גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה הודו כבר לא רוצה נשק רוסי והפארסה שעלתה לטורקיה 40 מיליארד דולר

יוון תרכוש כ־40 מטוסי 35-F תמורת כ־8.6 מיליארד דולר מארה"ב, ובטורקיה לא יהיו מרוצים • הודו מנסה להפחית את התלות שלה ברוסיה ופונה למקורות חדשים לרכישת נשק ● השבבים המערביים שמסייעים לרוסיה בהנעת מכונת המלחמה באוקראינה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס הקרב F-35 / צילום: Reuters, Nicolas Economou
מטוס הקרב F-35 / צילום: Reuters, Nicolas Economou

התוצרת הביטחונית ממשיכה להיות מנוף לחץ משמעותי ביותר, כשארה"ב הצליחה באמצעות מטוסי 16־F לגרום לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן להסכים להצטרפות שבדיה לברית נאט"ו. מנגד, הודו מבליטה את התרחקותה מרוסיה, בעזרת הפחתה דרסטית של היבוא הביטחוני ממנה, וכמה שבבים של אינטל משרתים את הפלישה הרוסית לאוקראינה? על כל אלו בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית. 

טורקיה משיקה ארבע ספינות חדשות, ועסקת המשוריינים של משרד הביטחון
מומחים לתורת המשחקים מנתחים את האפשרויות לעסקת חטופים

נאט"ו, טורקיה והפיצוי ליוון

ממשל ביידן התחייב בפני נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן, כי במידה והוא יאשר את צירוף שבדיה לברית נאט"ו - ארה"ב תסכים למכור לו מטוסי 16-F. כך אכן קרה, אלא שספק אם נשיא טורקיה לקח בחשבון שארה"ב תרצה בתגובה לפצות את היריבה הגדולה של טורקיה, יוון.

כך, ארה"ב צפויה למכור ליוון כ־40 מטוסי 35-F תמורת כ־8.6 מיליארד דולר. אתונה הגישה את הבקשה לרכישת המטוסים כבר ביוני 2022, אך ממשל ביידן משיקוליו עיכב את הבקשה. אספקת המטוסים ליוון צפויה להתחיל במהלך 2028-2027.

זו לא פחות מזריית מלח על הפצעים של טורקיה, שהורחקה מתוכנית ה־35-F בעקבות התעקשותה לרכוש מערכות הגנה אווירית מדגם 400-S מרוסיה, והקשיים שלה לקנות מטוסים מתקדמים אחרים. למשל, כשניסו לרכוש לאחרונה מטוסי יורופייטר טייפון, גרמניה חסמה את האפשרות - בשל המדיניות האנטי־ישראלית של נשיא טורקיה.

כל הפארסה הזו, לפי הפרשן הביטחוני הטורקי ארדא מבלוטאולו, עלתה לטורקיה 40 מיליארד דולר: 23 מיליארד דולר עבור רכישת מטוסי 16־F , ערכות שדרוג וטילים; 12.5 מיליארד דולר שחברות טורקיות היו עשויות להרוויח במסגרת נטילת חלק בשרשראות הייצור של 35־F ; וכן, 2.5 מיליארד דולר עבור רכישת מערכות 400־S מרוסיה, שהובילה להרחקת אנקרה מתוכנית ה־35-F.

הודו מאסה בתלות הביטחונית במוסקבה

לא פחות מ־65% מרכישות האמל"ח של הודו בשני העשורים האחרונים, בסך כולל של יותר מ־60 מיליארד דולר, היו מרוסיה. עתה, כחלק מהמדיניות המתמשכת של ראש הממשלה נרנדרה מודי להתקרב למערב, בדלהי מנסים להפחית את התלות בנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ופונים למקורות חדשים לרכישת נשק. 

לפי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, הצעד של מודי מתרחש על אף שרוסיה הציעה להודו לרכוש מסוקי קאמוב ומטוסי קרב מדגמי סוחוי ומיג המתקדמים ביותר. אדרבה, ההצעה של מוסקבה כללה העברת חלק משרשראות הייצור להודו. 

לדלהי יש שני שיקולים מרכזיים בצעד החריג: בראש ובראשונה, פיתוח התעשייה הצבאית המקומית שתוצרתה כבר נמצאת בשטח. אחת הדוגמאות לכך הוא הטנק "ארג'ון" שפיתחה הסוכנות ההודית למחקר ופיתוח הגנה, שמדורג במקום השלישי בטבלת הטנקים היקרים ביותר בעולם (כ־7.8 מיליון דולר ליחידה).

השיקול השני נובע משאיפתה של הודו לבזר סיכונים. אחת ההמחשות לכך היא עסקת הענק מ־2017 שבה התעשייה האווירית מכרה להודו מערכות ברק 8 תמורת כ-2 מיליארד דולר.

השבבים של אינטל ו-AMD שהגיעו לרוסיה

רוסיה ייבאה בתשעת החודשים הראשונים של 2023 שבבים מתקדמים בשווי כולל של כ־1.7 מיליארד דולר, שמסייעים לה רבות בהנעת מכונת המלחמה באוקראינה. כך מדווח בבלומברג. מנתוני מכס רוסיים שהגיעו לידי סוכנות הידיעות עולה כי שבבים בסך כ־1.2 מיליארד דולר הגיעו מ־20 חברות בלבד, בהן נמצאות חברות אמריקאיות כמו אינטל, אנאלוג ו-AMD. מבין אותן חברות נמנות גם מעט חברות סינית ואף רילטק הטייוואנית.

לצד השבבים, נתונים שפרסם בית הספר לכלכלה של קייב מצביעים כי בין החודשים ינואר־אוקטובר אשתקד ייבאה רוסיה תוצרת צבאית בהיקף כ־8.77 מיליארד דולר - ירידה של כ־10% ביחס לתקופת טרום הסנקציות. במקביל, רוסיה ייבאה רכיבים קריטיים לתעשייה הצבאית שלה בשווי כ־22.23 מיליארד דולר.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי