גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צה"ל יהפוך למכונת מלחמה? משקיע העל וההסכם הסודי שמסעיר את מערכת הביטחון

פלנטיר האמריקאית, מובילה עולמית בתחום ה–AI, תמכור לישראל טכנולוגיה מבוססת מודיעין שמסייעת בשדה הקרב ● העסקה מעוררת שאלות, כמו הבחירה למסור חומרי מודיעין לחברה זרה במקום לישראלית, וכן העובדה שפלנטיר כבר נדחתה בעבר על ידי גופי ביטחון ישראליים

אלכס קארפ, מנכ״ל פלנטיר באוניברסיטת תל אביב / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב
אלכס קארפ, מנכ״ל פלנטיר באוניברסיטת תל אביב / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב

לפני כשבועיים נחת בישראל אלכס קארפ, מנכ"ל אחת מחברות הבינה המלאכותית הגדולות בעולם, פלנטיר - חברה שנישאה על גלי הטרנד הצומח של הביג-דאטה עוד שנים רבות לפני בואם לעולם של OpenAI ודומותיה.

שיחת המשקיעים כונתה "תאונת רכבת": טסלה לא עומדת בקצב של שבע המופלאות
חלוצת הפסיכדליה מסתערת על השוק עם שם חדש וגיוס של 100 מיליון דולר

קארפ, יהודי תושב עמק הסיליקון, הגיע לאירוע פומבי באוניברסיטת ת"א, ובאולם מלא בסטודנטים, עיתונאים, ועובדי הייטק, השמיע בעיקר רעיונות על יזמות וטכנולוגיה וגם הרעיף שבחים על ישראל.

פלנטיר (Palantir), החברה בניהולו, הפכה בשנים האחרונות לאחד הקבלנים המסקרנים ביותר של מערכת הביטחון הישראלית. עצם שיתוף הפעולה ביניהם איננו סודי: מיד לאחר ההופעה באוניברסיטה, נסע קארפ לקריה בתל אביב, שם חתם על הסכם משודרג עם משרד הביטחון ואף הצטלם עם דני גולד, ראש מפא"ת, שהתפרסם כמי שניהל את פיתוח מערכת כיפת ברזל.

הצילום לא הגיע לתקשורת הישראלית, אלא דווקא לידיה של סוכנות בלומברג, שלפיה ישראל עשויה לרכוש מידיה של פלנטיר מערכת מבוססת בינה מלאכותית בשם AIP, שמסייעת בקבלת החלטות מבוססת מודיעין ומסוגלת לנתח מטרות אויב ולהציע מהלכים קרביים. פלנטיר מצפה להכנסות של עשרות מיליוני דולרים מההסכם עם ישראל.

מה בעצם עושה פלנטיר במערכת הביטחון הישראלית? כל הצדדים בעסקה נמנעים מלפרט. עם זאת, החברה נתנה בקיץ שעבר לכתב המגזין טיים הצצה למשרדיה בלונדון, משם ממלאת החברה תפקיד משמעותי במלחמה באוקראינה. אחד המוצרים המסקרנים שהיא מציעה, על פי טיים, הוא "מטה-קונסטליישן" (MetaConstellation) - מערכת לניהול תצלומי אוויר מרשת עצומה של לוויינים. פלנטיר מאפשרת לאוקראינים לא רק לאסוף מודיעין רב דרך צילומי הלווין ולעקוב אחר מטרות מודיעיניות אלא גם להגיב אליהן במהירות, במה שמכונה סגירת מעגלים מהירה מאוד בין מודיעין ואש.

 

שיתוף במידע מסווג

מדוע, אם כך, אוקראינה רושמת הישגים מועטים בשדה הקרב מול רוסיה? בטיים מציינים, כי אוקראינה לא מאפשרת לפלנטיר גישה למודיעין המסווג ביותר שלה, לזרוע האוויר שלה וליחידות הטילים ארוכי-הטווח.

וזו בדיוק הדילמה של צבאות וארגוני אכיפת חוק כשהם עובדים עם חברה פרטית, קל וחומר חברה זרה: מה מידת הסיווג של המידע המודיעיני שאפשר לשתף עם חברה כמו פלנטיר, כמה מידע כזה ניתן לשתף והיכן המידע הזה יישמר. על פי ההערכה, מאפשרת פלנטיר באמצעות ענן המידע שלה שמירה ועיבוד נתונים באתרים מקומיים - פלנטיר משתפת פעולה עם הענן של מיקרוסופט שהשיק רק לאחרונה אזור שירות ענן על בסיס חוות שרתים ישראלית. אלא שגם אז, המידע שנוגע בסופו של דבר בקוד של חברה אמריקאית.

לפי ההערכה, גם אם פלנטיר מקבלת מידע מודיעיני, הרי שצבאות מערביים יודעים כיצד להוציא מידע מסווג מחוץ לארגון על ידי הפיכתו לאות בלתי מסווג. האותות מועברים לחברות הפרטיות, עוברים ניתוח, ורק כאשר נמצאות תובנות או אנמוליות, הן חוזרות בחזרה ליחידת המודיעין.

על פי ההערכה, פלנטיר עדיין מתקשה להיכנס בדלתות מערכת הביטחון הישראליות ובוודאי שאיננה בליבת מערך המבצעים הישראלי, כפי שהיא באוקראינה. מוערך כי היא שותפה להיבטים לוגיסטיים והיבטי כוח אדם במערכת הביטחון, ואיננה עובדת עם אמ"ן: לאחר בחינה של המערכת החליטו 8200 והשב"כ שלא לשכור את שירותיה.

על מנת לעבוד עם פלנטיר נדרשים גופי הביטחון להשלים עם מודל השירות הייחודי שלה: נוסף על תוכנה, פלנטיר מספקת לגופי הביטחון אנליסטים - מומחי בינה מלאכותית שמסייעים להפיק תובנות מהמערכת. העובדה שצבאות אינם יכולים לעבוד עם המערכת לבדם מייצרת מספר דילמות: ראשית, אותו ארגון ביטחון נדרש לשוחח על מידע מסווג לכאורה עם עובד של חברה לא ישראלית. שנית, הדבר מייצר עבור המערכת תלות באנליסטים.

"עדיף חברה ישראלית"

"אין בישראל חברות שלא מסוגלות לפתח מערכות שעושות את מה שעושה פלנטיר", טוען בכיר בשוק הביטחוני שסירב להזדהות. "מצער שמערכת הביטחון עושה שימוש בכספי הסיוע במה שאפשר היה להשקיע מזמן באחת מהחברות הביטחוניות האחרות בישראל. קל יותר לסמוך על חברה ישראלית ולהכניס אותה עמוק יותר למערכות הביטחון.

ד"ר לירן ענתבי, מנהלת תוכנית הטכנולוגיות המתקדמות במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, סבורה שיש למערכת הביטחון הישראלית הרבה ממה להרוויח בעבודה עם חברה כמו פלנטיר. "בקצב שבו בינה מלאכותית מתפתחת בעולם, לא בטוח שנוכל לספק את הכל בעצמנו - יש מרוץ חימוש עולמי בתחום, אבל לישראל אין אסטרטגיית בינה מלאכותית ולכן מעמדה בתחום נשחק.

"לכן יש חשיבות להכניס לשימוש מערכות כמו פלנטיר, ללמוד את יכולותיה ולו כדי שנוכל להבין מה יהיה נגיש בעוד זמן קצר גם לאויבינו".

אם ישראל הייתה לקוחה של פלנטיר ב-7 באוקטובר, האם היה האסון יכול להימנע? כאמור, בישראל ובאוקראינה קיים קושי רב לשתף את מלוא המידע המודיעיני הקיים עם חברה חיצונית אזרחית, פרו-מערבית ככל שתהיה. אבל גם אם הדבר היה מתקיים, הפתעה כמו זו של 7 באוקטובר לא הייתה נמנעת, וזאת מכיוון שפלנטיר ניזונה מהמידע הקיים, ולא ממידע שאיננו קיים במערכת.

לדברי שי מישל, שותף בקרן ההון סיכון מרלין (Merlin), שמקורה בתעשיית הביטחון האמריקאית, "בסוף, כפי שראינו ב-7 באוקטובר, הבעיה איננה נמצאת בבינה המלאכותית - ולא משנה כמה ממנה יהיה לנו, תמיד קבלת ההחלטות תצטרך להיעשות על ידי אדם", ממשיך מישל. "גם בלי פלנטיר יש לנו היום מערכות מצוינות - השאלה היא מה מידת היהירות וחוסר הרצינות שיש בדרג האנושי, ושם חשוב שיהיה מי שיידע לקבל החלטות בצורה רגישה יותר".

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת