גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיסה לבית חולים במהירות של עד 100 קמ"ש: פיילוט הרחפנים שמגיע לישראל

ביולי צפוי לצאת לדרך פיילוט של שראל וחברת גדפין לשינוע ציוד רפואי בכלי טיס בלתי מאויש, במסגרת הסכם של 5 מיליון דולר ● ברואנדה כבר מובילים כך את כל מנות הדם, ובעיר אחת בטקסס אפשר להזמין תרופות מרחפן עד הבית ● אילו אתגרים עדיין יש לשוק הזה?

רחפן לשינוע ציוד רפואי של גדפין / צילום: באדיבות החברה
רחפן לשינוע ציוד רפואי של גדפין / צילום: באדיבות החברה

"הזמנתי פלסטרים לפני כמה דקות, ועכשיו הם נמצאים ארבע שניות מפה", מספר לצופים יוטיובר המדע מרק רובר, מערוץ CrunchLabs. עד שהוא מסיים את המשפט, רחפן חרישי מנחית חבילה לידו. הרחפן הוא של חברת זיפליין, אבל משלוח פלסטרים למי שמתעצלים לצאת לבית המרקחת הוא לא המשימה העיקרית שלה. זה כשש שנים, זיפליין משנעת באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) ציוד רפואי ברואנדה. כל מנות הדם במדינה נמסרות כיום דרך האוויר.

השבוע בביומד | חלוצת הפסיכדליה מסתערת על השוק עם גיוס של 100 מיליון דולר
ממשק מוח־מחשב ומיפוי התא: הטכנולוגיות שכדאי לעקוב אחריהן
חזית המדע | חמש מדינות בלבד נכנסו למועדון היוקרתי הזה. יפן האחרונה ברשימה

עם קבלת ההזמנה בשדה התעופה הזעיר של החברה, מוטען הכטב"מ ומשוגר תוך 90 שניות. הוא נזרק לאוויר על ידי מעין רוגטקה שחוסכת אנרגיית המראה, ואז טס במהירות של עד 100 קמ"ש, מנווט את עצמו לבית החולים, מצניח את החבילה ומנווט את עצמו חזרה למפקדה. שם הוא נתפס בכבל גמיש שמאט את מהירותו, כדי לחסוך אנרגייה וזמן לנחיתה, והצוות מחליף לו סוללה ומשגר אותו לסיבוב נוסף.

זו הדרך היעילה ביותר והזולה למדי להעביר מנות דם לבתי חולים מרוחקים במדינה עם תשתית תחבורה משובשת ולעתים מסוכנת. עם הזמן החלו להעביר על תשתית זו ציוד רפואי מסוגים נוספים וגם מזון חיוני. השירות פועל 24 שעות, ביום ובלילה וכמעט בכל מזג אוויר, ועד היום העבירה החברה כחצי מיליון משלוחים.

הרחק משם, פיזית ומנטלית, בעיר קולג' סטיישן בטקסס, ארה"ב, השיקה באוקטובר האחרון ענקית הקמעונאות אמזון פיילוט לשירות שילוח תרופות באמצעות רחפנים. הצורך שונה לגמרי: שילוח עוד יותר מהיר, עוד יותר נוח, והרבה יותר אקולוגי לצרכני קצה שרגילים לוולט. גם זיפליין תתחרה באמזון על השוק האמריקאי, לצד חברת Wings מקבוצת אלפאבית של גוגל.

בישראל, צפוי לצאת לדרך ביולי הקרוב פיילוט שינוע תרופות וציוד רפואי של חברת גדפין ושראל, החברה האחראית על הרכש של בתי החולים הממשלתיים. במסגרת הפיילוט אמורים להגיע באמצעות כטב"מ, בתוך שלוש שנים, 60 משלוחים ביום ממפקדת שראל בנתניה לרוב בתי החולים הממשלתיים בארץ. ההסכם עם שראל יכניס לגדפין 5 מיליון דולר, ואם הפיילוט יצליח הפעילות עשויה להתרחב גם לבתי חולים לא ממשלתיים ולבנק הדם בשלב ראשון. באירופה, כבר יש לחברה פרויקטים דומים גדולים יותר.

 

מה קורה אם רחפן מתרסק

לשינוע תרופות באמצעות כטב"מים במדינה שאמנם קטנה אך פקוקה מאוד יש יתרונות ברורים, אבל הטכנולוגיה הזאת מציבה גם אתגרים.

סגן מנהל אגף הרוקחות במשרד הבריאות, אלי מרום, שיגר לפני חודשים ספורים מכתב ליצרני התכשירים הרפואיים ובו פירט את היתרונות של הרחפנים: הובלה מהירה למרפאות, בתי מרקחת ובתי מטופלים של חיסונים, אנטידוטים (נוגדי רעל), טיפולים עם חומרים רעילים, תרופות מבוססות קרינה שיכולות להיות גם רעילות וחיי המדף שלהן קצרים מאוד ותכשירים נוספים. מרום ביקש מהיצרנים לשתף את המשרד במידע על תנאי בקרת האיכות הדרושים כדי להעביר את התרופות בלי לפגוע ביעילותן או בטיחותן: טמפרטורה, לחות, מניעת טלטול וכדומה.

מבחינת משרד הבריאות, המכתב הזה הוא יריית פתיחה, אבל עוד לא נעשתה שם עבודה מקיפה בנושא. גורם בתחום בקרת האיכות לתרופות ומכשור רפואי אומר כי המשרד יצטרך לדון בשאלות משמעותיות. "מלבד השיקולים של תנאי ההובלה, מפעילי כטב"מים יצטרכו לבחון איך מוודאים את שלמות האריזה אם קורה משהו לא צפוי כמו התרסקות או פגיעה בבניין או בכבל. זה יכול להיות ממש מסוכן אם מדובר בתרופה רעילה".

עניין נוסף, הוא אומר, הוא הפרטיות. "איך מוודאים שהמוצר מגיע אל האדם הנכון? איך מתבצעת ההזדהות של האדם שמקבל את התרופה, ואיך מוודאים שהוא יודע להשתמש בה כראוי?". כל זה בנוסף לרגולציה הרגילה של כטב"מים, הקשורה לעולם התעופה.

אך לצד המוטרדים מהאתגרים, ישנה גם התלהבות. עו"ד יפעת צפריר, שותפה במחלקת משפט מסחרי ובעלת מומחיות בהייטק, ביומד והון סיכון באגמון עם טולצ'ינסקי, מצביעה על הפוטנציאל. "החולים היום יוצאים מבתי החולים לקליניקות חיצוניות ולאשפוז בית. שילוח ברחפן משמעותו שרופאים או אחים יכולים להזמין למטופל תרופות בתחילת ביקור הבית, ולקבל אותן ולהדריך לגבי השימוש בהן כשהוא עוד שם". המשרד ייצג כמה חברות כטב"מים בעיקר סביב הרגולציה הכבדה המאפיינת את התחום. היום הוא מייצג את חברת תבל.

בעתיד יובילו גם לב להשתלה

ישראל היא מעצמת סטארט־אפים בתחום הרחפנים והכטב"מים הבלתי מאוישים והטכנולוגיות המפעילות אותם, אבל בינתיים עדיין לא נעשה בהם שימוש נרחב למשלוחים. החברה המובילה כרגע בתחום שינוע התרופות היא גדפין בניהולו של איל רגב, שגייסה 7 מיליון דולר ב־2022.

בתקופת הקורונה, שירותי בריאות כללית עשו פיילוט שילוח תרופות לבית הלקוח באמצעות רחפנים, אך המיזם הזה בינתיים לא המריא. הפרויקט של גדפין ושראל, שנדחה מעט בגלל המלחמה, דומה לפרויקט רואנדה: כלי הטיס ינועו בכמה מסלולים קבועים וידועים מראש. "שני הקווים הראשונים, נהריה וחדרה, יעברו דרך הים, ונקבל את האישורים ל־11 קווים נוספים לאחר שנצבור שעות במסלול הזה", אומר רגב ומבטיח שבקרוב כולנו נתרגל לראות בשמי הים כלי טיס כאלה.

איל רגב, מנכ''ל גדפין / צילום: באדיבות חברת גדפין

הכטב"מ יישא תחילה עד 9 קילו וניתן יהיה לבצע בו עד 35 משלוחים ביום. "אנחנו יכולים לשמור על טמפרטורה של אפילו מינוס 80 מעלות", אומר רגב, מה שיאפשר בעתיד לשנע אפילו לב להשתלה. בטווח הקרוב, ישונעו מנות דם, איזוטופים שיש להם אורך חיים קצר, וגם מוצרים כמו קנאביס, שכדי להניע אותם בדרכים צריך נהג מורשה ולפעמים גם אבטחה.

לדברי סיגל גפני, בעלת חברת SG Communications לייעוץ ושיווק טכנולוגיות בתחומי ביטחון, אבטחה, תעופה וסייבר, "ישראל יכולה להיות אתר מו"פ מצוין לתחום הרחפנים, כי מדובר בשטח יחסית קטן. הרגולציה הישראלית בתחום הבריאות יודעת להגיב מהר, במיוחד כשהצורך ברור, בין היתר בעתות משבר כמו עכשיו".

"את המלחמה הזאת 'פספסנו'", מסכם רגב, "אבל אנחנו יודעים שבעת חירום הרגולציה זזה הצדה, ואפשר להתנסות באתגרים מעניינים. אני יכול באופן עקרוני להכניס חבילה למקום מסוים בעזה בתוך עשר דקות עם כלי מאוד שקט. אנחנו לא כלי מלחמה בשום אופן, אבל יכולים לתת שירות לוגיסטי לצבא".

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"