גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המדינה מתעמרת בחקלאים": הכירו את מזכ"ל התנועה הקיבוצית החדש

ליאור שמחה זכה אתמול בבחירות לתפקיד מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ועל כן אנחנו מביאים מחדש את הראיון שהתקיים איתו בתחילת החודש ● לשמחה, שכיהן עד כה כמנכ"ל התאחדות יצרני החלב, יש בטן מלאה על הממשלה, שמעניקה הקלות על היבוא ולעומת זאת "מעמיסה" מכסים על החקלאות ● לפני שנבחר להנהגת הקיבוצים, הוא הבטיח שידאג קודם כל לשיקום העוטף ויישובי הצפון. "המאבק הוא על ערכים"

ליאור שמחה, מנכ''ל התאחדות יצרני החלב / צילום: יוסי אלוני
ליאור שמחה, מנכ''ל התאחדות יצרני החלב / צילום: יוסי אלוני

עדכון: הראיון עם ליאור שמחה פורסם בתחילת החודש. אתמול (ד') התקיימו הבחירות לתפקיד מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ושמחה, שכיהן כה עד כמנכ"ל התאחדות יצרני החלב, זכה בתפקיד לאחר שקיבל 54% מהקולות. מולו התמודדה הדס דניאלי ילין שקיבלה כ-46% מהקולות. על כן החלטנו להקפיץ את הראיון מחדש.

בבוקר ה־7 באוקטובר, אחרי שהתעורר כמו ישראלים רבים מהאזעקות, החלו להגיע שיחות הטלפון הקשות אל ליאור שמחה, מנכ"ל התאחדות יצרני החלב בישראל. הראשונה הייתה מרפת חולית. "אמרו שהיה פיגוע ברפת באמצע החליבה, רצחו את התאילנדים וחטפו את הבדואים", הוא נזכר. "מה שעלה לי בראש זה פיגוע בודד, וחשבתי שזה הדבר הכי גרוע שיכול לקרות.

"פיגוע כלכלי": למה חברות התעופה הזרות לא שבות לטוס?
ניתוח | לידיעת אברכהן: זו התוכנית של האחים אמיר לשופרסל  

"אבל אז הגיעו עוד ועוד טלפונים, וכל אחד מהם זה עוד בום - בום נחל עוז, בום בארי, בום כפר עזה. הטלפון שמודיע על הירצחו של אופיר ליבשטיין, השיחה עם המילים 'הבן שלי נרצח, תזרימו כוחות לבארי'. הודעות בנוסח 'ליאור, תגיד לכל מי שיכול שיביא כוחות, אנחנו לבד, שישלחו צבא'. ככל שהשבת מתקדמת אתה מבין את הממדים.

"בשבת בערב כולם פונו. את הפרות השאירו במכוני החליבה. הייתה שאלה גדולה אם אנחנו ממשיכים להפעיל את הרפתות תחת איומי הפצמ"רים והמחבלים או שמפנים את הפרות. ההחלטה הייתה שלא מוותרים. זו אותה שאלה כמו אם אנחנו צריכים להמשיך לגור בעוטף, או ביישובים סמוכי הגדר בצפון. החקלאות היא ערך, ההתיישבות היא ערך, וצריך להמשיך להחזיק אותן".

 

בימים אלה מתמודד שמחה על הובלת התנועה הקיבוצית. מאז 2015 עומד בראשה ניר מאיר, שמולו התמודד שמחה ב־2019, והפסיד עם 46% מהקולות לעומת כ־53% למאיר. בראיון עמו הוא אינו חושף את כל הקלפים לגבי התוכניות שלו לתנועה, אך ניכר כי הן אינן מאפילות על הקשר שלו לענף החלב.

יש לו בטן מלאה על המדינה שמעניקה הקלות על היבוא ומזניחה, לדבריו, את החקלאות והתעשייה הישראלית. שוב ושוב הוא מדגיש כי ללא החקלאים והרפתנים שחיים באזורים המופגזים, השוק היה במצב קשה עוד יותר.

"אומרים שאיפה שתעבור המחרשה, שם יעבור הגבול. האם זה נכון? במציאות, התשובה היא חד משמעית כן, ואנחנו נבחנים על המשפט הזה. אני לא חושב שישראל יכולה להרשות לעצמה לחזור לאחור. אנחנו צריכים להחזיק את הגבולות".

העגבניה מהעוטף

אם בחודשים הראשונים למלחמה הייתה תחושת התגייסות לאומית, הרי שבהמשך נבנתה מעין "שגרת מלחמה", שבעיצומה הודיעו עוד ועוד יצרניות ויבואניות על עליות מחירים בעקבות התייקרות חומרי הגלם - והפנו אצבע מאשימה כלפי המדינה. כמי שבא מענף החלב, שמורגל בהתייקרויות ומשברים, שמחה מציג את הפרספקטיבה שלו לדברים.

האיזון היחסי בין הייצור המקומי ליבוא הופר במלחמה.
"כשמחלישים את החקלאות המחיר עולה, ואז עוד יותר שווה לייבא. כך עוד יותר מחלישים, ואז המחיר עולה עוד יותר, ושוב שווה לייצר. הדרך היחידה לחזק את החקלאות הישראלית היא בעזרת מחקר ופיתוח, הורדת אגרות, לייצר תחרות גם לחקלאים קטנים, לייצר תחרות ברשתות המזון.

"ככל שהתחרות תגדל ותתפתח המחירים ירדו, וגם היבוא יקטן. אבל כשהרשת היא גם היבואן, ברור שהשוק הופך ליותר ויותר ריכוזי, ובטווח הרחוק המחירים יעלו. יבוא צריך להיות משלים לחוסר, אבל תוך כדי חיזוק החקלאות הישראלית.

"בטח בימים כאלו, העגבניה מהחממות בעוטף צריכה להיות בעדיפות גבוהה מהעגבניה שמיובאת מטורקיה. לא יכול להיות שהמדינה תסיר אחריות ותגיד שזה לא מעניין אותה, ותוריד מכסים לעגבניה מטורקיה. התחרות צריכה להיות בין יתד לחצבה ובקעת הירדן".

למה עגבניה שמגיעה מטורקיה זולה יותר מעגבניה שגדלה בישראל?
"המדינה לא יכולה להמשיך להתעמר בחקלאות. לקחת אגרות על עובדים זרים, אגרות על המים, על הטרקטורים ועל המיכון החקלאי, ואחרי זה להגיד 'איזה קטע, העגבניה יקרה'. אין חקלאי בעולם שמשלם אגרות כמו החקלאי הישראלי. אין בעולם מדינה שלא מסבסדת או תומכת בחקלאים. מדינת ישראל לא רק שאינה תומכת בחקלאים, היא גם מקשה עליהם. זה בלתי נתפס.

"השינוי לשיטתי צריך להיות במדיניות הממשלה. אי אפשר להפיל את השינוי על הצרכן. צריך להתחיל בהורדת המכסים, אבל במקום זה מקצצים בתקציב משרד החקלאות. מתי בפעם האחרונה דיברו על תעשייה ישראלית? על אמצעי ייצור? הרי אנחנו מפריטים את עצמנו לדעת.

"היבואנים ורשתות השיווק עשו בוננזות על הדבר הזה שנקרא יבוא. יש מותג של גבינה צהובה שקוראים לה חרמון, והיא מיוצרת בחו"ל. לקרוא למותג מיובא על שם חבל ארץ ישראלי? אין גבול לציניות של היבואנים. הצרכן לא עד כדי כך מטומטם, והוא יעניש את היבואנים שחושבים שהוא כן".

"תנועה סגורה"

בשבוע הבא (13.2) ייערכו כאמור הבחירות למזכ"ל התנועה הקיבוצית, הגוף המייצג את הקיבוצים מול הרשויות. "אחרי 7 באוקטובר למדנו שיעור חשוב על התפקיד של הקיבוצים, וסביב זה אני בא לבחירות", אומר שמחה.

"קיבוץ זה לא רק דשא, גינה וחדר אוכל. זה גם שותפות, ערבות הדדית, דמוקרטיה השתתפותית, סולידריות קהילתית מאוד חזקה. אני חי בצורת חיים שיתופית. אין לי בית שרשום על שמי או נכסים, ההכנסות שלי שייכות לקבוץ. מצד אחד יש ויתורים, מצד שני אנחנו מרוויחים יום יום מחדש. ודווקא המלחמה לימדה אותנו שבין הקולקטיב לאינדיבידואל, לקולקטיב יש כוח חזק".

מה עוד למדת?
"התנועה הקיבוצית הייתה יותר מדי זמן תנועה סגורה. אני חושב שכעת יותר מתמיד חברי הקיבוצים רוצים הנהגה חדשה. המאבק הוא לא על אינטרסים, אלא על ערכים. התנועה צריכה לעבוד בשלוש רגליים עיקריות. הראשונה היא שיקום העוטף וחיזוק יישובי הצפון. השנייה היא ייצוג הקיבוצים והשקפות העולם שלהם, והשלישית היא ארגז כלים למנהלים. בהתאם לזה צריך לשנות את המבנה הארגוני".

מה התוכנית שלך למפונים?
"טיפול נמרץ ל-45 אלף המפונים, תושבי 60 קיבוצים ויישובים. החזרה מהמלחמה היא אירוע דרמטי. זה לא רק חזרה לקיבוץ, זו החזרה של החיילים הביתה, חזרה של המשק לפעילות. ואת כל זה צריך לנהל, ולרתום את כל המדינה".

יש לך את הרזומה והמעמד בהתאחדות יצרני החלב. למה לעזוב את זה וללכת לדרך חדשה?
"החלב הרבה יותר מעניין את הציבור מאשר התנועה הקיבוצית, ובכל זאת, אי אפשר לשבת בצד ולא לקחת אחריות".

שמחה לא מרחיב, וחוזר מייד לקרקע המוכרת. "המאבק על מכסות החלב זה מאבק על ערך. אם לא ניאבק על זה, שוב הכסף יישאר בין סביון להרצליה פיתוח, אצל כמה רשתות ויבואנים.

"אנחנו מייצרים 7.4 מיליון ליטר בשבוע, והיבוא אפילו לא סגר את המחסור. הוא גם לא כלכלי וגם לא הכרחי, ואני חושב שהשריר שעשו מול המחלבות לא היה במקום. התפקיד שלנו זה לראות איפה כשלי השוק ולתקן. למשל, במקטע שבין המחלבה לבין הרשת. לא יכול להיות שעל המוצרים המפוקחים יהיו הנחות כה גדולות. הדרך לפתור את זה היא לחזק את התעשייה ברמת הגולן ובנתיבות. כך מורידים מחירים, ולא דרך זה שהרשת היא גם היבואן".

בין היתר, שמחה מתכוון לכך שבעקבות מהלך של המדינה, רמי לוי ייבא מפולין עשרות אלפי ליטרים של חלב בשנה האחרונה, כדי לענות על מחסור שנרשם בענף. "זה שרמי לוי יביא חלב לא יגביר תחרות, אלא ההפך.

"בחלב הצלחנו לשמור על השוק כמתוכנן, וכיום כל הרפתות עובדות - בגבול הצפון, במנרה, בראש הנקרה. היחידה שלא עובדת היא רפת כיסופים. וזה ניצחון גדול".

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"