גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוסיה, סין ואיראן מנסות להרוס את הסדר הקיים. האם דווקא סין תציל אותנו?

כמו ב־1914 וב־1939, ריאקציה חשוכה ואידיאליזם מוטרף מצטרפים אל שאיפות התפשטות ותחושות קיפוח כדי לאיים על שלום העולם ● רוסיה, איראן וצפון קוריאה מובילות את המהלך. הן מחכות לסין - אבל לסין יש מה להפסיד, והיא אולי התקווה האחרונה לייצוב ● סדר עולמי נפיץ, פרויקט מיוחד 

''הקואליציה של הממורמרים'' / צילום: AP(Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin), , עיבוד: טלי בוגדנובסקי
''הקואליציה של הממורמרים'' / צילום: AP(Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin), , עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פעמיים במחצית הראשונה של המאה ה־20 יצאו מעצמות גדולות למלחמת עולם מפני שחשבו כי הסדר הגלובלי הקיים לא העניק להן את מקומן הראוי, אם זה בשליטה טריטוריאלית ואם זה ביתרונות סחר. פעמים אחרות הן יצאו למלחמות מקומיות, או אזוריות.

הן היו המעצמות ה״רוויזיוניסטיות״, זאת אומרת אלה שרצו רוויזיה, או שינוי של הסדר הקיים. הן חשבו שהן קופחו בחלוקת השפעה ומשאבים, שהן נפלו קורבן למזימות, שזכויותיהן הטבעיות וכבודן הלאומי נפגעו. הן ייצגו תערובת של ריאקציה חשוכה ושל אידיאליזם מוטרף. שנאה, קנאה, טינה ומרירות ליכדו אותן במערך צבאי ופוליטי.

האם אנחנו מתקרבים אל המשבצת של קיץ 1914, ערב מלחמת העולם הראשונה, או של קיץ 1939, ערב מלחמת העולם השנייה?

 

הניצחון הקוסמי מעורער

אין זו הפעם הראשונה שהשאלה הזו נשאלת ב־75 השנה האחרונות. היא נשאלה בברלין, ב־1948; בקוריאה, ב־1950; בקובה, ב־1962; בווייטנם, בין 1965 ל־1972; באפגניסטן ובשורה של ארצות באפריקה, במחצית השנייה של שנות ה־70.

התמוטטות ברית המועצות, לפני 30 שנה ויותר, עוררה את הרושם שהדמוקרטיה המערבית נחלה ניצחון קוסמי, ו״ההיסטוריה הסתיימה״, במובן זה שהמאבק בין תפיסות עולם יריבות הוכרע לטובת הדמוקרטיה המערבית.

קשה עכשיו להאמין מה גדולה היתה האופוריה בשנות ה־90, כאשר ״מעצמת העל היחידה״, ארה״ב, משלה בכיפה, והשאר נאלצו להסתפק בקריאות ביניים, אם בכלל. העולם החד־קוטבי לא האריך ימים. שגיאותיה של ארה״ב בעיראק ובאפגניסטן קיצרו את ימיו, לצד זינוקה הכלכלי והפוליטי של סין והתאוששותה הכלכלית היחסית של רוסיה.

המאמץ המערבי לבודד משטרים חתרניים לא עלה יפה. הוא דחף אותם זה אל זרועות זה, כפי שמראה הברית דה־פקטו בין רוסיה, איראן וצפון קוריאה, שאולי ראויה לכינוי ״הקואליציה של הממורמרים״.

מימין: נשיא איראן אברהים ראיסי עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג און. נדחפו זה לזרועות זה / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY ו

הן פיתחו כלי שיור, צבאיים וכלכליים. אבל הנזקים הבלתי נמנעים של בידודם והמרירות שהוא מניב הגבירו את נחישותם של המשטרים האלה לחתור תחת הסדר הקיים, גם במחיר של ערעור היציבות הגלובלית. היציבות הזו היא בעיניהם שם נרדף להשפלתם.

אולי כבר ב־2025

מאז שהתחוורה אי־הצלחתה של רוסיה להכניע את אוקראינה במכה אחת, שיתוף הפעולה הצבאי בין השלוש גובר והולך. לא היו אויבות פעילות יותר של הסדר הקיים מאז מלחמת העולם השנייה.

בשבועות האחרונים התרבו הערכות ביון מערביות על מזימה רוסית לפתוח בהתקפה צבאית נגד האגף המזרחי של ברית נאט״ו, אולי כבר בתחילת 2025. תרחיש של צבא גרמניה, שדלף לעיתונות, משרטט מפה ולוח זמנים. התרחיש הזה מביא בחשבון התמוטטות צבאית של אוקראינה בתחילת הקיץ, ריכוז כוחות מסיבי בקצה המערבי של רוסיה, במובלעת קלינינגרד, בין ליטא לפולין; מתקפת סייבר מסיבית על נאט״ו; ולבסוף התקפה צבאית על המדינות הבלטיות הקטנות. אמנת היסוד של נאט״ו מחייבת את בעלות בריתן של הבלטיות לחוש לעזרתן. מלחמה כללית באירופה תהיה אז אפשרות סבירה.

הנסיבות מזכירות במידה לא נעימה את תחילת מלחמת העולם השנייה. היא התלקחה על חוף הים הבלטי, בין גרמניה לפולין, התפשטה על פני אירופה, ולבסוף הגיעה לאפריקה ולאסיה. מעצמה אסיאנית שאפתנית ושופעת ביטחון עצמי אסרה לבסוף מלחמה על הדמוקרטיות המערביות, ומלחמת עולם השתוללה מדרום האוקיאנוס השקט עד צפון האוקיאנוס האטלנטי.

פוטנציאל התלקחות

השבוע קיבלנו תזכורת, במידה שהיתה נחוצה, על פוטנציאל ההתלקחות בצפון אסיה. צפון קוריאה ירתה טילי שיוט אל עבר הים הצהוב, בכיוון הכללי של דרום קוריאה. זו היתה הפעם השנייה בתוך שבוע שהצפוניים עשו ניסוי בליסטי. הוא בא רק ימים אחדים לאחר שהשושלת הקומוניסטית המשפחתית בפיונגיאנג הודיעה כי היא מוותרת על כל ניסיון לחזור ולאחד את שני חלקי קוריאה בדרכי שלום. מעכשיו ואילך דרום קוריאה היא ״האויבת העיקרית״.

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און / צילום: Shutterstock, Alexander Khitrov

שני מומחים אמריקאיים בעלי מוניטין לענייני קוריאה העריכו החודש (באתר הרשת 38north.org), כי שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און, כמו סבו 75 שנה לפניו, ״קיבל את ההחלטה האסטרטגית לצאת למלחמה״. מלחמה כזאת תעמיד על הכוונת את דרום קוריאה, את יפאן ואת גואם, האי האמריקאי באוקיאנוס השקט, בסיס הים והאוויר החשוב ביותר של ארה״ב בואכה יבשת אסיה. ההנחה היא שיש לצפון קוריאה היכולת הבליסטית להגיע עד גואם, 4,000 ק״מ משם.

כל זה קורה אגב התהדקות שיתוף הפעולה הצבאי בין צפון קוריאה לרוסיה. טילים צפון קוריאניים משמשים עכשיו את רוסיה בהתקפותיה על ערים אוקראיניות, לצד כטב״מים איראניים.

המפתח להצלחת הקואליציה הזו נמצא בידי חברה פוטנציאלית, הפוסחת בינתיים על שתי הסעיפים: סין. מסין נשקף לפי שעה הסיכוי העיקרי למניעת התלקחות. יש לה יחסים אסטרטגיים וכלכליים הדוקים עם רוסיה ועם איראן, והיא שותפת הסחר העיקרית של צפון קוריאה. אבל ארה״ב, אירופה, דרום קוריאה, יפאן וטייוואן הן שותפות הסחר החשובות ביותר של סין. היתרון שלה במאזן הסחר עם האיחוד האירופי ועם ארה״ב עומד על כמעט 700 מיליארד דולר בשנה.

ממילא, לסין יש כל כך הרבה מה להפסיד. בחודשים האחרונים היא חזרה והביעה עניין בייצוב היחסים הבין לאומיים. שר החוץ שלה הכריז בתחילת החודש, כי ״שיתוף פעולה בין ארה״ב לסין אינו יכול עוד להיחשב ל'אופציה אפשרית' בשביל שתי הארצות או אפילו בשביל העולם, אלא הוא כורח המציאות״.

חיילים בצבא סין / צילום: Reuters, CHINA DAILY

שורה של מחלוקות תלויות ועומדות בין שתי המעצמות הכלכליות המובילות של העולם, מעתיד טייוואן וגורל נתיבי השיט הקריטיים של ים סין הדרומי ועד דפוסי סחר וגניבת טכנולוגיה. סין חותרת בגלוי תחת אינטרסים מערביים על פני כל כדור הארץ. אבל בניגוד לרוסיה, לאיראן ובוודאי לצפון קוריאה, סין עדיין מורשית להיכנס אל שוקי המערב, והכניסה הזו היא תנאי ולא יעבור לשגשוגה.

תלות הדדית אינה ערובה לנצחון השכל הישר, ואינה סותרן (אנטידוט) מובטח להרפתקאות ולמלחמות. אבל אם יש סיכוי רציונלי לעצור את ההידרדרות אל עימות גלובלי, הסיכוי הזה נובע מיחסי המערב עם סין. המערב יודע, וסין יודעת.  

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף