גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישראל יושבת על חבית נפץ": הזוג שנפרד מחברת המידע העסקי עם תחזית אחרונה, פסימית במיוחד

תהילה ואייל ינאי, מנכ"לים משותפים ומייסדי חברת המידע העסקי BDI, נפרדים מהחברה שהקימו אחרי כ־35 שנה ● בראיון לגלובס הם מספרים כיצד חינכו את השוק לשתף פעולה, מה למדו בדרך, ולמה הם לא אופטימיים: "שנת 2024 אבודה לחלוטין"

תהילה ואייל ינאי / צילום: גיל כהן
תהילה ואייל ינאי / צילום: גיל כהן

בינואר 1990 נסעו תהילה ואייל ינאי להולנד במטרה להיפגש עם בכירי חברת המידע העסקי ההולנדית גריידון, עם תוכנית עסקית בכיס ומטרה אחת: להקים בישראל חברה מקומית שתתחרה בחברה היחידה ששלטה אז בשוק, דן אנד ברדסטריט.

בלעדי | צה"ל יהפוך למכונת מלחמה? ההסכם הסודי שמסעיר את מערכת הביטחון
"כזה זינוק ברמת הסיכון של עסקים בישראל לא זכור לי. ואני מנכ"לית כבר 34 שנים"

מנכ"ל גריידון הביט בזוג הצעיר ואמר: "זו אחלה תוכנית עסקית, אבל יש בעיה: מה שאתם אומרים מבחינת ההוצאות - יקרה. מבחינת ההכנסות - לא". למרות זאת, הוא החליט להיכנס כשותף, העניק להם הלוואה ראשונית, ו־BDI יצאה לדרך.

כמעט 35 שנים אחרי הפגישה ההיא, ושש שנים לאחר ש־COFACE הבינלאומית רכשה את הבעלות במלואה, בני הזוג ינאי החליטו להיפרד מהחברה שהקימו. בראיון לגלובס הם מספרים על חינוך השוק שהיו צריכים לבצע, מדוע מכרו את BDI ונשארו בה עוד 12 שנים, וגם מה התחזית שלהם לשנה הקרובה.

"הקדמנו בעשור"

"כשחושבים על זה, הקמנו ב־1990 סטארט־אפ", אומרת תהילה. "היינו בלי מימון חיצוני וגיוסי הון, ועשינו הכול. היינו כלכלנים, אספנו מידע מעיתונים, הלכנו פיזית למשרדי רשם החברות. המזכירה, שאיתנו מהיום הראשון ועד היום עובדת ב־BDI, הקלידה את הדוחות במכונת כתיבה.

"היינו זוג עם ילד בן שנה ובלי גב כספי, שמנו את כל הביצים בסל אחד, אז אפשר להסתכל על זה כהחלטה לא אחראית. אם אחד הילדים שלי היום היה שואל אם כדאי ללכת לצעד כזה, הייתי אומרת שזה מסוכן מדי. אבל אנחנו האמנו שנסתדר".

 

"לרגע לא עלתה האפשרות שזה לא יתרומם", מוסיף אייל. "כיוונו גבוה. הלקוחות הראשונים היו החברות הכי גדולות במשק כמו דיסקונט והפועלים, ואז תנובה ושטראוס. אסטרטגית, עשינו שני דברים אחרת: עד אותה נקודה, הפירוש של מידע עסקי היה דוח. אנחנו אמרנו שאת הדוח צריך לפרק למרכיבים. יש כאלה שרק רוצים לדעת אם קיימים אורות אדומים וחלקי מידע. זה היה המותג הראשון שלנו.

"הקונספט השני היה 'מסלקות מידע ענפיות', שיתוף אינפורמציה בין חברות. התחלנו בענף הבנייה, שכלל אז 12 יצרניות בטון וכ־6,000 קבלנים. הצלחנו להביא את היצרניות לפגישה אצלנו, ואמרנו להן שכל הקבלנים בארץ חייבים לקנות מאחת מהן. אם מישהו קונה מאחת, לא משלם ונחסם, הוא פשוט עובר לבאה, וכך הוא יכול לבנות חצי מדינה בלי לשלם.

"ביקשנו שידווחו לנו על כל צ'ק חוזר, שינוי בתנאי סחר או פיגור בתשלום, ואנחנו נבנה פלטפורמת דיווח תחת מגבלות, כך שלא יוכלו לדעת מי דיווח, אבל המידע יהיה".

התגובה הייתה כמובן הסתייגות. "התגובה שלהם הייתה 'אם הקבלן לא משלם לי, אני לא רוצה להזהיר את כולם אלא לגבות את החוב'", נזכרת תהילה. "לקח לנו זמן לחנך את השוק כולו, אבל הצלחנו לשכנע אותם שאתה תורם ונתרם".

"זה קונספט מנוגד לטבע האנושי", מוסיף אייל. "אבל אחרי שנה החובות האבודים ירדו דרמטית, כי הצליחו להימנע מהרבה נפילות. את הקונספט לקחנו לענפי המזון, הדלק, התיירות וכן הלאה, ובסוף היינו עם יותר מ־30 מסלקות ענפיות. היום כבר אין שוק שלא עושה את זה, אבל הקדמנו את העולם בעשור".

