גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצוותים הרפואיים על הקצה: "מתקשים לעמוד במראות של הפצועים"

המלחמה שמה את הצוותים הרפואיים במצבי קיצון, סובלים מחרדות אך נאלצים לתפקד ● היחידות שהוקמו בבתי החולים לתת מענה למצוקותיהם מתמודדות עם מבול של פניות, והצפי הוא שהעומס יגבר כשיגיע תורם של החוזרים משירות מילואים מטלטל: "גם המטפל וגם המטופל מתמודדים עם אותה אימה"

פינוי פצועים לבית החולים ברזילי באשקלון / צילום: Reuters, Amir Cohen
פינוי פצועים לבית החולים ברזילי באשקלון / צילום: Reuters, Amir Cohen

"צוות הפסיכולוגים של בית החולים התחיל לעשות סדנאות, ופתאום, הרגע הזה שנותנים לך לחשוב על כל מה שקורה, ראיתי אנשים סביבי נשברים, גם אני נשברתי ובכיתי. אף אחד לא הכין אותנו לסיטאוציה ולזה שתהיה מלחמה". כך מספרת לגלובס ד"ר נאנא מקלדה, מומחית לרפואה דחופה ומנהלת חדר הלם במחלקה לרפואה דחופה באיכילוב. מקלדה חזרה לארץ בראשון באוקטובר, אחרי שנתיים בקנדה, לשם נשלחה מטעם משרד הבריאות לטובת התמחות במסגרת תוכנית לקידום רפואת המיון בארץ.

טיסה לבית חולים במהירות של עד 100 קמ"ש: פיילוט הרחפנים שמגיע לישראל
השבוע בביומד | חברת הביומד שגייסה 75 מיליון דולר והבוט שיודע אם כדאי לבטח אתכם

ב-7 באוקטובר, שבוע לאחר חזרתה לארץ, התעוררה בשעות הבוקר המוקדמות לקול האזעקות. "בדיוק נגמר שבוע הסתגלות אינטנסיבי עבורי, אז שמחתי על יום החופש". באותו היום כבר התייצבה בחזרה במיון, ומאז היא והצוותים הרפואים שם, במשמרות מסביב לשעון. ד"ר מקלדה מספרת כי "כשעובדים במיון, קשה לעצור ולקחת רגע לעצמנו, לחשוב איך אנחנו מרגישים. גם אם אנחנו בדיכאון, עצובים או דואגים, שמים את הרגש בצד כי חייבים לתת את המקסימום בסיטואציה. יש הרבה פצועים וחולים והחייאות שצריך לעשות, וחייבים להיות הכי בפוקוס, בלי לבכות ובלי להתרגש".

ד"ר מקלדה היא אחת מיני רבים שעובדים לילות כימים בצוותים הרפואיים בבתי החולים ברחבי הארץ, ונאלצים שבוע אחרי שבוע, חודש אחרי חודש, להמשיך לטפל באלפי פצועי מלחמה, החיילים והאזרחים, כשקץ המלחמה עוד לא נראה באופק.

ד''ר נאנא מקלדה / צילום: תמונה פרטית

"אוכלוסייה שחיה את הכאב בעוצמות"

"מי שעובד במערכת הרפואית קצת פחות יכול להשתמש במנגנוני הגנה. בעוד שלאזרחים יש בחירה, כמה לצפות בחדשות, כמה להתעמק וכמה להיות במגע עם הכאב, מי שעובד בבתי החולים, במרכזי חוסן או בכל מקום שמטפלים בו בקו ראשון - פחות יכול שלא להיות במגע", אומרת לגלובס ד"ר רונית לחמנוביץ, מנהלת השירות הפסיכולוגי בביה"ח הכללי והשיקומי במרכז הרפואי שיבא.

"כבר בשנת 2020 פתחנו מרפאה ייעודית לצוותים הרפואיים שלנו", היא מספרת. "במהלך הקורונה, ככל שהגל התארך, קיבלנו יותר ויותר פניות מצוקה מהצוותים הרפואיים, והבנו שאנחנו צריכים לתת מענה נפשי מוסדר. בימי שגרה, המרפאה שלנו מחולקת לשני ענפים, הראשון, טיפול פרטני שכל עובד בבית החולים זכאי לקבל כולל סבסוד, עם השתתפות אישית שלו. השני הוא טיפול לצוותים". לדבריה, "ככל שהצוותים איתנים יותר ובעלי חוסן, גם המוסד עצמו איתן ואנחנו מעניקים טיפול טוב יותר".

עכשיו הימים קשים מאוד לעובדים הללו. "חלק מהעבודה שלנו עם הצוותים הרפואים היא לייצר מעין 'איים' של ביטחון או הפוגה, כי הימים עצמם מציפים מאוד. אנחנו אוכלוסייה שחיה את הכאב בעוצמות גבוהות וברמות חשיפה ממושכות, ולכן יש חשיבות לתת מענה בדיוק במקומות האלה".

לדברי לחמנוביץ, מספר הפניות למרפאה הייעודית המשיך לעלות ככל שהלחימה נמשכת, והגיע כבר למאות פניות. "התכנים שאפיינו את הפניות לעזרה מצד הצוותים הרפואיים היו בתחילה סביב תחושת הלם ובלבול מאוד גדול, בעיקר שאלות על זהות ושייכות למדינה, כמו גם איזשהו צורך להחזיר ביטחון בסיסי. היום אנחנו מקבלים הרבה יותר פניות סביב היבטים של כאב ושחיקה לאורך זמן בתוך הסיטואציה".

במרפאה הטיפולית פוגשים יותר ויותר אנשי צוות הורים לחיילים ולמילואימניקים. "לאחר שלושה חודשי לחימה, אנשי המילואים חזרו לעבוד בבית החולים, ויש ביקוש מאוד גדול מצדם ורשימת המתנה. להערכתנו זה יגבר".

הגעת פצועים לבית החולים איכילוב בתל אביב / צילום: ap, Petros Giannakouris

"רמת המצוקה מתחילה מדרגה 5 ולא מאפס"

"יחידת הצוותים הוקמה עוד לפני הקורונה, ממש רגע לפני שפרצה המגפה, במטרה לתת מענה לצוותים רפואיים וסיעודיים בכל בית החולים", מספרת לגלובס קרן מיפנו, פסיכולוגית רפואית מומחית באיכילוב ומטפלת ביחידה. "מהרגע שפרצה המלחמה, זה היה עניין של ימים עד שהבנו שאנחנו באירוע בסדר גודל אחר. קיבלנו פניות מאנשי צוות בחרדה שמתקשים לצאת מהבית, כאלה שמתקשים לעמוד במראות של הפצועים, כמו גם נפח העבודה שגדל. התחלנו לתת מענה קבוצתי ואישי למי שצריך, ובעיקר לעבוד על עיבוד טראומה והתקפי חרדה".

יעל שרון, גם היא פסיכולוגית רפואית, מדריכה ומנהלת יחידת הצוותים של השירות הפסיכולוגי באיכילוב, מוסיפה: "מתחילת המלחמה יזמנו פנייה אקטיבית ויותר אינטנסיבית למנהלי מחלקות ומערכים בבית החולים, והצענו התערבויות קבוצתיות". היא מספרת כי "פסיכולוגים נוספים מתוך המערך הפסיכולוגי התגייסו לטובת הפעילות. החרדות בקרב עובדי בית החולים זינקו מיידית. כולנו בעצם מצאנו את עצמנו בחזית, יחד עם ההבנה שפנינו לאירוע ארוך. לצוות הרפואי אין את הפריוויליגה לשבת בתוך הכאב והאימה והזוועה, ובנוסף, לכל אחד יש נגיעה במה שקרה".

יעל שרון / צילום: תמונה פרטית

קרין סמוטריאז, פסיכולוגית קלינית מומחית והאחראית על ענף הטיפול הפרטני ביחידת הצוותים, מתארת כי "בהתחלה נתקלנו בהרבה מאוד חרדה והלם, אנשי צוות שלא היו מסוגלים להגיע לעבודה. התקשרתי לעובד שהיה בבארי, לעובדים שהילדים שלהם נפלו בעזה, או להורים שהילדים שלהם מוצבים כעת בצפון".

ככל שמתארכת המלחמה, היא מוסיפה, נערמות עוד ועוד תמות לפניות. "עולות שאלות לגבי התמודדות עם ילדים ואיך להסביר להם את המצב. הורים רבים עובדים בעומס מוגבר. כמו כן, עולה תמה של אשמת הניצול. אנשים מגיעים לעבודה אבל מרגישים לא בנוח לשבת בבית קפה. בנוסף, חלק מעובדי בית החולים מרגישים שהם לא מספיק משמעותיים בתקופה הנוכחית, אם הם לא בצוותים שמטפלים באופן ישיר בפצועים. אנחנו מתחילים את רמת החרדה והמצוקה מדרגה 5 ולא מאפס".

סמוטריאז מדגישה כי "משהו בקיר הטיפולי נשבר. גם המטפל וגם המטופל מתמודדים עם אותה אימה, אותה הסיטואציה. האלמנט של החרדה הרבה יותר חזק, וגם פריצת הגבולות".

חברי הצוותים הערבים מפחדים להגיע לעבודה

הפסיכולוגיות באיכילוב מספרות כי מצוקה נוספת הגיעה מקרב העובדים הערבים, שבשבועות הראשונים אף פחדו להגיע לעבודה. "זה עולה בפגישות הקבוצתיות של הצוותים שלנו, כששני המגזרים יושבים יחדיו, וזה נושא רגיש. העובדים מהמגזר הערבי ממשיכים לטפל בחולים יהודים, והם מקבלים לפעמים תגובות קשות". עובדים אלה הביעו פחד לדבר בשפה הערבית.

"זה מרגיש שאם את דוברת ערבית אז את מחבלת, או שפתאום אנשים מפחדים ממך. מרגיש גם כאילו אנשים התחילו לחפש אותי, שאני צריכה להוכיח שאני נאמנה למדינה וזה לא קרה לי לפני כן", מספרת ד"ר מקלדה. והיא גם חוותה אירועים קשים על רקע זה."חולה נזקקה לייצוב ולאחר שייצבתי אותה, היינו צריכים להעביר אותה למחלקה אחרת, על מנת להמשיך לייצב מטופלים נוספים. היא כעסה על ההעברה וחווינו אלימות מילולית קשה, היא כינתה אותי וחברי צוות דוברי ערבית רוצחים ושורפי ילדים". ד"ר מקלדה מגיעה ממשפחה דרוזית ומספרת שקרובי משפחה רבים שלה משרתים בתפקידים בכירים בצבא. "אני לא אבוא ואסתובב עם שלט שאני דרוזית כדי לקבל יחס שונה, צריך לקבל כל אדם".

מקלדה, שמציינת שהנהלת בית החולים מגבה אותה בצורה מלאה, מוסיפה: "במקום שהמלחמה תביא אותנו למצב בו אנחנו יותר מאוחדים וסבלניים, גם לאור המצב הרגיש בבית החולים, אני לא מרגישה את התמיכה מהחולים. עדיין יש מקרים של צעקות ואלימות, כאילו אין מלחמה".

ד''ר יעל לבאות / צילום: תמונה פרטית

"הרבה מהעובדים ביקשו עוד משמרות"

"התמודדות שלנו בבית החולים היא ייחודית כי אנחנו תושבי הדרום, וחלקנו גם גרים בנגב המערבי, וב-7 באוקטובר התעוררנו למציאות שפגשה אותנו גם בבית ואצל השכנים שלנו ובכיתות של הילדים שלנו. כבר באותו היום, בשעות מאוד מוקדמות, הגיעו עובדים רבים לבית החולים מבלי שהתבקשו, לתגבר", מספרת לגלובס ד"ר יעל לבאות, אחראית יחידת החוסן במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה. "הרבה מהעובדים בחרו להישאר בבית החולים וביקשו עוד משמרות. בבית החולים יש חוויה של שליטה ושל מסוגלות מקצועית, ויש משמעות, כי אנחנו מצילים חיים, וההיבטים האלה מאוד מחזקים, במיוחד כשבחוץ יש חוויה של חוסר אונים. זה לא אומר שאין כאב ואין עצב, אבל לצדם יש גם חוויה של משמעות".

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית