נכון לשעה 14:30 (יום ג') בכ־9%, אחרי שכבר ירדה בשיעור דו־ספרתי בשעות הבוקר, מיד אחרי ששתי החברות דיווחו על החלטת רשות התחרות להתנגד לעסקה ולהמליץ כך לוועדה למיזוגים. שווי השוק של ישראכרט עומד על כ־2.5 מיליארד שקל, הנמוך בכ־800 מיליון שקל ממחיר העסקה.

בפעם הקודמת שנראה היה שרשות התחרות תפיל את העסקה, בחודש אוקטובר, מניית ישראכרט איבדה בתוך יומיים כ־20% משוויה והתאוששה מאז עד שכמעט מחקה את אותה ירידה. הדבר קרה אחרי שהראל הודיעה כי היא דבקה בסיכום עם ישראכרט, לרכוש את החברה בכ־3.3 מיליארד שקל. נכון לצהריי יום שלישי, הראל טרם פרסמה התייחסות דומה.

במקביל, המניה של הראל נסחרת ביום ג' ללא שינוי ניכר, לאחר שבשנה האחרונה הגיבה פחות להתפתחויות בעסקה, שפחות קריטית מבחינתה (מדובר בחברת ענק הנסחרת בשווי של 5.8 מיליארד שקל) ויותר לאירועים הקשורים לעולמות הביטוח.

הרשות בחרה בדרך הקלה

ההחלטה של רשות התחרות להתנגד לעסקת הראל־ישראכרט מגיעה לאחר ששני הרגולטורים המפקחים על שתי החברות כבר אישרו אותה. מדובר ברשות שוק ההון שמפקחת על תחום הביטוח, שאמנם הטילה מגבלות משמעותיות על העברת המידע ועל בעלי התפקידים בשתי החברות, ועל בנק ישראל שמפקח על חברות כרטיסי האשראי. גם הצוות הבין משרדי שהקים שר האוצר בצלאל סמוטריץ', המליץ לאחרונה להסיר את המגבלה שמנעה עד עתה מחברות ביטוח לרכוש באופן ישיר מהבנקים חברת כרטיסי אשראי, ולמעשה סללה את הדרך למכירת כאל מדיסקונט לאחת מחברות הביטוח.

נראה שברשות התחרות מעניקים משקל רב יותר לתחרות בענף הביטוח ומעדיפים שלא להיכנס לסוגיית התחרות אל מול הבנקים, למרות שמספר חברות הביטוח הפעילות בשוק הרבה יותר גדול והתחרות ברוב הענפים שלו משמעותית יותר ביחס לזו במערכת הבנקאית.

בספטמבר האחרון פורסם בגלובס כי אפילו בבנק ישראל רואים את חברות כרטיסי האשראי כגורם תחרותי לבנקים בתחום מתן האשראי. זאת לאחר שבמהלך ביקורו בדרום קוריאה, נפגש המפקח על הביטוח, דני חחיאשוילי, עם רגולטורים מקומיים על הבנקים ועל חברות כרטיסי אשראי (גופי פיקוח נפרדים בקוריאה הדרומית). בנוסף, מאז שנכנס לתפקיד, הוא מקדם חשיבה מקצועית בנושא בפיקוח עצמו וגם מול גורמים בשוק המקומי בישראל ומגדיר את חברות כרטיסי האשראי כאמצעי לקידום התחרות במערכת הבנקאית, תוך שהוא רואה בכך כאחת מהמטרות בקדנציה שלו.

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

חייל צה"ל נפצע קל במטח הרקטות הלילי לאזור מירון ● דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"