"פצצת זמן מתקתקת"

יותר משלושה עשורים של ניסיון הביאו אותם להבין כי המשק, בבסיסו, לא מאוזן. וכעת, חודשים לתוך המלחמה הקשה שידעה המדינה מאז הקמתה, הם מודאגים מעתיד המשק.

"המהירות שבה עסקים נופלים גבוהה יותר ממה שהיה לפני 20 שנה", קובע אייל נחרצות. "היום מיד מקבלים אור אדום, ספקים מקבלים דירוג סיכון חדש, וכל תהליך קבלת ההחלטות הוא סופר־מהיר. עסק שנקלע לסיטואציה כזו ייפול תוך ימים בודדים".

וזה מתקשר למצב היום.
"מ־2022 ועד ה־7 באוקטובר קרו שני דברים מרכזיים: הראשון הוא חוסר הוודאות במשק בגלל המהפכה המשטרית, והאווירה הכללית בעולם של עליות המחירים. הדבר השני הוא עליית הריביות, שהביאה לקשיי הישרדות גדולים יותר.

"למה נושא הריבית השפיע עלינו יותר בהשוואה לעולם? התשובה קשורה לימי האשראי הארוכים - כ־100 ימים בארץ לעומת 30-45 באירופה, מה שהופך את החברות הישראליות להרבה יותר מסוכנות ורגישות לתנודות, בעיקר בזמינות ומחיר האשראי. הגענו ל־7 באוקטובר במצב קטסטרופלי עם הלשון בחוץ, גם מבחינת החברות וגם מבחינת משקי הבית.

"מסוף 2022 התחילה נפילה מאסיבית של חברות, בעוד שבמשקי הבית הייתה עד לאחרונה יציבות. אבל זו תופעה מרמה. אנחנו יושבים על חבית חומר נפץ. ההחזר החודשי של המשכנתה עלה בכ־40% מסוף הקורונה. החזר ההלוואות ביותר מ־20%, והשכר הממוצע במשק רק בכ־15%. הנטל על הפרטיים עלה באופן ניכר, מה שיביא לגידול בחוסר היכולת להחזיר הלוואות, משכנתאות ומסגרות אשראי.

"נראה שתהליך ההתאוששות של המשק יימשך זמן רב. אנחנו בנקודה הכי גבוהה של מדד הסיכון במשק מאז שהתחלנו למדוד אותו, ב־1990. כרגע המשק יושב על פצצת זמן מתקתקת. אנחנו בפתחו של משבר חזק מאוד שהתחיל עוד לפני המלחמה.

"תנובה, שטראוס ושופרסל ישרדו, אבל המשק בנוי על עסקים קטנים. אנחנו רואים מצבים קורעי לב של אנשים שהשקיעו את חייהם בעסק, ואנחנו לא יכולים לעזור ולתת להם דירוג טוב, והם נופלים. כ־45 אלף חברות חדשות נפתחות כל שנה, וכ־40 אלף נופלות. בחודשים האחרונים נפלו 57 אלף".

קשה לתת תחזיות לשנתיים הקרובות כשלא ידוע מתי תסתיים המלחמה ומה יהיו השלכותיה. ברור שכאשר תיגמר המלחמה, תהיה התאוששות. אלא שהפעם, אומרים בני הזוג ינאי, היא תיקח זמן. "העלויות הגבוהות והגירעונות שהמדינה תצבור יובילו להתאוששות איטית. שנת 2024 אבודה לחלוטין".

"לפתח משהו חדש"

לאחר שחברת COFACE השתלטה על גריידון, BDI התחילו לספק לה מידע על חברות ישראליות, ובהמשך היא נכנסה כשותפה ב־BDI. לאחר כמה שנים, מנכ"ל COFACE גילה עניין ברכישה, ב־2005 בני הזוג ינאי נענו להצעה והחלו במכירת החברה במלואה במספר פעימות. "לקחנו החלטה מחושבת שבנינו נכס משמעותי, אבל לא חייבים להחזיק בו לעד", מספר אייל. "בדרך־כלל כשמוכרים שליטה, עוזבים אחרי שנתיים־שלוש. אנחנו נשארנו 12 שנה אחרי הרכישה המלאה".

אז למה עכשיו?
תהילה: "גילנו הוא לא סוד. אייל בן 67, אני בת 66. חברה, בטח בינלאומית, לא מעסיקה בני 80. אבל אנחנו מחזיקים מעצמנו חדי־מחשבה ומלאי מרץ, וזה הזמן לפתח משהו חדש. הכיוון שלנו הוא עולמות הפינטק, ניתוח מקצועי בהיבט של עולם אשראי הסיכונים הפיננסיים. מעבר לכך, להיות פעילים בהשקעות בתחומים שמעניינים אותנו, אבל לא רק כהשקעה פיננסית, אלא עם המעורבות ויכולת התרומה שלנו".

אייל: "לא יצאנו מ־BDI בריב, ואנחנו לא רוצים להתחרות בחברה. יצרנו מערכת של מוצרים שהפכו למותג שגור בפי כל, עד כדי כך שצצו לפחות 20 חברות שהייעוד שלהן הוא לשפר את ה־BDI".

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

העסקה של אלביט, המכרז של רפאל ומטוס "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות