גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארגוני עובדים בארה"ב נמנעו שנים מדיון בפוליטיקה זרה. ואז פרצה המלחמה בעזה

מאז החלה המלחמה מול חמאס, איגודי עובדים רבים בארה"ב חלוקים סביב הדילמה אם לנקוט בעמדה לטובת אחד הצדדים ● המחלוקות מציפות מחדש שאלה ותיקה - האם הארגונים הללו, אשר מייצגים מיליוני אנשים שמחזיקים בדעות מגוונות, צריכים לעסוק בפוליטיקה?

חברי ארגון עובדי הרכב האמריקאי (UAW) בהפגנה פרו־פלסטינית בניו־יורק / צילום: Reuters, Lev Radi
חברי ארגון עובדי הרכב האמריקאי (UAW) בהפגנה פרו־פלסטינית בניו־יורק / צילום: Reuters, Lev Radi

לאורך ההיסטוריה הוקמו איגודי עובדים סביב מטרה משותפת - כזו שקשורה לזכויות, לתנאי העסקה או הטבות כלכליות. לעיתים המטרות כללו יעדים פוליטיים ומאבקים נגד אי־צדק - אך לרוב לא ברמה בינלאומית. אולם, מאז החלה המלחמה בעזה, גל של סולידריות עם פלסטינים שוטף ארגוני עובדים בארה"ב.

ארה"ב מאתגרת את ההשפעה הסינית באפריקה דרך מדינה לא צפויה 
יש בה מיליון תושבים בלבד, והיא הפכה לאחת המפסידות הגדולות מהחרם על ישראל 

פדרציית העבודה האמריקאית (AFL), שמייצגת 13 מיליון פועלים, עלתה לאחרונה לכותרות בארה"ב לאחר שפעילים הפצירו באיגודים שלהם לקרוא להפסקת אש מיידית בעזה. באיגוד העובדים של סטארבקס למשל, פרסמו ברשתות החברתיות קריאות לסולידריות עם הפלסטינים. גם באיגוד עובדי הרכב האמריקאי (UAW), הביעו עמדות דומות במהלך הפגנה שבה הניפו כרזות איגודיות ודגלי פלסטין. באיגוד עובדים של עורכי דין (ALAA, איגוד משנה של UAW בו חברים יותר מ־3,000 סנגורים ציבוריים ואנשי משפט), התבקשו חבריו להצביע בעד או נגד קריאה להפסקת אש בעזה. המשאל הסתיים ביתרון מוחץ למחנה שבעד הפסקת אש, בעוד כשליש מהעובדים התנגדו לכך בתוקף.

הפגנה של איגוד עובדים בארה''ב נגד יחס שלטון המנדט הבריטי ליהודים (1946) / צילום: ap

המתנגדים פעלו בכדי לבטל את ההחלטה, אך ללא הצלחה, ובכך מצאו את עצמם בארגון שלא מייצג את דעותיהם. "מדובר במלחמות שארגון עובדים יוצר בין חבריו - אלו שבעד ישראל ואלו שהם פרו־פלסטינים. מחלוקות, קל וחומר אידיאולוגיות, גורמות לפילוג הארגון", אומרת עו"ד דפנה שמואלביץ, ממשרד דפנה שמואלביץ ושו״ת, מומחית לדיני עבודה המייצגת מעסיקים. "כשמסר כזה מגיע מארגון עובדים ההשפעה היא רבה. העוצמה שיש לארגונים והיכולת לגייס אותם, לשלוח אותם לצעדות והפגנות, זאת מסגרת מאוד מאורגנת שקל לקדם בה אג'נדה".

איך החוק מתייחס למסרים קיצוניים?

לדבריה של שמואלביץ', יש מספר דינים משפטיים שחלים על ארגונים במצבים כאלה: "בהגדרה, ארגון שמציג מסר אנטישמי הוא מפלג, ולא חותר לשוויון. זה פוגע בשוויון במקום העבודה. מצבים אלו מעלים שאלות בנוגע לדמוקרטיה ארגונית, במקרה של סטארבקס לדוגמה, ארגון העובדים פעל בלי לשאול את העובדים האם זה מייצג אותם, אצל עורכי הדין לפחות העלו את זה להצבעה".

שמואלביץ' מציינת כי ארגון שפועל כך בארה"ב עלול להסתכן בשלילת רישיון. "בארה"ב צריך רישיון כדי להחזיק בארגון עובדים. כך גם באוסטרליה, בבריטניה וקנדה (בה, מאז פרצה המלחמה, מתקיימות הפגנות של איגודים ששוללים את זכות קיומה של ישראל). אני מעריכה שאם יש מעסיק שיחליט להיאבק בתופעה בבית המשפט, הוא יצליח לשלול את רישיון ארגון העובדים".

היסטוריה של תמיכה בישראל

לאורך השנים איגודי העובדים בארה"ב דווקא נודעו באהדתם כלפי ישראל. עוד לפני הקמת המדינה היו ניצנים לכך, עם הבעת תמיכה בהצהרת בלפור מצדה של פדרציית העבודה האמריקאית (AFL). לאורך שנות ה־20 וה־30 תרמו איגודי העובדים מיליוני דולרים להסתדרות הישראלית. לאחר הקמת מדינת ישראל, החלו איגודים אמריקאים להשקיע בתוכנית האג"ח של המדינה, חלקם גם תרמו כסף לבניית מוסדות בארץ.

מלבד התמיכה הכלכלית, באיגודים האמריקאים הקפידו גם לצדד בזכותה של ישראל לביטחון. בשנת 1980, נשיא פדרציית העבודה האמריקאית (AFL) ליין קירקלנד, הכריז על התנגדותו להקמת מדינה פלסטינית, בפני מאות עורכי דין ופקידי איגוד. במלחמת לבנון הראשונה הוציא האיגוד מודעה ב"ניו יורק טיימס" שבה הכריז על תמיכה בישראל. עם זאת, העמדה הציונית עוררה מתחים פנימיים ומחאות.

"ההשפעה של היהודים באיגודים הייתה מאוד חזקה עד לפני 30 שנה, ואז היא החלה להיחלש", מסביר פרופ' פיטר במברגר, מהפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב. הוא מבהיר, כי באותה תקופה פרץ משבר ביחסים בין יהודי ארה"ב לבין האפרו־אמריקאים, ולו יש השפעה ישירה על המצב כיום.

"איגודים בארה"ב הם לגמרי שונים מההסתדרות. כל איגוד מקצועי עומד בפני עצמו, והכוח מגיע מלמעלה למטה", מסביר פרופ' במברגר. "לכל איגוד יש ארגון מקומי, וכל ארגון כזה יכול לפעול באופן עצמאי". לדבריו, לשיוך הפוליטי־אזורי של האיגוד משמעות רבה: "בהיסטוריה של ארה"ב איגודים לקחו עמדות פוליטיות. לדוגמה, היו כאלה שהתנגדו למלחמה בווייטנאם. רוב איגודי העובדים בארה"ב תומכים במפלגה הדמוקרטית, ובהתאם היו הדעות שהם הפגינו. לא מעט מהמהלכים שביידן עושה מתכתבים עם האינטרסים שלהם".

הנשיא ג'ו ביידן באירוע של ארגון עובדי הרכב האמריקאי / צילום: ap, Lev Radin

עם זאת, פרופ' במברגר מסביר כי זו הפעם הראשונה שבה הם מפגינים עמדה בנוגע ליחסים בינלאומיים שאינם קשורים באופן ישיר לארה"ב. "איגודים לקחו עמדה בכל דבר שנוגע למשק בארה"ב, הם היו פעילים ברמה הלאומית, אבל מה שקורה עכשיו עם העמדה כלפי ישראל - זה חדש, לא שמענו שהביעו עמדה לגבי המלחמה באוקראינה למשל, ואם אנחנו משווים את המצב לעמדה של האיגודים על סיפור עיראק, שם הם לא לקחו עמדה".

ההבדל הדורי, וההתנגדות למדיניות הממשלה

במברגר סבור כי לא מדובר בהתנגדות לקיומה של ישראל, אלא למדיניות שלה. "הממשלה הנוכחית הולכת יותר עם הרפובליקאים ודוחה את הדור החדש של הדמוקרטים. מה שקרה בסטארבקס למשל נובע ממניעים של מנהיג שרואה עתיד פוליטי בתוך הארגון ולכן נוקט בעמדה שתסייע לו להתקדם. בנוסף, גם לדור הצעיר יש חלק בכך, גם אצל יהודים בארה"ב יש התנגדות למדיניות הישראלית, אני חושב שאיבדנו חלק נרחב של הדור החדש".

ד"ר אבי שניידר, דיקן הסטודנטים של המכללה למינהל וחוקר עולם העבודה, מסביר כי התערבותם של איגודי העובדים בסוגיות הפוליטיות המפלגות אך עתיק יותר. "לפני המהפכה התעשייתית אפשר היה לדעת מה המקצוע של אדם לפי שם המשפחה שלו. לכל אחד הייתה זהות לפי המקצוע והמקום ממנו הגיע, וכך גם שייכות ברמה החברתית העמוקה. המהפכה התעשייתית יצרה ארגוני ענק של עובדים ואז מאות אלפי אנשים נהרו לערים הגדולות. המהפכה יצרה מצב שתלשו לנו את מקורות הזהות שלנו, לפי קארל מארקס נוצר מעמד חדש של שכירים המכונה פרולטריון שהפך להיות מקור זהות חדש".

לדבריו, מעורבותם הפוליטית של הארגונים היא לא תופעה חדשה. "ארגוני העובדים חוזרים למלא את תפקידם שהוא מעבר לתפקיד של זכויות סוציאליות של עובדים, אלא מקור זהות. הלייבור באנגליה, מפלגות פועלים באירופה ובמדינות סקנדינביות, רובן המכריע מזוהים עם שמאל פוליטי ומדיני. אחת הטענות כלפי איגודי העובדים היא שהם מושפעים משיקולים פוליטיים ולא מקצועיים. בכל דבר ועניין פתאום מתחילות להתערבב הסוגיות עם השאלה מי מהמפלגה שלנו".

***גילוי מלא: משרד דפנה שמואלביץ ושו״ת מייצג את גלובס

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי